Ministeri Pia Viitanen kuuntelee toiveita herkillä korvilla

Suomen kirjainstituutin säätiö esitti suoraan kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle (sd) toivelistan maanantaina Sastamalassa. Ministeri vieraili erityisesti Pukstaavissa, johon hän ihastui sydänjuuriaan myöten.
Ministerille esitettiin, että säätiön ylläpitämien Suomalaisen kirjan museo ja Sastamalan seudun museo saisivat jatkossa valtionosuutta kahdeksalle työntekijälle. Nykyisin apu kattaa neljä henkilöä. Kirjallisuusinstituuteille myönnettävää avustusta haluttiin nostaa 200 000 euroon vuodessa. Tänä vuonna valtionosuus on 95 000 euroa, vielä viime vuonna 100 000 euroa. Lisäksi toivottiin, että opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää Pukstaaville valtakunnallisen erikoismuseon aseman.
”Kuuntelen näitä toiveita herkin korvin. Paikanpäällä en kuitenkaan voi luvata mitään. Mutta ministeriössä ollaan kirjan kannalla. Erityisesti haluamme lähentää lapsia ja kulttuuria. Kirja on noussut esiin myös siten, että lainauskorvauksia nostettiin ensi vuodelle neljällä miljoonalla eurolla kahdeksaan miljoonaan. Ne ovat tekijänoikeuskorvauksia, jotka menevät kirjailijoille, joiden kirjoja lainataan kirjastoista”, iloitsi Pia Viitanen.

Yhdistymissopimuksessa sovittu Kiikoisten kirjasto- ja kouluhanke on ministerille jonkin verran tuttu. Valtiovallan tahtona on, että kirjastojen rakentamista ei tulevaisuudessa suoraan tueta korvamerkityillä rahoilla, vaan ne menevät yleiseen valtionosuuteen. Kolmen seuraavan vuoden hankkeet kuitenkin saavat luvatut rahat.
”Olen ymmärtänyt, että Kiikoisten hanke on ajateltu vuoden 2017 jälkeen. Jos seuraavissa hallitusneuvotteluissa pidetään kiinni siitä, että kirjastoille ei tukea anneta, niin silloin Kiikoisten hanke voi jäädä ilman avustusta kirjaston osalta.”

Lue vierailusta lisää Alueviestistä 26.11.

Poimintoja

  • Asiaan perehtynyt

    Olisi pitänyt laskea hiukan tarkemmin jo silloin kun moista Pukstaavia alettiin tänne haikailla. Ajatelkaas mitä kaikkea meillä olisi jos sitä ei olisi tehty? Ja jostainhan ne rahat tähänkin marginaaliporukan kulttuurisyöppöön on otettava niin eikö ole ihan selvää mistä juontaa juurensa puhe kirjastojen lopettamisesta? Syy on nimenomaan Pukstaavin.

  • Nimetön

    omaishoidosta säästetään,lapsilta säästetään,vanhuksilta säästetään,kirjastoista säästetään ja eikös kirjastot juuri ole kaiken kansan paikkoja? Pukstaavi sisäänpääsymaksuinneen ei tule olemaan koskaan. Nyt järki käteen ja pulju myyntiin!

  • Nimetön

    Laittakaa nyt ensin vaikka ne koulukuljetusasiat kuosiin ja kaikki muu, ylimääräisen voi laittaa Pukstaaviin.

  • Nimetön

    Kahdeksan työntekijää?? Mitä ihmettä kun eihän siellä juuri koskaan kukaan edes käy!

    • Aika turha museo

      Kahdeksan turhaa akkaa, olematonta touhua pyörittää. Riittäisi yksi ihan hyvin ja sekin puolipäiväisenä.
      Nyt kulttuuripellet kuppaavat veronmaksajien lompakot lommolle.

  • Nimetön

    Miksi aina pitää ottaa niin kriittinen kanta kun kyse on Pukstaavista? Ihmettelen, koska itse olen erittäin ylpeä että meillä on täällä jotakin niin hienoa ja ainutlaatuista kuin suomalaisen kirjan museo. Ja jos ette ole siellä edes käyneet ei kannata arvostella.

  • Nimetön

    Pukstaavi vai uimahalli-kummastahan olisi mahtanut enemmän olla hyötyä kaikelle kansalle? No Pukstaavi meillä ikävä kyllä jo on ja uimahallia ei tule koskaan. Ja tarkoitan oikeaa uimahallia enkä puhu nyt mistään Kiikan tai Keikyän hallista.

  • Nimetön

    Pukstaavi kuluttaa paljon enemmän, kuin Pirkanmaan laajin kunta Sastamala avustaa yksityisteitä.
    Teitä tarvitaan päivittäin. Vain pieni osa väestöstä käy koko ikänsä aikana Pukstaavissa.

  • Nimetön

    Sastamalassa on kaksi asiaa mihinkä aina rahaa löytyy, vaikka kaupungin rahat olisivat kuinka loppu, ne kaksi ovat Pukstaavi ja on lentopallo.

  • Nimetön

    Kattelin täsä Sastamalan palvelumuistioo 2015. Koskas Kiikosten Toukolan koulu on lopetettu, konnen ollenkan o tämmöstä huamannu?

  • Nimetön

    montako uimahallia tänne tarvitaan? eikö noi kiikan ja keikyän sekä tyngät ellivuoressa ja karkussa riitä? häh. ja lännestä pääsee huittisiin ja idästä nokian kaikkiin kahteen uimahalliin. pohjosessa on ikaalinen. voihan rähmä. ei kaiken tarvi olla keskustassa vai mitä sanoo syrjäkulmien väki? teillähän on mitätön matka noihin yllämainittuihin halleihin. keskusta voi nauttia pukstaavin kulttuuritarjonnasta joka se on ihan valtakunnallisestikin arvostettua, kun sen vaan tajuaa. t. H-Veneilijä

  • Nimetön

    450 000 ecua kaupunki vuodessa laittaa Pukstaaviin, tottahan siinä täytyykin sulkea kouluja ja keskittää terveydenhuoltoa!

  • Nimetön

    Entäpä sitten tornitalo ? Paljonkos se mahtaa tulla nielemään ? Kommee rakennus mutta esim se kiljusnäyttely oli täys floppi ! Eikös sitäkin Pukstaavi hallinnoi ?

  • Nimetön

    Olem kerran käynyt Pukstaavissa, eikä siellä ollut kuin yksi torkkuva akka pöydän takana, joka peri maksun; se oli pienmpi, kun olen eläkeläinen.

  • Nimetön

    On tosi surullista, että Pukstaavin runnominen Sastamalaan tehtiin heppoisin taloudellisin laskelmin. Ajateltiin varmaankin, että näin nostetaan Sastamalan arvostusta kirja ja kulttuuri keskuksena. Tässä kävi nyt niin , että taitamattomalla toiminnalla Pukstaavista tulikin sastamalalaisten vihaama rahasyöppö. Kaikki se mitä ajateltiin koituvan kirjallisuuden hyväksi on kääntynyt sitä vastaan. Ei hevin ”kirjakulttuuri” nosta päätään ja saa ymmärrystä Sastamalassa .

Kommentointi ei ole käytössä.