Saksitut: Uutta valoa Sastamalan kansalle

Se sitten Euroopan unioni päätti jo aikoja sitten, että katu- ja tievalaistuksissa paljolti käytetyt elohopealamput pannaan pannaan. Syynä on tietenkin juuri elohopea ja energiatehokkuus.
Energiaa halutaan säästää, jotta maapallon rajallisia voimavaroja ei suotta hukata.
Vuosia vanha EU-päätös kiteytyi 13. huhtikuuta tänä vuonna. Silloin voimaan kielto, joka estää elohopealamppujen tuonnin markkinoille. Lamput eivät toki heti lopu, sillä niitä on varastoissa. Ne kuitenkin tyhjenevät ajan mittaan, joten vanhojen lamppujen uusinta on ajankohtaista, ellei jopa hieman jo myöhässä.
Sastamalassa valaistuksen uusintaa on vakavasti pohdittu parisen vuotta. Alkuun asiaa vietiin Kuntavalo Oy:n kautta, joka olisi hoitanut asian ja kaupunki olisi vain maksanut osuutensa. Kuntavalo hyljättiin ja päätettiin suoriutua omin voimin. Hyvä niin. Nyt vain hieman pelottaa, että kokonaisuudessaan 1,8 miljoonan vaihtohanke pimentää katuja ja teitä jossakin päin kaupunkia, kun elohopealamput loppuvat ja uusia ei vielä ole asennettu. Vaihdon arvellaan kestävän nopin viisi vuotta, joten saapa nähdä, riittävätkö kauppiaiden varastot niin pitkään.
Pahaa myös pelkään, että hankkeen aikana arvioidaan valaistuksen määrää uudelleen. Voipi olla niin, että kaikkialla valaisinpylväitä ei jatkossa ole niin tiuhaan kuin nykyisin, tai joiltakin osin valaistuksesta jopa kokonaan luovutaan. Näin ei ole sanottu, mutta kenpä tietää…
Pelkkää rahanhukkaa valaisinten vaihto ei tuota. Kun kaikki on vaihdettu, niin sähköä säästyy 150 000 euron edestä vuodessa. Tai ainakaan valaisinsähkökustannukset eivät nouse siinä tahdissa, kuin mahdollisesti sähkön hinta.
Eli luvassa on uutta valoa Sastamalan kansalle. Valoa, joka syttyy ja sammuu oikeisiin aikoihin. Nykyisinkin näkee valaisinjonoja, joissa valot paistattelevat auringossa. Ja myös niitä, jotka lisäävät pimeällä pimeyttä. Ehkä tuo uusi tekniikka poistaa näitäkin murheita.

Poimintoja