Vapaaehtoiset kunnostavat Vehmaanniemen perinnemaisemia

Sastamalassa WWF:n vapaaehtoiset talkooleiriläiset työskentelevät Vehmaanniemen luonnonsuojelualueella viikonloppuna.

Vammalassa Rautaveteen työntyvä Vehmaanniemi on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt perinneympäristö sekä monien uhanalaisten niitty- ja ketolajien esiintymisalue. Vielä 1950-luvulla paikalla laidunnettiin karjaa ja korjattiin heinää. Talkoissa raivataan ja niitetään laidunnuksen lopettamisen myötä umpeenkasvaneita niittyjä.

”Talkoolaisten työn tulokset näkyvät hienosti koko Vehmaanniemen alueella. Suurin osa 50-luvulla avoimina olleista niityistä on avattu uuteen kukoistukseensa ja niitä hoidetaan vuosittain talkooleireillä. Lisäksi paikalla laiduntaa lampaita koko kesän ajan”, kertoo leirin vetäjä, WWF Suomen kenttäkoordinaattori Teemu Niinimäki.

WWF sai Vehmaanniemen luonnonsuojelualueen lahjoituksena vuonna 1977. Edellytyksenä oli, että luonnontila säilytetään tuleville sukupolville. Aluetta on hoidettu vuodesta 1978 alkaen.

Vehmaanniemi on myös asutushistoriallisesti tärkeä. Alueella on useita kivikautisia hautapaikkoja ja kiviraunioita, jotka osoittavat niittyjen olevan lähes parituhatta vuotta vanhoja.

  • Rikka maisemassa

    Hei vaan niittäjät!

    Ottakaa kunnon rukkaset mukaanne, niin saatte siirrettyä Vehmaanniemen luonnonsuojelualueelta pahasti ruostuneen pellinpalasen, johon viikate voi osua tai pikemminkin lampaat loukata jalkansa.

    Se pellinpalanen löytyy keskilaitumen kohdalta. On ollut maisemassa vuosikymmeniä, mutta eipä ole lähtenyt minkään niittoleirin mukana pois.

    Se olisi hyvä työ, johon paikalliset eivät ole vielä yltäneet.

    • Nimetön

      Oisko ollu suuri vaiva hakee se pellinpalanen pois,jos se tierossa ollu ja paikkaki iha tarkkaa kuvattuna?? Älyttömyyden huippu kirjottaa siittä ja pyytää jonkun muun hakee se pois.

  • JT

    Eikö tää reppana vois ottaa kainaloonsa sitä pellin pallaa?Ja kiikuttaa johonkin muualle jos on sitä jo vuaskymmeniä siinä kattellu?

  • Ufo

    Sen metallin on pakko olla kotoisin xeta-planeetalta kun ei ole ruostunut pois. Varmaankin osa sitä lentävää lautasta jolla ensimmäiset tyrwääläiset tuli Kukkurin kulmille.

Kommentointi ei ole käytössä.