Yrittäjyyskasvatusta kehitetään Sastamalan seudulla

Sastamalan seudulla viedään yrittäjyyskasvatustyötä hyvällä sykkeellä eteenpäin.

Viime keväänä perustettu yrittäjyyskasvatusta koordinoiva yhteistyöryhmä on saanut työnsä hyvin käyntiin. Tavoitteena on kehittää toimintaa seudulla kokonaisvaltaisesti pidemmällä tähtäimellä.

Toimintaa ohjaa ja suuntaa eri organisaatioiden johdosta koostuva yrittäjyyskasvatusfoorumi, joka kokoontuu muutamia kertoja vuodessa. Foorumin alla toimii pienempiä työryhmiä, jotka tekevät eri toimenpiteitä käytännön tasolla vieden yrittäjyyskasvatusta eteenpäin yrityksissä ja kouluissa.

Konkreettisia toimia tekeillä

Yrittäjyyskasvatustyössä on päästy lyhyessä ajassa konkreettiseen tekemiseen. Yksi alatyöryhmistä on kehittänyt toisen asteen oppilaitosten Ideasta euroiksi -yrittäjyyskasvatusmallin. Pilotoitavassa mallissa ammatillisen- ja lukio-opetuksen opiskelijat opiskelevat yrittäjyyttä yhdessä yhden lukuvuoden ajan.

Kurssilla on yritystiedon opiskelun lisäksi mahdollisuus perustaa 4H-yritys ja harjoitella yrittäjyyden ansaintamallia. Opiskelijat laativat kurssin aikana liikeidean, joka arvioidaan, vaikka opiskelijat eivät omaa yritystä perustaisikaan. Kurssin lopputyönä järjestetään Pestuumarkkinat, joille mukaan pääsevät myös perusopetuksen oppilaat.

Toinen foorumin työn konkreettinen tulos on lokakuussa toteutettava opettajien TET-päivä. Tuolloin opettajille tarjotaan päivän ajaksi mahdollisuus tutustua yrityksissä oleviin työpaikkoihin. Useat seudun yritykset ovat olleet halukkaita ottamaan opettajan päiväksi töihin.

Yhteistyöryhmällä laaja pohja

Yrittäjyyskasvatusta koordinoivassa yhteistyöryhmässä on mukana toimijoita yrittäjäjärjestöistä ja yrityksistä, perusopetuksesta, lukiosta, Saskystä, kasvatusprosessista, 4H-yhdityksistä, nuorisovaltuustosta sekä Sastamalan Seudun Yrityspalvelusta. Työn ja työryhmän toiminnan koordinoinnista vastaa Sastamalan Seudun Yrityspalvelu.

  • Nimetön

    Suomen hallitus kaatoi yhteiskuntasopimuksen, esittämällä palkansaajille uhkauksia ja kiristyksiä, ennen edes neuvottelujen alkamista. Lapsellista sohellusta Sipilältä, Stubbilta ja Soinilta. Miten talous olisi edes piristynyt, kun maan hallitus tekee mittavat leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen? Varmin keino tuhota yritysten kilpailukyky. Oikein hirvittää, kuinka heikkoon tilaan Suomi jää, porvarihallituksen jäljiltä.

    • Nimetön

      Oikein hirvittävää missä tilassa Suomi on nyt sosialistien jäljiltä, nyt yritetään pitää maa kasassa. Sosialistit ovat omilla päätöksillään aikaan saaneet nykyisen ahdingon, samaako pitäisi jatkaa? Mennään vaan Kreikan perässä.

      • Nimetön

        Mikähän kirjoittajaa (12:14) hirvittää ja mitä hän tarkoittaa? Sosialistit ovat eduskunnassa olleet viimeksi enemmistönä ek-kaudella 1966 – 1970, eli 45 vuotta sitten! Hävitys on varmaan ollut hirvittävää, kun he ovat vähemmistönä jyränneet koko ajan vallassa olleet porvarit. Eivät porvarit sentään näin nössöjä ole olleet kuin kirjoittaja kuvailee. Ahdinkoa ovat aiheuttaneet kansan enemmistölle ja sama näyttää jatkuvan. Uskomatonta, että ennen vaaleja vähäosaisten puolesta jytkytelleet persut ovat samassa leikkausrintamassa mukana!

  • Nimetön

    Täysin luokatonta toimintaa Sipilältä ja hallitukselta. Vain diktatuurimaissa lähdetään ehdottelemaan sopimusta, jolla uhataan ja kiristetään toista osapuolta. Osoittaa täydellistä työelämän tuntemuksen puutetta ja tietämättömyyttä olosuhteista, joissa vähäosaisempi väki parhaillaan elää.

    Nyt tarvitaan reilua ja avointa neuvottelemista ja sopimista, jossa myös työntekijöiden näkemykset otetaan huomioon. Sanelu ei kuulu demokraattiseen päätöksentekoon.

  • Nimetön

    Yrittämisen ideologia on hyvä kaikessa työssä. Kun se nyt sysätään/kannustetaan suurin piirtein ainoaksi tieksi työllistyä/kantaa itse kaikki vastuut: Se on vastuutonta politiikkaa.

  • Nimetön

    Eikö maan hallitus ymmärrä miten vaikeaa pienyrittäjillä on ilmankin, ettei hallituksen pitäisi pelvotella maksavia asiakkaita käpälämäkeen? Pelon lietsonta talouteen on järjetöntä kuppausta. Itse en lähtisi kulottaan pärekattoo.

  • Nimetön

    Mikä erottaa opposition ja hallituksen toisistaan? Oppositio herättää luottamusta myös läheltä katsottuna.

  • Nimetön

    Hallitus kuvittelee saaneensa vapaat kädet ronkkia työelämän säännöt työnantajien haluamaan malliin. Ei me mikään Venäjä olla. Työn tekijöilläkin pitää olla vaikutusmahdollisuus työnteon pelisääntöihin.

    Hallituksen sanelukierros (ns. yhteiskuntasopimus) oli etukäteen suunniteltu arvoton näytelmä, jonka tarkoituksena oli osoittaa ay-liike syntipukiksi. Ei muuten onnistu. Pakottamalla ja kiristämällä ay-liikettä ei saada polvilleen.

    • nimetön

      jos nyt suomessa olisi vaalit uskon että kansa äänestäisi toisin eli persut ei ainakaan olisi hallituksessa .Suuret oli puheet ja suuri oli ääni ja nyt putkonen syyttää mediaa .kyllä koko joukko voi katsoa peiliin ja kysyä miksi takki kääntyi.kaikki käy, leikkaukset ja rahat kreikkaan.Kyllä ministerit ja kansanedustajat voisi luopua myös eduistaan joita heillä on esim verottomat kulukorvaukset suuremmat kuin pienempituloisilla eläkeläisellä kuukauden tulo.On ihan eri tulla toimeen 7000 eurolla kuin 700 eurolla kuussa.on hävytöntä että leikkaukst kohdistetaan juuri näihin pienempituloisiin…..mielestäni kansanedustajan työtä voi verrata määräaikaiseen työsopimukseen jos kansa ei äänestä uudelle kaudelle pesti päättyy ja pitää hakea uusi työ. Ei poispotkittu duunarikaan saa mitään sopeutumisrahaa kun tulee potkut niin kortistoon päivärahalle on mentävä.Jos hallitusta jurppii työläisen joskus saavutetut edut niin kyllä sitä leikattavaa olisi sielläkin päin.Ei työajan pidentäminen tuo työllisyyttä päinvastoin.Nyt pitäisi työtä jakaa yhä useammalle ja nuoret töihin ja eläkeläiset nauttimaan eläkepäivistään.

    • työläinen

      Mitä ihmettä ay-liike sanelee, sen sanelupolitiikka on kertakaikkiaan röyhkeätä. Lakkoilemalla ja etuja vaatimalla on työpaikkoja kadonnut suomesta ja tulee katoamaan. Itse työttömänä kuulen sen usein työtä kysyessäni. Ay-väki saisi hävetä jos osaa, vappuna paukutetaan rumpua ja torvet soi, vaaditaan työtä, sitten kun sitä on valitetaan jos joku toinen saa enemmän ja sitten lakkoillaan. Tyhmää uhoamista. Onneksi älysin jo aikoja sitten tehdä pesäeron ammattiliittoon.

      • Nimetön

        Kerropa mitä ay-liike sanelee. Tavallisen työläisen kannalta kyse on toimeentulon puolustamisesta EK:n ja perusporvarihallituksen saneluyrityksiä ja kiristystä vastaan. Työpaikkoja Suomesta on kadonnut suurliikemiesten ahneuden ja osaksi osaamattomuuden takia. Ammattiliitto on edelleen työntekijöiden paras turva sanelua vastaan ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

      • Nimetön

        Tavallinen työläinen voi Suomessa hyvin. Suurliikemiehiä Suomessa on vähän. Ay-liike sanelee työehtoja, merkillistä, vappuna paunalippujen kanssa huudetaan ”työtä!”. Sitten kun sitä on, aletaan puhua millä ehdoilla sitä tehdään. Ay-liike on ahne, muistetaanpa muutaman vuoden takainen paperialan lakko, kova uho oli johtaja Ahosella, nyrkkiä puiden hän vaahtosi”me emme anna periksi”. Kuinkas sitten kävikään, satoja työttömiä seuraavina vuosina alalle, tuotanto siirrettiin ulkomaille. Siinä vain yksi esimerkki. Ty

      • Nimetön

        Tyhmää ylipäänsä tällä palstalla vaahdota minkään asian puolesta, ei ne asiat näin muutu. Asenteita täytyy tarkistaa. Molemmin puolin.

      • Nimetön

        17:36 kirjoitti: ”Ay-liike on ahne, muistetaanpa muutaman vuoden takainen paperialan lakko…”

        Hyvin on porvarillisen median ja työnantajaliiton propaganda mennyt perille. Tosiasiassa muutaman vuoden takainen seitsemän (7) viikon työselkkaus oli työnantajaliiton julistama TYÖSULKU eikä siis paperityöntekijäin lakko.

        Kirjoituksesi on todellakin yksi oikein hyvä esimerkki siitä häikäilemättömästä vääristelevästä propagandasta, jota meille päivittäin syötetään. Tällaisten väärien ”tietojen” oikaisemiseenkin ay-liikettä tarvitaan.

  • työläinen

    Sorron yöstä nouskaamme ja vaatikaamme lisää etuja, työtä tekemättä. Sehän meillä suomen työläisillä on mottona, sama palkka, kuin herroilla.
    Nyt lakkoon kaikki vaan ja vastahankaan, suomi nousuun sitten ulkomaisella työvoimalla. Lahjoitetaan loputkin työpaikat ulkomaille. Kuka lienee ainkoinaan suomea eu:hun ja maksajan paikalle halunnut, itse ”isä aurinkoinen” duunarin suojelupyhimys Lipponen ja muut punaväki.
    Työaikaa kyllä voisi lisätä ja ”pekkas”päivät poistaa, Palkkojen korotuksista pitäisi pidättäytyä seuraavat 10 vuotta. Voi kun joskus kuulisi työläisrintamalta rakentavia ehdotuksia, aina vaan marinaa ja valitusta. Mikään ei koskaan kelpaa. Kateus lienee ainoa vaikutin. Its olen työläinen ja iloinen ja onnellinen, vaikka tällä hetkellä työttömänä, 700 euron kk tuloilla. En kuulu sak:hon enkä aio kuulua. Työtä pitäisi jakaa, mutta pitäisi myös tehdä yrittäjille helpommaksi palkata työvoimaa. Suomi nousuun ja kaikki talkoisiin. Jos kerrankin vedettäisiin köyttä samaan suuntaan.

    • Nimetön

      Palkansaajien mahdollisuus kiskoa köyttä samaan suuntaan on tehty mahdottomaksi, koska heidän köydenpäänsä on rasvattu porvarihallituksen valheilla. Porvarihallituksen motto: rikas elämä on aina muualla ja sinne pääsee ministeriautolla.

    • Nimetön

      ” Kuka lienee ainkoinaan suomea eu:hun ja maksajan paikalle halunnut”. Kyllä se oli ihan puhdas porvarihallitus, joka Suomen EU:iin vei. Esko Aho (kepu) oli pääministeri ja Iiro Viinanen (kok) valtiovarainministeri. MTK:n puheenjohtaja Haavisto (kepu) oli pääneuvottelijana maatalousasioissa. Että heitä saamme kiittää edellisestä suureen lamaan johtaneesta 90-luvun katastrofista. Paavo Lipposen (sd) johtama hallitus sitten nosti maan uuteen nousuun. Sipilä (kepu)on Stubbeineen (kok) ja Soineineen (pers) samalla Aho-Viinasen tuhon tiellä. Ei hyvältä näytä.

  • Alas ay-valta

    Tyäläisiltä, pakolaisilta ja muilta sosiaalityypeiltä saakin leikata. Saavutettuja etuja on tarpeellista karsia ja mittavaa etuusmäärää vähentää. Pienituloisten verotusta voi myös hyvin kiristää, ku eiväthän he juurikaan tällä hetkellä palkkaveroja ees maksa. Irtisanomista tulee helpottaa ja lisätä merkittävästi päätösvaltaa suoraan yrityksiin. Yrittäjät ne parhaiten tietää paljonko työvoimaa tarviivat ja paljonko on varaa maksaa palkkoja.

Kommentointi ei ole käytössä.