Holvattu kanava on Ekojärven ihme

Esko Mäkinen (vas.), Aaro Sipilä ja Seppo Sipilä yhdellä tarkistus- ja huoltoaukolla.
Esko Mäkinen (vas.), Aaro Sipilä ja Seppo Sipilä yhdellä tarkistus- ja huoltoaukolla.

Sastamalan Kaltsilan sorapolkujen varrelta löytyy entisaikojen miesten kätten jälkiä. Joskus 1870-luvun puolivälin tietämissä Punto Karl Gustafssonin hakemuksesta aloiteltiin Ekojärven kuivaaminen pelloksi. Rakennettiin Ekojärven kivillä holvattu kanava, jolla on mittaa noin 800 metriä.

”On siinä ollut rankka urakka lapioilla ja jollakin nosturilla kaivaa kanava. Kaivaa on pitänyt tuollaiset kolme metriä syvälle ja lähes saman verran leveyttä. Ei ole tehty muutamissa viikoissa. On siinä hikeä valunut”, miettii Kaltsilasta kotoisin oleva Seppo Sipilä.

Hän löysi kanavan tänä kesänä kaverinsa Esko Mäkisen kanssa, vaikka miehet ovat kuulleet ihmeestä jo aikoja sitten. Tosin, kun Seppo oli pikkupoika, asiasta ei juuri huudeltu.

Nopealla päässälaskutoimituksella maata on siirtynyt kanavan uomasta penkoille tuhansia kuutioita. Eskon mukaan tuskin edes 10 000 kuutiota riittää.

”On se sen aikaisilla vehkeillä ollut melkoinen homma. Yksi metri kanavaa on tiennyt paljon lapionpistoja, vaikka apuna on ollut jonkinlainen nosturi kiviä varten.”

Jos on kaivuu ollut voimia vaativa, niin aivan mitätön työ ei ole ollut kanavan holvauskaan. Kivet on käsipelillä leikattu joistakin kallioista ja tuotu hevospeleillä paikalle.

Maan alla oleva Ekojärven holvattu kanava on kestänyt aikaa kohtuullisesti.
Maan alla oleva Ekojärven holvattu kanava on kestänyt aikaa kohtuullisesti.

Aiheesta enemmän 22.7. Alueviestissä.

Poimintoja

  • Nimetön

    siellä sillon -60 luvun alkupuolella tullut pojankloppejen kuulemma käytyä. 🙂

  • Nimetön

    Ei ollut silloin työttömiä, ja pienihän tuo on pyramideihin verrattuna.

  • Nimetön

    On sitä ennen osattu, joskus nöösinä olen itse kulkenut sellaisessa kuivauskanavassa, jossa voi aikuinenkin mies kulkea ja vesi virtaa tänäkin päivänä. Poikakloppien kokoontumispaikkoja olivat.

  • Amatöörikiinnostunut

    Tutkiva paikallisjournalisti tekisi tästä jutun, joka saattaisi kiinnostaa isompaakin mediaa ja johtaa ihan tutkimuksiinkin. Kiinnostaisi tosiaan tietää, koska tehty, kuka teetti ja ketkä tekivät, työvälineet ja hankkeen tarkoitus. Laittakaa Veli-Matti asialle niin tulosta syntyy! Paikalliselle kilpailijallennekin se olisi terveellinen muistutus siitä, ettei rahalla sentään kaikkea saa.

  • Nimetön

    Toimittaja Veli-Matti saattaisi eksyä. Hän tuntee vain Vammalan keskustan ja vähän Kutalaa. Sastamala tuntuu olevan hänelle vieras – ainakin nimenä.

Kommentointi ei ole käytössä.