Kansanedustajat: ”Usko hallitukseen kasvaa, osoitimme toimintakykymme”

Arto Satonen (kok.), Pertti Hakanen (kesk.) ja Martti Mölsä (ps.)
Arto Satonen (kok.), Pertti Hakanen (kesk.) ja Martti Mölsä (ps.)

Sastamalan seudun hallituspuolueiden kansanedustajat kokevat hallituksen selvinneen hyvin sote-sopan setvimisestä. Pertti Hakanen (kesk.), Arto Satonen (kok.) ja Martti Mölsä (ps.) eivät näe soten tiimoilta syntyneen hallituskriisin horjuttaneen kansalaisten uskoa sen päätöksentekokykyyn, päinvastoin.

”Luulen, että kansalaisten usko hallitukseen kasvaa, koska pystyimme valtavista kipuiluista huolimatta tekemään vuosisadan suurimpiin kuuluvan päätöksen. Onnistuimme siinä, missä muut ovat epäonnistuneet”, Hakanen sanoo.

”Sote-ratkaisu on yksittäisenä asiana yksi suurimmista päätöksistä Suomen sodan jälkeisessä historiassa. Sen vuoksi se on jäänyt monilta hallituksilta kesken. Tekemällä ratkaisun hallitus osoitti toimintakykynsä”, Satonen komppaa.

Kansanedustajat ovat tyytyväisiä kompromissina kätilöityyn sote-ratkaisuun, vaikka jotain pientä hampaankoloonkin jäi.

”Viime eduskuntakaudella Perussuomalaiset rakensivat oman piirikuntamallin, joka oli lähellä keskustan maakuntamallia. En lähde sitä erikseen avaamaan, mutta oikeaan suuntaan nyt mentiin. Valinnanvapaus on suuri kysymys, varsinkin kustannukset, jos kaikki yksityissektorin palvelut maksetaan verovaroista. Itse näkisin, että varakkaimmilla on varaa edelleenkin maksaa kustannukset itse”, Mölsä sanoo.

”Lähdimme neuvottelupöytään 18 itsehallintoalueen mallilla ja jouduimme tinkimään kolmen sote-alueen verran. Päätökset kolmen puolueen välillä ovat aina kompromisseja, joissa jokaisen täytyy joustaa. Lopputulokseen olen tyytyväinen. Yhä on kuitenkin ratkaistavana useita yksityiskohtia esimerkiksi rahoituksessa ja siirtymä-ajan kustannuksissa”, Hakanen muotoilee.

”Sote-alueita olisi voinut olla vähemmänkin. Kansalaisten valinnanvapauden lisääminen on kuitenkin ykkösasia. Jatkossa kukin voi valita julkisen, yksityisen tai järjestöjen tuottaman palvelun varallisuuteen katsomatta. Kilpailu lyhentää jonoja ja parantaa palvelujen laatua. Kansalaiset voittavat ”, kommentoi Satonen.

Mitä sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus eli sote sitten kuntalaisen näkökulmasta merkitsee? Miten Sastamalan palvelurakenne muuttuu?

 ”Paikkakuntakohtainen arviointi on toistaiseksi liian aikaista. Varmaa kuitenkin on, että sote-palveluiden järjestäjätahot vähenevät lähes 200:sta 18:aan, joten uudistus vaikuttaa ilman muuta Sastamalankin sote-palveluihin. Aluesairaaloilla ja terveyskeskuksilla on jatkossakin oma roolinsa järjestelmässä, joka tarkentuu valmistelutyön edetessä. Yksittäisen ihmisen näkökulmasta uudistus poistaa päällekkäisyyksiä ja epäselvää palveluiden jaottelua. Pompottelu luukulta toiselle loppuu ja jonot vähenevät.”

 ”Suurin muutos on ilman muuta valinnanvapauden lisääntyminen. Myös sastamalalaiset pääsevät valitsemaan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajien väliltä. Aluesairaalan kannalta olennaista on se miten Pirkanmaan sairaanhoitopiiri pärjää tuottajien välisessä kilpailussa. Koska vaativin hoito jää julkiselle sektorille, niin uskon töitä riittävän Vammalan sairaalaan. Psykiatrista osastoa on jo vahvistettu, kun Kaivannon sairaalan loppumisen jälkeen potilaita on siirretty Vammalan aluesairaalaan”, tietää Satonen.

”Aikataulusta on pidettävä kiinni, se on kaikkien etu. Tavoitteet ovat hyvät. Noihin kysymyksiin on liian aikaista vastata”, Mölsä miettii.

Poimintoja

  • Nimetön

    Sote teatteri oli oikeaa sulle mulle kauppaa, jossa terveyspalvelut ja mahdolliset säästöt unohdettiin heti alkumetreillä.
    Silti tuloksiakin tuli kepu saa maakuntamallilla säilyttää ylivaltansa maakunnissa, jonka vastapainoksi kokoomus sai oven auki yksityistämiselle, tulevaisuudessa veroparatiisi yhtiöt voivat jakaa markkinat.
    Mitä sitten persut saivat? saivat katsella sivusta kun toiset tekivät päätöksiä.

    • Heimo Heinonen

      Etkös ole lukenut lehtiä viimeiseen kymmeneen vuoteen ? Itse olen seurannut, että noina vuosinakin ja juuri nytkin, voittoja kotiutetaan sinne ”frankesteiniin”, vaimikäseoli…. Että ei ihan uusi ilmiö ja parasta tietenkin on, että syntyy kilpailua, jolla taataan julkisen puolenkin tehokkuutta.

  • Sote pyllistys

    Kepun ja Kok valtataistelua. Unohdettiin se palvelua tarvitsevat ihminen. Miksi ei voitais yrittää nähdä asioita ihan puolueettomilla linsseillä?

  • nimetön

    luulee ken tahtoo vaan tosiasia on että ihmiset ei luota hallitukseen niin kovasti mitä nämä herrat väittävät.Heidän on tietysti itse luotettava koska ovat hallituspuolueista.Jos nyt olisi uudet vaalit niin esim takinkääntäjäpuolue ei siellä istuisi,On siellä vaan niin kieroa porukkaa .Kyllä tämä Tynkkysen erottaminenkin oli kumma juttu niin pienestä asiasta .Ministerin syytös petoksesta on Sampo Terhon mukaan ei ole edes mainittava asia.Työväenpuolueena ja työmiehen asialla olikin ihan muuta kun pääsi petoksella hallitukseen.Harva työmies tienaa 99 .000 e,kuten ministerin avustajan mies.Onko tämä ihan päivänvaloa kestävää toimintaa?

    • Heimo Heinonen

      Mitenkäs nämä asiat nyt soteen liittyy ja palveluiden saatavuuteen ? Äly hoi älä jätä…jos siis sellaista on…

  • Pikkupukki

    Hienoa, että persunuoret eivät kumartaneet diktaattoria vaan valitsivat Tynkkysen uudelleen järjestön johtoon. Isäpersut ojentavat nuorisoa ja mediaa. Voi olla, että media oli liiankin innokas päästämään Tynkkysen ääneen, mutta toisaalta huomiota ovat saaneet aikoinaan myös kokoomuksen rääväsuu-nuoret kuten Rydman ja Koski, eivätkä hekään kohujen velloessa olleet kansanedustajia.

    • kohtuutonta

      Tynkkynen sai kohtuuttoman paljon huomiota mediassa. ilman mediaa tilanne ei olisi kehittynyt niin kuin se nyt kehittyi. en yhtään ihmettele persujen kriittisyyttä mediaa kohtaan…

  • Nimetön

    Hullujen hoitopaikoilla on vähemmän kilpailua. Niissä Tyrvää voi säilyttää asemansa, kuten Satonen tietää. Aluesairaalat ovat perua hevoskaudelta.

  • Nimetön

    Eikö nyt joku hyvä terveysalan yrittäjä voisi perustaa Vammalaan yöpäivystystä ? Kun päivystys on Tampereella se lisää turvattomuuden tunnetta öiseen aikaan. Kiitos

    • Nimetön

      Kannatan ympärivuorokautisen päivystyksen takaisinkäyttöönottoa.
      Kun päivystys on Acutassa ja tulee vaikka syystä tai toisesta verenvuototapahtuma potilaalle,on todella turvaton olo. Matka sairaana on Tampereen hoitopaikkaan pitkä.

      • Nimetön

        Vielä jatkoa; ottakoot opiksi Pirkanmaan shp:ssä sen, kuinka Tyks Turku nyt jo on asiat käsitellyt. Loimaallakin on aluesairaala. Ja Varsinais-suomen shp:ssä on jo luotu hoitoketjusysteemi asioiden hallintaan. Meneekö Pirkanmaalla kaikki raha ja energia niihin raksaprojekteihin ? Korjausliike hommien hoitamiseksi pikaisesti olisi tarpeen mitä tulee Taysiin.

  • Nimetön

    Eikös ruokakaupat alaa oleen auki myös öisin. Sinne takahuoneeseen voisi laittaa jonkinlaisen ensiapupäivystyksen. Pienempiä haavoja ja kolhuja voitaisiin paikata.

    • Nimetön

      Ennen vanhaan oli kunnassa vain yksi lääkäri ja hän päivysti yötä päivää. Nyt on lääkäreitä joka puolella, mutta yöllä ei saisi ihminen sairastua, mutta sairaus ei katso aikaa eikä paikkaa…

  • Kun on isot lautaset tulee syötyä enemmän.

    Jos poijaat teette työnne kunnolla teillekkin voi olla kolmio päivä viikonloppuna sillä mammakin on luonnontuote.

  • Nimetön

    Kovat on ajat tiedossa hallitusherroille, työpaikat on katkolla ehkä jo aiemmin kuin aavistetaankaan.
    Vastakkainasettelun aika on palautettu tähän maahan ja työmiestä kuritetaan.
    Viimehallitus oli täynnä tunareita mutta nyt mennään viellä kovempaaa mettään.
    Perussuomalaiset petti työmiehen ja nyt on alkanut joukkopaluu demareihin.

  • Nimetön

    Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jotka ennen ovat käyneet yksityisellä lääkärillä omasta rahapussista repien maksun. Menevät tulevaisuudessa sinne yksityiselle lääkärille veronmaksajien rahapussilla. Mistä ne säästöt syntyy yhteiskunnalle?

    • Nimetön

      klo. 14.02 Siinä sitä on herroilla selittämistä. Toivottavasti eivät kompastu omaan näppäryyteensä. Ainakin erikoissairaanhoidossa on niin heikkokuntoisia potilaita, ettei niillä mikään palveluseteli pysy edes hyppysissä. Eli, omaishoitajien taakka vaan lisääntyy. Sehän passaa tälle riistäjähallitukselle, heikompien muiluttaminen.

    • Säästöjen salaisuus

      Vielä ei ole julkistettu mistä säästöt syntyvät, eli tässä vaiheessa voi vain arvailla. Tuskin menee pahasti pieleen, kun arvelen hoitomaksuihin tulevan huomattavan suuren omavastuuosuuden. Ja kokoomuksen tavat tuntien, tulee omavastuuosuudesta sen verran suuri, että yksityisten laitosten kilpailukyky tulee turvatuksi.

      Valinnanvapaus toteutuu, mutta asiakas maksaa saamistaan palveluista entistä enemmän.

Kommentointi ei ole käytössä.