Kasvatusjohtaja: ”Yksi vahva lukio pystyy tarjoamaan harvinaisempiakin kursseja”

Sastamalan valtuuston ratkaisu lopettaa Mouhijärven lukio ja Äetsän Sarkia-lukio ensi heinäkuun lopussa on aiheuttanut rutkasti kritiikkiä. Sitä on tullut myös siitä, että jo tänä syksynä kumpaankaan lukioon ei otettu uusia oppilaita. Lukioratkaisu poiki lisäksi valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.
Silti kaupungin kasvatusjohtaja Pekka Kares on tukevasti päätöksen takana. Hän katsoo lukioratkaisun kantavan hedelmää pitkällä aikavälillä.
”Jos mietitään säästöjä, niin ne tulevat täysimääräisinä vasta vuonna 2017. Jos mietitään kurssitarjotinta, niin uskon, että yksi vahva lukio pystyy tarjoamaan myös harvinaisempiakin kursseja, koska valitsijoita on enemmän. Tämä, jos mikä, on opiskelijoiden etu.”

Kareksen mukaan ratkaisussa katsottiin siis opiskelijoiden etua ja tietenkin rahaa. Hän on vakuuttunut siitä, että valtiovallan taholta yhä kiristetään lukioiden rahoitusta.
”Saamme tällä hetkellä edelleen pienten lukioiden korotettua valtionosuutta 600 euroa opiskelijaa kohden, myös Vammalan lukion opiskelijoille. Tämä tuki varmasti otetaan uudelleen esiin. Myös   perusvaltionosuutta on pienennetty jatkuvasti.”
Perusvaltionosuus on 6 700 euroa opiskelijalta. Kun summaan lisätään pienten lukioiden tuki, summa kasvaa 7 300 euroon. Valtion tukien lisäksi kaupunki laittaa omia veroeuroja lukiokoulutukseen tänä vuonna 780 000 – 800 000 euroa. Vielä vuonna 2013 vastaava luku oli 471 000 euroa.
”Kun tänä vuonna ei otettu uusia opiskelijoita kahteen lukioon, niin säästöä kertyy muutamia kymmeniä tuhansia. Jos oppilasluvut ja valtioavut pysyvät ennallaan, niin 2017 säästö on 855 000 euroa. Mutta tuskinpa mikään asia pysyy ennallaan”, ynnää kasvatusjohtaja.

Lukioitten lopettaminen aiheutti etenkin Mouhijärvellä joukkopaon muualle. Hämeenkyröön lähti 17 opiskelijaa ja Tampereen suunnalle viisi. Vammalaan tuli seitsemän opiskelijaa. Äetsästä lähti viisi Huittisiin ja kaksi Tampereelle. Vammalaan tuli neljätoista opiskelijaa.
”Joka vuosi meiltä lähtee muualle jonkin verran opiskelijoita, esimerkiksi erikoislukioihin. Silti on sanottava, että Mouhijärven luku oli pettymys. Siihen vaikutti varmasti harmistuminen lukioratkaisuun ja osa oli protestia”, miettii Pekka Kares.

Ongelmaksi on Kareksen mukaan muodostumassa Sarkia-lukiolta tyhjäksi jäävät 400 – 500 neliötä luokkatilaan.
”Tilakeskus lähettää meille laskun tyhjistäkin tiloista. Siihen ei ole varaa. Siksi tämän syksyn aikana selvitetään tilojen tulevaa käyttöä. Onko se sitten opetusta, kirjastoa, päiväkotia tai jotakin muuta.”

Lue lisää Alueviestistä 19.8.

  • Nimetön

    Kares on oikeessa että yksi vahva lukio mieluummin kun kolme heikkoo. Kukaanhan ei mistään luopuisi mutta kyllä ny tässä maassa on isompiakin murheita kun parin kuolevan lukion lakkaaminen

  • Köyhä Mouhijärveltä

    Lakkautetaan Vammalan säälittävä lukio ja nuoret sivistyneiseen maailmaan ja kärekselle ja kumppaneille kenkää,siitä sitä säästöä tulisi.

  • Moon oikiassa

    Tämä Kareksen ’oikeassa oleminen ’..säästäminen ja koulujen lakkautukset ovat tulleet Sastamalalle todella kalliiksi.
    Luultavasti ei enää yksi miljoona riitä.Nythän nuo Keikyän koulun ja Kaukolan oppilaat voidaan siirtää Sarkian tiloihin ja taas tulee säästöä.

  • Mites on?

    Mitä kursseja ne lukiolaiset tarvitsevat? Vastaus: niitä joita kirjoittavat yo-kokeissa ja joita tarvitsevat jatko-opintoihin hakiessa. Pääsevätkö lukiolaiset haluamilleen kursseille? Vastaus, no eipä tietysti, kun ne ovat jo täynnä. Arvaa, harmittaako?!

  • Nimetön

    Karkun evankeliseen opistoon voivat mennä he, jotka haluavat pienessä yksikössä lukio-opintojaan opiskella.

  • Nimetön

    Vaaleilla valittu valtuusto lakkautti ei virkamies. Juuri se jonka olemme etujamme valinneet edustamaan. Demokratia. Jännä juttu.

  • Nimetön

    ”Yksi vahva lukio pystyy tarjoamaan harvinaisempia kursseja” tuntuu olevan mantra, jota kuulee alinomaa. Lisäksi puhutaan säästöistä tulevaisuudessa. Rahaa pidemmälle ei tunnu katse kantavan. Mouhijärven lukion lakkauttaminen on käsittämättömän hölmöä toimintaa. Tänä päivänä nuoret perheet hakeutuvat mielellään maalle asumaan, lapsilleen ja nuorilleen turvallisempaan ja kaikin puolin terveellisempään ympäristöön. Mouhijärvi on erinomaisen lähellä Tamperetta, jossa on työpaikkoja ja mahdollisesti maallemuuttavia lapsiperheitä. Sieltä saa myös paremman asunnon merkittävästi halvemmalla kuin kaupungista. Tätä kehitystä pitäisi kaikin puolin tukea, eikä tunkea kapuloita rattaaseen palveluja heikentämällä.

  • Nimetön

    Lukion opiskelijat tuntuu aina olevan erikoisasemassa. Poru on valtava, jos se koskee heitä. Muut opiskelijat aina toisen luokan kansalaisia. Tuntuu kyllä, että muutos nuorille itselle ei ole ollenkaan niin kamalaa. Vanhemmille, isovanhemmille ja lukionsa aiemmin siellä käyneille, se on maailmanloppu.

  • Nimetön

    211.700€/vuosi jää valtionosuutta saamatta Sastamalalta muualle siirtyneiden lukiolaisten vuoksi. Huittinen, Hämeenkyrö ja Tampere hyötyvät rahallisesti valtionosuuksina vastaavan summan.

  • Valtuusto on aina oikeassa

    Verkosto lukioon ladattiin paljon odotuksia….oppilaat vähenevät…mutta opettajien irtisanomissuoja päättyy 2017 lopussa…jos 20 opettajan virka lakkautetaan siitä syntyy yksi miljoona….tosin verotulojen menetys noin 300 000…

  • No sitten tuo verotulojen menetys

    jää pienemmäksi……rehtori ja kolme apulaisrehtoria ja muutama muukin päällekkäinen virka…kai niistä joitain virkoja voi lakkauttaa

  • Nimetön

    Kasvatusjohtaja Kares siirsi äkkiä – keskustelun kunnolla käynnistyttyä- lukioiden
    lakkautuksen säästöjen tulevan käytäntöön vasta tulevaisuudessa, sitten kun Kares
    itse on jo eläkkeellä eikä rasita suoraan kaupungin taloutta. Olipa ovela veto!
    Kyllä Sastamala kärsii vielä jonkin aikaa mitääntekemättömistä viranhaltijoista.
    Toivottavasti tästä eteenpäin valitaan henkilökuntaan pätevyyden eikä puoluekirjan
    perusteella . Se tulee todella kalliksi, niin kuin nyt on nähty.

  • Nimetön

    Verkostolukio loppuu lukioiden loputtua, mitä tekee verkostolukiorehtori? Voisiko joku tietävä vastata?

    • Nimetön

      Ei siinä pestissä mitään erillistä virkamiestä ole ollut. Vammalan lukion rehtori ne hommat on sivutöinään tehny, ihan kuten lukiokoulutuksen päällikönkin hommat.

  • Kristo Korpela on

    Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja ja samalla myös kasvatusjohtajan esimies, kovin näkymätön vallankäyttäjä…..seuraavissa vaaleissa valtuusto vaihtuu, mutta nämä virkamiehet jatkavat….

  • Nimetön

    Tosiaan tuntematon kasvoton virkamies…ja onko tosiaan joku rehtori tehnyt siinä sivussa verkostolukion rehtorin työt + jotain muuta vielä? Vai onko nimim. veroja maksava ymmärtänyt väärin?

    • Hongiston kulmassa vilkutan aina

      Kaipa Virnekselle on jäänyt Vammalan lukion rehtorina koordinaatio ja budjetointi eri lukioiden välillä…kaikilla lukioillahan on oma reksinsä ja Vammalassa vielä apulaistehtori….se ei ole tiedossa onko näillä opetusvelvollisuutta…

Kommentointi ei ole käytössä.