Satakuntaan 37 poikkeuslupaa ilvekselle

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty kannanhoidollisia poikkeuslupia 37 ilveksen metsästämiseen. Edellisellä metsästyskaudella ilveksiä kaadettiin 27.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan Satakunnassa elää tällä hetkellä 155-180 aikuista ilvestä ja niille tänä vuonna syntyneet pennut. Viime vuonna alueelle arvioitiin syntyneen 32-37 ilvespentuetta. Satakunnan ilvespentueissa on erillislaskennan yhteydessä todettu keskimäärin 1,6 pentua.

Ilveskannan kasvu on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana Satakunnassa voimakasta. Esimerkiksi vuonna 2004 ilveksiä arvioitiin olleen vain 15-20. Kasvaneen ilveskannan vaikutus on näkynyt muun muassa voimakkaana saalistuspaineena valkohäntäpeuraa ja metsäkaurista kohtaan. Vuosittain on kirjattu myös muutamia ilveksen aiheuttamia kotieläinvahinkoja. Kannan kasvun johdosta ilveksistä tehdään säännöllisesti havaintoja myös asutuksen tuntumassa eri puolilla aluetta, mikä on herättänyt pelkoa ja huolta asukkaissa.

Kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään kannan kasvun hidastamiseen ja tihentymien purkamiseen. Joillain alueilla metsästys voi johtaa myös kannan harvenemiseen alueellisesti. Tavoitteena on , että ilveskanta koko maan mittakaavassa säilyy elinvoimaisena, ilveksen läsnäolosta aiheutuvat haitat minimoidaan ja kanta pidetään ihmisarkana.

Ilveksen metsäskausi alkaa 1. joulukuuta ja päättyy 28. helmikuuta.

Suomen riistakeskus Satakunnan toimialueeseen kuuluvat Satakunnan maakunnan lisäksi Pirkanmaan puolelta muun muassa Sastamala ja Punkalaidun.