Luonnossa on nyt lisääntymisaika – poikaset jätettävä rauhaan ja koirat pidettävä kytkettyinä

Luonnossa eletään nyt herkkää aikaa: eläimillä on parhaillaan lisääntymisaika. Irrallaan luonnossa juoksenteleva kissa tai koira voi aiheuttaa luonnossa suurta tuhoa – se voi hetkessä tuhota esimerkiksi linnun pesän tai poikueen. Siksi koirat ja kissat on pidettävä kytkettynä elokuun 20. päivään saakka.
Lain säännökset koskevat kaikenrotuisia koiria. Poikkeuksena kieltoon ovat viranomaistehtävät, viittä kuukautta nuorempi koira tai se, jos koira oleskelee alueen haltijan luvalla pihamaalla, puutarhassa tai koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella.
Metsästyslaki antaa mahdollisuuden kouluttaa lintukoiraa riistaa häiritsemättä. Tämän kouluttamisen on kuitenkin tapahduttava riistattomalla alueella, esimerkiksi kentällä tai avoimella pellolla. Käytännössä tämä riistaa häiritsemätön kouluttaminen tarkoittaa esimerkiksi tottelevaisuus- tai noutokoulutusta. Maastossa liikuttaessa koira on pidettävä kytkettynä tai ohjaajansa välittömästi kytkettävissä.

Ei orpoja

Yksinään luonnossa tavattavat jäniksenpoikaset tai hirvieläintenvasat eivät yleensä ole orpoja. Emo imettää jälkeläisiään varhaisen alkuvaiheen ja poistuu välillä pois paikalta. Ihmisen ei pidä mennä lähelle poikasia, sillä häiriö tai ihmisestä niihin tarttuva haju voi saada emon hylkäämään poikueen.
Erityisen alttiita häirinnän aiheuttamille vaaroille ovat lentokyvyttömät linnunpojat ja maassa pesivien lintujen ja nisäkkäiden poikaset.

Kommentointi ei ole käytössä.