Pöly narskutti hampaita Stormissa

Valkoinen pöly leijaili rikastushiekka-altaalta tänään sunnuntaina.
Valkoinen pöly leijaili rikastushiekka-altaalta tänään sunnuntaina.

Valkoista pölyä leijaili sankasti Stormin suunnalla sunnuntaina. Lähteenä oli Käärmeenmaantienvarrella oleva Dragon Mining -kaivosyhtiön rikastushiekka-allas. Tuuli tarttui rikastushiekkakasoihin, joita oli jäänyt levittämättä patovallin korotustöiden yhteydessä.
”Hampaat narskuivat Vankimusjärvellä saakka”, kertoi toimitukseen soittanut henkilö.
Kaivosyhtiön tuotantojohtaja Ilpo Mäkinen totesi sunnuntaina, että jatkossa pyritään siihen, että kasat levitetään heti.
”Suunnittelemme myös lumitykin tuomista alueelle. Eli kastelemme rikastushiekkaa tarpeen tullen ja lisäämme mahdollisesti veteen vielä jotakin pölyä sitovaa kemikaalia.”
Sotesin terveysvalvonnan johtaja Risto Ekonen kävi paikalla tuoreeltaan sunnuntaina.
”Paljon on hienojakoista pölyä. Siitä on tietenkin haittaa. Pyydämme yhtiöltä selvityksen siitä, miksi näin kävi ja etenkin siitä, kuinka vastaavat tapahtumat estetään jatkossa. Selvitämme myös minkälaista terveyshaittaa pöly aiheuttaa. Ely-keskus, me ja yhtiö pidämme yhteispalaverin ensi viikolla. Ely-keskus on taho, joka valvoo ympäristöluvan määräysten toteutumista.”
Ensiapuna pölyn vähentämiseksi rikastushiekkakasoja kasteltiin vedellä.
Uusi ympäristölupa velvoittaa yhtiön korottamaan patovalleja rikastushiekka-altaalla. Luvasta tehtiin muistutuksia ja valituksia, mutta ne hylättiin. Edelleen epäillään, että vanhan kaivoksen jäänteenä Rautaveden Evonlahti kokee vakavia ympäristöhaittoja. Raskasmetallien arvellaan kulkeutuvan Evonlahdelle Kovero-ojan ja Ekojoen kautta. Nykyisin Stormissa toimii rikastamo, kaivostoimintaa ei ole.

  • Nimetön

    Miten on muka päässyt nyt näin käymään???
    Pölyä on leijunut jo monta kuukautta, pilvenä on tuulen mukana levinnyt pitkin lähiympäristöä.

  • Nimetön

    Kaivos pilaa ilman, veden ja maaperän. DragonMining vain nauraa partaansa. Ja Sastamala muka ”rikastuu” tämänkin kustannuksella.

  • Nimetön

    ”Suunnittelemme”. ”Jatkossa pyritään”. ” Lisäämme mahdollisesti veteen vielä” jne. Todella uskottavaa tekstiä. Narskuttaa hampaita muuallakin kuin Stormissa.

  • Nimetön

    Eipä ole noudattanut ympäristölupaa, silti toiminta saa jatkua ?

  • Touko

    Enpä tiennytkään , että pölyllä on hampaat
    Täytyyy kotonakin olla tarkkana, ettei tule purruksi. Oppia ikä kaikki.

  • Kersantti

    Ei ole Käärmeenmaantie vaan Kärmeenmaantie. Mistä lie Savosta toimittaja…

  • Nimetön

    ”Eipä ole noudattanut ympäristölupaa, silti toiminta saa jatkua ?”

    Sehä on Sastamalan tapa. Ympäristöluvan rikkominen kuitataa sillä, että pyydetään rikkurilta jonkinmoinen selvitys ja asia on ok. 😀

  • samalla kaavalla

    Samalla kaavalla mennään pyhäjoella ja Raahessa: Ympäristölupia rikotaan, metsää kaadetaan ennen kuin lupa on lainvoimainen, ympäristöä saastutetaan. Yritykset pyörittää ympäristösihteeriä miten haluavat ja ely piilottelee kaapissa.

  • maurijo

    Pölhölän meininki on tapa, mikä pitää välittömästi korjata! Jos rikkomuksia tapahtuu, kortti pois ja korvaukset tappiin.

Kommentointi ei ole käytössä.