Sastamalan talous lievässä alamäessä

Sastamalan kaupungin talous kehittyy, mutta väärään suuntaan. Tälle vuodelle arvioitu noin puolen miljoonan ylijäämä on kääntymässä ehkä miljoonan verran alijäämäksi.

”Tämä on heinäkuun lopun tilanne. Erikoissairaanhoito on ylittymässä vuositasolla noin 1,5 miljoonaa euroa talousarvioon nähden. Tosin tämän vuoden tilaus tehtiin pienemmäksi kuin vuoden 2014 lopputulos”, kertoo kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

Vielä ei tiedetä, miksi erikoissairaanhoito on mennyt pitkäksi.

”Sitä selvitetään lähiaikoina. Toisaalta tällaiset heilahdukset ovat erikoissairaanhoidossa hyvin tyypillisiä, vaikka emme niistä pidäkään. Loppuvuonna tilanne voi kääntyä paremmaksi, tai pahimmillaan huonommaksikin”, miettii kaupunginjohtaja.

Suoraan kaupungin omien kulujen ja tulojen osalta tilanne Malmbergin mukaan on hallinnassa.

Lue lisää huomenna ilmestyvästä Alueviestistä.

  • uudet johtajat

    Samat vanhat selitykset…edes toimittaja Saksikaan ei pysty muuttamaan mustaa valkoiseksi…

    Olisiko syynä kun nuo suuret ikäluokat on tullut eläkeikään….aina jotain kremppaa…miten vaikuttaa Acuta. Ja synnytysten siirto Tampereelle

  • Nimetön

    Laitetaan omia osastoja vaan sulkuun niin rahaa säästyy mukamas, missäs ne ihmiset makaa muuta ku TAYSsissa sen aikaa !

  • Nimetön

    Tottakai erikoissairaanhoito menee pitkäksi! Syinä ovat juovuksissa sattuneet tapaturmat ja onnettomuudet. Kännissä tehdyt pahoinpitelyt sekä rattijuoppojen aiheuttamat liikenneonnettomuudet. Mopopopoikien holtiton liikennekäyttäytyminen on myös kallista veronmaksajille.

    • Nimetön

      Mikään noista ei ole erikoissairaanhoitoa!! Tätä kyseistä hoitoa on vaikeaa, lähes mahdotonta, budjetoida koska mistä tiedetään tarkkaan moniko sairastuu syöpään tai aivoverenvuodon seuraavana vuonna.

  • Nimetön

    Kun asiakas/potilas tarvitsee kiireellistä apua sen saamiseen tarvitaan lähete, eikä sittenkään ole varmaa millaista apua saa. Toimintaan tulee kyllä vauhtia, kun potilas pyörtyy käytävälle.
    Ihmettelen vaan sitä, että kun jo nähdään potilaan tila heikoksi niin siitä huolimatta pitää vain jonottaa moneen otteeseen: ensin terveydenhoitajalle, sitten lääkärille ja lopuksi laboranttia. Miksi ei suoraan ohjata hoitohuoneeseen käy vaan sääliksi näitä huonokuntoisia ihmisiä, että tämänkin voisi vielä tehdä heidän hyväkseen.

  • Nimetön

    Ihme Ilmarilta sain kyllä lämpimän kättelyn, mutta se ei paljon auta. Näin syntyy selvää säästöä kunnalle, kun osa potilaista kuolee hoitojonoon.

  • Eroja on tiskin molemmin puolin

    Kierrän kaukaa koko terveyskeskuksen ja sairaalan, jos mahdollista. Joka hemmetin kerta toimipisteet ovat vaihtuneet, akkoja riittää tiskin takana, sivuhuoneissa, mutta eipä juuri koskaan palvelemassa ihmisiä.

    Miksi muuten ojennatte valituslomakkeen tiskin yli, jos antaa teille suoraan sen palautteen? Aina vetäydytte pomojenne taakse ja surkuttelette tilannetta.

    Todella tympeää. Mukavia paikkoja ovat hammashoitola ja röntgen. Siellä asiat hoituvat, jos vain pääsee läpi sen eiooaikojakuin puolen vuoden päästä -tyttelin ohi ja onnistuu raivaamaan tiensä hammaslääkärin tuoliin.

    Kunnallisella puolella huomaa -verrattuna yksityiseen- eron väestön terveyseroissa. Kuntapuolella ei ole totuttu, että joku välittää omasta terveydestään ja tinkkaa aikoja säännöllisesti. Yksityisellä pääset heti ja homma hoituu. Tosin lompakko ohenee, mutta jotain sentään tehdään HETI.

  • Tietenkin maksaa

    Ajan useasti viikossa työni takia Tampereen ja Vammalan keskustan välillä. Jatkuvasti tulee vastaan ambulansseja matkalla Taysiin tai takaisin sieltä. Ei varmaan yhtään reissua ole ollut ettei ainakin yhtä sellaista vastaantulijaa enkä minä nyt niin kovin kauan tuolla taipaleella viivy. Kolme-neljä jopa viisi on hyvin tavallista.
    Niin että ihmetellään vaan mikä maksaa. Eikä se maksaminen vähene.

    Paikallisesta aluesairaalasta on tehty kuin rautatieasema, edes työntekijät eivät useinkaan ole kärryillä siitä missä mennään.

  • Nimetön

    kyllä on korkea aika ottaa järki käteen aluesairaalassa ja ottaa koko rakennus tehokkaaseen käyttöön. Miksi Sastamalan taksit suhaavat TAYS.siin melkein jatkuvana jonona kuljettamaan erikoislääkärien vastaanotoille potilaita. Eikö tule halvemmaksi lääkärien käydä pitämässä vastaanottoa aluesairaalassa, kuin potilaiden pirssillä kyyditseminen Tampereelle ja takaisin vastaanotolle. Sää styisi ympäristökin ja yhteiskunnan varat taksikuljetuksista vaikkapa riittävän henkilökunnan palkkaamiseksi terveydenhoitoon.

  • Nimetön

    Jonkinlainen matkaseteli käyttöön, esim. tampereen keikasta 70 euroa, minkä voisi saada esim. omainen, tuttava jne. Kyyditsijöitä löytyisi lähipiiristä ja tulisi paljon halvemmaksi kuin taksi.

  • Nimetön

    Jatkuva uuden rakentaminen Tampereen yliopisosairaalassa on käsittämätöntä. Sa stamalan aluesairaalassa on hyvät tilat ja ammattitaitoinen henkilökunta. Eiko olemassa olevia tiloja muka voi hyödyntää. Miksi sairaat pitää kärrätä TAYSsiin väen väkisin. Kyllä keskittäminen tulee kalliiksi taksi ja ambulanssikuljetuksien vuoksi. Pysäköinti yksityisautoilijalle on hankalaa parkkipaikkojen pienen määrän vuoksi ja maksaa siitäkin pitäää, että saa auton parkkiin .Miksi saastuttaa autoilemalla ilman ja käy vastaanotolla Tampereella asti. Laskekaapa paljonko säästyisi yhteiskunnan varoja jos erikoislääkärien vastaanotolle voisi nykyistä useammat mennä paikalliseen aluesairaalaan.

    • Nimetön

      Aivan. On todella käsittämätöntä tämä terveyspalvelun alasajo ja kaikkien liikenevien varojen satsaus Taysille.. Siellä on juuri alkanut neljän vuoden rakennusprojekti erinäisiin tarkoituksiin, Kansa kärsii, koska Sastamalan kokoisella alueella ei ole ympärivuorokautista päivystystä, homma on siirretty klo 8 -20 terveyskeskukselle, jonka ansiosta kaikkea vallan kauhistuttavaa sattuu.
      Tähän mielipuolisuuteen sisältyy myös se, että verraten aikaisempaan Pshp:n Aluesairaalan ensiapuun, tämänhetkisessä tilanteessa Sastamalassa EI OLE PÄIVYSTYKSESSÄ MAHDOLLISTA SAADA LABORATORIOPALVELUJA kuin arkipäivinä klo 17:00 saakka ja lauantai-sunnuntaipäivinä vain kello 7 – 11 aikaan, Lähetteen saanti riippuen siitä kuinka ammattitaitoinen ja/tai auttamishaluinen henkilökunta sattuu sillä hetkellä terveyskeskuksen ensiavussa olemaan ja toimimaan. Olisihan sekin jo aika hyvä etu, jos koe voidaan ottaa heti täällä ja sen valmistuminen vie aikaa, mutta että se olisi valmiina tai valmistumassa sillä aikaa kun potilas esim. siirretään Taysiin.
      Ambulanssiralli rallaa, eihän kukaan enää mistään hiilijalanjäljestä puhu.

      Kaiken lisäksi on ilmennyt, että nykyisessä terveyskeskuksen ensiavussa ei ole edes tarvittavia välineitä, muun muassa Marevan arvon mittausta varten ei löydy edes pikamittaria. Ja kyseinen lääkehän on se vaarallisin käytössä oleva lääke.

      Pitkäaikaissairaita kyykytetään kelataksin tilauskeskuksessa, tungetaan samaan kimppakyytiin ja potilas saa virua odottamassa kyytiään sairaalasta ties kuinka kauan, vaikka kunto olisi kuinka huono. Sen lisäksi on vihapuheet sairastavien kyydeistä. Se kun on kadehdittavaa, jos potilas käyttää laissa säädettyä oikeuttaan etuuteen ja kulkee pakon edessä Kelataksilla.
      Kun ei julkista liikennettä Sastamalassa ole ja sairaana ei saa autoilla.

      Niin ja ajatellen niitä turhia kustannuksia, joita näissä leikeissä koko ajan tulee.
      Jos tulee päivystyshoidon tarve hammashoidossa, joutuu matkustamaan Acutan kyljessä sijaitsevaan hammaspäivystykseen. Siellä ei ole edes tarvittavia välineitä mm. kuvauksia ei saa, ja sehän on aika olennaista hammashoidossa..Päivystysaika on rajallinen, yöaikaan ei mitään.
      Siellä ei hammaslääkäri osaa hoitaa esim. riskipotilaita, vähemmällä vaivalla potilas pääsisi, jos tehtäisiin lähete suusairauksien poliklinikalle, joka saisi myös päivystää Acutan lailla. Tuo lääkäri ei ainakaan tee lähetettä eteenpäin seuraavaan portaaseen. Eikä kuulemma tehdä paikallisessa hammashoitolassakaan.Jos käy edellä mainitussa, Tampereen kaupungin alaisessa hammaspäivystyksessä, sieltä saatava apu on usein ala-arvoista ja johtaa siihen, että arkipäivänä kuitenkin on mentävä kärttämään apua päivystysajasta omalla paikkakunnalla. Tällä tavalla he todella tuhlaavat varoja ja samalla kasvatetaan jo ennestään olemassaolevia jonoja. Kysyä voi vaan mistä sitä säästöä näin toimien tulee? Mielestäni tuplakuluja on tullut ja tulee edelleen, jos ei asiaan kukaan puutu.

  • Nimetön

    Erittäin järkevä ja täyttä asiaa oleva kommentti. Toivoa sopii, että tätä palstaa lukevat sellaiset henkilöt joiden vastuulla on tehdä päätöksiä edelläolevissa asioissa. Järki käteen päättäjät ja politikointi vähemmälle, että saadaan pitää Sastamalassa entistä monipuolisempia palveluja tarjoava aluesairaala. Kyllä Sastamalastakin on tietääkseni edustus PSHP:ssä.

  • Nimetön

    Klo 17 kirjoitti niin täyttä tervettä asiaa, että voi vain yhtyä samaan. Tässä on kyse sadusta ”Keisarin uudet vaatteet”. Jokainen tervejärkinen näkee, mistä huijauksesta nyt on kyse.

    • Nimetön

      Omaisuus on turvattu, mutta ihmishengen ei oo niin väliä
      Palolaitos toimii ympärivuorokautisesti, mutta lääkärit tekee töitä vain 5 päivää viikossa. Keskitettiin kyllä Acutaan, mutta kummallista valikointia ihmisen hädän ja hoidon järjestämisen suhteen !

  • Nimetön

    Klo 17 kirjoittaneella ei ole kyllä hajuakaan totuudesta. Itse olette valtuutetut valinneet edustamaan asioitanne. Päivystys toimii kuten perusterveydenhuollon päivystyksen kuuluukin eli tekevät niitä toimenpiteitä,jotka heille kuuluu. Ne muutamat potilaat, jotka öisin tarvitsevat hoitoa, viedään ambulanssilla Acutaan. Muut joutavat odottamaan aamuun. Resurssien palkkaaminen muutamalle potilaalle öisin on melko kallista. Pelkkiä valittajia ja ruikuttajia riittää tässä kaupungissa. Miettikää, mitä erikoissairaanhoito maksaa ja mitä maksaa tyhjät seinät? Lopettakaa valitus ja olkaa tyytyväisiä,että saatte elää. Yleensä te valittajat olette niitä,joilla ei ole mitään omakohtaista kokemusta päivystyksestä, vaan puheet perustuvat kuulopuheisiin. Järki hoi!!!

    • Nimetön

      Kyllä kirjoittaja on nyt täysin hakoteillä. Väität täysin todellisuudessa koettuja tapahtuneita asioita vääräksi. Juuri sinunlaisesi on vissiin ollut haluamassa tätä ympärivuorokautisen päivystyksen lopettamista jne. Ja ohjeistusta lääkäreille, ettei saa tehdä lähetettä tarpeellisiin hoitoihin, vaan pitää panna potilas hakeutumaan yksityiselle tai odottamaan niin kauan kunnes komplikaatioita on roppakaupalla ja sitten vasta kustannuksia tuleekin. Ne kun ei päättäjät huomaa sitäkään, että kun erikoissairaanhoito alkaa pallotella potilasta Taysin ja VS/terveyskeskuksen välillä, tulee kuljetuksistakin muun ohella moninkertaisia kuluja.
      Vähitenhän kuluja tulee silloin, kun heti ohjataan potilas oikeaan paikkaan, jossa osataan. Se on kaikkein kalleinta kun aletaan pompottelu sinne ja tänne.
      Jätän täysin asiattoman kommenttisi omaan arvoonsa.

Kommentointi ei ole käytössä.