Sastamala paikkaa taloutta

Kaupunginhallitus on valmis tasapainottamaan Sastamalan taloutta tiukalla otteella. Virkamiesvalmistelussa ollut kolmen kohdan linjaus hyväksyttiin yksimielisesti maanantaina. Linjauksessa etsitään vuosien 2015 – 2017 aikana noin 7,5 miljoonan euron tasapainotusta alavireisiin talouslukuihin.
Rakenteellisilla ratkaisuilla kaivetaan kolme miljoonaa euroa. Ratkaisut koskevat muun muassa kouluverkkoa, joissa on mukana Illon koulun lakkauttaminen, Sarkia-lukion ja Mouhijärven lukion mahdolliset lakkauttamiset ja vanhusten asumispalveluiden uudelleen arviointi. Tämä koskee lähinnä Kiikan vanhainkodin ja Mouhijärven palvelukeskuksen rakennushankkeiden ajoitusta.

Yksi suuri rakenteellinen muutos tapahtuu jo ensi vuoden alussa. Silloin päivystystoiminta siirtyy Sotesin hoiviin ja yöpäivystys Acutaan Tampereelle. Ratkaisun arvioidaan säästävän kustannuksia 600 000 euroa. Kaikkineen rakenteellisilla ratkaisuilla etsitään kolmea miljoonaa euroa.

Pakettiin kuuluu myös veroruuvin kiristys. Nykyistä 20 prosentin tuloveroprosenttia ollaan korottamassa 0,75 prosenttiyksiköllä. Lisäksi yleinen kiinteistövero halutaan korottaan uudelle alarajalle 0,80 prosenttiin, nyt Sastamalan prosentti on 0,75. Verojen korotuksilla toivotaan kassaan 2,5 miljoonaa euroa.

 

Lue aiheesta lisää Alueviestistä 5.11.

 

Poimintoja

  • Nimetön

    Kerrankin hallitukselta järkevä esitys ja vielä yksimielinen.
    Peruspalvelut pidetään kunnossa ja saadaan talous kääntymään oikeaan suuntaan.
    Toivottavasti valtuusto myös näkee esityksen hyvänä ja hyväksyy kokonaisuuden yksimielisesti.

  • Nimetön

    Mikä yksimielinen?? Ei todellakaan….. Veronkiristykset ovat helppo mutta ei kovinkaan viisas ratkaisu. Nyt pitäisi tehdä enemmän vielä rakennemuutosta mutta siitä puutuu uskallus!

    • Nimetön

      Kyllä se oli yksimielinen hallituksessa. Jos sinä olet eri mieltä, sitä ei valitettavasti kaupunginhallitus kirjaa ylös. 🙂

  • Nimetön

    Sastamala paikkaa lopettamalla lapsilta ja nuorilta – lue muuttotappio.

  • Nimetön

    Onko Sastamalassa vielä päällekkäisyyksiä johtoportaassa, jotka saivat viiden vuoden irtisanomissuojan kuntaliitoksissa? Eikö nyt talous ole jo niin huonossa jamassa, että tähän on löydyttävä ”taloudellinen” ratkaisu? Ei kai lapsilta ja nuorilta voi ensin ottaa, kun pahoinvointi vaan lisääntyy ja tarvittaisiin lisää esim. koulupsykologeja?

    • Nimetön

      Niin kauan,kun kaupungilla työssä olevat päättävät ei ole mahdollista esim. lomautukset. Eihän kukaan halua itseään lomauttaa. Irtisanomissuoja alkoi kaikilla kiikoisen liityttyä sastamalaan. Osalla henkilöstöstä tulee 10-vuoden suoja. Toivottavasti punkalaidunta haluta pitkittämään taas suojaa. Vaara piilee kun päättäjät haluavat turvata lokoiset työpikkansa.

  • Nimetön

    Tilakeskus ja muut kaupungin yhtiöt YT-neuvottelujen alle ja ylimääräinen henkilöstö pois.

  • verot alas

    Uskaltakaapas vain korottaa vielä veroja yöpäivystyksen lopettamisen lisäksi näillä palveluilla niin taatusti loppuu monen verojen maksaminen tähän kylään ja uusia asukkaista ei tule se on varmaa. Mutta jos tämän kylän autioittaminen on teidän tavoitteenne niin muistakaa että myös teidän elinkeinonne menee mukana.

    • Nimetön

      Veroja en kyllä maksa. Muutan muualle on yleesä henkilöiltä jotka käyttää paljon kaupungin palveluita itse ja perhe myös.Eikä niitä verojakaan paljon itse maksa.
      Purnata ja valittaa kyllä osataan.

      • Verot alas

        Noin tietämättömän ei kannata vastailla minun juttuihini sillä veroja olen maksanut tähän kylään 40 vuotta! Kaupungin palveluita en ole juuri käyttänyt!!!! Perheeni ei ole käyttänyt ainuttakaan sillä yhtään jälkikasvua en ole tehnyt ja ihan tarkoituksella joten kannattaisi miettiä uudelleen tollaiset vastaamiset joissa ei ole pätkän vertaa totuutta. Ainut on terveydenhuolto mitä olen käyttänyt ja sekin tosi pientä sillä sekin tökkii ja menen yksityiselle ja maksan senkin itse.Pitää sitä jotakin vastinetta rahoilleen saada ja palveluita niin kuin muissakin paikoissa joten älä puutu minun mielipiteeseeni vaan maksa itse tyhjästä vaikka tuplaveroa!! Tässä kylässä on palvelut sitä että säkkipimeässä saa talvella auraamattomilla teillä rämpiä töihin ja veroja vain nostetaan. Alasajo ja muuttoliike kasvaa koko ajan usko vaan.

  • Nimetön

    aika moni kaupungin työntekijä tulee tänne töihin sastamalan rajojen ulkopuolelta…verorahat menevät muualle!

    • Nimetön

      Myös toisinpäin. Itse käyn naapuri kunnassa ja maksan verot Sastamalaan….

  • Nimetön

    Pukstaavi ja kirjapääkaupunkius vaan porskuttavat eteenpäin vaikka muualta joudutaan leikkaamaan. Kaupuni on sitoutunut maksamaan järjettömiä summia kun perusturvasta ja koulutuksesta joudutaan leikkaamaan!

  • jopas joo

    Peruspalvelut pidetään kunnossa??? Mielipide 4.11 klo 10.06, mitä mielestäsi kuuluu peruspalveluihin? Vammalasta on lopetettu verotoimisto, maistraatti, synnäri, ensiavun yöpäivystys, lukuisia kyläkouluja, nyt vielä lukiot ja vanhainkodit Kiikka ja Mouhijärvi. Mielestäni ja vain MINUN mielipiteeni on se, että nämä edellä mainitsemani asiat kuuluvat MYÖS osana peruspalveluihin….

  • Nimetön

    Voisi laittaa viimeinkin koulukuljetusrallin toimimaan, jos halutaan säästöjä.

    • Nimetön

      Hyvä kysymys ja siihen on vastaus: lomauttaminen ei ole mikään kauhea asia; yritykset käyttävät sitä, silloin irtisanomiset ym. vältetään. Sastamalan kokoisessa kaupungissa viikon-kahden lomautus tai lomarahoista osa, olisiko se niin kauheaa?
      Silti isoja päälliköitä on liikaa, näin vain on! yhteiset talkoot tämän iki-ihananSastamalan hyväksi voisi olla paikallaan, kun kuulemma Sastamala on paras paikka asua, josta olen eri mieltä, vaikka paikkakuntalainen olenkin ??

  • Veronmaksaja

    Ehdoton ei veroäyrin nostolle!! Nyt löysät pois ja järki käteen. Miksi ihmeessä kaupungille palkataan tuottaja kaksipäiväisille Vanhan kirjallisuuden päiville, joita täällä on järjestetty jo vuosia. Kuvittelisi kulttuuri/sivistystoimesta löytyvän sen verran resursseja, että tapahtuma saadaan pyörimää. Käsittääkseni Vanhan kirjallisuuden päivien organisaatiossa on myös toiminnanjohtaja?! Miksi?
    Tässä taannoin julkaistiin perinnelaulukirja opiston entisen rehtorin toimesta. Laulukirjan painatukseen saatiin apuja Kirjamuseolta. Muistaakseni kirjan kuvituksesta tms vastasi museonjohtajan lähisukulainen… Nostetaan veroäyriä ja katetaan sillä kaikkea turhaa.
    Onko kaupungin johdolla minkäänlaista taloudellista koulutusta??

  • Nimetön

    Enemmän vaan tuollaisia hopunkallioita, siinä yksi pohjaton rahanreikä. Eikä sen menot pienene lopetettakoon vaikka jokainen koulu sastamalasta ja liisattakoon lapsukaiset naapurikuntiin.
    Eihän sille nyt enää voi mitään, tehty mikä tehty.
    Mistäkö tiedän? Tunnen numerot ja näen niitä halutessani, olen osannut laskea myös ennen hopunkalliota.

Kommentointi ei ole käytössä.