Karkussa kuvattiin kirkkoaiheisen televisiosarjan pilotti – nähtävissä myös netissä

Enkeliopas Esko Mäkine. Kuva: Lauri Tyrvänen.

Sastamalassa Karkun kirkossa kuvattiin suunnitteilla olevan Suomen kirkot -televisiosarjan ensimmäinen osa.

Pilottijaksossa enkeliopas Esko Mäkinen johdattaa katsojansa satavuotisjuhlaa viettävän Karkun Kristuksen tulemisen kirkon kiehtovaan historiaan. Kuka tietää, miksi Karkun Kristuksen tulemisen kirkko vihittiin kahdesti? Se, ja paljon muuta kerrottiin videon muodossa tuorein kuvin ja äänin, kun kirkkovideosarjan ensimmäinen osa esitettiin Karkun kirkon satavuotisjuhlatilaisuudessa sunnuntaina.

”Sastamalassa oli helppo aloittaa”, sanoo tuotantoyhtiön vetäjä ja sarjan kuvaaja, sastamalalainen Mikko Joona. ”Miksi lähteä pidemmälle etsimään kuvauskohdetta, kun kotikaupungissa on kirkkoja tusinan verran?” hän kysyy. Tuotannon teologinen asiantuntija Samuli Suonpää ja Sastamalan seurakunnan kirkko-oppaana toimiva Maiju Vuorenoja kierrättivät tiimin tutustumassa useisiin kirkkoihin.

”Tuotantotiimi valitsi Karkun kirkon, koska sillä on hyvä stoori – ja se ei ollut kaikille ennestään tuttu”, kertoo Samuli Suonpää. ”Toki esittelimme tuotantoryhmälle myös keskiaikaiset kirkot, mutta Karkusta löytyi enemmän uutta kerrottava. Karkussa toteutuu draaman kaari, sodasta ja häväistyksestä sovintoon ja siunaukseen. Historia luo uskoa tulevaan” , hän sanoo.

Osallistuminen televisiosarjan suunnitteluun ja kuvaamiseen oli Samuli Suonpäälle uutta. ”Olen keskittynyt opiskeluun Helsingissä. Tarkoitus ei ollut hankkia uusia harrastuksia, mutta olihan se hienoa päästä mukaan auttamaan kavereita projektissa, alalla jonka nyt koen omakseni.” Suonpää opiskelee Helsingin yliopistossa ja aikoo valmistua papiksi.

Karkun kirkon erityispiirre on, että sitä suunniteltiin sata vuotta ennen kuin edettiin rakentamiseen asti. Sen jälkeen se on ollut monien historiallisten myrskyjen kohteena, nähnyt sotia, surua, sisua ja kauneutta.

Uuttakin tietoa matkalla kirkon syntysanoista nykypäivään tarjoilee persoonallinen enkeliopas Esko Mäkinen. Hän myös paljastaa, miksi kirkko vihittiin kahdesti.

Sarjan pilottijakso on julkaistu inTV.fi:n YouTube-kanavalla.

Vasemmalta käsikirjoittaja ja ohjaaja Lasse Verkko, enkeliopas Esko Mäkinen ja kuvaaja Mikko Joona. Kuva: Lauri Tyrvänen.

 

  • Yks Kirkkoihin hurahtanut

    Olipa kerrassaan upea. Suosittelin netissä ystävääni Loimaaltakin katsomaan tämän.

  • Vanha karkkulainen

    Löpöttelyä on videon puheet. Mikä ihmeen ENKELI(?)opas. On kuvattu tätä asiaan liittymätöntä puhujaa enempi kuin kohdetta. Seurankunnan ostajat olisivat voineet vaatia enemmän käsikirjoitukselta ja kuvaussuunnitelmalta. Oman kylän oppaat ja ketkä vaan kyläläiset olisivat osanneet opastaa edes Mörrin nimen lausumisessa. Ei meur-man vaan MÖÖRman! ”Mörri”. Korjatkaa edes se.

  • Tyrvääläinen

    Miksi otettu joku outoa murretta puhuva esittelemään Karkun kirkkoa? Täältä olisi löytynyt huippunimiä tuohon tehtävään, olisi nimet tulleet oikein ja puhe kunnolla. Kuvat oli hyviä.

  • Nimetön

    Hieno filmi, upea kuvaus! Myös opas on todella sopiva -tätä on kai tarkoitus näyttää muuallakin kuin Karkussa eli ei todellakaan mitään murretta eikä paikallisia oppaita! Näin on hyvä!

Kommentointi ei ole käytössä.