Jonoutunut talous- ja velkaneuvonta uusiksi

Ruuhkautunut talous- ja velkaneuvonta järjestellään Sastamalassa uusiksi.

Kaupunki on hankkinut talous- ja velkaneuvonnan ostopalveluna Sastamalan seudun Mielenterveysseuralta. Yhdistyksen palkkaama velkaneuvoja on viime vuoden lopulta ollut lomautettuna siten, että työaika on ollut 25 tuntia viikossa. Se on jakautunut Sastamalan ja Akaan kesken, jolloin Sastamalan osuudeksi on jäänyt noin 0,5 henkilötyövuotta.

Lomautuksen syynä on ollut se, että nykyisellä rahoitusmallilla mielenterveysseuran velkaneuvonnan tuottamiseen saama korvaus ei riitä kokoaikaisen työntekijän palkkaamiseen. Aluehallintovirasto taasen on todennut, että aluehallintoviraston ja Sastamalan välinen sopimus 74-prosenttista työaikaa tekevästä velkaneuvojasta ei toteudu.

Sastamalan kaupungin ja Sastamalan seudun Mielenterveysseuran välisessä ostopalvelusopimksessa on todettu, että talous- ja velkaneuvonta järjestetään valtion rahoituksella niin, että siitä ei muodostu kunnille uutta kuluerää. Kaupunki on kuitenkin myöntänyt vuosittain 8 000 euroa lisärahaa palveluihin.

Talous- ja velkaneuvonnan jonotusajat ovat venyneet Sastamalassa kohtuuttoman pitkiksi. Yleinen suositus jonotusajaksi on enintään 60 vuorokautta. Sastamalassa se on ollut noin 145 vuorokautta.

Asiaa on selvitetty keväästä lähtien. Sastamalan seudun Mielenterveysseura on vastineessaan ilmoittanut, ettei sillä ole resursseja lisätä talous- ja velkaneuvontapalvelun saatavuutta nykyisellä rahoituksella.

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä voimassaolevan sopimuksen päättämisen neuvotteluteitse aluehallintoviraston kanssa. Tällöin aluehallintovirasto tulee valitsemaan talous- ja velkaneuvontapalvelulle uuden palveluntuottajan.

Sastamala on järjestänyt talous- ja velkaneuvonnan palvelut myös Huittisiin ja Punkalaitumelle.