Sastamala päivittää ohjeet – Huvisometus työaikana kielletty

Facebook

Facebook, Twitter, Instagram ja muut sosiaalisen median palvelut ovat Sastamalan työntekijöiltä työaikana kiellettyjä, ellei niiden käyttö kuulu työtehtäviin. Kaupunki viisaa asiasta päivitetyssä tietosuoja- ja tietoturvaohjeessa.

Päivityksessä ohjetta on tiivistetty ja mukaan on tuotu sosiaalista mediaa koskevia tietoja. Ohjeessa muun muassa todetaan, että somen käyttö työaikana on kielletty, ellei se kuulu työtehtäviin. Vapaa-aikanakaan työnantajan laitteilla somettaminen ei ole sallittua.

Ohjeessa viitataan myös sosiaalisen median riskeihin, kuten yksityisen ja julkisen roolin sekoittumisvaaraan. Samoin muistutetaan, että työntekijän lojaliteettivelvoite työnantajaa kohtaan koskee myös vapaa-aikaa. ”Työntekijän nauttiessa erityistä luottamusta työsuhteessa voi epäasiallinen käyttäytyminen myös vapaa-aikana johtaa seuraamuksiin”, todetaan ohjeessa.

Tietosuoja- ja tietoturvaohje on valmisteltu tietosuoja- ja tietoturvatiimissä. Johtoryhmä on sen käsitellyt. Kaupunginhallitus päättää päivitetyn ohjeen hyväksymisestä maanantaina. Sen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Poimintoja

  • Nimetön

    Kyllähän tuo on tähän asti ollut pelkkää työnantajan maksaman ajan varastamista. Puoli tuntia somessa päivittäin vastaa suurinpiirtein samaa palkanmaksajalle, kuin jos kaupan kassa veisi joka päivä 4 kilon kinkun mukanaan.

  • Mobiililaitteen käyttö

    Tarkoittanee siis sitä että Messengeriin tulleita viestejä et saa lukea kännykästäsi työaikana, koska viestintäkanava käyttää Facebookia. Minä aion jatkossakin lukea Messenger viestini omasta kännykästäni myös työaikana, onhan tässä joku yksityisyyden suojakin oltava! Seuraavaksi kielletään sitten puhelimen käyttö!

    • Heimo Heinonen

      Miten Some kielto koskettaa yksityisyyden suojaa…?
      Onhan se nyt täyttä potaskaa, jos kunnalla on ollut varaa antaa työaikana seikkailla ”liisa ihmemaassa” sekoiluissa ja mollata työantajaansa…Ei siinä mitään, jos joku muu maksaa palkkarahat, mutta multakin joku ropo sinne menee…

  • Nimetön

    Työaikana omien asioiden hoitaminen ja ennen kaikkea tämmöinen turha höpinä/löpinä ei hyvään työmoraaliin.

  • Sastamalan seuraaja

    Oikeaan suuntaan ollaan menossa. Ei veronmaksajien rahoja kuulu netissä surffailuun käyttää.. Kaupungilla kuuluu hoitaa veronmaksajien asioita eikä omia huvituksia. Jos on aikaa netissä surffailuun niin VÄKEÄ PIHALLE SIELTÄ KAUPUNGINTALOLTA, kyllä siellä jalkojen vetelijöitä piisaa, nyt irtsanomissuojien alla. ”käydään töissä mutta ei tehdä palkan eteen mitään” Ja lomautukset jo viimein käyttöön. Muidenkin työnantajien kannattaisi seurata paljonko työntekijät käyttävät työnantajan palkallista aikaa omien asioiden hoitoon ja netissä surffailuun.

  • Nimetön

    Mutta sit ei oo mitään tekemistä enään, pitää se joku ajankulu olla.

  • Nimetön

    huvittavaa mutta esimerkiks reksit on koko ajan näpräämässä kännyköitänsä…kuka niitä vahtii

  • Nimetön

    Kerrotaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan olevan mestari seuraamaan nettiä, jopa kesken kokousten.
    Hänen ylhäisyyttää rajoitus ei tietenkään koske.

  • Nimetön

    Joutoaikaa on siis ollut, joten johonkin se on pitänyt hassata. Pitäisikö myös laittaa Sotesin vuodeosastoille joku raja kahvitaukojen pituudelle?

    • Nimetön

      No nyt mentiin asiaan, aikaa on sielläkin. Kahvitaukojen aika ei kyllä rajoitu 10 minuuttiin? Niin se on aina ollut ja ei pelkästään Sastamalassa vaan koko maassa. Tulee mieleeni aika eräässä vanhainkodissa, jossa aamutyöt nopeasti ja pytyt pesuun ja kahville jne. Näin se vaan kuulkaas on! Ja mitä tulee hoitajamitoitukseen vaikkapa laitoksissa /koko maa, niin edelleenkään määrä ei korvaa laatua sanonta pitää paikkansa, joskin parannusta on tullut ja toivottavasti tulossa.

  • Nimetön

    Servin hopunkallio kun aloitti sanottiin kohta ettei puhelinta saa olla työaikana mukana. Yksi kunnollinen ja toinen huono tietokone oli josta piti kaikkien äkkiä siepata tarpeelliset töissä tarvittavat tiedot. Työaikaan kuulumattomalla ruokatauolla sosiaalitiloissa sai käyttää puhekintaan, ei vaan juurikaan siellä kellaribunkkerissa toimineet. Eikä ole asiat vieläkään sen asiallisemmin. 2015 tuonee valoa, jos jaksaa odottaa.

  • Nimetön

    HUVISOMETUS TYÖAJALLA. Siis on huomattu vihdoin, että sitäKIN on…:)

  • Nimetön

    klo 22.40. Ainakin meidän alalla on käytäntö, että jollei omalla työpaikalla ole töitä, on velvollisuus siirtyä sinne, missä tarvitaan. Ja on monta kohdetta, missä on pulaa työntekijöistä. Sisäistä siirtoa vain. Moppia osaa heiluttaa koulutetumpikin ja puistotöitä näyttää riittävän, vaikkei luulis, kun kattelee väkimäärää siellä puolella.

  • Nimetön

    Työntekijän nauttiessa erityistä luottamusta työsuhteessa voi epäasiallinen käyttäytyminen myös vapaa-aikana johtaa seuraamuksiin”, todetaan ohjeessa. eli kenkää tulee

  • Nimetön

    Se hyvä puoli tässä on ettei sitä mitenkään valvota. Sitä paitsi puolen tunnin sometus kahvitaukojen jälkeen pitää mielen virkeänä ja työtkin sujuvat paremmin.

    • Nimetön

      Palvelimella on logi, josta näkee jokaisen verkkoon kytketyn laitteen, tietokoneen, tulostimen yms. nettiliikenteen ajankohdan, osoitteet ja kestot. Tulostimen osalta on mahdollista tallentaa tulostettujen dokumenttien nimetkin. Kun somettaminen työajalla on kielletty ja valvonnasta on ilmoitettu, logitiedot katsomalla voi rikkeet todeta hyvin helposti. Logit säilyvät tarvittaessa vaikka kuinka kauan. Pomon ei todellakaan tarvitse tulla kurkkimaan olan yli saadakseen selville työntekijän nettiroikkumisen. Todennäköisesti tämä tarve somettamisen kieltämiseen on todettukin juuri palvelimen logeista, kun on selvitetty liikennemäärien liiallista kasvua.
      Kannattaa muuten lukea George Orwellin ”1984”. Sitä pidettiin aikanaan mahdottomana tulevaisuudenkuvana, mutta niinpä vain nykyään sota on rauhaa, vapaus orjuutta ja tietämättömyys voimaa. Big Brother is Watching You lienee tunnetuin lainaus kirjasta.

      • JB

        Moni opettaja käytää älypuhelimella facebookia, ei jää työnantajan tietoon siitä mitään ja niitä tietoja saa pyydellä ihan rauhassa niitä ei ketään tule antamaan facebookin takia. Milloinkaan.

      • Nimetön

        Moniko käyttää älypuhelimella facea puhelinliittymän kautta? Työnantajan WLAN kulkee palvelimen kautta ja jokaisella puhelimella on oma IP-osoite. Useilla lienee myös kaupungilta saatu työsuhdepuhelin, jonka käyttöä maksaja saa valvoa. Jopa niin, että puheluerittelyn suuntanumeroittain ja dataliikenteen määrän voi maksaja saada kuukausittain. Ei taida kovinkaan monella olla rajaton työsuhdepuhelimen käyttöoikeus? Eiköhän siinä facettaminen vähene, kun sivujen lataus kestää kauemman kuin kahvitauko. Mutta kommentoijien rutinan määrästä voisi päätellä, että monelle facettaminen on tärkeämpää kuin työnteko. Big Brother is watching you…

      • JB

        Oletko kuullut liittymien mobiililaajakaistasta? Some nyt vain on tavallista arkea. Deal with it.

      • Nimetön

        JB ei ole tainnut kuulla, että mobiililaajakaista, Nykyää LTE tai 3G kuuluu samaan liittymäsopimukseen puheliikenteen kanssa, jos se on asennettu puhelimeen. Puhekin uusissa puhelimissa menee datana eli VoIP. Jos työnantajan läppärissä tai tabletissa on mobiililaajakaista, se on aivan samanlaisella sopimuksella kuin puhelimessakin. Työnantajan liittymän käyttäminen henkilökohtaiseen somettamiseen on kiellettyä, ellei sitä ole erikseen sallittu, ja siitä jää varmasti kiinni. Jopa omalla ajalla, ellei ole sopinut vapaasta puhelin- tms. luontaisedusta, josta verottajakin on kiinnostunut. Työaikana viihdesometus on työnantajan ajan ja rahan varastamista, eikä asia siitä muutu miksikään, vaikka laittaisit oman mokkulan koneeseen kiinni, tai käyttäisit omaa puhelintasi.
        Työmoraalistahan tässä on kysymys, ei mistään kissa ja hiiri -leikistä. Kun kuntaliitosten aiheuttama irtisanomissuoja loppuu, ensimmäisenä tarjotaan rajatonta vapaa-aikaa sometukseen niille, joita ei työnteko kiinnosta. Jos kaupunki päätyy lomautuksiin ennen tätä, ne lomautetaan ensin, joilla töitä on niin vähän, että sometukseen jää aikaa.

      • JB

        Missasit pointin, somea käytetään _omalla_ laitteella ei työnantajan. Luulitko että kaupunki on jokaiselle ojentamassa älypuhelinta?

        Paljon ohjeita, paljon viittauksia. Käytännön puolella kuitenkaan mikään ei muutu. Lomautuksiin en ota kantaa.

      • Nimetön

        Sinun mielestäsi siis on ihan OK somettaa vaikka koko työpäivän ajan, jos teet sen omalla laitteella? Siis palkan nostaminen tekemättä työtä sen eteen on oikein? Taidat olla kaupungin hommissa. Tosin et kauan enää.

      • JB

        Missä kohtaa sanoin, että on ”ok” somettaa koko työpäivä? Aivan en missään kohtaa. Toisekseen en ole kaupungin hommissa. En toimi julkisella puolella.

  • Nimetön

    Myös työntekijöiden tupakkatauot työaikana on kiellettävä! Tämä on myös työajan varastamista pahemmasta päästä.

      • Nimetön

        KYLLÄ OLISI SYYTÄ PUUTTUA, ihan joka puolella Sastamalaa, siis myös Sotesin työyksiköissä. Kun on Savuton Sastamala, niin työaikana ei pidä tupakoida , ei missään nimessä.

  • Nimetön

    Loistava sääntö, mutta epäilen että esimiehet puuttuvat tarpeeksi.

  • Nimetön

    Eipä taida yksityisellä puolella, alalla kuin alalla, asiat olla sen paremmin. Toiset työpaikat ovat vain sellaisia ettei ole aikaa surfailla, kun ei kuulu ruokataukoakaan työpäivään. Tosiaan tupakointi vie paljon työaikaa ja kerää edelleen tupakkarinkiin tupakoimattomiakin ja se tuntuu olevan sallittua

  • Kannatetaan

    Eikä yksin valvontapäällikköä vaan koko organisaatio samalla.Oltais vähän kuin edelläkävijöitä

  • Nimetön

    Yrityksissä on nykyään oikea ongelma se että työntekijät roikkuvat netissä. Kunnalla ongelma on varmasti moninkertainen. Kaikki netissäroikkumiset on poissa tuottavasta työstä ja näin ollen lisäävät esim veronnostoja kuntalaisille.

    • Nimetön

      Koska kyse on kaupungista,netissäroikkuminen ei ole poissa tuottavasta työstä.

  • Eva von Koch

    Onkin aika jo tehdä asialle jotain. Kännyköiden tulon jäkleen tuntuu olevan itsestään selvää, että niitä voi räpeltää missä hyvänsä. Ja kenen ajalla hyvänsä. Jos työnantaja maksaa palkkaa siitä, että työntekijät notkuvat somessa, on asia jo karannut käsistä. Ehkä tärkeämpää olisi tehdä sitä perustyötä ja päivittää somea sitten työajan jälkeen ihan omalla kännyllä.

  • Voi noita ämmälaumoja

    Laiskaa porukkaa. Potkut tekisi terää 90 prosentille kunnan työntekijöistä. ALoittakaa terveyskeskuksen akoista ensten.

  • vakava syytös vailla perusteita

    Kirjoittaja yrittänee turhaan provosoida…mutta hienoa lukea että hänellä kaikki asiat ovat kunnossa ja prosenttilaskukin hallussa.

Kommentointi ei ole käytössä.