Joulu koettelee ihmissuhteita

Joulu on tunnepitoista aikaa, joka on ladattu perheeseen ja lähipiiriin kohdistuvilla suurilla odotuksilla.

”Liikaa puhumattomia totuuksia. Liikaa stressiä”, kriisityöntekijä Tiina Iso-Aho toteaa ja muistuttaa, että alkoholi yleensä pahentaa tilannetta, antaa viimeisen sykäyksen asioiden kärjistymiselle.

Ihmiset olettavat, että joku läheinen haluaa jotakin, suunnitelmista pidetään tiukasti kiinni, koska kaikilla pitää olla hyvä mieli ja pettymyksiä halutaan välttää.

”Olisi hyvä pysähtyä miettimään, mikä oikeasti merkitsee. Pilaanko läheisteni joulun, jos jätän tekemättä lähipiirille laatikkoruuat? Miksi lähdemme anoppilaan, jos tuntuu, etten jaksa?”

Joulun aika voi nostaa perheissä esiin parisuhteeseen liittyviä ristiriitoja.

”Yleensä ongelmat ovat muhineet pinnan alla, ja kun perhe on sitten pidempään yhdessä, tilanne lähtee purkautumaan”, sanoo Sastamalan seudun mielenterveysseuran toiminnajohtaja Ari Tiensuu.

Heikentynyt taloustilanne näkyy myös yhä useammin parisuhdetta rasittavana tekijänä.

”Mielikuvat oikeanlaisesta joulusta elävät vahvoina ja aiheuttavat niin sosiaalisia kuin taloudellisiakin paineita.”

Tiensuun mukaan perhetragedioiden medianäkyvyys on saanut yhä useamman ihmisen hakemaan apua ongelmiinsa. Viime joulu sujui kriisityöntekijöiden mukaan rauhallisesti, yhteydenottoja tuli tosin pyhien jälkeen runsaasti. Tiensuu korostaa ongelmiin tarttumista ajoissa, kriisien ennaltaehkäisyä.

”Jos tuntuu, ettei jaksa, ahdistaa tai masentaa tai kokee vaikkapa vihan tunteita, kannattaa pyytää apua.”

Tukea tarjolla: 

– Sastamalan seudun mielenterveysseuran palvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Lisätietoa osoitteesta www.tukitalo.com.

– Vammalan ja Huittisten tukitaloon saa yhteyden arkisin kello 9 – 15 (03) 512 0500.

– Pyhinä päivystää valtakunnallinen kriisipuhelin 01019 5202.

– Käytettävissä myös verkkokriisikeskus Tukinet, www.tukinet.fi, palvelee vuorokauden ympäri.

– Tukea saa myös esimerkiksi seurakuntien ylläpitämästä Palvelevasta puhelimesta, joka toimii arkena ja pyhäpäivinä kello 18–01. Viikonloppuisin päivystys jatkuu 03:een saakka. Numero on 01019 0071.

Sastamalan seudun mielenterveysseuran kriisityöntekijöiden Mia Suonpään ja Tiina Iso-Ahon mukaan ihmiset kaipaavat eniten tukea parisuhdeongelmiinsa. Joulu ja muu loma-aika kärjistävät pinnan alla kyteviä tunnesolmuja. "Ihmisillä on aikaa miettiä elämäänsä, ollaan enemmän yhdessä ja alkoholia käytetään enemmän", he luettelevat taustalla vaikuttavia tekijöitä.
Sastamalan seudun mielenterveysseuran kriisityöntekijöiden Mia Suonpään ja Tiina Iso-Ahon mukaan ihmiset kaipaavat eniten tukea parisuhdeongelmiinsa. Joulu ja muu loma-aika kärjistävät pinnan alla kyteviä tunnesolmuja. ”Ihmisillä on aikaa miettiä elämäänsä, ollaan enemmän yhdessä ja alkoholia käytetään enemmän”, he luettelevat taustalla vaikuttavia tekijöitä.

 

 

  • Nimetön

    Onneksi on auttajia lähellä. Toivottavasti apua uskaltavat hakevat ne, ketkä sitä kipeiten tarvitsevat.

  • Nimetön

    Kyllä sitä ilman viinaaki riidan aikaseks saa,toinen tekee kaiken ja toinen istuu ku tatti. Ja tatti kiljuu ku et tee mitää.

  • Nimetön

    surullista että joulu on toisissa perheissä kaikkea muuta kuin ilon ja valon juhla

Kommentointi ei ole käytössä.