Everstin muistoja Bäckmanin talosta ja Vammalan kauppalasta

KUUNTELE ARKISTON AARRE – Apteekkari Bäckmanin talossa Sastamalan Marttilankadulla avattiin Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi viime kesänä. Mutta millaista olikaan elämä Bäckmanin talon vaiheilla ja Vammalan kauppalassa sata vuotta sitten? Tähän saamme vastauksia, kun apteekkarin poika, eversti Osvald Rafael Bäckman (1911-2007) muistelee lapsuuttaan Alueviestin verkkosivuilla julkaistavassa Arkiston aarteita -sarjan ensimmäisessä osassa.
Radio Mantan ja Alueviestin silloinen päätoimittaja Erkki Petman haastatteli eversti Bäckmania 1990-luvun alussa. Nyt alueviesti.fi -sivustolla kuultavassa haastattelussa Bäckman kuvailee erityisesti kotitaloaan ja sen pihapiiriä, Marttilankadun muita rakennuksia, mutta viepä hän aina Kaalisaaren maisemiin saakka.
O.R. Bäckman syntyi Tyrväässä 4. heinäkuuta 1911. Hänen isänsä oli Tyrvään apteekkari Otfried Abelard Bäckman ja äitinsä sveitsiläinen kotiopettaja Maria Elisabeth Tschopp. Hän toimi marsalkka Mannerheimin nuorempana adjutanttina vuosina 1942–1946.

O.R. Bäckman muistelee Vammalan kauppalaa