Demareilta kannanotto Satosen ehdotukseen

Sastamalan sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö on kokouksessaan 19.8. hyväksynyt kannanoton, jonka mukaan SDP ei hyväksy työajan pidentämistä.

”Aikana jolloin maassa on suurtyöttömyys, ja useat työntekijät joutuvat tekemään palkattomia ylitöitä, kokoomuksen eduskuntaryhmän sastamalalainen puheenjohtaja Arto Satonen ehdottaa vastikkeetonta työajan pidentämistä. Asiallisesti ottaen Satosen ehdotus tarkoittaa samalla yleistä palkkojen alentamista”, kannanotossa todetaan.

Sosialidemokraatit pitävät ehdotusta pöyristyttävänä hyökkäyksenä palkansaajia vastaan. ”Se kuvastaa kokoomuksen ajattelutapaa, jossa kaikki talouden ongelmat on sälytetty palkansaajien kontolle. Kilpailukyky ja tuottavuuden kasvattaminen pitäisi oikeiston mielestä repiä pelkästään työntekijöiden selkänahasta. Satonen haikailee viikkotyöajan nostamista 40 tuntiin nykyisestä 37,5 tunnista. Kestämättömänä perusteluna on, että Kiinassa ja Intiassakin tehdään 12 tunnin työpäiviä. Niin tehtiin Suomessakin sata vuotta sitten”, kannanoton teksti jatkuu.

Kannanotossa todetaan lisäksi, että työelämää pitää kehittää tasavertaisen vuorovaikutuksen työntekokulttuurin suuntaan, missä työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja reilusti.

Poimintoja

  • jopas joo

    Niin tyhmä olen, etten vieläkään ymmärrä miten työajan pidennys lisää työpaikkoja, lisää työn kannattavuutta ja nostaa Suomen ylös tästä alas menevästä kierteestä. Anteeksi kaikilta pyydän, jotka ovat Satosen ja hänen ajatuksen takana, minä vain tipahdin matkasta jo aikoja sitten. Jos olisi joku niin ystävällinen ja selittäisi tämän ajatuksen toimivuuden, syvästi kiitän ja nöyrästi niiaan. Potkut tuli vaikken tunteja laskenut eikä lomia pyydellyt…………….. Palataanko aikaan n 5-60 v takaperin? Nuoriso töihin ja kotiäidit töihin, minne? Kaikkialta tulee vain tietoja yt-neuvotteluista ja työntekijöiden ja henkilöstön vähennys tarpeesta……………………

  • Nimetön

    Työajan pidentäminen nostaa työn tuottavuutta, eli samalla palkalla tekisit kaksi ja puoli tuntia enemmän töitä viikossa. Yksinkertaistettuna tämä johtaisi siihen, että työnantajasi tekemä hyödyke tulisi halvemmalla tehtyä, tästä johtuen niitä myytäisiin enemmän, työnantajasi hyötyisi, laajentaisi liiketoimintaansa, palkkaisi uusia työntekijöitä ja koko Suomi hyötyisi. Hyvin yksinkertaistettuna. Hyvä ajatus Arto, enemmin tai myöhemmin tämä on tehtävä.

    • Nimetön

      Klo 14.29: Eli siis kaikki muut hyötyisivät, paitsi se, joka suunnitelmassasi tekisi SAMALLA PALKALLA 2,5h enemmän töitä/vk…

      • Nimetön

        Klo 20.58 Joo, sinä tekisit 2,5 tuntia enemmän töitä, jotta saisimme lisää työpaikkoja esim. lapsillesi, pystyisimme tarjoamaan heille siihen koulutuksen, hoitamaan äitisi vanhainkodissa ja jotta sinun pallolaajennuksesi tehdään yliopistollisessa keskussairaalassa tuhannesosalla sen todellisista kustannuksista.

      • Nimetön

        Edellisessä lukee, että samalla palkalla ei, että ilman palkkaa!!
        Kyllä työntekijä myös hyötyisi saadessaan enemmän ansiota ja ennen kaikkea turvatakseen paremmin nykyään niin epävarman työpaikkansa tulevaisuuden.

    • Nimetön

      Työajan pidentäminen ei kiistatta lisää työn tuottavuutta, eikä se ole mahdollistakaan esimerkiksi kuljetusalalla. Työnantaja ei laajentaisi liiketoimintaansa, koska kysyntä ei kasva työttömyyden vaivaamilla markkinoilla. Nykyään ei tavaraa tehdä varastoon odottamaan parempia aikoja, koska liike-elämän jumala on sijoitetun pääoman tuotto. Varastot sitovat pääomaa ja aiheuttavat korkotappioita. Työnantaja mittaa työtehoa, eli kun pidennetyllä työajalla ei synny työtuntia kohti riittävästi tulosta, väkeä vähennetään tuon työajan pidennyksen verran. Arto-marionettia liikuttava EK on paniikissa, koska pohjattomalla ahneudella hankitttujen supervoittojen aika on päättymässä. Nyt on menossa kapitalismin oppikirjan mukainen luova tuho, joka hävittää kannattamattomat yritykset. Tätä on turha yrittää estää tai hidastaa sosialisoimalla yritysten tappiot, kuten Kataisen tuhon tiellä tehtiin. Antaa kapitalismin tehdä työnsä loppuun, raunioille syntyy uutta, kannattavaa liiketoimintaa. Pikkuyrittäjien käy huonosti, mutta kapitalismissa kuuluu kasvaa. Jos jää paikalleen pikkufirmaksi, kuuluukin kuolla. Pääoma tulee sijoittaa sellaisiin firmoihin, jotka kasvavat ja tuottavat pääomalle korkoa, ja riittävästi kasvettuaan ovat myytävissä voitolla eteenpäin. Jos tämä ei kelpaa, pitää korjata poliittista kantaansa, hylätä kapitalismi.

      • toivo talkoot

        Tässä on totuus ja näin täällä toimitaan.Kaikki marionetit ei halua sitä myöntää tai eivät todellakaan ymmärrä.

    • Nimetön

      Todellisessa työelämässä tuo malli EI toimi. Kun ajatellaan, kuinka kauan tämän mallin tekeminen kestää ja missä ajassa siitä hyötyisi koko Suomen kansantalous. Herrat nostavat kymppitonnien kuukausipalkkoja ja verottomia korvauksia ja etuja sekä päivärahoja. Mites jos lähdettäis näistä, verottomat edut ja korvaukset pois niin herroilta kuin ”narreiltakin” ja maksettais niillä esim. lisää työpaikkoja työttömille. Palkkatuki työnantajalle joka palkkaa vuodeksi työttömän työntekijän. Palkkatuki maksettaisiin näistä verottomista eduista mitä mm Herra Satonen saa. Onko kukaan laskenut paljonko 200 edustajaa saa pelkkiä etuja vuodessa????

  • Nimetön

    Kokoomus on täysin etääntynyt tavallisen ihmisen arjesta. Satosen esitys työajan palkattomasta lisäämisestä merkitsisi paluuta sadan vuoden takaisiin työoloihin. Ministeri Laura Räty ei tiedä, että Suomessa on puoli miljoonaa palkansaajaa, jotka saavat alle 2100 euroa palkkaa. Hänestä näin pientä palkkaa saavia on vain vähän. Pääministeri Stubb antoi juuri radion pääministerin haastattelutunnilla ymmärtää, että työntekijöiden irtisanomissuojaa voitaisiin heikentää. Samassa ohjelmassa hän kertoi, että kestävyysvajeen takia kokonaistyöaikaa tulisi lisätä. Miten kansakunnan kokonaistyöaika lisääntyy, jos vielä irtisanomista helpotetaan, kun se jo tällä hetkellä lienee Euroopan löysimpiä!

    Suorastaan pelottavalta tuntuu, että pääministeripuolue on näin heikoilla ja asiantuntemattomilla työelämätiedoilla päätöksiä tekemässä. Tähän on saatava muutos!

    • Nimetön

      Kommentti äskeiseen. Juuri noin on tapahtunut Suomessa, eli päättävät ministerit tai heidän avustajansa eivät ota edes selvää millaisilla palkoilla täällä eletään! Alkupalkka esim. hoitoalalla on reippaasti alle 2000 euroa. Ja mm. keittiöalalla ja siistijöillä, mahtaako palkka olla 2000 euroa? Voi hyvä ihme, mitä tietämättömyyttä päättäjillä on. Kannattaisi ottaa aina asioista selvää ennen kuin puhuu mediassa tms. Ja tuo työajan pidennys, siitä vaan jos se helposti käy ja pelastaa vaikkapa Sastamalan talouden ja luo työpaikkoja eikä vähennä vanhimmasta päästä työntekijöitä jne. Irtisanomissuoja saa kyllä olla vähemmän kuin 5 vuotta ainakin tuolla johtajaportaassa. Sastamalassakin on niitä johtajia jo omasta takaa niin että hurisee. Joka liitoskunnasta on siirtynyt jne. Miten olisi muuten Koukkuniemen uusi malli vanhustenhuollossa, lue Aamulehti tänään sunnuntaina ja mieti?

  • Nimetön

    Klo 16.22:Omalla kohdallani menee aina se 1/2h/pv ylitöiksi liian työmäärän takia, mutta en tee sitä ilmaiseksi, vaan vaadin palkan ylityöstä. Että oma korsi on kannettu kekoon verovarojen muodossa.

  • Nimetön

    Lisää työaikaa laurarätyjen ja muiden kokoomuslaisten kyltymättömän ahneuden tyydyttämiseksi.

  • rksj

    Jos 7,5 tunnissa pitää tehdä sama työ kuin 8 tunnissa tekisi, vaihtaisin mieluusti asian niin että tekisin saman työn pitemmässä ajassa ja samalla ottaisin ”pekkasvapaat” takaisin.

    Satonen blogissaan kertoi ennemminkin tarkoittaneensa tätä kaupunkien virastopuolelle, mikäli oikein luin jutun.

    Itse tykkäisin pitemmistä virastojen aukioloajoista, nyt ei työllistetty orjatyöläinen ehdi käydä sossussa hakemassa tukirahansa päälle toimeentulotukea. Jos virkailijan työaika olisikin pitempi, se pidentäisi aukioloaikaa.

    Jos pekkaspäivät palautettaisi, tarkoittaisi se pienempää tulonhankkimiskustannusta lisävapailta.

    Jos pekkaspäivät palautettaisi, tarkoittaisi se lisää työllisyyttä sijaisten palkkaamisessa.

    Satosen ajatuksen mukaan kaikki osa-aikaiset täysiaikaistettaisiin, mahdollisesti työnantajan vakuutuslaskut nousisi kun vakuutettava aika pitenisi.

    Raskasta fyysistä työtä pitää keventää, sen voisi pidennetyn työajan mallissa suorittaa pitemmillä tauoilla työajan aikana. Ja tietysti vapaiden lisäämisellä, eli pekkaspäivillä.

    Neuvottelu ja yhteistyö työnantajan ja työntekijän välillä pitää toimia. Jos työnantajapuoli esittää ehdotuksen, siihen voi myös antaa vastineen, ei ole pakko täysin tyrmätä.

    Minun vastineeni: Olen työpaikalla 8tuntia JOS saan pitemmät tauot ja pekkaspäivät.

    En näkisi sitä palkan alennuksena, järjestely keventäisi työstressiä (jota ei edes pitäisi olla) ja lisäisi vapaapäiviä. Järjestely tulisi työnantajalle kalliimmaksi kuin entinen. Ellei vastaehdotus kiinnosta, voi omakin kiinnostukseni hänen ehdotustaan kohtaan olla sama.

    Ihanaa syksyä kaikille.

  • Nimetön

    Aika entinen (8h) ei koskaan enää palaa. Niin kuin eivät palaa pikkukoulut. Eikä Vammala-nimi, Tyrväästä puhumattakaan. Ei kaunis kaupunki kauniine rakennuksineen…Miksi siis juuri työajassa pitäisi palata vanhaan??? Luuletteko uuden sukupolven haluavan tuon työajan? Päinvastoin.

  • Nimetön

    Nuori työtön tai pätkätöissä aina välillä vuodesta toiseen kärvistelevä suostuisi heti 8 tunnin työpaivään ja 40 tunnin työviikkoon, jos vain saisi vakituisen TYÖPAIKAN. Voisi kerrankin rakentaa elämäänsä eteenpäin, perustaa perheen ja hankkia jopa oman asunnon. Nyt ei voi. Te jotka tästä työajan pidennyksestä nyt valitatte, nautitte vakituisesta työpaikasta. Monella se taitaa olla jopa jonkinlainen suojatyöpaikka! Olisitte edes tyytyväisiä siihen, mutta kun ei…….

    • Nimetön

      Olen kuullut ettei työpaikka kiinnosta jos palkkaus on 10€ tunnissa. Mikä saa duunarin mielummin elämään työttömänä tukiaisilla, kuin ottamaan vastaan ”alipalkatun” työn? (En tarkoita ylläolevan kommentin lähettäjää)

      Jonkun kommentti kysymykseen oli TES, mutta eikö sitten pitäisi olla myös olemassa tasa-arvolaki, jonka mukaan palkka, jolla tulee toimeen, on kaikilla sama? Miksi toisen TESsin mukaan suurin palkka on 9,25€ tunnilta ja toisen alan TESsin mukaan15€? Jos TESsin perusteena on käytetty laskelmaa, jonka mukaan palkalla täytyy tulla toimeen, niin miten näiden ihmisten peruselämän edellytykset saattavat olla niin erilaiset, että toisen elämiseen riittää 2/3 siitä, mikä toisella?

      Suomen perustuslain 18: ”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.” Onko oikeus työhön turvattu?

  • paco

    Saako oikeasti kommentoida? Ei ole sensuuria? Eli ketä tämä muka hyödyttäisi? Aatteleppa ite teet työn antajallesi pidemmän työpäivän. No minun laskujeni mukaan se jolla on eniten työntekijöitä, se yrittäjä jolla ei ole yhtään työntekijää ei saa mitään apua ja joutaa teuraaksi vai? Täysin epäreilu jo rikkaita suosiva ajatus. Ei mitään tekemistä talkoon kanssa.

    Turha kai on pienen mitään tehdä kun ei ole samat säännöt kuin isoilla. ”Pakko” sanotaan usein syyksi. Tasa-arvolaissakin on kohta jossa ihmisen tasa-arvoisesta kohtalosta saa joustaa, ei oikeasti voi enään uskoa tällaiseen ryöstöön. Voiko pankkiryöstäjäkin käyttää force major perustetta jatkossa? Ei ollut muuta mahdollisuutta!

Kommentointi ei ole käytössä.