Romulan Taiteellinen Teatteri matkailee juhlan kunniaksi

RTT juhlii 30-vuotista uraansa. Viime kesän Shakespeare -tuotannon Miten äkäpussi kesytetään jäljiltä teatteriin kaivattiin jotakin virtauttavaa ja uusia aluevaltauksia himoitsevaa yhteisöllistä tekemistä. Niin syntyi idea  rakkaan käsikirjoituksen uudelleentuottamisesta. Kaleidoskooppi -teksti, joka tänä vuonna tuotetaan videon keinoin yhdistäen kuva- ja teatteritaidetta, on Kaarina Karjulan käsikirjoitus, joka on kaapannut alun ja lopun W. Shakespearen teoksesta Kesäyön Uni ja keskikohdat RTT:n kymmenen ensimmäisen vuoden aikana esittämistä näytelmistä sekä kirjoittajan omien unien maailmasta.
Kaleidoskooppi nähtiin  Kiikan Pappilansaarta kiertävänä promenadinäytelmänä vuonna 1993, ja sen harjoituksia seurasi silloin Kaarinan uusi ystävä, Joanne Greenwood, jonka hän oli tavannut ensi kertaa Länsi-Suomen
opistolla edellisenä syksynä. Tuosta hetkestä virisi Romulan Taiteellisen Teatterin Shakespeare kavalkadi, jonka tarkoituksena on ollut tuottaa brittiläis-suomalaisia tulkintoja Williamin teksteistä brittiläisen teatterin kokonaisvaltaista visuaalista ilmettä luoden.
11.-14.6. järjestetään yhteistyössä Sastamalan Opiston ja taiteen perusopetuksen kanssa taiteidenvälinen Kaleidoskooppileiri kaikenikäisille, -kokoisille ja -haluisille taiteesta ja tekemisestä kiinnostuneille ihmisille huoneteatteri Kannarin ja Sarkia-näyttämön vaiheilla. Leirillä luodaan pohja syksyllä viimeisteltävälle videoteokselle, jonka ensi-ilta koittaa KIRJASIlla 9.11. Teosvideo on tarkoitus myös tallentaa tilattavaksi dvd-tallenteeksi julkisen esityksensä jälkeen.

Leiri aikuisillekin


Aikuisille itsensätutkijoille on tarjolla heti Kaleidoskooppiin tirkistelyn jälkeen Niina Hosiasluoman ohjaama Monologi-leiri. Leiriläinen valitsee roolin, jota on joko joskus esittänyt tai olisi halunnut esittää. Kuvataiteilijat Matti Karjula ja Jaakko Karjula virittävät maalaustelineensä ja ryhtyvät muotokuvan tekoon. Roolissa oleva rupeaa työstämään tekstiä roolihenkilönä ja/tai roolihenkilön sisällä itsenään. Niinan ohjauksessa jatketaan roolihenkilöä, jokainen haluamaansa suuntaan, uudeksi monologiksi. Näistä monologeista on tarkoitus syntyä ensi kesäksi käsikirjoitus. Esityksen visuaalisina elementteinä ovat ainakin muotokuvat.

Kiikkalaisen runoilija Kaarlo Sarkian syntymästä on tullut kuluneeksi 110 vuotta ja tähän juhlintaa Romula ja Sastamalan Opiston teatteritaiteen perusopetus on ottanut osaa omassa tekemisessään. Sarkian runoja on viety Runorieska -installaationa kehitysvammaisten ja vanhusten asumisyksiköihin ja Sarkia-seuran juhlavastaanotolle Sarkia -näyttämölle 11.5. Rieska matkaa myös kehitysvammaisten kesäkisoihin 7.6. Muistolan koululle ja Keskuskentälle sekä Pukstaavin lastentapahtumaan 11.8. Romulan vahvuus yhteisöteatterina näkyy runoinstallaatiokiertueella, kun vaihtuvat kokoonpanot, uudenlaiset tilat, ilmat ja olot luovat teatterinrakastamisen kanssa aina uusiutuvan teoksen. Kiertue on avoin uusille mahdollisuuksille ainakin koko loppuvuoden ajan.
Teatterilaiset kävivät katsomassa Lahden kaupunginteatterin toteuttamaa ja sastamalalaisen Sami Parkkisen dramatisoimaa Äkäpussi-tulkintaa ja kesällä on tarkoitus osallistua Hämeenlinnassa järjestettäville Hippalot-festivaaleille. Teatterin oma aikuisten teatterileiri matkustaa Auraan elokuun alkupuolella ja johtaa Aurassa järjestettävään teatteriesitykseen, jonka yhteydessä on tarkoitus olla myös kuvataidenäyttely.

Syksyllä 2010 teatteri haki ja sai Pirkanmaan taidetoimikunnan apurahaa taiteellisen työpajamuodon kehittämiseen ja alle 30-vuotiaan taiteilijan palkkaamiseen. Näin syntyi LaLa-projekti, jonka turvin teatteri oli mukana vanhuksille tarkoitetun viiteen kohtaamiseen musiikin keinoin perustuvaan työpajapilotointiin. Hanke jatkuu tänä syksynä ja kukaties tulevaisuudessa kasvaa jopa vakiintuneeksi ja jatkuvaksi yhteistyömuodoksi vanhustyön ja laitoslaulajan välillä.

Tuotannossa ja tavoitteena on ensi kesää ja vuotta kohti viritellä Monologi-leiriltä viriävän tekstin lisäksi toistakin uutta käsikirjoitusta, jota teatterin muutamat jäsenet ovat työstäneet kirjailija Sami Parkkisen sparrauksessa viime lukuvuoden ajan. Tämä tullaan varmaankin toteuttamaan joko sisä- tai ulkoteatteriprojektina lähitulevaisuudessa. Myös uudenlainen tapahtuma musiikki- ja performanssifestivaalit on yksi tekeytymässä olevista aihioista. Näin teatterintekeminen ja omat toimintamallit Romulassa etsivät jatkuvasti uusia rajojaan ja samalla rajattomuuttaan, koska taiteen ja teatterin tekemisessä niin kuin kokonaisvaltaisessa elämässäkään, ei kannata rakentaa tiukkoja lokeroita saati rajoja  mahdollisuuksille.

Romulan Taiteellisen Teatterin lähestymistapa taiteeseen ja teatterintekoon on oppimis- ja yhteisökeskeinen, ja tämä näkyy toiminnassa uusiutuvina yhteistyömuotoinen ja tekemisen ennakkoluulottomina toteutustapoina. Keskeisinä tavoitteina on tavoittaa ja kohdata yleisöä osallistavasti ja rehellisesti.

TeatteriMinä K-13 -ryhmän jäseniä osana runoinstallaatiota jakamassa yleisölle Kaarlo Sarkian runoa Viulu Sarkia -näyttämöllä toukokuussa Sarkia-seuran järjestämällä juhlavastaanotolla.