Sastamalan mallilla sote-kuluja kutistamaan

Sastamalan kaupunki hakee asukkaidensa elämänhallinnan vahvistamisesta lääkettä yhä paisuviin sote-menoihin.

Käytännössä tämä tarkoittaa kaupungin eri ammattialojen ja palveluntarjoajien sekä kolmannen sektorin kanssa tehtävää tiivistä yhteistyötä lasten, nuorten sekä lapsiperheiden tukemiseksi ja ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

Yhteistyön tiivistämisestä käytetään termiä perhepalveluverkosto. Sen avulla halutaan vahvistaa sitoutumista parisuhteeseen, vanhemmuuteen sekä lapsen ja nuoren kasvattamiseen terveeksi ja toimivaksi yhteiskunnan jäseneksi.

Kaupunki on palkannut tänä vuonna kolme perheohjaajaa, joiden tehtävänä on tarjota perheille matalan kynnyksen apua.

”Jos perheohjaaja estää yhdenkin lastensuojelun asiakkuuden, on hän jo tienannut vuoden palkkansa”, kasvatusjohtaja Pekka Kares toteaa.

Verkkoja punotaan myös kolmannen sektorin toimijoiden kesken esimerkiksi Sastamalan seudun mielenterveysseura, MLL:n Tyrvään-Vammalan yhdistys ja SPR sekä muut järjestöt ovat perustamassa yhteistä tapahtumakalenteria.

Mukana ovat myös lukuisat urheiluseurat, jotka yhdessä kaupungin nuorisopalveluiden ja liikuntapalveluiden kanssa aloittavat tammikuussa projektin lasten ja nuorten aktivoimiseksi ja liikuttamiseksi. Nuoret saavat itse vaikuttaa kokoontumisten sisältöön, ja liikuntatuokioiden vetovastuu on kiertävä.

”Toimintaan osallistuville on luvassa jotain extremeä esimerkiksi kartingia”, VaLePan junioritoiminnan kehittämisestä vastaava Toni Vahela lupaa.

Elämänhallinta on entisen kaupunginjohtaja Paavo Sallin lempilapsi. Kunta ja elämänhallinnan vahvistaminen -raportti on työ, jonka Salli on kirjoittanut Pirkanmaan liiton tilauksesta. Sallin raportti julkistettiin torstaina kaupungintalolla.

”Toivomme Sastamalan mallin rantautuvan muihinkin kuntiin. Taloudellisesti haastavina aikoina meidän täytyy löytää uusia, innovatiivisia keinoja ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ongelmien ennaltaehkäisy tuo säästöä, joten kyse on kuntatalouden näkökulmasta todella merkittävästä asiasta”, sanoo Pirkanmaan liiton kuntakehityshankkeessa toimiva Reijo Kahelin.

Perheohjaajat voivat käyttää perheiden kriisitilanteissa keskustelun  ja tunnesolmujen avaamiseksi muun muassa tällaisia tunnekortteja.
Perheohjaajat voivat käyttää perheiden kriisitilanteissa keskustelun ja tunnesolmujen avaamiseksi muun muassa tällaisia tunnekortteja.

 

Poimintoja

  • Nimetön

    EHKÄISYVALISTUSTA!! jos ei kakaroistaan pysty itse huolehtimaan paras olla niitä tekemäti!

  • hallittu rakennemuutos

    ”Jos perheohjaaja estää yhdenkin lastensuojelun asiakkuuden, on hän jo tienannut vuoden palkkansa”,,…

    kasvatusjohtajan päätöksillä on aiheutettu enemmän vahinkoa, kuin yksikään perheohjaaja pysty paikkaamaan….onko hän palkkansa ansainnut?

  • Nimetön

    Salli on edelleenkin Sastamalan rahoittamassa elämänhallintahankkeessa.
    Sastamala on siis lopettanut Kiikoisissa ja Suodenniemellä hyvin toimineen varhaisen puuttumisen lapsiperheiden ongelmiin.
    Asia keksitään jälleen uudelleen kalliin hankkeen kautta. Rahat ropisee Sallin pussiin ja siitäkös Sastamalan herrat nauttii, kilistävät tottakai muutaman lasillisenkin viisautensa kunniaksi.

    • Nimetön

      Jep, Salli tästä hankkeesta eniten tienaa -kaupunki rahoittaa tohtorinhattunsa. Näin Saastalamassa.

  • Nimetön

    Kaupunki sulki Kiikoisten ainoan nuorisotilan Jaaran kylästä. Näin nuorten elämänhallintaa vahvistetaan…

  • Nimetön

    Melko kallista tuo lastensuojelun asiakkuus…olisiko nyt hiukan käsitteet taas kateissa…

  • Nimetön

    On turhaa ja jälkiviisasta hurskastella Sastamalan mallilla, kun juuri sillä mallilla (= liian pienet lapset liian aikaisin liian isoihin kouluihin) on haettu vain pelkkää rahallista säästöä. Nyt ne lapset/nuoret/heidän vanhempansa ovat ainakin osa apua vailla…

  • Nimetön

    Jotenkin tuntuu, että ”panostaminen lapsiin ja nuoriin” ei saisi maksaa mitään. Säästöt otetaan juuri tästä. Ja vanhustenhoidosta. Valtakunnallinen säästövaatimushan on ihan hanurista. Loppupeleissä pieni (kyläkoulut/neuvolat/terveyskeskukset) on kaunista ja säästää enemmän.

  • Nimetön

    Onko mielestänne hyvää ehkäisyä sulkea nuorkkis kiikoisissa? Ja asia tehtiin todella salamyhlää. Asiasta ei puhuttu missään.

  • Nimetön

    Sastamalaa ei ainakaan hitaudesta voi syyttää Jaaran nuorisotilojen tyhjentämisessä.
    Kaikki mitä autoon mahtui vietiin, omistusta selvittämättä.

    • kaupunki on nopea

      Kävi kuten Salokunnan koululla 2010 teräskontti ilmestyi lopetuspäätöksen jälkesenä aamuna koulun pihalle muuttokuormaa varten….tylyä

  • Nimetön

    Suodenniemen uusittu hammashoitola puhdistettiiin lehtitelineen Akuankkoja myöten parissa tunnissa.
    Hammashoitolan lopettamisesta tehty päätös salattiin pitäjän asukkailta.
    Paikalliset lehdet vaikenivat asiasta Sastamalan politbyröön toimia tukien.

  • vanhempainkoululainen

    Ei se Sastamalan malli lasten asioissa kovin kehuttava ole, ei sitä tarvitse mennä muualle monistamaan. Kokemuksen mukaan se on ainakin ollut lähinnä lastensuojelussa töissä olevien eukkojen virheitten peittelyä, mutta onneksi on karman laki, jota ei voi välttää ja joka näyttää toimivan.

  • Nimetön

    Juu, säästöä tulee, kun palveluita karsitaan, se on Saastamalan malli se.

  • Nimetön

    Sastamalan todellinen toiminta nuoria kohtaan paljastui Kiikoisten Jaarassa nuorisotila sulkemalla.
    Sallin julkistaessa kallista raporttiaan Sastamala tyhjensi nuorisotilan irtaimiston yllättäin siitä ilmoittamatta.
    Kolmannen sektorin omistamat laitteetkin vietiin.

  • Ajoissa neuvontaa

    Ei auta vaikka palkkaisitte kuinka monta perheohjaajaa kyttäämään ongelmaperheiden arkea. Jos koti on repaleinen ja vanhempien oma taso matala, ei voi lapsistakaan odottaa ihmeitä. Niin se vaan on.

    Mikä saisi nuo tietyt henkilöt olemaan lisääntymättä? Ei kaikkien tarvitse perustaa perhettä. Se on liian iso juttu monelle heikommalle, saati edes keskivertotyypille.

    Ehkäisyneuvontaa jo ala-asteelta käsin ja välineitä ulottuville ilman nolaamista ja vähemmän ydinperhehehkutusta.

    Monelle voisi kanan tai kissan ottaminen olla helpompi ratkaisu kuin koko elämän mullistavan lapsen tekaisu hetken huumassa.

  • Nimetön

    Minkäverran tuolla kiikoisten nuorisotalolla oli kävijöitä? Tuntuu kyllä hululta jos nuorisotaloja suljetaan ilman syitä. Miten tuo homma oli perusteltu?

  • Nimetön

    Miten näihin perheohjaajiin saa yhteyttä, eiks täsä jutusa olis voinu haastatella niitäki? Ja miten näihin karttinkeihin sun muihin hakeudutaan, vois meinaan meidän kakaratkin tulla ilmaseks ajeleen. Nin pirun kalliita on kaikki harrastukset nykyään.

Kommentointi ei ole käytössä.