Tornihuvilan remontti on valmis

Sastamalan kaupungin kirjakortteli Marttilankadulla on jälleen kokenut uudistuksia. Kaupungin omistama Bäckmanin tornihuvila Pukstaavin ja Herra Hakkaraisen talon takana on kokenut korjaustöitä.
Vesikatto on uusittu, ikkunoita vaihdettu ja korjattu, ulkoseinien alahirsiä on paikattu, sisätiloja maalattu ja lattiat uusittu.
”Lattioiden osalta tuli yllätys. Alapohjista löytyi kosteutta ja hometta. Jouduimme uusimaan lattiat. Tästä tuli noin 50 000 euron lisälasku”, selvittää Sastamalan Tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Jukka Ojanen.
Hänen mukaansa tornihuvila elää vielä hiljaiseloa.
”Tarkkaa käyttötarkoitusta ei vielä ole.”

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa 2014 huvilan remontin. Samalla hyväksyttiin kustannusarvio ja annettiin määräraha. Kaupungin osuus kokonaiskustannuksista, jotka arvioitiin 450 000 euroksi, määriteltiin 250 000 euroa. Ely-keskuksen avustuksia odotettiin 200 000 euroa.
Lattioiden lisäksi pieniä yllätyksiä koettiin pihatöissä. Niistä tulee myös lisälaskua. Kaupungin osalta budjetti on ylittymässä vähintään hieman vajaalla 100 000 eurolla.
”Tarkkoja laskelmia ei vielä ole. Ylityksen kattamista on ajateltu Tilakeskuksen muista kuluista”, sanoo Ojanen.

Lue lisää Alueviestistä 12.8.

  • Riitta Eeronheimo

    Olisipa hienoa, jos tornihuvilassa järjestettäisiin avoimien ovien päiv(i)ä, jolloin kaupunkilaiset pääsisisvät katsomaan huvilaa kunnostettuna.

  • 250000

    Tommoseen meijän rahoja sitten käytetään! Maan tasalle olis tarvinnu laittaa pukstaavin kans ja myydä tontit rakennusliikkeelle. Että ottaa ohtalohkoon tomonen rahojen hassaaminen. Samalla nuorilta puretaan nuorisotaloa, tieverkosto on täysin retuperällä, synnytetään tampereella, yms, yms. Mutta turhuuteen kyllä rahaa löytyy. Prkl että sieppaa!!!!!

  • Nimetön

    Totta puhuu Riitta. Muutenkin tornihuvilan käyttötarkoitusta voisi miettiä siltä kannalta että tulisi tosiaan mahdollisimman monen kaupunkilaisen käyttöön,ei siis mitään liian korkeakulttuuria. Se kahvilakin joka siellä joskus toimi oli tosi kiva ja viihtyisä ja sais kyllä olla auki iltaisinkin. Nyt täällä ei taida ollaa mikään kahvila.

  • Nimetön

    Oon ihan samaa mieltä kun 250000,,raksaliikkeiltä olis saatu hyvät rahat. Nyt vaan rahaa palaa ylläpitoon ja kunnostukseen. Järjetöntä toimintaa. Eikö Nieminen olis voinu ostaa tätäkin niin säästyis kaupungin rahat??

  • Nimetön

    Peijakkaan hieno pytinki. Ennen remonttia tuli monet kerrat käytyä, kahveella ja taisin jopa kerran syödäkin. Kahvio entiseen malliin ja hyvää paakkelssia eikä mitään munkin pläjäyksiä. Pukstaavin kahviossa ei ole sitä samaa henkeä mitä tässä rakennuksessa oli. Kiitos rohkeasta kunnostuspäätöksestä. Kaupunki ei vetkuttele näimmä hommissaan kuten nykyinen hallituksemme.

  • Nimetön

    Kyllä kaupungilta rahaa tämmöisiin löytyy, eikä budjetti ylittynyt kuin vaan vajaalla 100 000 €. Olis sekin raha pistetty vanhusten ja lasten hyväksi.

    • Nimetön

      Juu rahaa löytyy. Kunnostettiin vailla selkeää käyttötarkoitusta. No, hieno rakennushan se on. Oisko vielä joku koulu lopetettavaksi ja myytäväksi, että saadaan budjetin ylitys katettua?

      • Nimetön

        Niin, ja sitten, kun se selkeä käyttötarkoitus löytyy, rakennus varmaan kunnostetaan uudelleen käyttötarkoitustaan vastaavaksi.

  • Nimetön

    Tilakeskus siis säästää rahan ”muista kuluista”, kuten ehkä esim. vanhusten huonokuntoisten vuokratalojen remontoimisesta?! Ja saatiinko ELY-keskukselta se 200000, vai ”odotettiinko” sitä vain?

  • Huomioikaa liikuntarajoitteiset

    Kunnon kahvila leivoksineen. Sekä elävää musiikkia. Runon lausuntaa. Ois kiva vietää siellä iltaa ja miksei päivälläkin lähteä sinne kahvittelemaan.
    Huomioikaa liikuntarajoitteiset ja vammaiset että hekin pääsevät nauttimaan tästä kauniista paikasta. Rollaattorilla ja pyörätuolilla kun ei pääse täällä joka paikkaan.

  • Kiitos

    Upeaa että vanha rakennus on kunnostettu eikä kaikkea kaunista pistetä maan tasalle.

  • Ritva Forsvik

    Terveiset Tampereelta, hyvä että vanhoja hienoja rakennuksia säilytetään. Rahalla on monta reikää, mutta kaikkea ei voi mitata rahalla. Tampereella pistettiin vanha amuri matalaksi, tilalle tuli 70-luvun rumia kerrostaloja, onneksi yksi kortteli säästyi ja tuli työläismuseo Helmi-kahviloineen. Kaupunkikuvassa pitää säilyä alueita eri vuosikymmeniltä.

  • Nimetön

    Kunnioitan kaikkea vanhaa ja kannatan sen säilyttämistä, muttei millä tahansa hinnalla. Pukstaavi ja tämä tornihuvila ovat vieneet satoja tuhansia todellisista asumistarpeista tässä kaupungissa. Ja tuotot??? Moni maksaa ylihintaista vuokraa surkeassa kunnossa olevista asunnoista.

  • Nimetön

    Sastamalaopiston murrepiiri, kirjoittajayhdistys, kaikki kirjallisuuteen liittyvät voisi
    sijoittaa tänne.

  • Nimetön

    Vai muka avoimet ovet silloin tällöin! Siihen hintaan tämän pytingin pitääkin olla auki veronmaksajille milloin vain.

  • Nimetön

    Paljonko pytinki vetää väkeä? Perhejuhla paikkojahan on aina liian vähän sesonkiaikoina.
    Joku Hakkaraisen kahvila. Kaikille avoimeksi kun noin paljon kaupunki hassasi rahoja tälläiseen. Sylväälläkin kun säästetään oppikirjoista… että vähänkäs ottaa pattiin Sastamalan kaupungin rahankäyttö…

    • Veronmaksaja

      Sylväällä säästetään kirjoista ja samalla tehdään joitain vallan turhia luokkatiloja lapsosille. Voiko oikeasti yläkouluikäisiä kiinnostaa tähtitaivas? Tai jokin muu hölynpöly.

  • Nimetön

    Hieno homma tuon korvaamattoman rakennuksen kunnostaminen. Ei mene raha hukkaan. En pidä remonttia edes kovin kalliina. Ainakin on hintansa väärti 🙂

  • Nimetön

    Klo 19.58: Kyllä on todellisuudentaju vähissä, jos ”et pidä remonttia edes kovin kalliina”…

  • Kilpaileva urakoitsija

    Piharakentamisen kustannukset varmaan joo ”yllätti” kun kaupunki teetti kaiken tuntitöinä kilpailuttamatta. Siinä oli KivatPihat-nimiselle firmalle koko kesän työmaa – taloustilanteesta johtuen kun ei paljon muuta ollut. kilpailuttamalla työ olisi ollut valmis kahdessa viikossa ja hintalappu alle puolet siitä mitä nyt tuli maksamaan. Kuitenkin puhutaan kymmenien tuhansien tuhlaamisesta, joten vaatikaa selvityksiä Ojanen-Horila-kaksikolta. Lisäksi tässä rikottiin törkeästi hankintalakia koska yli 30000e hankinnat pitää kilpailuttaa.

    Sama homma oli rakennuspuolella.

  • Nimetön

    Ei kai se nyt yllätys ollut, että hometta löytyi. Oireilijoita oli ainakin.

  • Nimetön

    Hienoa, että rakennus kunnostettiin, mutta nyt aika laittaa se tienaamaan rahojaan takaisin. Eli ilman muuta kaupungin pitää vuokrata huvila yrityskäyttöön. Ravintolaksi/putiikiksi tai muuksi. Kupungin ei tule ryhtyä pyörittämään mitään toimintaa siellä!

  • Nimetön

    SAMAA MIELTÄ ET RAHAA POLTETTIIN TURHAAN HORILA JA OJANEN TEKEE VAIN TYÖTÄÄN EI HE ASIASTA OO RAHAA JAKANUT,
    NIIN VARMAAN PIAN MENEE RAHAA LISÄÄ KU MUUTETAAN KÄYTTÖTARKOITUSTA,HULLUN HOMMAA!!!!!!

  • m-l

    Hyväksyn sen summan, joka meni tähän korjaukseen. On se sen arvoista. Samalla työllistettiin useampia henkilöitä. Ja se ”kiljuslippu” saatiin vihdoinkin pois. Vastaisen varalle, voisiko taho joka tälläisiä laittaa myös huolehtia niiden poistamisesta aikanaan.

  • Koko kansan olohuone

    Olkoot alue kulttuurikaupungin olohuone kaikille kaupunkilaisille ja heidän vierailleen, missä on runopiirejä, vapaan sanan ”hyde park” -iltoja, muotokuvamaalausta, kamarimusiikkia,… Meidän oma huvilamme keskellä kylää.

  • hemppis

    missä on vanhemmalle nuorisolle ajanviettopaikka kliffa mesta jossa sais kuluttaa aikaa ja vaikka soitella jotai instrumenttia

    • hemppis

      niin no tohon tornihuvila kysymykseen en osaa vastata kyl mitää sehän tässä oli aiheena

  • Tyrväältä kuuluu hyvää

    Mahtavaa, että hieno tornihuvila saatiin pelastettua ja arvoiseensa kuntoon. Talo on käsittääkseni niitä harvoja v. 1918 palosta pelastuneita, joten ainakin porvareiksi itsensä tuntevat saisivat nyt iloita rakennuksen säilymisestä meidän päiviimme ja niiden yli. Sastamalassa, kirjan pääkaupungissa, sydämen sivistys on harvinaista eikä muunkaanlaista sivistystä ole liikaa. Hyvä kaupunki ja tilakeskus!

  • Nimetön

    Kun luin kommentteja, kiinnitti huomioni korkeakulttuurin ja rakennuskulttuurin säilyttämisen vastustus. Onko väki täällä taantunut, kun työväen- ja nuorisoseuraliikkeiden alkuaikoina kulttuuri oli kunniassa ja aiheesta kokoontui opintopiirejäkin? Sastamalan opistokin alkoi työväenopistona, kun väellä oli halu kulttuuriharrastuksiin ja oppimiseen. Huvilaan on saatava kaikentasoista kulttuuria, poislukien olutkulttuuri, jotta pääsisimme edes sadan vuoden takaisen sivistyksen tasolle. Suomenkielinen kulttuuri lähti Tyrväältä muualle Suomeen, mutta ei näytä palanneen reissultaan.

  • Nimetön

    Ennen kaikkea kulttuuria sinne on saatava monikullttuuria!
    Laitetaan talo tienaamaan remonttirahat tulee takaisin alle vuodessa kun tehdään siitä pakolaiskeskus.
    Punkalaitumen kunnanjohtajalla on valmiit laskelmat kuinka ”me tienataan tällä”(lainaus kataiselta).
    Talon nimeksi voisi vaihtaa”meillä on unelma”,jos käy ahtaaksi niin sairaalaan loput,ainakin synnytysosastolla on tilaa,sen nimeksi voi vaihtaa ”me kaikki mahdumme suomeen”(lainaus jostakin mielenosoituksesta).
    Näillä pienillä muutoksilla olisimme kaikki suvaitsevaisia ja maailmassa sodat loppuisi.

  • Nimetön

    Soinin, Sipilän ja Stubbin johtamien puolueitten puoluetoimistoihin voisi myös laittaa muutaman pakolaisen. Näkisivät pakolaiset, miten Suomessa kohdellaan palkansaajia, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Porvarihallitus roimii ahkeraa kansaa, kohti kurjuuden ydintä.

  • Nimetön

    Kokoomuksen ryhmäkokousten pitopaikaksi ylläpitokustannuksin, ilman tuottovaatimusta veronmaksajille.

  • Nimetön

    Siitähän voisi tehdä kodin sastamalan tämän vuoden avainhenkilölle ja veronmaksajien piikkiin taloudenhoita että poika saa valmista pullamössöä aina halutessaan.

  • Nimetön

    TaloudenhoitaJA.Anteeksi kirjoitusvirheeni,olen vain tavallinen Impivaaralainen,ei kaikkea voi osata heti kerralla.

  • Nimetön

    Ei ihmisten aika mihinkään kulttuuriin riitä, kun televiosta tulee hyviä sarjoja!

    • tätsä

      Ei televisiosta tule mitään hyvää, ei sarjoja eikä muutakaan katsottavaa.

  • M Y

    Onnekas minä olen päässyt vierailemaan Bäckmannin ”tyttöjen” ihanassa talossa Hannan ja Solvein joulukuusta ihailemassa. Siihen sytytettiin elävät kynttilät. moni Vammalalainen on käynyt Hannan soittotunneilla. Musiikki jälleen soimaan taloon.50 vuotta sitten kunAkseli Gallen-Kallelan 100-vuotisjuhlaa vietettiin, taiteilijan pojan leski, Pirkko Gallen-Kallela lahjoitti kaksi appiukkonsa työtä pesämunaksi Vammalan kaupungin taidemuseota varten. Niinpä talossa voisi yhdistyä taiteet,tanssi, kuvataide, kirjllisuus ja runot, musiikki. Talo hengittää kulttuuria jo historiassaan

  • Ulla Uneksija

    Majoitetaan pakolaisia täyteen. Ei tavallinen kaupunkilainen ainakaan moista pytinkiä tartte.

  • Nimetön

    Mikä erottaa ”tavallisen kaupunkilaisen, ei tavallisesta kaupunkilaisesta”? Onko olemassa yksi ja ainut sapluuna, johon jokaisen suomalaisen pitää sopia, ja kutistua samalla ihmisenä? Vaikuttaa natsien touhulta.

  • Yleistä ...

    Kyllähän siellä Saastamalassa on monta uudempaa rakennusta jotka joutais purkamaan. Ehkä tyrvääläisillekin olis hyvä tutustua omaan historiaansa ja ymmärtää että on asioita jotka tuhoamalla katoaa myös menneisyys josta sielläkin kannattaisi olla ylpeä. Historia ja kulttuuri kuvaa sen mistä tämänpäivän hyvinvointi on tullut … valitettvasti hyvinvointi katoaa, mutta kulttuuri ja historia säilyy. Tästä päivästä ei 100 vuoden päästä ole kukaan kiinnostunut …

  • Nimetön

    Siitähän alkaakin olla jo 100v…yhdestä historiasta. Enemmän täällä ovat grynderit tuhonneet. Silti kunnioitan vanhaa historiaa.

  • Rudanko

    Kulttuurilautakunnan pöytään tämä tulee, ja näkisin ,että tila pidetään tyhjänä siihenasti, kunnes joku yrittäjä nimellistä vuokraa vastaa siinä jotakin järjestää.
    Tuhottua tyrväätä on jo riittävästi. Kallishan tuo remontti on ollut, olisimme saman tehneet satatonnia halvemmalla.

  • Nimetön

    Joskus käy mielessä, että JOS vanha Vammalan keskusta olisi säilynyt vanhoine rakennuksineen/Vanhan kirjallisuuden päivineen/ ym., se olisi kuin Vanha Rauma/tms. Kaikessa jälkijättöisessä kunnostuksessakin olisi voitu säästää rahaa, kuten Rudanko kirjoittaa. ”Nykyaika” olisi Roismalan risteyksessä. Sitä tuskin kannattaa enää museoida…

  • Nimetön

    Ehdottomasti Pukstaavin historiallisten virsikirjojen haaraosasto, niitä vanhoja virsikirjoja olisi niin ihana selailla, ja välillä vaikka hieman veisatakin. Se olisi niin pyhittävää kun ikkunat auki porukalla veisattaisiin korkeasti, ja ohikulkevat koululaiset yhtyisivät meidän veisuuseen Marttilankadulla. Siinä sielu lepäisi.
    Nythän on jo soutu veisaus täällä ilonamme. Tästä voisi tulla levitessään koko Suomen uusi mieltä ylentävä harrastus.
    Ja me Sastamalalaiset olisimme tuon ihastuttavuuden alullepanijoita.

Kommentointi ei ole käytössä.