Omaishoitajat työterveyshuollon piiriin?

Sanni Perannolla, Taija Poralilla ja Mirka Virtasella on kaikilla vaikeasti kehitysvammainen lapsi, jonka omaishoitajana he toimivat.

Arki on toisinaan raskasta, mutta läheisten tuella selvitään, kunhan vain oma terveys ei ala reistailla.

”Omaishoitajat sinnittelevät kipeänä viimeiseen asti, koska aikaa päivystyksessä jonottamiseen on hankala järjestää.”

”Lapsemme ovat sellaisia, ettei heitä voi ottaa mukaan jonottamaan lääkärille pääsyä. Ja lapsenvahtia on vaikea saada nopeasti määrittelemättömäksi ajaksi. Koskaan ei varmuudella tiedä, miten kauan päivystyksessä menee.”

Eikö terveyskeskukseen sitten saa aikoja?

”Toki saa, mutta useimmiten viikon tai kahden päähän. Ei kuumeessa tai selkä krampissa kukaan pysty niin kauaa kärvistelemään”, naiset pohtivat.

Sekä Perannon, Poralin että Virtasen hoidettavat tarvitsevat usein lääkäriä, erikoislääkärin pakeillekin voi tulla lähtö milloin tahansa. Siksi elämää on vaikea suunnitella kovin montaa päivää eteenpäin.

Naiset uskovat, että työterveyshuollon palveluilla olisi suuri merkitys omaishoitajien työhyvinvointiin.

”Varmaankin työterveyshuollossa käytäisiin lähinnä korkean kuumeen tai kovan kivun takia. Tuskin kukaan pienen flunssan takia palvelua edes käyttäisi. Me kun emme tarvitse sairauslomaa, olemme sairaanakin töissä”, Virtanen toteaa.

Sosialidemokraattien Ilmari Nurminen aikoo jättää Sastamalan kaupunginvaltuustolle 23. kesäkuuta aloitteen, jossa esitetään omaishoitajille oikeutta työterveyshuoltoon. Nurmisen mukaan kyse on asenneongelmasta, jos omaishoitajuutta ei haluta rinnastaa palkkatyöhön.

Peranto, Porali ja Virtanen ovat aloitteesta hyvillään, mutta pelkäävät politiikan sumentavan järjen äänen.

”Sillä kuka tai minkä puolueen edustaja aloitteen tekee, ei pitäisi olla merkitystä. Työterveyshuollon järjestäminen olisi järkiratkaisu. Me omaishoitajat säästämme niin paljon yhteiskunnan varoja, että pieni satsaus hyvinvointiimme maksaa varmasti itsensä takaisin. Työkykyisempinä omaishoitajat jaksavat myös työskennellä pidempään, mikä tuo lisää säästöä Sastamalan kaupungin kassaan”, naiset miettivät.

Taivalkoskella saatu hyviä tuloksia omaishoitajien työterveyshuollosta

Piskuisessa 4400 asukkaan Taivalkosken kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla on vuoden ajan ostettu omaishoitajille työterveyshuolto.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Alatalon mukaan työterveyspalveluista saadut kokemukset ovat olleet yksinomaan myönteisiä.

”Omaishoitajien oikeus työterveyshuoltoon oli alunperin minun kuningasideani ja olen siitä ylpeä. Halusimme raskasta hoivatyötä tekevät ihmiset terveystarkastusten piiriin, jotta he jaksaisivat paremmin tehdä työtään.”

Tutkimusten perusteella nopea lääkärille pääsy ehkäisee uupumusta ja masennusta. Alatalo kertoo tuki- ja liikuntaelinsairauksien vaivaavan omaishoitajia entistä vähemmän. Työterveyshuollolla on merkittävä rooli myös asiakkaan kuntouttamisessa työkykyiseksi esimerkiksi selkä- tai olkapäävammojen jälkeen.

Taivalkosken kunnanjohtaja Jukka Mikkola pitää ratkaisua paitsi inhimillisenä myös taloudellisesti järkevänä.

Kunta ei saa omaishoitajien lääkärikäynneistä kela-korvausta, joten täysin samalla viivalla hoitajat eivät kunnan omien työntekijöiden kanssa ole, mitä tulee työterveyshuollon kustannuksiin.

Taivalkoskella on tällä hetkellä 52 omaishoitajaa. Heidän työterveyspalvelunsa maksavat kunnalle noin 18 000 euroa vuodessa.

”Pienellä panostuksella vältetään isoja kulueriä. Jos omaishoitajan terveys romahtaa, joudumme järjestämään hoidettavalle laitoshoitopaikan, mikä tulee todella kalliiksi.”

”Taivalkoskella omaishoitajia arvostetaan. Koemme olevamme heistä vastuussa”, Mikkola sanoo.

Taija Porali, Topi ja Sanni Peranto sekä Mirka ja Minttu Virtanen yhteistapaamisessa.
Taija Porali, Topi ja Sanni Peranto sekä Mirka ja Minttu Virtanen yhteistapaamisessa.

 

  • Nimetön

    Tärkeitä juttuja, vahinko vaan että kyseessä Nurmisen epätoivoinen vaalityö demarien kannatuksen suistuttua jo 12%

  • Nimetön

    oli kyseessä vaalityö tai ei, niin järjen käyttö tässä asiassa olisi sallittua. Omaishoitajia ei arvosteta vaikka säästävät vuodessa yli MILJARDI euroa yhteiskunnan varoja. Jos kaikki omaishoitajat yhtäkkiä lopettaisivat työnsä, niin siinä olisi sitten kunnilla hätä kädessä, että mistä laitospaikka näille kaikille hoidettaville ja laitoshoito jos mikä on kallista. Kuten tässä jutussa naiset sanoivatkin: ”Sillä kuka tai minkä puolueen edustaja aloitteen tekee, ei pitäisi olla merkitystä.”
    Ikävä kyllä tässäkin kylässä kaikkia kiinnostaa ainoastaan oma napa.

  • Nimetön

    Hyvä kun joku edes yrittää tehdä jotain. Liian paljon on niitä tyhjän toimittajia.

  • Nimetön

    V. 2013 KELAn tutkimuksen mukaan omaishoitajien työ säästi sosiaali-ja terveyskuluja 3,3 miljardia euroa!! Että kyllä siitä kannattaa maksaa korvausta ja työterveyshuolto hoitajille. Inhimillinen puoli vielä erikseen: hoidettava saa hoitoa läheiseltään.

  • Nimetön

    Mielellään kuulisi Nurmisen kommentin ministeri Kiurun tekemästä poliittisesta virkanimityksestä.
    Asiantuntijat vaativat jopa ministerin eroa johtuen tästä tempusta.

  • Nimetön

    Nyt yöpäivystys ollaan ajamassa alas kaikessa hiljaisuudessa. Vaan mitä tekevät demarit? Eivät mitään vaan keksitään alkaa pauhaamaan aivan toisesta asiasta että kukaan ihminen ei huomaisi aluesairaalan alasajoa. Vastenmielisintä on että Alueviesti meni syöttiin. Mainoslehti teki oikein komian mainosjutun demareista. ei siinä mitään.

Kommentointi ei ole käytössä.