Tornihuvilaan oli tarjolla joulunäyttely

Sadoillatuhansilla euroilla remontoitu Bäckmanin tornihuvila Vammalan Marttilankadun varrella odottaa toimintaa. Tyrkyllä olisi ollut Satakunnan museon joulunäyttely, jossa on pääosin erilaisia tonttuja. Asiaa vei eteenpäin Birgit P. Jaakola, entinen Porin kulttuurijohtaja, kotiseutuneuvos ja Sastamalan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen.
”Meillä oli runsas viikko sitten kokoontuminen Sastamalan seudun museolla. Paikalla oli museon ystäviä, lautakunnan jäseniä kotiseutuyhdistyksen ihmisiä ja virkamiehiä. Mietimme museoasioita ja esiin tuli tietenkin hienoksi kunnostettu Bäckmanin tornihuvila”, kertoo Jaakola.

Ideariihessä nousi esiin, että Satakunnan museolla on ollut vuosia tonttunäyttely, tänä vuonna näyttelyä ei ole. Siitä heräsi ajatus, että sen voisi tuoda Sastamalaan.
”Tein työtä käskettyä. Paikalla kävi Satakunnan museolta kaksi henkilö katsomassa paikat. Soitin johtajalle asiasta. Hän sanoi, että kuljetuskustannukset tarvitaan ja ehkä pieni vuokra, mutta se ei ole kynnyskysymys.”
Näyttelyn tulo kuitenkin tyssäsi ainakin hetkellisesti.
”Sain Sastamalan seudun museon johtajalta, Leena Aaltoselta, viestin, jossa sanottiin jokseenkin niin, että tarvitaan resursseja, rahaa ja esimerkiksi tilakeskuksen päätös. Hanke jäi toistaiseksi siihen”, toteaa Jaakola.

Lue lisää Alueviestistä keskiviikkona 14.10.

Poimintoja

  • Nimetön

    No niin ! Tällä tavalla täällä tyssää kohta kaikki ! Aarggghhh…. Hatun nosto aina niin aktiiviselle Birgitille !

  • Nimetön

    ei voi olla totta…mitäs muuta esim pukstaavissa on kun joutilaita resursseja??? Vammalassa päästetään ohi kaikki hyvät ideat.

  • byrokratia pois

    ”että tarvitaan resursseja, rahaa ja esimerkiksi tilakeskuksen päätös”
    – eikös se huvila just korjattu kuntoon ja nyt loppui sitten rahat?
    – vapaaehtoisvoimalla vois pitää näyttelyn
    – ei ole mitään järkeä kunnostaa mitään, jos rakennuksissa ei voi järjestää mitään ilman presidentin lupaa

  • Pukki ite

    Terwetuloa Tyrwäälle. Täällä kaikki hywät ideat tyrmätään (vai sittenkin tyrwätään?)

  • Pikkupukki

    Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenet varmaan toimivat itse näyttelyn valvojina, hienoa että talkoohenkeä löytyy.

  • Nimetön

    Käsittämätöntä toimintaa, oltaisiin päästy tutustumaan samalla hienoon huvilaamme pienellä pääsymaksulla!

  • Nimetön

    Olisiko esim.Työteekin väellä mahd. toimia valvojina tai sitten esim. toisen asteen opiskelijat ammattikoululta ja lukiosta jakaisivat vuorot. Voisivat ehkä pitää pientä kahvilaa esim. yhdistksen tai muun alla. Tai sitten 4H? Eikö ole jotain nuori yrittäjä toimintaa ?
    Hieno olisi esim. kun meillä joulukatu, seimikatu tämä Marttilankatu ja sitten olisi tonttunäyttely. Varmasti löytyy ns. Valvojia ja sitten aikataulut sen mukaan että löytyy. Kommentteja voi antaa ja mielipiteitä jakaa mutta älkää jättäkö tilaisuutta käyttämättä!

  • Pikkupukki

    Samaa mieltä, näyttely toisi joulun kirjakortteliin. Hakkaraisen talossa kävijöitä kiinnostaisi varmasti myös tonttunäyttely. Jouluaiheisia pajoja yms täydentämään kokonaisuutta. Bäckmanin puistoon joulumyyjäiset ja musiikkia…Herätkää siellä kaupungilla nyt!

  • Nimetön

    Tämä on varmasti totta, ainakin toinen puoli. Nyt ne, joiden pitäisi tehdä päätöksiä, eivät niitä tee, kun pelkäävät omaa varjoaan. Lisäksi kunnassa on aina luottamushenkilöjohto. Luottamushenkilöjohto alkaa toimia omin päin, jos virkamiehet eivät valmistele aktiivisesti ja etsi erilaisia vaihtoehtoja ja, jos eivät anna edes päätökseen liittyviä esityksiä.

    Virkamiehet valmistelevat, luottamushenkilöt päättävät. Tällaiset asiat osaamattomien johtajien käsissä näyttävät kuntalaisten silmissä käsittämättömiltä.

    Aina kolikolla on toinen puoli. Ei tästä jutusta selviä onko jotakin muutakin työn alla tornihuvilaan.

    Nyt tonttunäyttely heti pystyyn. Sitten muuta näyttelyä sen jälkeen.

  • Nimetön

    Birgit Jaakolan aktiivisuus ja asiantuntemus on todellakin hatunnoston arvoista! Harmillista että Sastamalan kokoisessa kaupungissa näin hienot hankkeet kaatuvat byrokratiaan.

  • Nimetön

    Miksi tässä kaupungissa päästetään kaikki hyvä muualle, eikä osata tarttua mahdollisuuksiin? Tämä olisi ollut tosi hyvä ja vetomainen näyttely ja uskoakseni tuonut hyötyä myös keskustan kauppoihin asiakkaiden muodossa. Odottakaa vaan, niin pian tämä näyttely on Huittisissa.

  • Nimetön

    Sastamalassa mikään ei onnistu nopeasti. Väkeä on kaikki hallintoportaat täynnä, mutta valmiutta töihin ei ole.

  • Nimetön

    Kyllä Sastamalan ylimmät tontut tunnetaan jo laajalti, että vielä pitäisi oikein näyttely järjestää sillä lailla!

  • Piipi

    Jos tarjolla on tonttunäyttely ja vaihtoehtona ei mitään, niin todella kummallinen on päätös.

  • Nimetön

    Voi kun minäkin odotan niin kovasti tonttunäyttelyä. Eikö sitä voisi millään ilveellä järjestää. Sota-ajan lapsilla oli ankeaa ja nyt se kuuluu olevan kankeaa.

  • Väärin sammutettu

    Tämä hanke olisi pitänyt kertoa museonjohtajalle,joka olisi sitten omana ideanaan sen keksiä ja tuoda julkisuuteen…ei hyvä Birgit P nyt ollaan Sastamalan kaupungissa missä kaikki oma aktiivisuus on kielletty..kielletty..kielletty

  • Nimetön

    Birgit, eikös Kiikoisten Seurantalolle voisi järjestää tonttunäyttelyn? Sielläkin on tehty remppaa ja pitäjässä on taitavia puumiehiä, aitaa ja lavaa syntyy rivakasti. Tilavuokra ei varmasti päätä huimaa, talkoohenki on korkea ja sekä Tampereen, Porin, Kankaanpään ja Huittisten suunnista pääsee näppärästi ABC:n risteykseen. Siitä ei ole kuin kivenheiton Seurantalolle ja matkalla voi poiketa vaikka Lasistudiolla ja Haapasen ja Penkkimäen kaupoissa.

    • Samaan aikaan toisaalla

      Tuossahan on kaikki…ei puutu kuin Purpurit ja Potila..ja Lasistudiolla vois vetää sitä näytelmää noin kuvainnollisesti ’ Nummisuutarin Esko’

      kun pari kosijaa kävi Kiikoisissa joskus taannoin…

  • Nimetön

    Ei käy sastamalalaisille se että ehdotus tuli Kiikoisista. Tosiaan, on niitä muitakin paikkoja, viekää näyttely sinne niin jää anti-kulturelli Pukstaavi nuolemaan näppejään kävijöistä tyhjissä tiloissaan.

  • Ennen kuulumatonta

    …ensin galleria Akseli tuo Tyrväälle Gallen-Kallelan…sitten lautakunnan rivijäsen yrittää tontuilla…ei yhteiskunta sillä tavalla pyöri että ’rahvas’ silmille hyppii..pientä rajaa…ei näin tapahtunut kun E.Petman oli päätoimittajana..

  • Nimetön

    Esille pitäisi laittaa myöskin takavuosien kirjapääpipot… ne pannumyssyiksekin käyvät…näin joulujuomien aikaan..

    • Nimetön

      Minne kirjapääpipot kadonneet? Niihinkin hassattiin rahaa ja ihan suotta, olivat aivan karmean näköisiä! Miksi täällä kaikki aina epäonnistuu?

  • Nimetön

    Jos sitä saakutin tornia on kunnostettu sadoilla tuhansille euroilla, siitä on otettava myös joku euro takaisin! Kuka sitä jarruttaa, maksakoon omasta pussistaan!

  • Ja mitä sitten ollenkaan tapahtuu

    kun Niämiset saa valmiiksi ton Pappilan ja Heli mikä se lie olt Laaksonen rupee vetään siellä runoiltoja ja Pariisista Louvresta tuodaan näytille se metrin perusmitta noin aluksi ja sitten niitä Fabergeen munia jostain Venäjältä ja lopuksi elintarviketurvallisuusvvvirasto julkaisee joskus 2080-luvulla kalaliike Hukkasen vientilisenssin ja aivan lopuksi pääministeri Sipilän vihreä JOPO tulee näytille….

  • Nimetön

    Voi, mikä hieno idea tuoda tonttunäyttely Vammalaan! Voin vaan sieluni silmin kuvitella lumihiutaleiden leijailevan ja sen ihanan joulutunnelman tulevan niin kauniissa puurakennuksessa tonttujen kera! Olemme näyttelyn nähneet Satakunnan Museossa ja se on kertakaikkisen kiehtova – saa mielikuvituksen laukkaamaan niin isoilla kuin pienilläkin. Nyt äkkiä pyörät pyörimään ja jouluinen vetonaula Tornihuvilaan! Ellei muuten saada, otan itse Joulupukkiin yhteyttä.

  • Muori kiikosist

    On se tornihupila sen verran hiano paikka ettei siellä ruveta mitään tonttuja esitteleen.
    Sinne ei tule ensimmäiseen 10 vuateen mittään, kun sitä vaan esitellään hianoille ihmisille, mitä siällä vois olla. Luulis sinne tulevan esille Kauppalan aikasta roinaa, historiaa tai Pukstaavin vanhoja tapeteit.

  • Nimetön

    Todella hyvä idea! Satakunnan Museon Tonttunäyttely on upea, olen sen käynyt monta kertaa katsomassa! Ja menen vieläkin kun se vaan pystyyn laitetaan!

    Taisi tulla ehdotus taas väärästä paikasta, ei luottamushenkilö saa käyttää päätään eikä suhteitaan. Ehdotukset kuuluvat kaikentietäville virkamiehille… Sastamalan kulttuuritoimi todellakin tarvitsee ravistelemista! Toivottomat virkaihmiset ulos ja lautakunnalle valta mikä sille kuuluu!

  • Nimetön

    No niin luottamushenkilöjohto! Alkakaapa valmistelemaan väen vähentämistä johto- ja päällikkötasolta, ainakin lomautuksia tarvitaan. Näyttää siltä, että kaupungin tarjoamat tuöt eivät maistu!

  • Nimetön

    Harmin paikka kun menee tääkin sivu suun! Taitaa virkamiehiä harmittaa kun siellä lautakunnassa istuu ja ideoi niinkin pätevä tyyppi kun Birgit P.

  • Ketjussa on heikko lenkki

    Museon johtajan näytät ovat vakuuttavat. Vaihtoon ja mahdollisimman pian.

    • Nimetön

      Kiiruusti myönteinen päätös ja eikun TERVETULOA tontut Porista! Tuo varmaan virkistystä itse pääpukstaavillekin ja naapurin Hakkaraiselle. Toimintaa! Pian! HETI !

  • Nimetön

    Vaadimme Tontut Tornihuvilaan, järjestetään vaikka mielenosoitus Tonttujen puolesta! Samalla voidaan vaatia puhdistusta kaupungin kulttuuritoimen ja Sasypin markkinoinnista palkkansa saavien joukossa! Lopun työuransa voivat istua valvomassa Tornihuvilan Tonttunäyttelyä!

  • Nimetön

    Monet valtuutetut ja kansanedustajat vastustavat yksityistämistä. Tämä on oiva esimerkki julkishallinnon toiminnasta: yksityinen hoitaa asiat kustannustehokkaasti, ripeästi, laadukkaasti, ystävällisesti jne.

  • Nimetön

    Onko se Aaltonen vai kuka, joka sösii näin pahasti. Nimet esiin. HÄPEÄPAALUUN.

  • Nimetön

    Nyt tarvitaan isännän ääntä! Rengit on pistettävä kuriin, annettava töitä ja tavoitteita. Ansiosidonnainen on myös hyvä vaihtoehto. Pyörivät ja pyörittävät keskenään budjetteja paukuttaen.

  • Nimetön

    Pukstaavin ja Tornihuvilan kunnostukseen on mennyt niin paljon rahaa ja miestyövoimaa, että sillä rahalla olisi rakennettu kunnollisia vuokra-asuntoja esim. vanhuksille iso määrä. Ja tuottavatko nämä pyhiinvaelluspaikat nyt mitään??

  • Kuntalainen

    Kannattaa perehtyä lautakuntien ja KH:n pöytäkirjoihin: aika paljon rahaa on uponnut sinänsä hienoihin, nyt tyhjillään oleviin seiniin. Ihmettelen miksi ei aktiivisesti olla ottamassa rakennusta sille varattuun käyttöön. Onko jollakin taholla etuajo-oikeus tiloihin, tuliko idea väärästä suunnasta, vanhoja kalavelkoja….?

    • Nimetön

      Eihän kukaan halua tornihuvilaa käyttöönsä kun Tilakeskus vaatii siitä niin karseaa vuokraa! Kulttuuritoimen harteille se nyt kuitenkin on lykätty ja Tonttunäyttely olisi sopinut tähän ongelmaan kuin nenä kultturijohtajien päähän.

  • Nimetön

    Jos Pukstaavin henkilökunnan loppuvuosi on jo ohjelmoitu, niin haluaisin tietää, mitähän on suunnitelmissa?

  • Nimetön

    Missä on isännän ääni? Kuka se muuten on? Valitettavasti isäntä Andersson on ollut vakavasti sairaana. Ja hiiret juoksevat pöydillä!

  • Nimetön

    Henkilökunta saa aikansa hyvin kulumaan keskenään. Pidetään yt -elimen kokouksia, työsuojelutoimikunnan kokouksia, työhyvinvointikunnan kokouksia, osallistutaan tykytoimintaan, osallistutaan työsuojelukursseille, yt -kursseille, pidetään kyhityskeskusteluja, osallistutaan kehityskeskusteluihin, tehdään työtyytyväisyyskyselyjä ja vastataan niihin, tehdään työsuojelun toimintasuunnitelmia ja työsuojelutoiminnan toimintakertomuksia, tehdään itsearviointeja sekä itsearviointiraportteja, osallistutaan syntymäpäiväkahvitilaisuuksiin kuten myös erilaisiin eläköitymistäytekakkukahvitilaisuuksiin. Ollaan vuosilomilla, ollaan talvilomilla ja syyslomilla, ollaan sairauslomilla, ollaan kuntoutuksessa, ollaan virikekursseilla sekä kuntapäivillä ja kirjamessuilla.

  • Kliffaa, hei!

    Edellinen on tosi hyvä kuvaus. Ei tuohon listaan enää tontut mahdu.

  • Nimetön

    Pukstaavin tonttujoukosta voisi vähentää muutaman tyhjäntoimittajan, tästä jäisi rahaa muiden paljon järkevämpien toimintojen järjestämiseen.

  • Nimetön

    15.37: Täydellinen kuvaus toiminnasta! Tosin kaikki on luultavasti lakisääteistä, mutta näihin moniin lillukanvarsiin se aika menee ja tuottava työ jää tekemättä. Tämä lainsäädäntö on itse itseään ruokkiva ikiliikkuja, joka takaa varman viran monelle.

  • Kliffaa, hei!

    Klo 15.37 kuvaukseen voisi lisätä: osallistutaan viikkopalavereihin ja kuukausipalavereihin, pidetään talousarviosuunnittelukokouksia, laaditaan pari viikkoa talousarvioita, osallistutaan tilinpäätöksen purkukokoukseen, osallistutaan ideariiheen,osallistutaan kaupungin virkamiesjohdon tilinpäätöskritiikkikokoukseen, osallistutaan valtuuaton talousarvioseminaariin, osallistutaan valtuuston talousarviokokoukseen kuten myös valtuuston tilinpäätöskokoukseen, osallistutaan kahviossa aamupäivän ja iltapäivän kahvihetkiin ja rupatellaan kuulumiset, jolloin kahvitauko saattaa venyä jopa neljä minuuttia suositusta pidemmäksi. Mikäli Vammalassa tai valtakunnassa on tapahtunut jotain järisyttävää, niin silloin saattaa turinatuokioissa kulua helposti 5 – 11 minuuttia. Hyvä juoru voi kaapata viikon aikana jopa 25 – 35 minuuttia työnantajan ostamaa työaikaa. Tonttuideoihin ei ymmärrettävistä syistä johtuen kertakaikkiaan ole irroitettavissa kovin paljon aikaa, patsi ehkä ylitöinä, joihin taas ei ole budjetoituna palkkarahaa. Budjettimuutoksien suunnittelu veisi ymmärrettävästi aikaa, eikä valruusto ilman kiusallisia kysymyksiä välttämättä myöntäisi ylityörahoja tonttuiluun ja vaikka myöntäisikin, niin joulu olisi jo liian lähellä ryhtyä moista näyttelyä pystyttämään.

    • Nimetön

      Tästä puuttuu vielä ne elämänhallintaseminaarit ja siihen käytetyt työtunnit…

  • Nimetön

    Annetaan Pukstaavi, tornihuvila, museot kotiseutuyhdistykselle ja 50000 euroa per vuosi suunnittelu- ja johtamisrahaa. Varsinaisen työn pystyisi hoitamaan työteekki.

Kommentointi ei ole käytössä.