Punkalaitumen vastaanottokeskus täyttyy, lisämajoitusta haetaan vuokramarkkinoilta

Punkalaitumen vastaanottokeskus avasi ovensa turvapaikanhakijoille 15. heinäkuuta. Mumtaas ja Samsam saapuivat ensimmäisten joukossa.
Punkalaitumen vastaanottokeskus avasi ovensa turvapaikanhakijoille 15. heinäkuuta. Mumtaas ja Samsam saapuivat ensimmäisten joukossa.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksella eletään kiireisiä päiviä. Keskus sulki ovensa marraskuussa, mutta turvapaikanhakijoiden määrän kasvu pakotti Maahanmuuttoviraston ja SPR:n käynnistämään toiminnan ripeällä aikataululla uudelleen 15. heinäkuuta, ja lisää tulijoita on luvassa.

”Majoituskapasiteettimme, 150 paikkaa, täyttyy todennäköisesti pian. Nyt hakusessa on lisäksi asunnot noin 50:lle turvapaikanhakijalle”, kertoo SPR:n Turun ja Punkalaitumen vastaanottokeskusten johtaja Jaana Sikiö, joka povaa turvapaikkahakemusten käsittelyaikojen venyvän pitkiksi, jopa puoleen vuoteen.

Asuntoja haetaan niin kunnan kuin yksityisenkin sektorin vuokratarjonnasta. Punkalaitumen kunnanjohtaja Lauri Innan mukaan muutama asunto saataneen Saarioisten vanhan meijerin asuntolasta. Toistaiseksi asuntoja etsitään Punkalaitumelta tai sen liepeiltä, naapurikuntiin ei tulijoita olla sijoittamassa.

Suurin osa keskuksen turvapaikanhakijoista on albaaneja, irakilaisia ja somalialaisia. Kunnan kassaan keskus tuo korotettuina valtionosuuksina puoli miljoonaa euroa, aluetaloudelliset vaikutukset ovat 1,5 miljoonan luokkaa muun muassa erilaisten palveluiden ja käyttökulujen muodossa. Keskus työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä. Jos toiminta laajenee, työntekijöitä palkattaneen lisää.

Punkalaitumella keskuksen asukkaisiin suhtaudutaan Innan mukaan myönteisesti. Äkkiseltään hän ei keksi muuta kielteistä, kuin sen, että opetuspuolelle syntyy painetta. Ensi viikolla alkavaan valmistavan opetuksen ryhmään on valittu 7 lasta.

”Meillä on jo kokemusta ja taitoa tämän asian tiimoilta. Keskus aktivoittaa koko kuntaa. Tämä on myös elinvoimakysymys, maaseudulle tarvitaan lisää asukkaita ja työvoimaa.”

  • Nimetön

    Ottakaamme. Osoittakaamme. Kirkkoliturgiaan kuuluvia ilmaisuja Sisulta. Lähettäkäämme siis maksukuitit Sisulle.

  • Nimetön

    Sastamalassa ei kaivata ainuttakaan,pitäkää hyvänänne siellä p-laitumella.Onneksi olkoon rikastuttajista!

  • Nimetön

    Sastamalan päättäjät ovat myönteisiä,mutta olisi viksua perustella miksi?niinkuin muutkin kunnan päättäjät.

Kommentointi ei ole käytössä.