Saako Sastamala kolme kansanedustajaa?

Vaan jättiyllätys, mutta enemmän kuin myönteinen on se, että Sastamalasta on menossa eduskuntaan kolme henkilöä. Kokoomuksen Arto Satosen lisäksi ennakkoäänien perustella läpi menevät sosiaalidemokraattien Ilmari Nurminen ja keskustan Pertti Hakanen. Ja vielä Punkalaitumelta perussuomalaisten Martti Mölsä on läpäisemässä äänestäjien seulan. Toimitus seuraa ääntenlaskua.

Kun eduskuntavaalien ennakkoäänet julkistettiin rahtusen yli kahdeksan tänä iltana, kostuivat keskustan ehdokas Pertti Hakasen silmäkulmat, ainakin hieman. Samoin vaimon, Seijan ja vaalipäällikkö Niko Pikkuahon. Ennakkoääniä kertyi 2 418. Vuonna 2011 ennakkoääniä tuli 1 345 ja ääniä kaikkiaan 2 603.
”Juuri nyt tuntuu hyvältä. Tukiryhmä on tehnyt loistavaa työtä. Ennakkoäänet antavat pohjaa jännittävälle vaali-illalle. Pitää muistaa, että Jouni Ovaska on aivan niskassa”, tunnelmoi Pertti Hakanen, joka sai kolmanneksi eniten ennakkoääniä keskustan pirkanmaalaisista ehdokkaista.
Ennakkoäänet antavat viitteitä siitä, että Seukun vaalivalvojaisten pääruokana olleessa lohessa maistuu yllätys. Jos vaalipäivän äänet nousevat samassa suhteessa, kuin ennakkoäänet, niin paikka Suomen eduskunnassa on vähintäänkin lähellä.
Puoluetoveri, Sastamalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto tuli vaalivalvojaisiin kuohuviinin kera.
”Näyttää siltä, että pullo saadaan avata iloisissa tunnelmissa”, totesi Yli-Hongisto hetki ennakkoäänten julkitulon jälkeen.
Keskustalle ennakoidaan kahta lisäpaikkaa Pirkanmaalle. Ne ovat ennakkoäänien perusteella tulossa. Ennakkoäänien jälkeen Pertti Hakanen oli kolmannella sijalla. Neljännellä oli Jouni Ovaska Hämeenkyröstä 2 189 äänellä. Jos Hakanen pystyy pitämään Ovaskan takanaan, niin paikka Arkadianmäellä on jokseenkin selviö.

”Kampanja onnistui mielestäni hyvin. Vaalitilaisuuksissa on ollut paljon porukkaa ja takanani on  ollut hyvä tukijoukko”, Arto Satonen totesi vaalivalvojaisissaan. ”Sastamalassa on tällä kerralla kova kilpailu, se vaikuttaa myös tulokseen”, Satonen pohti.
Vaalikiertueen alkuvaiheessa Satosen vaalitilaisuuksissa ihmiset ottivat usein puheeksi eduskunnan viimeiset vaiheet, mutta loppuaikoina keskustelu kääntyi enemmän muihin asioihin. ”Mutta tiukka ilta tulee”, mies ennusti.
Satosen Toini-äitiä ei sijaan jännittänyt. ”Arto pärjää, pääsee läpi tai ei. Tosin jos hän on kansanedustajana, hän käy joka viikonloppu täällä Sastamalassa ja se on minulle tärkeää, koska Arto auttaa minua monenlaisissa asioissa”, Toini Satonen jutteli.
Satosen kampanjapäällikkö Kimmo Suonimemi oli kampanjaan tyytyväinen. ”On ollut hienoa nähdä, millainen verkosto ja tukiryhmä Artolla on. Kentältä on kaiken kaikkiaan tullut positiivista viestiä”, Suoniemi tiivisti.

Ilmari Nurminen keräsi Sastamalasta muhkean ennakkoäänisaaliin, 1900 ääntä. Kokonaisuudessa ennakkoääniä kertyi 2907. Tällä hetkellä hän on Sdp:n kansanedustajaehdokkaista neljäntenä menossa Pirkanmaalta Arkadianmäelle.

”Uskomatonta. En voi uskoa tätä. Olen niin kiitollinen”, huokaisi Nurminen kyyneleet silmissään nähtyään ennakkoäänisaaliinsa.

”Apua, ylijännittävää”, hihkui Nurmisen kampanjapäällikkö Jenni Jokinen.

”Ilmari on kiertänyt kentällä kahden vuoden ajan. Hän on tehnyt tinkimätöntä jalkatyötä ja keskustellut ihmisten kanssa. Meininki on ollut ihan mahtavaa”, Jokinen tunnelmoi.

Nurmisen äiti oli myös liikuttunut. ”Tuntuu ihanalta. Ilmari on haaveillut tästä pikkupojasta asti. Tämä on Immun juttu, minun roolini on olla tukena täysin sydämin.”

Pertti Hakanen (oik.) huokaisi ilosta ennakkoäänien jälkeen. Vaimo, Seija ja vaalipäällikkö Niko Pikkuaho iloitsivat vierellä. Kuva: Veli-Matti saksi
Pertti Hakanen (oik.) huokaisi ilosta ennakkoäänien jälkeen. Vaimo, Seija ja vaalipäällikkö Niko Pikkuaho iloitsivat vierellä. Kuva: Veli-Matti Saksi
Tulee tiukka ilta, miehet tuumasivat. Ennakkoääniä tutkimassa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun yliopistonlehtori Janne Ruohonen (vasemmalla), Arto Satonen, Jari Andersson ja Kimmo Suoniemi. Kuva: Maija Latva.
Tulee tiukka ilta, miehet tuumasivat. Ennakkoääniä tutkimassa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun yliopistonlehtori Janne Ruohonen (vasemmalla), Arto Satonen, Jari Andersson ja Kimmo Suoniemi. Kuva: Maija Latva.
Jenni Jokinen ja Ilmari Nurminen iloisissa tunnelmissa.
Jenni Jokinen ja Ilmari Nurminen iloisissa tunnelmissa. Kuva: Minna isotalo

Kommentointi ei ole käytössä.