Kiikoisten entinen kunnantalo: Kirjastoksi pienillä muutoksilla?

Kun Kiikoisten entinen ja viimeinen kunnanjohtaja Tapio Rautava ja Sastamalan kiinteistöpäällikkö Sirkku Pehkonen yksissä tuumin kiertelivät kiinteistössä, erimielisyyksiltä talon käytön tulevaisuudesta ei vältytty. Kumpikin on kuitenkin sitä mieltä, että jotain tarvitsisi tehdä – ja piakkoin.

Kiinteistöpäällikkö Pehkosen mielestä on harmittavaa, että talon hienot ja laitetut paikat ovat todella vähäisellä käytöllä.
”Tilakeskuksessa olemme harkinneet, ja itsekin ajattelen niin, että taloon saisi melko pienillä muutoksilla kirjaston. Sijainti olisi kaikille kuntalaisille ihanteellinen, ja mitkä loistavat järvimaisemat ikkunoista avautuvatkaan.”

”Yhdistymissopimuksessa on korvamerkitty 600 000 euroa kirjasto- ja kouluhankkeeseen Toukolan koulun yhteyteen. Kyse on nimenomaan toiminnallisesta kokonaisuudesta. Siellä on kirjastolle suurin käyttäjäryhmä myös ilta-aikaan. Vanhemmat voivat esimerkiksi asioida kirjastossa sillä aikaa, kun lapset harrastavat erilaisilla liikuntakursseilla”, tyssää Rautava.
”Jotenkin on vain hassua, että jo olemassa olevaa rakennuskantaa ei hyödynnetä, ja varsinkaan, kun mihinkään suuriin korjauksiin ja muutoksiin ei tarvitsisi ryhtyä. Rakennus sijaitsee kylän keskellä ja on myös kulultaan esteetön. No, ehkä ulkopaikkakuntalaisena näen asian erilailla”, Pehkonen perustelee kantaansa.

Pehkonen laskee, että kirjastotilan rakentaminen Toukolaan maksaa 2 500- 2900 euroa neliömetriltä. Kiikoisten kirjasto on toiminut kunnan omistamassa Säästörinteen rivitalossa 1980-luvulta saakka.

Lue aiheesta lisää Alueviestistä 4.3.

  • Heimo

    Pitäisiköhän ottaa uudestaan harkintaan rantasaunan toteuttaminen Kiikoistalon yhteydessä. Rannasta poistuu piakkoin jätevedenpuhdistamo, jolloin rannan virkistyskäyttöön on ihan erilaiset edellytykset. Vanhan kunnantalon alakertaan saa toimivat ja hulppeat saunatilat takkahuoneineen ja terasseineen. Rantaan voi vielä säästyvillä rahoilla rakentaa savusaunan ja lämpimän puhuhuoneen avantouimareille. Idean saa kaapata vapaasti omiin nimiinsä ja esitellä vaikka kaupunginvaltuustossa.

    • Nimetön

      Rantaan ei saa uimapaikkaa järkevillä kustannuksilla. Se on matala, mutainen, likaantunut ja täyttömaan vuosi rantapenkka on liian jyrkkä. Sauna kunnantalolla olisi liian kaukana rannasta ja rajoittaisi talon käyttövaihtoehtoja, esimerkiksi myyntiä. Rantasaunan ja uimarannan oikea paikka on siellä missä ihmiset asuvat, eli Hämeenlahdessa. Kirjasto kuuluu koulun yhteyteen edistämään nuorten lukuharrastusta. Siihen liittyy myös koulun kipeästi tarvitsema lisätila.

  • Nimetön

    Rantasaunan oikea paikka on siellä, missä nykyisinkin Rajalahdessa.

  • Nimetön

    Muistakaa puhdistaa kirjat ennenkuin siirrätte ne uusiin tiloihin, ovat varmaan homeisia. Monet homekorvat ovat niitä lainailleet ja mahdollinen saastuminen on tapahtunut.

  • Nimetön

    Eikös yhdistetä voimat ja tehdään kiimajärvelle uusi hieno sauna olis kunnon ranta kans. Kiikosjärven vois vaikka täyttää. Ei siellä ole yhtään kunnon uimarantaa.

    • Nimetön

      Kiimajärvi on muuten hyvä, mutta siellä on ajoittain limalevää ja liian usein sinilevääkin. Kiikoisjärvi on, yllättäen, vapaa levistä, paitsi siellä nykyisen jätevedenpuhdistamon nurkilla, jossa on ollut jonakin kesänä aavistus levää. Kiikoisjäven vesi on parantunut viime vuosina.

    • Nimetön

      Jep, täytetään vaan Kiimajärvi ja tehdään Rajalahteen entistä komeampi sauna ja ranta!

  • Nimetön

    Entinen kunnantalo kannattas purkaa pois rumentamasta maisemaa. Terkkari myös.

  • Nimetön

    Kunnantalolle voisi rakentaa pienen hotellin. Entiset paikkakuntalaiset voisivat vuokrata siitä tiloja ellei kirjastoksi. Kirjasto kuullostaa kyllä hyvältä ajatukselta.

  • Nimetön

    Tilakeskuksen olisi pitänyt heti ja aktiivisesti tarjota Kiikoisten kunnantalon tiloja yrittäjille vuokralle, kohtuulliseen hintaan! Tilakeskus sössii, siellä ei ole ketään virkamiestä joka osaisi markkinoinnin!

  • Nimetön

    Rantasaunan paikka on siellä missä se on aina ollut! Ja kirjastolle olisi paras paikka koulun yhteydessä, niin kuin joskus suunniteltiinkin.

    • Nimetön

      Kiikoisten nykyinen rantasauna on jäänyt ajastaan jälkeen. Ennen oli tapana rakentaa yleiset rantasaunat korpeen, pois ihmisten silmistä, mutta nykyään ajatellaan enemmän tavoitettavuutta, kulkuyhteyksiä. Ei ole nykyaikaa, että vain autolla pääsee uimarannalle. Nykyinen sauna ei täytä esteettömyyden kriteereitäkään, näkö- tai liikuntavammaisen on mahdotonta käydä uimassa jyrkkien portaiden vuoksi. Pakalla ei ole edes minkäänlaista ranta-aluetta auringonottoon tai ranta-aktiviteetteihin, vain sauna, parkkipaikka ja laituri. Uimaan oppiville lapsille paikka on karu. Kun sauna ja uimaranta rakennetaan Hämeenlahteen, suuri osa käyttäjistä pääsee sinne kävellen tai polkupyörällä ja liikuntavammaistenkin on mahdollista käyttää palvelua. Sitäpaitsi, on järjetöntä tuhlata vanhan saunan kunnallistekniikkaan ja remontointiin, kun parakkimainen lautamökki ei sillä muutu nykyajan vaatimukset täyttäväksi. Niille, jotka ovat kiintyneet paikkaan niin, että haluavat pitää siitä kiinni silläkin uhalla, että koko saunahanke jää toteutumatta, ehdottaisin, että ostakaa tuo unelmien paikkanne omaksenne. Kaupunki myy sen ilomielin ja remontoimattomana, ilman kunnallistekniikkaa, varmasti edullisesti.

      • Nimetön

        Hämeenlahden haisevaan kurakkoon ei kannata rahoja tuhlata. Pelkkä ruoppaus ja niemen korotus nielisivät koko varatun summan. Rajalahdessa on komea ranta, valmis kunnallistekniikka ja tiekin kunnossa! Ja tilaa parkkipaikalle ja muulle toiminnalle. Sauna on korjattava tai rakennettava uusi, sopimuksen hengen mukaisesti tietysti Rajalahteen!

      • Nimetön

        On se kumma, ettei uusi sauna kelpaa, vaan halutaan pitää vanha, halvalla kyhätty parakki väkisin hengissä. Kuntoratakin muuttaa pian kirkonkylään, joten sauna on kerta kaikkiaan väärässä paikassa. Kunnallistekniikka on muutakin kuin vesi ja sähkö. Viemäri kaupungin verkkoon on myös rakennettava, jätevesien imeytys uimarannalla ei jatkossa käy. Puuhuusi ei ole nykypäivää noin suurelle käyttäjäkunnalle, eikä muunlaista saa ilman liittymistä kaupungin jäteveden käsittelyyn. Suihkuja ei voi rakentaa ennen jätevesiliittymää, suodatus ei vedä eikä järveen saa laskea edes pesuvesiä. Nykyiset käyttäjät vanhenevat ja liikkuminen käy vaikeammaksi, onko silloin lopetettava uimareissut, kun ei selviä enää portaista? Hämeenlahden ruoppaus ja saunan rakentaminen tapahtuu porkkanarahoilla, joiden lisäksi vanhan saunan ja ehkä vuokramökkien alueenkin myyminen tontteina tuo lisää rahaa. Kustannukset siis katetaan. Toistan: ostakaa porukalla vanha sauna omaksenne, jos se niin rakas on.

  • Nimetön

    Hämeenlahti on pelkkää haisevaa mutaa.. ei mitään järkeä rakentaa saunaa sinne. Samaa mieltä kuin joku aiemmin. Kiimajärvelle kunnon paikka.

    • Nimetön

      Kiimajärvi on ilman muuta toiseksi paras vaihtoehto, jos Kiikoisten Hämeenlahti ei käy. Samaa kaupunkiahan se on. Eiköhän lähdetä ajamaan asiaa joukolla, adressi ja kuntalaisaloite vetämään, jos vaikka järki voittaisi. Liittymissopimusta voi hyvin tulkita niin, että rakennetaan korvaava sauna kaupungin alueelle lähelle nykyistä saunaa. Kiimajärvi on yhtä hyvin tavoitettavissa autolla kuin nykyinen Rajalahti.

  • Nimetön

    Rajalahti on Kiikoisjärven parhaita paikkoja.
    Rajalahteen tulee sijoittaa myös uusi rakennus.

    • Nimetön

      Rajalahti on hieno paikka, mutta se ei sovellu enää nykyajan vaatimukset täyttävään rakentamiseen. Perusteet edellä.

    • Nimetön

      Aika kummallinen kanta. Jääräpäisesti vaan sopimuksen mukaan, vaikka parempaa olisi tarjolla. Siis parempaa kaikkien kiikoislaisten kannalta. Kerropa nyt, kenelle Rajalahti on parempi?

      • Nimetön

        Käy katsomassa Hämeenlahden kurakkoa niin ymmärrät -jos sulla on yhtään järkeä. Hämeenlahden vetelä ja matala niemi vaatisi valtavat maansiirtotyöt jotta sinne saataisiin uimakelpoinen ranta ja jotta sinne voisi saunan rakentaa. Lisäksi pitää muistaa alueen suojelualueet. Rajalahti on kovapohjainen karimäki ja siinä on Kiikosjärven parhaita uimarantoja, ihan valmiina. Rajalahteen rakentaminen tulee huomattavasti halvemmaksi! Sastamalan Tilakeskus haluaa saunan Hämeenlahteen jotta saisi myydä komean Rajalahden alueen ja käyttää rahat Vammalan kehittämiseen!

  • Nimetön

    Rautava ei ole hankkinut kunnantaloon vuokralaisia ja uutta toimintaa. Talo on vajaakäytössä. Aikaa on varmasti ollut. Siispä kirjasto siihen.

    • Nimetön

      Kunhan ajat paranevat, tuohon saattaa hyvinkin tulla vuokralainen tai ostaja. Juuri nyt eivät yrittäjät uskalla investoida. Mutta tehdään siihen vanhusten palvelutalo. Kun jatkona olevan rivarin tyhjentää, saadaan asuntojakin.

    • Nimetön

      Kunnantaloa hallinnoi ja tiloja vuokraa kaupungin tilakeskus. Tehtävä kuuluu sille, ei Rautavalle.

      • Nimetön

        Oikein. Kun ollaan samaa kuntaa, päätökset tehdään kunnan virallisissa toimielimissä eikä missään kyläkokouksissa. Samoin se puoli miljoonaa maksava rantasauna-asia pitää nostaa uudelleen pöydälle. Sillekin löytyy järkevämpää käyttöä.

        Hyvässä muistissa on vielä kuinka Sastamalan ensimmäisessä talousarviovaltuustossa syrjäkylien valtuutetut torppasivat Vammalan uimahallin rakentamisen vaikka rakentaminen oli sovittu uuden kaupungin perustamisen yhteydessä.

    • Nimetön

      Kiikoisten kokkarit ei ole hankineet sinne lupaamaansa Kaupungin toimintaa. Entinen ryhmän valtuutettu lupasi perusturva toimen. Ei kun lupauksia vaan lunastamaan.

  • Perkl

    Eikö näiden kiikoislaisten jäkätys vieläkään lopu. Pitäisi muka rakentaa uutta tilaa kirjastolle, kun kunnantalolla olisi käypäistä tilaa kohtuu kustannuksin. Myykää aluksi se rutanen vaikka kiinaan. Voisi sen erottaakin, perusteena: omaa kuntaa vahingoittavat puheet.

    • Nimetön

      Ei se jäkätys lopu, ja seuraava kotona aivopesty polvi jatkaa. Se on katsos niin, että kun on korvessa kasvanut samanmielisten kanssa ja opetettu pitämään kaikkea ulkopuolista uhkana, ei myöhemmälläkään iällä opi toimimaan ihmisten kanssa.

      • Nimetön

        Kokkarit uskaltaa kirjotella nimettöminä mutta julkisesti eivät uskalla suutaan avata!

  • Nimetön

    Se on tosi, että sivukulmien valtuutetut ovat estäneet Sastamalan keskustaan jo aikoja sitten suunnitellun uimahallin. Jos sitä ei kerran saa tehdä, ei tehdä Kiikoisiin myöskään rantasaunaa eikä kirjastoa. Voisiko Kiikoinen erota Sastamalasta ja liittyä Poriin. Tulisi muille oikein hemmetin paljon halvemmaksi.

    • Nimetön

      Olette te todellakin tyhmiä ja tietämättömiä. Tuo raha ei todellakaan ole mitään Sastamalan rahaa, se on valtiolta saatua rahaa jonka käyttö sovittiin kuntaliitosneuvotteluissa. Eikä todellakaan ole kiikoslaisten syy että ette ole sitä uimahallianne Vammalaan rakentaneet -ettekös te ole sitä jo 1960-luvulta asti suunnitelleet! Hah, saamattomia olette olleet!

      Jos me kiikoslaiset olisimme halunneet uimahallin, me kyllä sen olisimme rakentaneet! Hah!

      • Nimetön

        Yhdistymisavustus on todellakin koko Sastamalan rahaa. Harmi vaan että koko potti ollaan hassaamassa sinne syrjäkylälle. Tämän keskustelun perusteella siellä näyttää olevan vaikeuksia keksiä järkevää käyttöä luvatuille rahoille.

  • Nimetön

    Jo alkoi kokoomuslaisetkin herätä.
    Eikös tänään ollut asukasilta, jossa omalla naamallaan olisi voinut tuoda mielipiteensä
    julki?

  • Nimetön

    Asukasiltojen muutaman henkilön mielipiteillä ei ole mitään merkitystä, vielläpä kun suurisuisimmat ovat luottamushenkilöitä joilla on omat tarkoitusperät.

    • Tontti kauppa

      Aivan oikein, vain Arto Satosen ja hänen hännystelijöidensä mielipiteillä on merkitystä.

  • Nimetön

    Tyhmä kymppi on korkannut toisen mäyriksen,kirjoittelun taso laskenut entisestään ,vaikka en uskonut sen olevan mitenkään mahdollista

  • pientä laittoa

    Kuinka suuri korjaus Moskhvihtschiin pitää tehdä,että siitä saisi Ferrarin ?

  • Nimetön

    Jaltalla tämä kokkaripoika ajeli ennen kunnan invamopon ostamista, reisivainiolita tukia nostaa elääksensä.

  • Ostaisin Jaltan

    Ei meinaa oo sellast ollu…

    Kepulaisilta lainatulla suojeluskunta manttelilla oon niistä itäautoista pöyhiny pahat henket pois!

    Mukavia vehkeitä harrastella, kun herättää närää täälläkin aina niin pirusti 😉

    Corvetten se tekniikka on, ei Ferrarin!

  • Nimetön

    Keksikää ny jumaliste sille rahalle jotain muuta käyttöä kun uusi kirjasto…
    Mikä mahtaa olla käyttöaste?
    Osaako kiikoslaiset lukea?(huumoria)
    Käykää Puuhalassa(keikyä) katsomassa millaiset kirjastotilat saatiin n200000€:lla.
    Jäisi 400000€ Johonkin järkevämpään.

  • Nimetön

    Tehkää maauimala vanhan kunnantalon ja järven väliin ja vaikka lämmityssysteemi, toimisikohan maalämmöllä? Käyttöaika laajenisi huomattavasti. Lämmitysaikana pieni käyttömaksu ja kunnantalolle sauna ja muut virkistystilat. Joku voisi olla kiinnostunut kahvilan pidosta. Sitten vielä järvenrannan ehostus ja avot, mikä paikka.

  • Äänestäjä

    Palautetaan se siihen käyttöön mihin on rakennettukin ja peruskorjattu. Kokoomuslaiset punakaartilaiset lahtas kuntansa, kepun pelossa. Vailla järjen häivää, housut haisee heillä vieläkin.

  • Nimetön

    Kirjasto rakennetaan Toukolan koulun yhteyteen selvisi asukasillassa.

    • Nimetön

      Ne tekee jotka osaa, vaati laittoa miten tahansa. Ne jotka ei osaa olkoon hiljaa. Ei muuten keneltäkään löytyisi Corvetten osia, olis nääs käyttöä, jäis jussit jalkoihin.

  • Nimetön

    Ja aika huono tuntemus kepuleilla, se o Dodge. Ei väärin kirjoitettu Craisleri….

  • Nimetön

    Huono siihen, mutta olishan sekin kiva ostaa kepuleiden kiusaksi….

    Olisitte myyny tontin ni ei olisi tarvinnu liittää teidän suojelus ”kuntaa”….

  • Hämeenlahti vs. Rajalahti

    Liikunta- ja virkistyspaikat kannattaa lähtökohtaisesti rakentaa sinne missä niiden saavutettavuus on helppo ja käyttöaste korkea. Vaikka Hämeenlahti vaatisikin maanmuokkaustöitä, olisi se siitä huolimatta useamman asukkaan kannalta helpommassa paikassa ”lähiliikuntapaikkana” etenkin autottomille lapsille ja vanhemmille, joita Hämeenlahden läheisyydessä on mm. uusien omakotitalon merkeissä.

      • onkohan nyt oma lehmä ojassa

        …nyt ei kyllä pelkkä maanmuokkaus riitä…mutta saahan sitä yrittää….tietääkseni Ahlaisissa voi käydä katsomassa mallia vesirakentamisesta..

  • Nimetön

    ”autottomille lapsille”. Onko kiikoisisssa lapsillakin tapana liikkua autolla?
    Kyllä täällä tiedetään, että rannattoman kokoomuslaisen tähden rantasaunaa Hämeenlahteen halutaan siirtää.
    Onhan hänellä näköyhteys järvelle, mutta kaislikkoa sata meträ.

    • Nimetön

      Kaupungin rahoilla on taidettu siinä mökissä tähänkin asti elellä. Niin eikö sitä nyt palkan lisän, pieni ranta pitäisi saada.

  • Nimetön

    ..paikallinen liikuntaseura veikkosen kilpenä-tässäkin mutapainissa…

  • Nimetön

    Miksi TE niin riitelette ?? En asu Kiikoisissa, mutta puolustan lapsia ja nuoria ja sitä heidän tulevaisuuttaan voisitten myös kysyä nuorten mielipiteitä….

  • Nimetön

    Nuoret vastustivat kuntaliitosta. Kokoomuslaiset eivät kunnioittaneet nuorten mielipidettä ja nyt ollaan mm. ongelmissa tyhjän kunnantalon kanssa.

  • Nimetön

    Kiikoisten kunnantalo on Kiikoisten kunnantalo. Kunta on entinen,kunnantalossa ei näyttäsi olevan mitään entistä,se ei ole palanut tai muutenkaan mitenkään entinen.

Kommentointi ei ole käytössä.