Maltti on valttia myrskykaatojen korjaamisessa

KUUNTELE JUTTU – Tapaninpäivän myrsky laittoi metsäammattilaisten puhelimet soimaan. Metsänhoitoyhdistys Teljä on reilun viikon aikana saanut alueeltaan toista tuhatta yhteydenottoa. Toiminnanjohtaja Olli Mäki kehottaa malttiin myrskytuhojen korjaamisessa. ”Ei pidä mennä paniikkiin. Tässä on neljä kuukautta aikaa hoitaa asiaa”, Mäki sanoo.

Muutamasta kymmenestä rungosta ei kannata heti lähteä soittelemaan metsänhoitoyhdistykseen tai ostomiehille, sillä tällaisia kohteita ei välttämättä pystytä juuri nyt korjaamaan. Pienempien myrskykaatojen kohdalla voi pohtia, olisiko esimerkiksi naapuri kiinnostunut poltto- tai rakennuspuista tai voisiko tilan yhdistää naapurin isompaan tuhokohteeseen ja korjata samalla.

Turvallisuusnäkökohdat on tärkeää tiedostaa, mikäli on itse lähdössä myrskykaatoja korjaamaan. ”Kannattaa olla rauhallinen ja harkita, miten puun katkaisee”, muistuttaa Olli Mäki. Riskitekijöitä ovat korkeat juurakot ja puihin syntyvät jännitteet. Myrskykaatojen korjaamiseen on syytä ottaa kaveri mukaan. ”Yksin ei pitäisi mennä”, Mäki toteaa.

KUUNTELE: Metsänhoitoyhdistys Teljän Olli Mäki ja myrskytuhot

Poimintoja