Selvitys esittelee neljä vaihtoehtoa Sastamalan kirjastoverkoksi

Kirjaston jossakin toimipisteessä oleva kirja saadaan nopeasti asiakkaalle, koska aineisto kulkee päivittäin.
Kirjaston hyllyjä.

Sastamalan kirjastoverkkoselvitys on valmistunut. Kirjastoverkon tarkastelua pyydettiin kuluvan vuoden talousarvion perusteluissa.

Kirjastopalvelujen hoitamiseksi tulevaisuudessa selvitys esittelee neljä erilaista mallia hyötyineen ja haittoineen.

Vaihtoehdossa a) kirjastoverkon muodostavat pääkirjasto ja kirjastoauto, vaihtoehdossa b) pääkirjasto ja kirjastoauto sekä Mouhijärven, Äetsän ja Stormin kirjastot, ja vaihtoehdossa c) pääkirjasto ja kirjastoauto sekä Kiikoisten, Mouhijärven, Stormin, Suodenniemen ja Äetsän kirjastot. Vaihtoehto d) kuvaa nykyisten toimipisteiden säilyttämistä, jolloin aukioloajat ja palvelut sovitetaan käyttömääriin, etäisyyksiin ja tarpeisiin sekä kirjastopalvelujen talousarvioon.

Kirjastoverkkoselvityksessä todetaan, että automaation avulla palveluja pystytään tehostamaan osassa toimipisteitä. Se ei kuitenkaan tarkoita henkilökunnan määrän vähentämistä, vaan työpanoksen kohdentamista paremmin.

Yhden kirjaston toimipisteen lakkauttaminen ja aineiston käsittely vaatii selvityksen mukaan yhden henkilötyövuoden työpanoksen.

Kahdeksan kirjastoa ja kirjastoauto

Sastamalan kirjastoverkon muodostavat tällä hetkellä pääkirjasto ja kirjastoauto sekä Karkun, Stormin, Mouhijärven, Suodenniemen, Kiikan, Äetsän ja Kiikoisten kirjastot. Vuonna 2009 lakkautettiin Sammaljoen ja Tyrväänkylän kirjastot entisen Vammalan alueelta sekä Keikyän kirjasto entisen Äetsän alueelta. Ne korvattiin kirjastoautolla.

Kirjastoverkkoselvitys kansalaiskeskusteluun

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa kirjastoverkkoselvitys on esillä 3. syyskuuta. Päätösesitys sisältää, että selvitys julkaistaan kuntalaiskeskusteluun Otakantaa.fi-sivustolle. Lautakunta päättänee kirjastoverkosta ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä.

+ Kirjastoverkkoselvitys kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esityslistan liitteenä

  • Nimetön

    Kiikoisiin kuntaliitossopimuksen mukaan Sastamala rakentaa uuden kirjaston, vai oliko sekin huijausta.

  • Nimetön

    Tosiaan Kiikoisten kirjasto-kouluhanke kustannusarvio 1 200 000 euroa toteutetaan
    yhdistymissopimukseen kirjatulla tavalla.

  • Nimetön

    Sikäli kun tilat ovat kunnossa, eivätkä tarvitse kalliita korjausinvestointeja, kaikki kirjastot on mahdollista pitää toiminnassa. Henkilöstökuluthan tässä suurimmat ovat. Miksi ei voitaisi ajatella, että kirjastot olisivat eri aikaan auki, ja henkilökunta kiertäisi? Samalla kirjoja voisi kierrättää kirjastonhoitajan mukana. Eivätköhän asiakkaat muutenkin hae lukemisensa harkitusti määräpäivänä ennemmin kuin mielijohteesta. Itsepalvelukirjastokin on mahdollinen ratkaisu. Sastamalan kirjapääkaupunki-brändi vaatii kaupunkia edistämään lukuharrastusta.

  • Nimetön

    Kirjastoauto??? Come oon selvityksentekijät olette selityksen velkaa. Ettei sentään siltarumpulukusalia ehdotettu tai äänien pyyntikatiskaa. Nyt keskittykää ja lukekaa: kau-ko-lai-na-us. Net-ti-yh-te-ys. e-Äetsästä 🙂 on noin 10km pääkirjastoon eiköhän sen välin taita aika monikin ihan omalla kirjastoautolla.

  • Nimetön

    Tehdään kirjastoista ekologisia kierrätyskeskuksia. Kaikki olisi kiertävää.

Kommentointi ei ole käytössä.