”Kovaa bisnestä ihmisten terveydellä”

Oppositiossa on haluja osallistua soten sorvaamiseen. Ilmari Nurminen toivoo, ettei uudistusta rakennettaisi liiaksi Ruotsin mallin mukaan.
Oppositiossa on haluja osallistua soten sorvaamiseen. Ilmari Nurminen toivoo, ettei uudistusta rakennettaisi liiaksi Ruotsin mallin mukaan.

Oppositiossa kannetaan huolta sote-ratkaisuun sisältyvästä kilpailulähtöisestä palveluiden järjestämismallista. Sosialidemokraattien Ilmari Nurminen korostaa, ettei Ruotsin oppien mukainen raha seuraa potilasta -malli ole lahden toisella puolellakaan osoittautunut täysin toimivaksi.

”Huolestuttavaa on, että Ruotsissa paljon hoitoa tarvitsevien asema on jäänyt huonoksi, alueelliset erot voimistuneet ja kustannuspaineet nousseet.”

”Luulen myös, että hallitsematon yksityistäminen johtaisi siihen, että yhä suurempi osa lääkäreistä siirtyisi yksityiselle puolelle, missä ei ole esimerkiksi viikonloppu- tai yöpäivystysvelvollisuutta.”

Nurminen epäilee, että markkinaehtoinen malli saattaisi jollain alueilla parantaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta, mutta aiheuttaisi isoja ongelmia varsinkin kalliin erikoissairaanhoidon järjestämisen näkökulmasta.

Järjestelmän suurimpana haasteena Nurminen näkee sen, miten saada pidettyä kunnalliset ja pienet yritykset kilpailussa vahvoilla. Uhkana on, että monikansalliset yritykset valtaavat sote-markkinat.

”Oppositiosta ei pääse käytännössä vaikuttamaan hallituksen linjauksiin, mutta haluamme tehdä töitä sen eteen, että tästä mallista voisi tulla niin hyvä kuin se näillä sovituilla asioilla on mahdollista. Kovan bisneksen tekeminen terveydellä ei ole ainakaan kaikista pienimmän ihmisen etu.”

Hallituksen riveistä on huomautettu, ettei Ruotsin mallia ole tarkoitus kopioda Suomeen, vaikka Suomen sote-ratkaisussa olisikin joitakin samankaltaisia elementtejä. (Toimittajan kommentti)

  • SDP yrittää nyt vasta

    ”Uhkana on, että monikansalliset yritykset valtaavat sote-markkinat.”

    Ei ole uhka vaan todellisuus! Niin tulee käymään, halvalla ja työntekijät vie rahansa lahden yli.
    Suomessa pärjää kun myy paljon, huonoa ja halvalla. Kyllä näin on.

  • Nimetön

    Ilmari ja Demarit todellisuudesta ulkona kuin lumiukko. Hallituksen linja täysin oikea ja jos sitä ei toteuteta niin kohta kukaan ei saa palvelua. Hallituksen linjauksella palvelut paranevat ja kustannukset laskevat. Olisiko Demareiden aika herätä todellisuuteen ? Ja etkös Ilmari myöskin itse toimi nykyään vuokraisäntänä joten tervetuloa kapitalistien joukkoon. Miksi vuokralaisesi ei vuokrannut asuntoa kunnalta ?

  • Nimetön

    Hyvä Ilmari, tämä Tyrvään seutukunta kaipaisi lääkärin päivystystä myös yöllä, vaikka se olisi yksityinenkin. Tästä asiasta olen keskustellut paikallisten ihmisten kanssa, kun päiv. on Tampereella yöllä se on liian kaukana.

    • Nimetön

      Eikä varmasti olisi edes vaikea järjestää, takaisin Pshp:n ensiapu, ympärivuorokautisesti, jos hyvää tahtoa löytyy – vaikka heti vuoden alusta.

  • Nimetön

    Luin vain otsikon ja luulin että Ilmari on huolissaan maahanmuutosta ja suomen kansasta……terveys sanan olisikin voinut siinä tapauksessa korvata hengellä sanalla.ei mulla muuta.

  • Heimo Heinonen

    Happamia ovat…pihlajanmarjat. Jos oma porukka ei ole kymmeneen vuoteen saanut ratkaistua asiaa, pitäisi tyytyä olemaan edes hiljaa.

  • Nimetön

    Terveydenhoidon tulopuoli hoidetaan verotuksella, milläs muulla. Eli veronmaksajat, on maksajia myös silloin kun palvelu ostetaan yksityiseltä. Puheet valinnanvapaudesta on täydellistä vaeltamista, Sipilän, Stubbin ja Soinin pöllyttämässä sumupilvessä. Määränpäätä ei tiedä navigaattori, eikä ökyveneen ankkuri. Ainoastaan hallintopyörä pyörii, kuin pössihaukan pää.

  • Nimetön

    Edellisen hallituksen ministeri Susanna Huovinen oli tässä asiassa todellinen sähläri. Mitään ei tapahtunut. Ja sitten vielä se Maria G. Voihan nenä.

  • Nimetön

    Sote sotkusta on nyt tulossa sellainen himmeli ,ettei veronmaksajat pysty sitä pystyssä pitämään.
    On hyvin todennäköistä, että seuraava hallitus, on siinä mitkä puolueet tahansa, joutuu rakentamaan koko systeemin uudestaan.

  • klo 13.58

    Vai on Ilmarikin siirtynyt vuokranantajakapitalistien joukkoon ja yrittää siten romuttaa ja alas ajaa kunnallista asuntotarjontaa. Kovaa bisnestä ihmisten asuntotarpeilla!

  • "Sotaa turvaan"

    Suuret lääkäripalvelut kilpailutuksessa ”tappaa” pienet sekä kunnallinen kuihtuu pois!

  • klo 13.58

    En voi hyväksyä asuntokeinottelua. Kaikkein vähiten demarikansanefustajalta. Onko totta, että Nurminen on ryhtynyt vuokrakeinottelijaksi? Hänen kannattaisi loikata suoraan kokoomukseen. Tuskin häntä enää äänestän?

  • Nimetön

    Olis kannattanut jatkaa laupeudentyötä seurakunnassa kuin ryhtyä kovaan asuntobisnekseen. Demarin täytyy ymmärtää asuntorosvous vuokralaisen näkökulmasta.

Kommentointi ei ole käytössä.