Tulvasuojelusta ja vesien tilasta saa sanoa

Oikaisu-uoma halkaisisi Säpilänniemen Kokemäellä. Pituutta uomalla olisi yli kaksi kilometriä. Kuva Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Säpilänniemen oikaisu-uoma Kokemäellä on yksi esillä olevista tulvasuojeluhankkeista. Pituutta uomalla olisi yli kaksi kilometriä. Kuva Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Vesien tilan parantaminen vaatii tehokkaampia toimenpiteitä ja tulvariskit ovat todellisia. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa vesienhoidon ja tulvariskien hallinnan suunnitteluun.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta todetaan, että ravinnekuormitus on saatava kuriin, jotta vesiemme tilaa saadaan parannettua. Suurin osa Lounais-Suomen järvistä, joista ja rannikkovesistä kärsii edelleen rehevöitymisestä ja niiden tila on korkeintaan tyydyttävä.

Tulvariskien hallintasuunnitelmia on valmisteilla muun muassa Kokemäenjoen vesistöalueelle, jossa Huittinen on yksi merkittävimmistä tulvariskikohteista. Esillä on suuria tulvasuojeluhankkeita, kuten Säpilän oikaisu-uoman rakentaminen.

Vesienhoitosuunnitelmaan ja tulvariskien hallintasuunnitelmiin on puoli vuotta aika antaa mielipiteitä, sillä kuuleminen päättyy maaliskuun lopussa. Sen jälkeen saadut kommentit kerätään yhteen ja niitä hyödynnetään suunnitelmien lopullisissa versioissa. Valtioneuvosto hyväksyy vesienhoitosuunnitelmat ensi vuoden lopussa.

Poimintoja