Kiikoisten ja Sastamalan kuntaliitos käsitellään vielä KHO:ssa

Kiikoisten ja Sastamalan kuntaliitosta on arvosteltu niin mielenosoituksessa kuin eri oikeusasteissakin.

Kiikoisten ja Sastamalan kuntaliitosta ja siitä tehtyjä kunnallisvalituksia käsitellään vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessakin, sillä Jari Jaakola, Markku Väkkärä ja Paavo Jaakola ovat tehneet valituksen Turun hallinto-oikeuden ratkaisusta.
Valittajat pyytävät korkeinta hallinto-oikeutta kumoamaan Turun hallinto-oikeuden joulukuisen päätöksen ja hylkäämään Kiikoisten kunnanvaltuuston päätöksen liittää Kiikoisten kunta ja Sastamalan kaupunki yhteen.
Valittajien mukaan Turun hallinto-oikeus toteaa, ettei Kiikoisten kunnanvaltuuston kokouksesta 18.4.2012 ole annettu yleisesti tietoa valtuuston päättämällä tavalla.
”Ottaen huomioon, että kyseessä on kunnan kaikkein tärkein asia, kunnan lopettamisesta päättäminen, ei kyseistä kuntalaista poikkeamista voida hyväksyä. Turun hallinto-oikeuden päätös hyväksyä tällainen kuntalaista ja valtuuston työjärjestyksestä poikkeava ilmoitusmenettely kunnan itsenäisyydestä päätettäessä loukkaa kuntalaisten oikeusturvaa ja oikeustajua.”

Heidän mukaansa Turun hallinto-oikeus on tulkinnut lausuntoja ylimalkaisesti, lakiin perustumattomina.
”Kunnallisvalituksissa on selitetty useita kohtia, joissa menettelytavat ovat olleet kuntalain vastaisia. Kansalaisten yleinen oikeustaju on koetuksella, jos tällaiset tulkinnat hyväksytään oikeuden taholta.”
Valittajat toteavat myös, että Turun hallinto-oikeus on päätöksessään hyväksynyt mielipidemittauksen virheellisen tulkinnan.
”Olemme tietoisia, että kansalliset lait tai Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirja eivät edellytä, että päätös tehdään kansanäänestyksellä tai muilla keinoilla selvitetyn kuntalaisten enemmistön mielipiteen mukaisesti. Mutta emme ymmärrä, että kansanäänestyksen tai mielipidekyselyn tulosta voidaan vääristellä ja perustaa päätös vääristeltyyn tulokseen.”

Turun hallinto-oikeus ei myöskään ole valituksen mukaan käsitellyt lisäesitystä. Hallinto-oikeudelle tehtiin lisäesitys sähköpostitse ja siitä tuli samana päivänä kuittaus. Valittajien mukaan kyseistä lisäesitystä ei ole kuitenkaan käsitelty päätöksessä laisinkaan. Lisäesityksessä huomautettiin ettei Kiikoisten kunnassa ole noudatettu kuntalain määräyksiä kokouksesta ilmoittamisesta.
Kolmikko kritisoi myös sitä, että  Turun hallinto-oikeus on viivytellyt lainvastaisesti päätöksen antamista.
”Jari Jaakola lähetti kyselyn eduskunnan oikeusasiamiehelle asiasta. Vastauksessaan oikeusasiamies ilmoitti, että hallinto-oikeus käsittelee asian kiireellisenä. Valitukset lähetettiin hallinto-oikeudelle toukokuussa 2012 ja päätös saatiin 14.12.2012. Tämä ei täytä mielestämme kiireellisyyden määritelmää.”
Vielä lopuksi valittajat moittivat tapaa, jolla Turun hallinto-oikeus on käsitellyt Kiikoisten kunnan ja Sastamalan kaupungin kuntaliitospäätöksestä tehtyjä valituksia yhtenä kokonaisuutena ja antanut valituksista yhteisen päätöksen. Päätöksestä on kuitenkin laskutettu kaikkia valittajia erikseen.

  • Nimetön

    On niin kauaskantoinen ja iso asia että kyllä kannattaa! Taitaa vain kaikissa asteissa olla munantervaaja veljet päättämässä!

  • talo elää

    tavallaan , vieraat käyvät ajallaan….

    toivon menestystä itsenäiselle Kiikoisille.

    • Nimetön

      Mikä Kiikoinen? Eikös se nyt viimeinkin voitas unohtaa jo kokonaan. Samoin pitäisi tehdä muillekin Sastamalaan liitetyille kunnille. Tää on nyt Sastamalaa ja sillä selvä.

      • Tuntematon

        Entisee kiikoste sijasta o posti tuamis lähetyksis Sastamala niinku kuuluuki hienoo ku osotejärjestelmä toimii !!

      • toiselta puolen...

        Niin toimii, matkahuoltoon tulleita paketeita saa hakea ympäri paikkakuntaa! No, joku voi tykätä sellaisesta…

      • tuntematon

        Ihan kuin vanha kommunisti muistelisi Neuvostoliiton suuruuden aikoja.Muistelija tosin taitaa olla entinen kommunisti.

      • Nimetön

        Eikö nyt mitenkään mee jakeluun, että tää kunnan lopetus oli vaan tämän alueen parhaaks. Muutaman vuoden kuluttua tää käpykylä lähtee uuteen nousuun, koska tänne tullaan satsaamaan paljon. Laita-alueillekin saadaan viemeröinnit ja vesijohdot, samalla yrittämiseen panostetaan ja tänne saadaan suuri kauppa- ja liiketoiminta keskittymä.

      • Nimetön

        Entinen kunnantalo kuuluu myös kehittämissuunnitelmaan; rakennusta laajennetaan ja se yhdistetään lopetettavaan terveyskeskukseen. Näin saatuun uuteen ja nykyaikaiseen tilaan sijoitetaan urheilukeskus kaikkine mukavuuksineen. Tulevaisuutemme on siis erittäin hyvä; käpykylämme kehittyy ja muovautuu täysin nykyaikaiseksi kaupunkimiljööksi ja nykyinen agraarimaisema saadaan lopullisesti siirrettyä historiaan.

      • tuntematon

        Kylläpä näet kokoomuslaista ruususen unta. Ei tollaiseen kukaan usko!!

      • Nimetön

        Miksi se on niin vaikeeta? Kun vanhakaarti lakkaa nahistelemasta ja haalimasta itselleen tukia ties mihin halleihin, niin meille avautuu oikea mahdollisuus kehittyä tämän kulmakunnan vetovoimaisimmaksi paikaksi urheilukeskuksineen, toreineen ja kouluineen. Tämä vain vaati sen, että lopetimme tämän sisäänpäin lämpiävän kunnan, onneksi meille avautui siihen tilaisuus, jonka kuntalaiset meille antoivat: teimme minkä lupasimme.

  • Tyrvää, pikku Tyrvää

    toistaiseksi, eikä kai kylttejäkään ole vielä siirretty, pidetään ny nää juhlat alta pois….

  • Nimetön

    Toivottavasti KHO purkaa koko liitoksen. Ei tommosten kanssa kukaan viitsi tanistaa. Sastamala säästää puoli miljoonaa euroa vuosittain, kun ei tarvitse maksaa Kiikoisten alueen alijäämää. Virkamiehilläkin on muuta tekemistä, kuin laatia kaikenmaailman vastineita joka asiaan. Terveisin Nykyisen Sastamalan asukkaat

    • toiselta puolen...

      Toivotaan näin ettei meidän kiikoslaisten tartte ruveta Vammalan velkoja maksamaan! Palvelutkin ovat jo niin penteleen paljon huonontuneet, koululaisten ruoka on huonontunut ja Vanhustentalon asukkaat joutuvat syömään ruokansa omissa huoneissaan kun Sastamala ei halua että Vanhustentalon ruokasalia käytetään..! Ym ym ym ym ym ym …

  • Nimetön

    Kummasa on eniten hulluja, Pomarkusa vai Kiikoisisa? Tiukka on kisa…

  • politiikan seuraaja

    Kiikoisten keskustan muutaman miehen valtaeliitti sai vielä 2008 päättyneellä valtuustokaudella hallita kuntaa diktaattorin mielivaltaisilla otteilla. Ei ihme, että nyt ottaa päähän, kun kiikoislaisia kepun edustajia on valtuustossa vain yksi. Kyllä Kiikoisten kepun valitusprosessi on täysin naurettavaa, mutta myös täysin ymmärrettevää muistellen heidän 2008 lopussa päättynyttä yksinvallan kauttaan.

    • ei niinkään yksinvaltaa

      Keskusta 1996 11 paikkaa

      2000 10 paikkaa

      2004 11 paikkaa

      2008 7 paikkaa

      Kokoomus 1996 4 paikkaa

      2000 5 paikkaa

      2004 4 paikkaa

      2008 10 paikkaa

      Vasemmistoliitto 1996 2 paikkaa ja 2000 1 paikka 2004 1 paikka

      SDP 2004 1 paikka

      Vapaan Suomen liitto, 2000 1 paikka

      mutta pata kattilaa soimaa,

      ”valtuustokaudella hallita kuntaa diktaattorin mielivaltaisilla otteilla”

      onko nykyinen tapa sitten demokraattisempi, millä valtuuston enemmistö lopetti koko kunnan

      älkää tehkö niinkuin minä teen vaan niin kuin minä opetan, jollei joku enää muista presidentti Niinistön uuden vuoden puhetta

      • tuntematon

        Kuten ”ei niinkään yksinvaltaa” kirjoitti Kiikoisten kepulla on ollut vuoden 1996 vaaleista lähtien vuoden 2008 vaaleihin asti määräenemmistö Kiikoisten 17 -paikkasesa kunnanvaltuustosa. Elikä kepun diktatuuripillin mukaan on marssittu.

    • Totuus

      Just, ja KOKOOMUS heilutteli diktaattorin sauvaa 2008- 2012 ja tulos on tässä. Eiköhä se keskusta hommansa kunnan kehittäjänä sut hyvin hoitanut.

  • Nimetön

    Vahvasti kokoomuslaiset lupasivat kuntaa kehittää. Tyhjä, kalliisti korjattu kunnantalo oli kokoomuslaisten kehittämisen tulos.

    • Nimetön

      Eikös sentään ole helpompi vuokrata tai käyttää omiin tarkoituksiin kunnantaloa, joka on kunnostettu? Remontoimatonta taloa olisi vaikeaa markkinoida.
      Muuten on aika outoa, että tietyt henkilöt jankkaavat näitä samoja teemojaan vuodesta toiseen ymmärtämättä saamiaan asiallisesti perusteltuja vastauksia. Todistaa kykenemättömyydestä seurata aikaansa ja kehittyä maailman mukana.

      • tuntematon

        Niin mihin käyttöön ja kuka käyttää? Ehkä Tuija , Marco ja Matti!

      • tuntematon

        Jaa koko kunnantaloa?? KodinhoitaJIA ON VÄHEMMÄN KUIN KUNNANTALOSSA HUONEITA !!

      • Totuus

        Kattoo Kiikoisten kokkareitten omaa henkilökohtaista kehitystä, niin on helppo tajuta miksi meiränki näin kävi.

  • Nimetön

    Aikaansa seuraavien ja kehittyvän maailman mukana olevat päättäjien toimesta torikin rakennetaan.

  • tuntematon

    Kiikoisten kepun toiminta noissa heidän mielenosoituksissaan ym. on ollut moraalitonta, koska heillä on pieniä lapsiakin mukanaan. Lapsille annetaan näin ymmärtää millaista on tulevaisuus Sastamalassa. Tällaista on kepulaisten lastenkasvatus, saisitte hävetä.

    • Nimetön

      Keskusta-aatteen peruspilareita ovat isältä pojalle siirtyvä vallanhimo, ahneus, muutosvastarinta ja toisinajattelun kieltäminen. Ne on opetettava lapsille ennenkuin he alkavat ajatella itsenäisesti. Minkä nuorena oppii, sitä ei vanhana osaa kyseenalaistaa.

    • tuntematon

      Onhan se niin väärin,että nuoriso kiinnostuu yhteisten asioitten hoidosta.Paljon helpompaa olisi niin Satosella,Kiikoisten kokoomuslaisilla,kuin myös valheita levittävillä kirjoittelijoilla ,kun kukaan ei tietäisi,eikä olisi kiinnostunut totuudesta.

      • tuntematon

        Noisa edellisisä kommenteisa ei ollu kysymys nuorisosta vaan todella lapsista.
        Kyllä lasten pitäs touhuta muuta kuin olla mielenosotuksisa vanhempiensa mukana.

      • Nimetön

        Ihan kauheaa että koululaisetkin haluavat sanoa mielipiteensä! Kyllä olisi Tuija-open pitänyt sellainen kieltää!

  • Tuntematon

    Sastamalan sivukyläss Kiikosissa EI TARVITA vanhaa kaks miljoonaa maksavaa toria ,paskahuusiki siihe vie sillä tontilla o jo huusi ja abc llä,kyllä’ se muutama pernapussi ja porkkana saa myytyä jossai muualliki,raha haaskausta ois seki laitettu vanhustenja veteraanejen hoitoo.Vastakkaa ny kiikoste kokoomuslaiset edes kerra !! mitä hyötyä siittä o vai haluutteko te olla mainees tuppisuu.

    • Nimetön

      Kiikosten kokkoomuslaine ei oo ikinä vastannu mihinkä nimellään. Puskista vaan huutelee ja käyttää tytärtään välkappaleena, itte ei vastaa eikä kanna vastuutaan.

      • Tuntematon

        Ei ois tuppisuita äänestäneitte kannattanu äänestää,pässejä bää bäää ää.

  • tuntematon

    Kiikoisten kokoomusvaikuttajien tytär laitetaan kirjoittamaan valheita työpaikan menettämisen uhalla.Kuka enää uskoo journalistia,joka kirjoittaa lehteen artikkelin vastoin totuutta.”En minä tietänyt” voi olla yleisönosasto kirjoittelijan vastaus,ei ammatikseen tomittajan työtä tekevän.

  • vieras

    Kuntalaisten enemmistön vastainen pakkoliittäminen Sastamalaan, on laiton!

  • jos kysyttäis

    sastamalaakaan ei olisi jos kuntalaisilta olis kysytty! ennemmin vaikka TYRVÄÄ!!!!!!!!!!!

  • karvas porkkana

    Ei tainnut Satonen tietää minkä kaktuspallon nielaisi kun Kiikosen liitti vastoin tahtoa! Epäilen että Kurkussa vielä pistelee muutaman vuosikymmenen, kunhan vaan ei sitä ennen oksenna?

  • Sastmoola

    Hienoa että Kiikoislaiset osaa keskustella avoimesti! Tätähän se demokratian pitäisikin olla parhaimmillaan. On meillä muilla opiksi otettavaa. Toivotaan että Punkalaitumella otetaan tästä oppia eikä tehdä päätöksiä vastoin kuntalaisten tahtoa, sitten jos ja kun aika koittaa. Varsin virkistävää kuitenkin=)

  • vieras

    Ja vielä oikein pakkonaittaminenkin, joka Suomessa on kielletty, repikää siitä sitten huumoria, kysyn vaan.!

    • vahinko mikä vahinko

      ”onnettomuus” oli jo sattunut, keskosena lähtee tästäkin liitosta maailmaan syntyvä ”lapsi”…..tai kaksoset

  • totinen tuomari

    jäljelle jäi vain yksi kysymys, MIKSI

    se tiedetään, ketkä sen tekivät

    sekin tiedetään, että miten

    sekin, että missä

    ja myös se, että milloin

    mutta MIKSI he sen tekivät?

  • Nimetön

    Respect vielä sille nuorelle ex-kokkarille joka uskalsi julkisesti arvostella koko tätä kiikois hommaa.

    • tuntematon

      Stalin,Hitler,Putin,Satonen;ellet ole samaa mielta Johtajan kanssa,noutaja tulee!

      • vieras

        Yli viisi vuotta sitten jo, Satonen aloitti nämä desantti-reissut Kiikoisiin ja haki kätyreitä ympärillensä. Ja sai näitä hölmöjä porukkaansa.

      • shakki ja matti

        kaatuu ne kuninkaatkin

        mielenkiintoinen peli on ollut, uhrauksia, hämäyksiä, voittoja ja tappioita

        mutta peli on vielä kesken

      • tuntematon

        Heikko johtaja valitsee itseään typerämpiä alaisia,fiksulla johtajalla itseään paremmat apurit.

      • tuntematon

        ”Voi voi, kun niitä tolloja täytyi kesken kokouksen neuvoa.”

      • Nimetön

        Juu, kerrankin oli vääryyden vastustajalla totinen ilme, kun alko kokous meneen ohi käsikirjotuksen. Oli kiva seurata vierestä, kuinka viiksi vipatti.

  • aloittajan etu

    1. c4

    itsenäisen Kiikoisen puolustajat joutuivat aluksi alakynteen, koska aloite tuli yllättäen ja odottamatta….

    sittemmin peli on tasaantunut ja siirtoja on vielä jäljellä….

    muutama ”sotamies” korotettiin valtuustoon, kaupunginhallitukseen ja lautakunnan puheenjohtajaksi….lautakuntiin

    seuraava siirto on mustilla pelaavilla….

  • Eheän Kiikoisen puolesta

    Perjantain HÄÄPARI !
    Nyt on viimeinen mahdollisuutenne vetäytyä tästä tilanteesta! Älkää nolatko itseänne!
    Kuvitteletteko, että Kiikoislaiset hyväksyvät ja arvostavat tekoanne kuntaamme kohtaan ? Emme todellakaan !
    Antakaa ”köpsien, köpsäillä” keskenään.
    P.S. Älytöntä tuhlata tällaiseen tapahtumaan kuntalaisten rahoja.

    • Nimetön

      Et sitten saanut kutsua juhlaan ja nyt harmittaa? Voin kertoa, että hienot juhlat on tulossa. Kiikoislaiset tulevat olemaan ylpeitä saavutuksestaan.

  • Nimetön

    Antakaa kepulit palaa vaan! Räyhätkää, riidelkää, riehukaa! Mitä enemmän sikailette, sitä enemmän eristäydytte fiksuista, hyvin käyttäytyvistä kansalaisista ja sitä katkerampi tappionne tulee olemaan. Sastamalan johtoon kelpaavat vain rakentavasti toimivat, yhteistyökykyiset, aikuiset ihmiset.

  • Sivusta seurannut

    Kiikoisten kepulaiset, mahdatteko kohta ennää kehdata liikkua täälä Vammalan suunnalla? Teitin toimintanne on jo niin syvältä …….. Tietysti vallan kahvasta irtoaminen harmittaa vietävästi ja sen ymmärrän.

  • Nimetön

    Kuntakorppikotka nähty tänään Kiikoisissa haaskaan tutustumassa.

  • Tuntematon

    Onko kuntapetturit valmiina, häät ovat kuulemma huomenna. J.K. oletko valinnut jo häävirren?
    S ja A saapuvat, kuka siunaa? ! Kyllä kuntakotka on nyt ihmeissään, eipä olisi pojjiista uskonu.

  • Nimetön

    Sus siunakkoon, toivottavasti jokaisella menee klimppi kurkunlukkoon, aamen!

  • Nimetön

    Ihanaa kokkkarit ihanaa, hassista keukossa ja Satosta en viitsi kertoo missä, IHANAA

  • pikku myy

    Onko Karhuryhmä tilattu että kokkareetkin uskaltaa vilpasta sisätiloihin? Huomenna on varmaan sinitakkeja niinpaljon että nokat kolisee maijjoissa. Jokainen kokkare saatetaan sisätiloihin kädestäpitäen. On siinä kuntajuhlaa kerrakseen:-) Juhlassa lauletaan lopuksi, Taisto Ahlgrenin Pettäjän tie!

    • Täällä Haisuli

      Näillähän on kokemusta: ovet lukkoon ja polliiseja soitteleen paikalle. En mää vaan tiä, miks teitä täälä tarvittaan, mutta pelottaa niin pirusti kuiteski….

  • tuntematon

    ”Jokaisen kansalaisen oikeuksiin kuuluu kutsua poliisi paikalle.”

    • tuntematon

      Kenenkään oikeuksiin ei kuulu poliisien aiheeton kutsuminen. Ei Kir… Kosk..:senkään!!!

  • tuntematon

    Tietääkö täällä kukaan, kuinka pitkä karenssi oli kommunistilla ,josta tuli kokkareitten valtuutettu.

    • Nimetön

      Riippuu siitä, kuinka nopeasti mennee oikeeseen asentoon. Antaja on autuas.

  • Tuntematon

    Sastamala vei koululta ruuat ja Ilolasta esiintyjien kahvit, koululla tarjotaan vaan sitkistenyitä perunoita ? Onko tosi väittämänne Kepun Tainan Topi

  • tuntematon

    Eläkeläisten aterian hintaan jopa yli 100% korotus.Missä on mies,joka ei siedä vääryyttä,liekö mies laisinkaan?

  • Nimetön

    Maan johtavat asiantuntijat tyrmäävät päivän uutisissa käynnissä olevan kuntauudistuksen.
    Lainsäädäntäprofessori Keinänen Joensuu yliopistosta totetaa diplomaattisesti ”käsillä ovat hyvät farssin ja katastrofin ainekset”.
    Kävelevä katastrofi kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen saapuu tänään rikki revittyyn Kiikoisiin professori Keinäsen osuvien sanojen saattelemana.
    On erittäin hyvä,että tästä kuntaliitoksesta on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
    On mahdollista,että polittinen ohjaus on yltänyt Turun hallinto-oikeuden päätöksiin valituksia käsiteltäessä.

  • Nimetön

    Lähes 60 prosenttia kunnanjohtajista ilmoittaa,ettei hänen kuntansa ole valmis kuntaliitoksiin.
    Kyselyn on tehnyt kuntaliitto.

  • tuntematon

    Erään läheltä seuranneen mukaan kuntauudistus on kahden veteraanipoliitikon hallitusneuvottelujen aikana improvisoima hanke.Asantuntijoita ei kuunnella,koska poliitikot etukäteen päätävät,mihin lopputulokseen päädytään.

  • Nimetön

    Professori Anssa Keinäsen mielestä tutkijan kannalta on parasta,että kerrankin huomataan kuinka vähäisellä tietopohjalla lainvalmistelua Suomessa harjoitetaan.

  • Nimetön

    Ja silti kokoomus vain on maamme suurin puolue, vaikka kuinka haukutte!

  • Nimetön

    Kyllä Virkkusen pitäisi nöyrästi laskee leukaansa alemmaksi.
    Lainsäädäntö tutkimuksen professori Assi Keinäsen lisäksi oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen professori Jyrki Tala,että kunnallisoikeuden professori Asko Uoti antavat niin murskaavan arvion kuntaministerin kyvyistä.
    Arvosteluista huolimatta Kiikoisissa kuntaministeriministeri juhlii elämänhallintaa hallitsemattoman kuntakaaoksen keskellä.

Kommentointi ei ole käytössä.