Laulujoutsen on vuoden lintu

Laulujoutsen on BirdLife Suomen vuoden lintu 2014. Vuoden 2014 aikana selvitetään Suomen laulujoutsenkanta sekä kannan viimeaikainen kasvunopeus eri puolilla maata. Tietoa kokoavat ja alueelliset arviot tekevät BirdLife Suomen alueelliset jäsenyhdistykset. BirdLife arvioi Suomessa pesivän nykyään noin 10 000 laulujoutsenparia – projektivuoden tiedon keruun jälkeen tilanne tiedetään tarkemmin.
Laulujoutsen on toista kertaa BirdLife Suomen vuoden lintu. Vuonna 2004 selvitettiin edellisen kerran Suomen laulujoutsenkantaa. Silloin Suomessa pesi vuonna 2004 4600- 6000 laulujoutsenparia. Vuonna 2004 Pirkanmaalla arvioitiin olevan noin 200 laulujoutsenparia.

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu ja se oli myös BirdLife Suomen tunnuslintu vuoteen 1995 ast. Silloinen Lintutieteellisten Yhdistysten Liitto (LYL) muutti nimensä kansainvälisen kattojärjestön BirdLife Internationalin mukaan BirdLife Suomeksi ja samalla Suomessa otettiin käyttöön BirdLife Internationalin tunnuslintu lapintiira.

Laulujoutsenen Suomen kannanmuutokset kertovat suomalaisten asenteiden muuttumisesta eläimiin ja luontoon. Kansallislintumme on muutamassa vuosikymmenessä palannut Lapin erämaista koko maan pesimälinnuksi. Se on Suomen luonnon parhaita ja näkyvimpiä esimerkkejä siitä, miten ihminen voi pelastaa lajin häviämisen partaalta yleiseksi pesimälinnuksi.

Laulujoutsenia talvehtii nykyään Pirkanmaallakin sulavesissä. Koska mennyt talvi oli harvinaisen leuto, laulujoutsen oli talviaikaan yleinen näky Pirkanmaan maakunnassa. Laulujoutsenten kevätmuuttokin on jo alkanut voimakkaana leudon sään vuoksi. Useilta paikoilta on ilmoitettu yli sadan linnun kerääntymiä. Keskiviikkona 12.3. havaittiin Sastamalan Suodenniemen Koivuniemenjärvellä yli 400 laulujoutsenen komea kerääntymä. Laulujoutsenpariskuntia on voinut havaita jo aiemmin kiertelemässä tuttuja pesäpaikkoja. Laulujoutsenpariskunnat saapuvat keväisin vanhoille reviireilleen varhain.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys toivoo, että laulujoutsenista kirjataan Tiira- lintutietopalveluun (www.tiira.fi) kaikki havainnot. Erityisen tärkeitä ovat keväiset kertymät, kesäiset pesimättöminen joutsenten kiertelyparvet sekä pesä- ja poikuehavainnot. Syksyiset kerääntymätkin on hyvä ilmoittaa. Havainnot voi myös ilmoittaa yhdistykselle osoitteella pily@pily.fi. Tietoja laulujoutsenesta voi lukea lisäksi yhdistyksen facebook-sivustolta www.facebook.com/pirkanmaan.lintutieteellinen.yhdistys.ry

 Laulujoutsen pesäkummullaan. Kuva: Jukka H. Helin/Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys.

Laulujoutsen pesäkummullaan. Kuva: Jukka H. Helin/Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys.

Poimintoja

Kommentointi ei ole käytössä.