Tuulen viemää Kulovedellä

Karkun Samoojien ryhmät ovat päässeet kokeilemaan vesillä liikkumista Viikinkien tapaan. "Kulovedellä ei paljon tule vastaan muita purjeveneitä", partionjohtaja Markku Ylisipola sanoo. Kuva: Karkun Samoojat

”Partiolaiset ovat olleet todella innoissaan”, Aila Kaski Karkun Samoojista hehkuttaa. Samoojat sai täksi kesäksi purjeveneen vesille, kun  lippukunnan partionjohtajat ja purjehduskonkarit Lauri Salminen ja Markku Ylisipola päättivät elvyttää vuosia tauolla olleen Samoojien harrastuksen.

Purjevene on alunperin neljän vammalalaisen isän lahja lapsilleen. Lasten kasvettua vene luovutettiin partiolaisten käyttöön. Se jäi kuitenkin lepäämään rannalle vuosiksi, kunnes tänä kesänä se jälleen päästettiin Kuloveden aalloille. Myös lapset ovat päässeet kokeilemaan purjehdusta. Markku Ylisipolan mukaan etenkin tytöt ovat lähteneet vesille rohkeasti.

Vastaisen tuulen puolelle

Markku Ylisipola teki jo kuusivuotiaana ensimmäisen purjeveneensä. Siitä lähtien hän on antautunut tuulen vietäväksi, eikä harrastus kyllästytä vieläkään. Lauri Salminen sen sijaan on entinen armeijan laivaston pappi.

”Purjehduksessa parasta on tuulen mukana kulkeminen. Kyse on luonnonvoimista. Ei tarvita fossiilisia polttoaineita”, Markku Ylisipola tunnelmoi. Hänen mielestään purjehdus on myös helppoa. ”Onhan se tuhansia vuosia vanha laji, jota harjoittivat jo Kolumbus ja Viikingit.”

”Pidän myös melomisesta, mutta esimerkiksi vastatuuleen menen mieluummin purjeveneellä”, Ylisipola sanoo. Hänen ohjeensa purjehdusta harjoitteleville onkin, että täytyy oppia purjehtimaan vastaisen tuulen puolelle. Jos sen taidon hallitsee, pääsee juuri sinne, minne haluaa. ”Purjehduksen perusteissa harjoitellaan tuulen suunnan tunnistamista ja opetellaan, miten purje käännetään.”

Poimintoja