Karkussa käydään kohti uudenlaista kouluarkea

Rehtori Markus Peltonen käväisi apuopettajana  5. - 6. -luokkalaisten oppitunnilla.
Rehtori Markus Peltonen käväisi apuopettajana 5. – 6. -luokkalaisten oppitunnilla.

Pihlajalinnan vastaanottokeskus Karkussa saa asukkaita näinä päivinä. Sastamalaan saapuu Torniosta perheitä, joissa on arviolta parikymmentä alakouluikäistä lasta.  Vuoden vaihteen jälkeen he aloittavat niin sanotun valmistavan opetuksen, eli suomen kielen ja kultuurin oppimisen Karkun koulussa.

Uusia oppilaita varten Karkun kouluun perustetaan opetusryhmä, johon haetaan parhaillaan luokanopettajaa ja avustajaa. Rehtori Markus Peltosen mukaan hyvä ryhmäkoko on 10 oppilasta. Maksimissaan koulun tiloihin sopii kaksi uutta opetusryhmää.

”Arvioidut 20 oppilasta tänne mahtuu. Jos heitä on enemmän, seinät tulevat vastaan. Opetushenkilöstön riittävyyttä mietitään, kun tiedämme enemmän.”

Oppilaiden tarkka ikä, kielitaito ja koulutuksellinen lähtötaso ovat niin ikään kysymysmerkkejä. Ryhmän sisällä erot voivat olla suuria, mikä asettaa opetukselle omat haasteensa. Luotsaamansa opinahjon tulevat muutokset eivät Peltosta kuitenkaan huolestuta.

”Käytännöt muotoutuvat yhdessä tekemällä. Varmasti jotkut oppilaat tarvitsevat enemmän ohjausta ryhmäytymiseen kuin toiset, mutta emmeköhän me keksi mukavia yhteisiä pelejä ja leikkejä.”

Sastamalan kaupunki on saanut maahantulijoiden opetukseen liittyen neuvoja Punkalaitumelta. Peltonen korostaa, että yhteistyö eri tahojen – kuten Pihlajalinnan ja kyläyhdistyksen kanssa – on avainasemassa, kun pohditaan turvapaikanhakijoiden kiinnittymistä osaksi kyläyhteisöä.

Koulun henkilökunta käynyt tulevaa muutosta läpi yhdessä lasten kanssa. Varsinkin 5. – 6. -luokkalaisilla on ollut aiheesta paljon kysyttävää.

”Lapsia mietityttää, kuinka paljon turvapaikanhakijoita on, mistä maista ja minkälaisista olosuhteista he tulevat, osaavatko he puhua englantia. Meiltä on kysytty, ovatko tänne tulevat lapset nähneet sotaa ja kuolleita ihmisiä.”

Kodin arvot ja asenteet vaikuttavat olennaisesti lasten näkemyksiin, Peltonen miettii. Koulussa on korostettu avointa suhtautumista ja suvaitsevaa ilmapiiriä. Tärkeintä on taata kouluarjen sujuvuus ja kaikkien oppilaiden yhdenvertaisuus.

Poimintoja

  • Nimetön

    Muualla Sastamalassa kouluja lopetetaan ja puretaan.Karkussa mietitään laajentamista.Jääkiekkotermiä käyttäen Karkku on Sastamalan ykkösnyrkki.

  • Nimetön

    Meidän pallopojat odottaa ainakin että toivottavasti on pallopoikia eikä vaan jotain tylsiä tyttöjä…muksuille kaikki on helppoo ja suoraviivaista jos vanhemmat ei syötä niille omaa ennakkoluulosoppaa.

    • Viisaammat varoittaa lapsiaan

      Poikas leikkii näiden poikien kanssa vähän erilaisilla palloilla. Siskosi, tyttäresi ja äitisi pääsevät vielä mailapeleihin mukaan vaikka eivät haluaisikaan. buhahhaahaa

  • Nimetön

    Toivottavasti on lapsilla rokotukset ja itse puolustus taidot kunnossa

    • Nimetön

      Niinpä, maahanmuuttajalapset voivat saada ikäviä viruksia suomalaisilta ja pitää myös kyetä puolustautumaan aggressiivisilta vanhemmilta, jotka vähintäänkin huutelevat kentän laidalta, elleivät jopa käy käsiksi.

    • Nimetön

      Älä suotta yritä eksyä joukkoon, kyllä sinut tunnistetaan perussuomalaisesta ulkonäöstäsi.

      • S.Saarela

        Ja nää lesbo suvakit tunnistaa mm. nenä renkaista, moni värisistä osittain kaljuista päistä, kalpeista naamoista koska lihaa ei syödä ja karsitään anemiasta.
        Nämä ovat juuri niitä valtavirrasta poikkeavia maailman pelasta idiootteja, jotka tunnistaa jo kaukaa. Sossun luukulla näitä myös pyörii. kahlitse vaikka itses jonkun sotalaivan ankkuriin.

  • Sirkka

    Pakolaislapsille on kunnan pakko järjestää ns valmistavaa opetusta. Vatio korvaa opetuksesta aiheutuvat kulut, vain siinä tapauksessa, että pakolaislapsi on ollut kunnassa kirjoilla syyskuussa. Ruovedelle koituu nyt kunnan itse maksettavaksi jopa 400 000 euron kulut tästä, kun pakolaiset tulivat vasta syyskuun jälkeen. Tästä oli uutinen 2.12.2015 Ruovesi-Lehdessä, asian voi tarkistaa sieltä. Näin käy Karkussa, Sastamalan on maksettava kohta suuret summat valmistavan opetuksen kuluja.

  • Nimetön

    Mahtavaa!! Niinkun sitä olisi ylimääräistä edes omille. Vanhukset jää hoidotta ja lapsilta leikataan. Vain koska ”turhanpaikanhakijat” saa helpon elämän.

  • Nimetön

    Suvakki on siellä kädet ojossa vastassa, toivottamassa tervetulleeksi. Ja kohta porataan kun on vähintään puskaraiskattu.

    • Nimetön

      Sinun kannattaakin olla huolissasi lähipiirisi puolesta. Kun raiskaukset nyt ovat uutisissa, uskaltavat uhrit ilmoittaa niistäkin, joiden tekijänä on suomalainen mies, naapuri, sukulainen. Poliisikin paneutuu asiaan ja kohta kantaväestön miehiä on tuomiolla sadoittain.

      • Nimetön

        No tutkimusten mukaan jokaista suomalaista raiskaajaa kohden on 17 Lähi-Idästä tullutta raiskaajaa.

      • Nimetön

        ”No tutkimusten mukaan jokaista suomalaista raiskaajaa kohden on 17 Lähi-Idästä tullutta raiskaajaa.” Anna linkki tutkimuksiin tai nimeä ne.Tosiasiassa suhde on päinvastainen. Tässä faktatietoa:

        Poliisibarometri 2014 -tutkimuksen mukaan vain joka neljäs seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan kohteeksi joutuneista ilmoitti asiasta poliisille. Syitä oli esimerkiksi humalatilan aiheuttama muistamattomuus tai se, että tekijä oli sukulainen, työtoveri tai joku muu lähipiiristä, jolloin ilmoittamattomuuteen saattoi liittyä myös lähisuhdeväkivallan uhka. Suurimmassa osassa raiskauksista tekijä on uhrin tuttu. Vuonna 2014 ilmoitettuja raiskauksia tapahtui julkisilla paikoilla (puskaraiskauksia siis) 145 ja yksityisissä paikoissa 794 eli yhteensä 939. Eli ilmoittamattomat mukaan lukien raiskauksia tapahtui noin 4000. Tätä arviota tukee kriisipuhelimiin tulleiden yhteydenottojen määrä suhteessa poliisille ilmoitettuihin tapauksiin.

        Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen raportin mukaan joka kolmas raiskauksesta tuomittu on ulkomaalaistaustainen. Tätä selittää osin se, että poliisi ei kykene selvittämään yksityistiloissa tapahtuneita raiskauksia syytteen nostamisen tasolle asti. Yksityistiloissa tapahtuneet raiskaukset ovat yleensä kantaväestöön kuuluvan baari-illan tms. jälkeen alkoholin vaikutuksen alaisena tekemiä. Puskaraiskauksissa ulkomaalaisten osuus on suurempi kuin kantaväestön, ja ne johtavat syytteeseen helpommin, varsinkin jos tekijällä on etninen tausta erottavana tuntomerkkinä.

        Ulkomaalaisten tekemät raiskaukset huomataan, ilmoitetaan ja tuomitaan helpommin.
        Kenestä näistä kolmesta raiskaajasta pääsette lukemaan lehdistä ja netistä: Syntyperäinen suomalainen perheenisä pahoinpitelee ja raiskaa vaimoaan vuosikausia suljettujen ovien takana. Baarissa tavattu mies, jota ei tarvinnut pelätä, koska hän oli jonkun oman kaverin kaveri. Kotimatkalla puiston kautta oikaistessa yllättänyt ventovieras ulkomaalainen.

        Edelleen naisten kannattaa pelätä myös suomalaisia miehiä, lähipiiristäkin.

      • Nimetön

        Oletko vajaaälyinen? Tarkoitatko, ettei muslimit raiskaa vaimojaan? Luuletko, että musliminaiset ilmoittavat raiskauksista ja pahoinpitelyistä?
        Olen asunut muslimimaassa. Naisilla, lapsilla, eläimillä ei ole mitään arvoa. Homoudesta saa kuolemantuomion.

      • Nimetön

        Etkö tutustunut juuri tällä viikolla julkaistuun Helsingin Yliopiston tekemään tutkimukseen? Etkö ole katsonut uutisia tai A-Studiota?

        Löydät tutkimuksen googlettamalla. Lähi-Idästä tulleet syyllistyvät 17 kertaa useammin raiskaukseen kuin kantasuomalainen.

    • 98%lla mitta täynnä

      Täällä on yks ja ainut suvakki taas maailmaa parantamassa. Eiköhän sekin kohta hiljene kun se jonnekkin raiskataan, paitsi tämä vaikuttaa niin sairaalta yksilöltä että varmaan vain nauttii pikku puskaraiskauksesta.
      Porissa piipahtaneen polttomurhaaja raminin kohdalle kun osuu niin hiljenee viimeistään (ja toivottavasti osuukin, kun tänne lisää näitä haluaa, luultavasti itse hakeutuu hänen seuraan, kiittämään viattoman nuoren suomalaisen elämän tuhoamisesta).
      Vai onko tämä suvakki aikaisempaa saapumiserää ja burgha päässä yrittää kostaa muille naisille?

      • Nimetön

        Tuskin miestä kovin helposti raiskataan. Paljastat omat asenteesi naissukupuolta kohtaan, kun toivot fantasioimallesi naiselle raiskaamista tai pahoinpitelyä. Meitä kaikenlaisia ihmisiä suvaitsevia miehiä on paljon, me emme vain huutele älyttömyyksiä julkisuudessa kuten teikäläiset. Suomi on peruuttamattomasti monikulttuurinen, sinä lietsot vain molemminpuolista väkivaltaa ja ristiriitoja. Sellaista tulevaisuutta ei suomalaisten enemmistö halua. Sellaisen neuvon voisin sinulle antaa, että älä kirjoittele nimettömänä sellaista, mitä et kykene kasvokkain sanomaan. Kun tavataan seuraavan kerran raitilla, sinä olet se, joka luimistelee ja painaa katseensa. Minä katson häpeämättä sinunkin pälyileviin silmiisi.

  • Ulla Uneksija

    Voi niitä kenen lapset saavat nyt sitten ne täit, syyhyn ja madot kuten kihniössäkin. Pihlajalinna tuskin maksaa lääkkeitä koko koululle. Eikä ne huoli meidän pahaa kouluruokaakaan, kun ovat parempaan tottuneet.

    • Nimetön

      Mihin perustuu väitteesi syöpäläisistä? Todista väitteesi tai kerro tietolähteesi, josta asian voi tarkistaa. Täitä ja syyhyä on muuten joka talvi jokaisen kaupungin kouluissa, useimmiten varakkaimmilla ja puhtaudestaan tarkimmilla ensiksi.

      • Nimetön

        Mihin perustuu sinun kysysmys syöpäläisistä? Suvakin ajattelun kulkua.

  • Nimetön

    Oli jossain vastaanottokeskuksessa , en nyt muista missä,puhjennut syyhypunkkiepidemia. Enemmän huolestuttaa tuberkuloosi ja hepatiitti.

    • Nimetön

      Sinulla ei siis ole varmaa tietoa väitteittesi pohjaksi. Levität vain huhuja mustamaalaustarkoituksessa. Minä olen huolissani Karkun kanta-asukkaitten Aids-tilanteesta. Oletko kuullut tietoa sen viimeisimmistä käänteistä? (Näin ne huhut syntyvät)

      • 22.52 puolesta

        Tässä hennalasta syyhyä:
        yle.fi/uutiset/syyhy_iski_hennalan_hatamajoituskeskukseen__epidemia_voi_olla_hankalasti_taltutettavissa/8408755
        ——————————————————————–
        Tässä mvlehden uutinen, linkki lopussa.

        Ali-Sisto: THL varoittaa laittomien rajanylittäjien vaarallisista taudeista – media vaikenee

        Hali-halit ja pusi-pusit kannattaa jättää laittomien rajanylittäjien kanssa tekemättä!

        Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, tuo sama taho, joka Pekka Puskan johtamana törkeästi ja vastoin ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilän nimenomaisia varoituksia vastuuttomasti altisti Suomen nuorison narkolepsialle, on jakanut ohjeen terveysalan ammattilaisille, jotka joutuvat tekemisiin laittomien maahantunkeutujien kanssa.

        Ohjeessaan THL varoittaa yleisesti muun muassa meningokokkitaudista, toisintokuumeesta sekä syyhystä. Suomen valtamedia ehti jo levittää uutista, että eiväthän maahantunkeutujat välttämättä itse ole syyhyä maahan tuoneet, vaan syy voi olla suomalaisessa kantaväestössä.

        Nähtävästi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tietää paremmin kuin valtamedian vilpilliset toimittelijat, jotka eivät anna totuuden pilata hyvää uutista.

        Sairaalahoitoa vaativilta laittomilta rajanylittäjiltä laitos kehottaa seulomaan moniresistentit bakteerit jo sairaalaantulovaiheessa!

        THL nimeää mahdollisia paperittomien maahantulijoiden kantamia infektiotauteja:

        lavantauti

        malaria

        toisintokuume

        viskeraalinen leishmaniaasi

        tuberkuloosi

        influenssa

        kolera

        suolistoparasiitit (ascaris, piiskamato, koukkumadot)

        syyhy

        iholeismaniaasi

        ihodifteria

        tuhkarokko

        vihurirokko

        vesikauhu

        vaikeat yleisinfektiot (Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae type b, Streptococcus pneumoniae) ja

        polio

        Ohjeessaan laitos luettelee mahdollisia “vektorivälitteisiä infektiotauteja” laittomien maahantulijoiden alkuperämaittain seuraavasti:

        Syyrialaisilla ja irakilaisilla iholeismaniaasia sekä sisäelinten leismaniaasia ja virtsateiden skistosomiaasia.

        Afganistanilaisilla malariaa, iholeismaniaasia sekä sisäelinten leismaniaasia ja ampumahautakuumetta (Bartonella quintana).

        Pakistanilaisilla malariaa, iholeismaniaasia sekä sisäelinten leismaniaasia.

        Eritrealaisilla ja somalialaisilla malariaa, iholeismaniaasia sekä sisäelinten leismaniaasia, virtsateiden skistosomiaasia ja toisintokuumetta (Barrelia recurrentis)

        Ohje ei mainitse joillain laittomilla rajanylittäjillä esiintyviä tarttuvia virustauteja, kuten HIV:iä tai eri hepatiitteja. Niistä on todennäköisesti oma ohjeensa.

        En kyseenalaista THL:n ohjetta. Päinvastoin, sille on varmasti hyvät perusteet, ja tuollainen ohje on paikallaan meidän suomalaisten oman edun vuoksi.

        Se mitä ihmettelen, on valtamedian haluttomuus uutisoida “vääriä” uutisia. Kansa joutuu lukemaan kaiken negatiivisen tiedon muualta kuin Hyysärin Sanomista.

        Se, että viranomaiset varautuvat ongelmiin, ei pitäisi olla “väärä” uutinen, mutta kansan ei haluta tietävän, että keskuudessamme kävelee vaarallisia tarttuvia tauteja sairastavia kehitysmaalaisia. Kansan halutaan ajattelevan, että kaikki partalapset ovat niin hali-halia ja pusi-pusia.

        THL:n ohje kuitenkin kertoo karusti sen, että hali-halit ja pusi-pusit kannattaa jättää tekemättä. Koskaan et voi tietää varmasti millaisen tautipesän kanssa olet kontaktissa, kun joudut tekemisiin laittoman rajanylittäjän kanssa!

        mvlehti.net/2015/11/12/ali-sisto-thl-varoittaa-laittomien-rajanylittajien-vaarallisista-taudeista-media-vaikenee/

  • Nimetön

    Oli ihan takuulla joku vastaanottokeskus, jossa näin oli tapahtunut. Siis sen syyhypunkin suhteen. Ootas kun kuukellan. 😀

  • Nimetön

    Mutta miksi? Syyhy tuli keskukseen vaatelahjoitusten mukana. Eli kantaväestö tartutti tämän. Syyhyä on ollut myös sairaaloissa Lahdessa, Seinäjoella, Lappeenrannassa, Helsingissä… Kaikkialla…

  • Nimetön

    Niinhän sitä on. Joillakin myös esiintyy nyrkissä…erityisen vaarallinen syyhyn muoto muuten.

  • Nimetön

    Näyttää kuukelluksen perusteella, ettei se ihan 100-varmasti oo todistettu tulleen lahjoitusvaatteista…

  • Nimetön

    Voi voi. Miten tyhmä ihminen voi olla? No, kyllä se pian suvakkien nilkkaan kolahtaa tämäkin.

    • Nimetön

      Ei se ällökkien tyhmyys suvaitsevien ihmisten kontolle tule. Paitsi sikäli, että joudumme veroillamme maksamaan tuhopoltot ja muun yhteisen omaisuuden tuhoamisen. Suvaitsevan ihmisen on vaan niin paljon helpompi elää, kun ei tarvitse pelätä ja vihata kaikkea uutta.

      • Suvakit on sairaita

        Ei ole kun ajan kysymys, kun alkaa kansannousu suomessa, suvakit ja hallitus on vastuussa meidän normaalien suomalaisien nöyryytyksestä ja tuvattomuuden tunteesta, veroja kiristetään ja etuuksia leikataan, kansa ajetaan todella ahtaalle, mamuille jotka pilaavat suomen ja suomalaisuuden annetaan lisää rahaa yli puoli miljardia eli yli 500 miljoonaa!! Sipilän säästö toimet eivät riitä kattamaan näiden raiskaajien elättämistä.
        Teidän takia meidän tarvii pelätä kulkea illalla, ja vihata teitä (suvakkeja) ja tätä järjetöntä touhua.
        Koska suomessa räjähtää ensimmäinen isis pommi?

  • Nimetön

    Raiskauksista 20-30% on ulkomaalaisten tekemiä ja tällä hetkellä on ”piikki” raiskauksissa.

      • Nimetön

        Taidatpa itse olla se, joka valehtelee. Miten olet välttynyt tämän viikon uutisilta raiskaustilastoista? Olen kuvitellut, että kaikki ihmiset katsovat uutiset tai lukevat päivän lehden.

    • Nimetön

      Viimeisen 6kk aikana 90% raiskauksista on turvapaikanhakijoiden tekemiä. Ja loput 10% ulkomaalaistaustaisten ”suomalaisten”.

      • Nimetön

        Suomessa on aivan liikaa mm. perheväkivaltaa. Muistutan, että n. 30 naista kuolee vuodessa sen seurauksena. Kun väkivaltaa ei ole omassa perhepiirissä niistä vaietaan, mutta kyllä on häpeä, että Suomi on näin väkivaltainen maa.

  • Nimetön

    Eulaalia taitaa olla niinkun vanhapiika Repen klassikossa: ”Tehdään niinkun ros-vot määräilee, huhheijaa…”:D

  • Nimetön

    No jos kulkee kädet korvilla ja silmät kiinni niin kyllähän uutisoinnit jää lukematta. Mutta sitten on turha tosiaan jälkeenpäin itkeä. On ihan tervettä kyseenalaistaa ja pelätäkkin. ”Raiskaukset kuuluu kulttuuriin, ja miehen oikeus on nainen ottaa silloin kun siltä tuntuu” Ehkäpä suvakki sitö sitten odottaakin…

    • Nimetön

      Elät some-elämää, luet muiden samanmielisten kirjoittamia kauhusatuja ja levität niitä eteenpäin. Eristäydyt todellisesta elämästä ja vedät arvostelukyvyttömiä mukaan pelkotiloihisi. Todellisuus, oikea elämä oikeiden ihmisten kanssa on paljon parempi kuin kehittämäsi kauhutarina. Pidä somepaastoa ainakin viikko ja käy tutustumassa oikeaan elämään. Ei täällä ovesi ulkopuolella ole ollenkaan pelottavaa.

      • Nimetön

        Minä käyn töissä enkä ole lainkaan missään somessa. Uutiset sen sijaan katson ja lehdet luen. Siellä sanottiin, että vastaanottokeskuksissa on 400-500 pahoinpitelyä kuukaudessa. Eikö se ole mielestäsi todellisuutta? Miksei suomalaiset miehet tappele keskenään armeijassa? Tuo luku tarkoittaa sitä, että 1,5% turvapaikanhakijoista syyllistyy joka kuukausi pahoinpitelyyn. Se tarkoittaa, että omalla työpaikallani olisi kolme pahoinpitelyä joka kuukausi.

  • Nimetön

    Olisko 3-opettajaisessa koulussa sentään vaan apulaisjohtaja? Rehtori on hieman suuruudenhullu nimitys. Olisko p***a noussut peltosen päähän.

  • Nimetön

    On se muuten kumma, kun tässä kaupungissa noin pienessäkin koulussa (Karkun koulu) on oikein rehtori. Sitten on vielä sen päälle aluerehtori, johtava rehtori ja kasvatusjohtaja. Aika raskas on tuo hallinto. Eikö siitäkin voisi vähän säästää, kun nyt niitä säästökohteita kerran haetaan.

  • Nimetön

    Asiaan perehtymättömille:
    Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos:
    Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti (Krimo) on Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva tutkimusinstituutti, jonka tehtävänä on harjoittaa riippumatonta kriminologista ja oikeuspoliittista tutkimusta. Instituutissa harjoitettavalle tutkimukselle on leimallista monitieteinen, yhteiskuntatieteellisiä ja oikeudellisia näkökulmia yhdistävä lähestymistapa.
    http://www.helsinki.fi/kriminologian-ja-oikeuspolitiikan-instituutti/

    hs.fi (Helsingin Sanomat) 26.11.2015 18:35 Päivitetty: 27.11.2015 7:31:
    ”Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen on tullut tämän vuoden aikana noin 30 000 turvapaikanhakijaa, joista 65 prosenttia Irakista ja 14 prosenttia Afganistanista. Suurin osa tulleista on nuoria miehiä.

    Kun oikeuspoliittinen tutkimuslaitos selvitti, raiskaavatko ulkomaalaistaustaiset Suomessa enemmän kuin kantasuomalaiset, vastaus oli- kyllä raiskaavat – ainakin jos he tulevat Lähi-idästä tai Afrikasta.

    Lähi-idästä tulleilla luku oli 18 kertaa suurempi kuin kantaväestöllä, Afrikasta tulleilla 17 kertaa suurempi ja Keski- tai Etelä-Aasiasta tulleilla kuusi kertaa suurempi kuin kantaväestöllä.

    Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen yliopistotutkija Martti Lehti ei usko kansalaisten lukevan heidän tutkimuksiaan.”

  • Nimetön

    Anna jo olla natsipropagandasi! Nyt on Suomen itsenäisyyspäivä, jolloin presidentinlinnassa juhlivat maatamme rintamalla yksimielisenä joukkona puolustaneet veteraanit, maatamme rakentaneet yrittäjät, työmiehet ja maahanmuuttajat. Tällaisena päivänä sinä hyökkäät kansamme yhtenäisyyttä vastaan! Taidat olla Putinin soluttautuja.

  • Kertoivat kyläteillä

    Vieläkö Karkussa on Jehovia opettajina? Nyt olisi haasteellisia oppilaita käännytettäviksi.

Kommentointi ei ole käytössä.