”Veistosten siirtäminen ei ratkaise mitään”

Lavialaisen Pertti Mäkisen punaisesta graniitista veistämä Elokuu on yksi Finngranit 1991 kuvanveistosymposiumissa valmistuneista taideteoksista, joka sijaitsee Aittalahden puistossa. Mäkinen tunnetaan muun muassa euron kolikon kuvituksen suunnittelijana. Kuva: Hannu Moilanen.

Vammalan seudun taideyhdistyksen puheenjohtaja Maija-Liisa Tenhunen jätti Sastamalan keskustan pysäköintiselvitystä tehneelle konsultille kipakat kannanotot koskien parkkialueen laajentamista Aittalahden puistoon.

”Veistospuistoa ei voi nykyisten voimassa olevien sopimusten mukaan noin vain muokata. Kaupunkia sitoo taiteilijoiden kanssa tehdyt sopimukset teosten paikasta ja hoidosta”, Tenhunen sanoo.

Aittalahden puisto on Tenhusen mukaan selkeästi kaupungin sydän ja keuhkot, vaikka se onkin joidenkin viranhaltijoiden toimesta hylätty ja huonosti hoidettu. ”Puisto on osa Sastamalan kaupungin kulttuurista historiaa, joka pitää nähdä mahdollisuutena eikä esteenä. Muokataanko kaupunkikuvaa autoille vai ihmisille”, Tenhunen kysyy.

Taideyhdistyksen hallitus on Tenhusen mukaan huolissaan keskustan kehittämisen suuntaviivoista. ”Tässä on kyse suuremmista linjauksista, ei vain yhdestä puistosta. Kenen ehdoilla kaikille yhteistä kaupunkitilaa ylipäätänsä muokataan? ”

Alueviestin verkkosivuillakin keskustelu puiston nykytilasta ja tulevaisuudesta on ollut vilkasta. Mutta kuinka moni muistaa, millaisia tai kenen tekemiä puiston veistokset ovat? Lue aiheesta keskiviikkona 21. maaliskuuta ilmestyvästä Alueviestistä.

  • Nimetön

    Muokataanko kaupunkikuvaa sitten taiteelle ja paljonko Tenhunen luulee sen tuovan kaupunkiin rahaa? Kyllä keskusta elää ostoseuroista, kivipaasit voi viedä muualle johon niitä voi mennä halukkaat ihailemaan. Ja jos väite kaupungin ja taitelijoiden välisestä sopimuksesta pitää paikkansa on tehty tyhmä sopimus josta kärsii koko Sastamalan elinkeinoelämä.

  • Nimetön

    Laitetaan ajokielto koko keskustan alueelle ja katsotaan mitä tapahtuu.

  • Nimetön

    Veistospuisto on niin iso että sinne mahtuu myös autoja ilman että veistoksia täytyy siirtää.

  • Nimetön

    Veistokset ovat hienoja mutta ihan väärällä paikalla ja näkymättömissä. Kannatan ehdottomasti niiden siirtämistä jollekin arvoiselleen paikalle. Tiedän monia jotka eivät edes tiedä mistään veistoksista. Tapahtuma jonka seurauksena ne aikanaan Vammalaan tuli oli merkittävä ja siitä kirjoitettiin monessakin lehdessä ja mahtoiko olla televisionkin uutisissa.

  • Nimetön

    Minäkin muistelen että veistostapahtumasta ainakin kirjoitettiin paljon ja kävin itsekin katsomassa taitelijoiden työskentelyä. Olen samaa mieltä siitä asiasta että aluetta on pidetty huonolla hoidolla.

  • Nimetön

    Jos täytyy valita taiteen ja välttämättömien parkkipaikkojen välillä, niin parkkipaikat ehdottomasti. Ja torista pitäisi tehdä kaunis paikka jonne autoilla ei olisi milloinkaan asiaa.

  • Nimetön

    Ottaa päähän kun Sastamalassa ei ymmärretä mitään tälläsen hienon taiteen päälle, naureskellaan vaan niille jotka sitä puolustavat. Kaupungin olisi alun perinkin pitänyt ottaa koko puistoalue parempaan hoitoon ettei siitä olisi tullut sellaista ”puistobaaria” kun se nykyään tahtoo olla ainakin kesäaikaan.

  • Nimetön

    Jyrätkää veistokset ja rakentakaa parkkipaikkoja vaan. Ompahan sitten tuplamäärä autioita ruutuja tällä kylällä. Yrittäkää nyt saada edellisetkin parkkipaikat täyteen, ennenkuin kitisette uusia ostoskeskuksen ovelle.

  • Nimetön

    Lähes joka arkipäivä, viimeksi tänään, kun asioin torikeskuksessa. Löysin mukavasti paikan autolleni, kuten tähänkin asti. Johtunee siitä, ettei minun tarvitse päästä oven eteen, vaan voin hyvin kävellä jopa 50-200 metriä. Tosin olen 95% todennäköisyydellä löytänyt aina paikan joko torilta tai torikeskuksen katolta, kun olen koko perheen kanssa liikkeellä (tällöin mukana syli-ikäinen lapsi, joten mukavuustekijät astuvat kuvioihin).

    Eli kuten sanottu, täyttäkää nykyiset, ja nekin fiksusti, niin kyllä me mahdumme. Torilla näkyi tänään olevan sen verran pikkuisia välejä paikoitellen, ettei ihan joka auto olisi niihin mahtunut. Sopu sijaa antaa, ja terveet voivat kävellä.

    Lapsiperheille, liikuntarajoitteisille, vanhuksille jne. kannatan merkittyjä ja varattuja paikkoja, koska HE niitä tarvitsevat, eivät muut. Itsekin pärjään ilman, ja kyllä ne kassit saadaan autoon 200m päähän vaikka pikkulapsi sylissä istuisikin – jos muu perhe on mukana (on terveitä käsiä ja jalkoja).

  • Nimetön

    Joo mutta lehdissä on kerrottu että keskustasta häviää yli 100 parkkipaikkaa. Sitten tulee ongelma. Kyllä puistollekin tilaa täytyisi löytyä mutta sen ei välttämättä tarvi olla ihan keskellä kaupunkia. Ja ne veistokset voisi sopia hienosti sinne rantaan lähelle kirjastoa.

  • Nimetön

    Eikös seukun tyhjällä parkkiksella ole about 100 paikkaa? En tiedä, mutta arvioisin, vai ollaanko niitä hävittämässä? Tyhjiä ovat pääosa, paitsi kirjapäivien aikaan.. Vanhan kaupungitalon takanakin paikkoja on aina löytynyt. Liikaahan noita nytkin on.

Kommentointi ei ole käytössä.