Vammalan aluesairaalan yt-neuvotteluissa löytyi yhteisymmärrys  

Vammalan aluesairaalan työnantajaedustajat ja henkilöstöjärjestöjen edustajat sekä aluesairaalan johtoryhmän henkilöstön edustaja, työsuojelutoimijat ja sairaanhoitopiirin henkilöstöpäällikkö ovat kokoontuneet yhteistoimintaneuvotteluihin kolmasti marraskuun kuluessa.

Yhteistoimintaneuvotteluiden tarkoituksena on ollut löytää yhdessä ratkaisuja aluesairaalan vuoden 2014 talousarvion henkilöstö- ja muiden menojen sovittamiseen kuntatilauksiin pohjautuvaan budjettiraamiin siten, että toiminta eri yksiköissä kyetään tästä huolimatta toteuttamaan.  Eilen on osapuolten kesken löydetty yhteisymmärrys sopeuttamistoimien käytäntöönviemisen periaatteista ja menettelytavoista.

Toteutettavissa sopeutustoimissa hyödynnetään nk. luonnollista poistumaa ja tiedossa olevia pitkiä poissaoloja. Tarvittavat henkilösiirrot on neuvotteluiden kuluessa kyetty minimoimaan.  Henkilösiirroissa sairaanhoitopiirin sisällä ensisijaisena kriteerinä on henkilön oma halu.  Vastentahtoisia siirtoja pyritään välttämään.

Yhteistoimintaprosessi jatkuu seuraavaksi yksilökohtaisilla keskusteluilla. Osapuolet ovat sopineet kokoontuvansa seuraavan kerran 11.12.

  • Mika Sillanpää

    Kokolailla käsittämätön tulos noissa neuvotteluissa mikäli tätä tiedotetta on uskominen.
    Kyseessä on aluesairaalan henkilöstön vähentäminen sille tasolle ettei lainmukaisia vahvuuksia voida noudattaa. Tuosta seuraa automaattisesti toiminnan supistaminen ja sitäkautta vääjäämättä tila joka ei ole millään tavoin taloudellisesti kestettävissä ja toiminnan loppuminen kokonaan erikoissairaanhoidon osalta on hyvin lähellä. Viimevuosina ja tänäpäivänä tuo taloudellisuus on vielä saavutettu henkilökunnan joustoilla.

    Kokolailla selvää on myös se että suunnitellun henkilöstömitoituksen aiheuttamat supistukset aiheuttavat paineita kaikille henkilöstöryhmille heti lähitulevaisuudessa, vaikka supistukset nyt koskevat hoitohenkilöstöä.

    Miksi tämänkaltaiseen tilanteeseen jouduttu. Ensivuoden budjetin laadinnassa aiheuttaa isoimmat ongelmat se että entiset perinteiset Vassista palvelut tilanneet kunnat ovat pienentäneet oleellisesti tilauksiaan. Tuosta lienee yksimielisyys lähes kaikilla osallisilla.

    Miksi ovat vähentäneet. Sekin lienee melko selvää. Nuo kunnat ovat joutuneet tahtomattaan tilanteeseen jossa terveyspalvelujen tuottaminen on pakko uusia. Valtiovallan kuntauudistus ja soteuudistus pakottaa kuntia ratkaisuihin. Kuntapäättäjät ovat melko vaativassa tilanteessa kun pitäisi suunnata terveyspalvelujen hankintaa jonnekin järkevälle suunnalle. Kuntakartan ollessa täysin auki kuntien on vaikeata määrittää terveyspalvelujen tuottamissuuntiaan milläänlailla pitkäjänteisesti ja kestävästi. Siksi palvelut hankitaan nyt väliaikaisesti ja ikäväkyllä lyhytnäköisesti, ainoana konsulttina ja kriteerinä euro.

    Kuka sitten maksaa tämän välivaiheen kustannukset. Nyt esitetään maksumieheksi Vammalan sairaalaa. Oikeampi suunta olisi PSHP, ja vielä oikeampi suunta olisi valtio.
    Sote- ja kuntauudistusta perustellaan pitkälti sillä että se antaa kunnille ns. leveämmät hartiat hoitaa alueensa ko. palvelut.. Sairaanhoitopiirit perustettiin aikoinaan myös tähän periaatteeseen nojautuen. Oudolta tuntuu että nyt tässä, noiden uudistusten aiheuttamassa tilanteessa laitetaan maksumieheksi yksittäinen toimija VAS ja mallikelpoisesti kuntauudistustakin toteuttanut Sastamala.

  • Nimetön

    Neuvotteluissa on löydetty yhteisymmärrys VAIN henkilöstön asemasta, mahdollisesti toteutettavien, edelleen auki olevien sopeuttamistoimien yhteydessä !
    Työnantajalla on luonnollisesti oma näkemyksensä sopeuttamistarpeesta budjettiraamin mukaisesti, sekä siitä, miten sopeuttaminen toteutetaan.

    Tehy on EDELLEEN ERIMIELINEN työnantajan kanssa hoitohenkilöstön määrästä ja vuorovahvuuksista ja samasta asiasta huolissaan, kuin Sillanpää tuossa yllä, ensimmäisessä kappaleessa kirjoittaa.
    Neuvottelut ovat kesken ja jatkuvat seuraavan kerran 11.12.2013, kuten työnantajan laatiman tiedotteen pohjalta uutisoidaankin.

    Vammalan aluesairaalan Tehyläisiä kehotan yt-neuvottelun aikana tukeutumaan järjestön itse jäsenilleen toimittamiin tiedotteisiin.
    Media uutisoi sen, mitä sinne annetaan ja media on molempien neuvotteluosapuolten käytettävissä.

    Tinja Tähtinen,
    yksi Vammalan aluesairaalan ao 371 nimeämistä neuvottelijoista

  • Yksi neuvottelijoista

    Neuvottelut ovat yhä kesken! Erimielisiä olemme vielä monestakin asiasta. Neuvottelut jatkuvat tosiaankin 11.12.

Kommentointi ei ole käytössä.