Kiinteistön haltijan järjestettävä jätehuolto myös mökille

Loimi-Hämeen Jätehuollon toiminta-alueella siirryttiin vuosi sitten kiinteistön haltijan järjestämään jätteenkuljetukseen. Kiinteistön omistajalla on kaksi vaihtoehtoa: oma jäteastia tai kimppa-astia lähinaapurin tai -naapureiden kanssa.

Jätehuoltosuunnittelija Hannele Tiiton mukaan ilman omaa jäteastiaa on 14 kunnan alueella kuitenkin edelleen tuhansia kiinteistöjä, joista suuri osa on vapaa-ajan asuntoja.

”Vapautusta jäteastian ja jätesopimuksen tekemisestä ei saa sillä perusteella, että jätettä syntyy vähän tai että kuljettaa vähäiset roskansa vakituiselle asunnolle. Vapautuksen voi saada vain silloin, jos kiinteistö on todistettavasti asuinkelvoton tai jos asukkaat asuvat hoitolaitoksessa eivätkä ole kykeneviä käyttämään kiinteistöä”, Tiitto muistuttaa.

Vapaa-ajan asuntojen jätekeräystä koskevat pääpiirteittäin samat säännöt kuin vakituisia asuntoja. Poikkeuksena on vain se, että jätehuolto pitää järjestää vain kesäkuukausiksi: toukokuun alusta syyskuun loppuun. Velvollisuus on sama, vaikka mökillä viettäisi vain muutaman päivän kesässä.

Alueviestin jakelualueella Sastamala (poislukien Mouhijärvi ja Suodenniemi) sekä Punkalaidun kuuluvat Loimi-Hämeen Jätehuollon piiriin.

  • Nimetön

    Mitä järkeä on, että pääosa Sastamalasta kuuluu forssalaisen Loimi-Hämeen jätehuollon piiriin? Tampereelle olisi puolet lyhempi matka. Hinta halvempi ja hiilijalanjälki pienempi.
    Lisäksi järkevämpää olisi, että kaupunki järjestäisi jätehuollon ja kilpailuttaisi jätekuljettajat. Nyt kukin pikkumökkiläinenkin joutuu itse kilpailuttamaan pikku jätepussukoittensa kuljettamisen. Touhussa ei ole järjen hiventäkään. Haiskahtaa vähän siltä, että tässä jätekuljettajat ovat päässeet vedättämään teknistä lautakuntaa.

  • jarppa vaan karkusta

    Miksi tällainen asia voi olla joillekin ongelma? Jos ei ole rahaa hoitaa jätehuoltoa kuntoon, ei varmasti ole ollut rahaa myöskään jätevesien kuntoon saattamiseen. Kun jäteastian tyhjennyssopimuksen tekeminen ei ole suuri vaiva ja astia toimitetaan siihen haluttuun paikkaan joko omalle tontille tai kaverin kanssa kimppaan, en voi mitenkään ymmärtää sitä ettei oma ympäristö kiinnosta sen vertaa ettei tällaista saa kuntoon. Jos varaa ei oikeasti ole, niin parasta varmasti on silloin myydä mökki pois ja ottaa siitä saatavat rahat omaan käyttöön ja nautittaviksi. Simppelistä kuivan maan mökistä saa helposti 30 – 40 tuhatta ja rantamökistä satkun.

  • Nimetön

    Asiaa kannattaa tarkastella hivenen laajemmin kuin yksittäisen kiinteistön kannalta ja laajemmin myös ympäristön kannalta. Onko kansantaloudellisesti järkevää ja ympäristön kannalta kestävää rahdata jätteitä sadan kilometrin päähän Forssaan kuin 50 kilometrin päähän Tampereelle?
    Toinen pointti on jätehuollon organisointi. Onko viisaampaa, että kaupunki hoitaa kokonaisuuden ja kilpailuttaa jätteiden kuljettajat toimivin aluein vaiko että yksittäiset kiinteistönomistajat kilpailuttavat kuljettajat , jolloin vierekkäisille kiinteistöille saattaa ajella pari jäteautoa peräkanaa. Missä on tällöin ympäristönäkökulma?
    Kolmas pointti lienee vielä mahdollisuus reviirijakoon, jolloin voi syntyä yksityisiä monopoleja ja hinnat karata käsistä.

Kommentointi ei ole käytössä.