Kauvatsan kyläkauppa on Vuoden Kyläteko

SataKylät ry on etsinyt jälleen Vuoden Kylätekoa, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisön kannalta. Ehdotuksia joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun tuli 15 kappaletta.

Tänä vuonna yksi teema ylsi selkeästi yli muiden: kylien kaupalliset palvelut. Ehdotuksista peräti viisi oli kylillä sijaitsevia tai sinne perustettuja kauppoja, kahviloita, kirpputoreja ja toreja. Vaikka maaseudun autioitumisesta ja palveluiden kaikkoamisesta puhutaan yleisesti, on Satakunnassa vielä uskoa kylillä yrittämiseen ja toimimiseen. Kylille perustettuja kaupallisia palveluita myös arvostetaan ja käytetään.

Vuoden 2014 Kyläteoksi valittiin yksimielisesti Kauvatsan kyläkaupan ja asiamiespostin avaaminen. Kyseistä tekoa ehdotettiin Vuoden Kyläteoksi peräti kolmella eri hakemuksella. Kauppa ja asiamiesposti avattiin heinäkuun alussa 2014, ja kyläläiset ovat jo nyt ottaneet kaupan omakseen. Tarmo-kauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola.

Erityisen tästä teosta tekee kylän kaukainen sijainti lähimpiin kauppakeskuksiin Kokemäelle ja Huittisiin. Matkaa kumpaankin kertyy noin 20 kilometriä. Hakemuksessa on korostettu kaupan merkitystä mm. kylän vanhemmalle väestölle, joka on useimmiten ollut kauppa-asioinnissa naapureiden ja läheisten kyytiavun varassa. Erityisen teosta tekee myös kauppiaaksi ryhtyneen Helin rohkeus ja usko unelmaansa sekä kyläläisten ostohalukkuuteen. Unelman tavoitteluun liittyy myös vakituisen työpaikan jättäminen ja koko nelihenkisen perheen muuttaminen kylälle.

Kaupan avaaminen on hakemusten mukaan lisännyt kyläläisten uskoa tulevaisuuteen. Kauppa on tärkeä paitsi kyläläisille,  myös kylän vapaa-ajanasukkaille. Kaupassa toimiva kahvilapiste on lisännyt sosiaalista kanssakäymistä. Kauvatsalaiset kokevat, että kylän imago vahvistuu, kun kylässä on vireä kyläkauppa.

Tarmo-kauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola
Tarmo-kauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola

 

 

Poimintoja

  • Nimetön

    Paljon onnea yrittäjälle! Asiakkaille haluaisin tähdentää että käyttäkää ihmeessä kylänne lähikauppaa kun sellanen on älkääkä hakeko sieltä vain maitoo jne . Meijänkin kylillä oli kyläkauppa vielä viitisen vuotta sitten. Kyllä kylälaiset sitä hehkutti puheissansa mutta isommille asioille ajeltiin lähikaupunkiin. Sitten tuli kova poru kun yrittäjä pani lapun luukulle ja eniten poras justiinsa ne jokka sieltä oli hakenu vaan sen maidon ja joskus varmaan jotain kastamista kans jos yllätysvieraita tuli.

  • Nimetön

    Hyvä on kauppa ja kauppias myös. Paljon onnea! Nimitys on ansaittu

  • Seppo Mikola

    Kyläkauppa on aina kauppiaan oman arvomaailman mukainen. Tässä tapauksessa saimme siitä hyvän esimerkin . Uudet kalusteet, erittäin hyvät valikoimat, riittävät lajitelmat, siisti ympäristö ja aina iloinen kauppias. Vastaavaa kauppaa ei taida löytyä yhdestäkään pienestä pitäjästä. Käydään moikkaamassa Heliä usein, hän pitää siitä varmasti. Annetaan hänen unelmalleen vauhtia, hyödymme siitä kaikki. Paljon Onnea Vuoden Kyläteko-johdosta, osui aivan nappiin.

  • Nimetön

    Hienoa,että Kauvatsalla on taas kauppa ja postikin,Kiikoisistakin on lyhyt matka toimittaa paketteja.

  • Alex Leppänen

    Tällainen kyläkauppa on aarre. Tehkää sieltä kaikki ostoksenne, KAIKKI!!!

Kommentointi ei ole käytössä.