Pehulan puukoulu on huonossa kunnossa

Pehulan koulualueen puukoulu on huonossa kunnossa. Osa ikkunanpuitteista suotaa vettä suoraan seinien väliin.
Pehulan koulualueen puukoulu on huonossa kunnossa. Osa ikkunanpuitteista suotaa vettä suoraan seinien väliin.

Päivittäin Äetsän Pehulan puukoulun vierustaa kävelevä Jukka Leino ihmettelee Sastamalan kaupungin kiinteistöpolitiikkaa.

”Lasten kerhotilojen ikkunanpuitteet ja muutkin ikkunat ovat siinä kunnossa, että ne olisi pitänyt korjata jo aikaa sitten. Kerhohuoneen ikkuna on sellainen, että vesi menee varmasti suoraan seinän väliin. Minusta puukoulu on jätetty rempalleen.”

Viime Sastamalan kaupunginvaltuustossa kokoomusvaltuutettu Ilkka Naatula toi esiin huolensa Pehulan pukukoulun osalta. Hän huomautti sisäilmaongelmista, joita on ilmennyt. Naatula myös muistutti, että olisi edullista käyttää Keikyän koulua väistötilana uusien ja kalliiden tilojen sijasta, joita tarvitaan, kun Pehulan kivikoulu mahdollisesti joudutaan remontoidaan Keikyän oppilaita varten.

”En minä omien lasteni puolesta enää puhu. Olen huolestunut muitten lapsista, jotka joutuvat huonokuntoisessa kiinteistössä olemaan”, peesaa Leino Naatulaa.

Pehulan koko koulukiinteistö on Sastamalan kaupungin Tilakeskuksen määrittelemässä salkutuksessa huonosti uusiokäytölle soveltuva kohde. Alue on kaavoitettu koulukäyttöön, eli esimerkiksi puukoulun myyminen vaatisi asemakaavan muutoksen. Lisäksi puukoulua on paha myydä, koska se on olennainen osa Pehulan kivikoulurakennusta.

Taseessaan kaupunki on arvostanut Pehulan koulukiinteistön 179 000 euroon. Mittavimmat remontit kohdistuvat kivikoulun pohjaviemäreitten uusintaan. Työn hinnaksi on arvioitu 150 000 euroa.

Puukoulun osalta remonttitarpeet kohdistuvat Tilakeskuksen arvion mukaan ulkopintoihin. Ne vaativat osittaista remontointia ja maalausta. Hinnaksi on kaavailtu 50 000 euroa.

Poimintoja

  • Päällimmäisenä nyt on iso huoli

    Missä käytössä tämä puukoulu on…miksi tällainen tieto tulee vasta nyt…onko lapsia …lasten vanhempia ja koulujen..Pehulan ja Keikyän….henkilöstöä pidetty käyttökelvottomissa tiloissa…onko heitä tietoisesti harhautettu….miksi valtuutetut eivät ole ottaneet selvää asioiden oikeasta tilasta…nyt ei auta Pohjasen Hannun vitsit ja viisastelut sisätilaongelmista tai sisäilmaongelmista…ongelmat näyttävät olevan todellisia…….odotellaan rauhassa vastuullisten virkamiehen toimenpiteitä ja vastauksia asiassa….

    • JL

      Minun käsittääkseni tässä rakennuksessa on eka ja toinen luokka myös koululaisten iltapäiväkerho. Tämä päättäjien ja muitten virkamiesten holtittomuutta että koulu on päästetty tähän kuntoon ja on muitakin kaupunkin omistamia kiinteistöjä joissa on kiireellisiä korjauksia tiedossa korjausvelka senkun jatkaa kasvuaan mutta on se hyvä että löytyy esim. tornihuvilaan satojatuhansia euroja ja sitten vasta ruvetaan miettimään mitä sillä tehtäisiin. Koulut vat jo tarpeelliisessa käytössä.

      • Kiitos tiedosta

        Nyt olisi hyvä laittaa kosteus mittarit ja muut sisäilma-analysaattorit joululoman ajaksi tuonne koululle…täytyykö kilauttaa Ekosen Ristolle ja Jääskeläisen Hannalle vai meneekö tästä viesti perille

  • Seuraavana paukkuvat uimahallit

    …ensin meni huonokuntoinen kunnantalo myyntiin nyt paukkuu koulut ja päiväkodit ja kohta varmaan uimahallit….ja mitään kiinteistöpommia ei pitänyt olla kun Sastamalaa rakennettiin…Heikkilä Suodenniemeltä..Putajan Teboili…Häijään vanha koulu…Uotsola ala-aste…jotain on onnistuttu myymään ennen purkua…Kiikoisten miljoonalla eurolla remontoitu kunnantalo odottaa uutta käyttöä ja kirjastojen sulkemisia suunnitellaan..

  • Nimetön

    Ajopuu ajelehtii, törmää rantavalliin, jatkaa kulkuaan, törmää taas, tulee halkeamia, ajelehtii ja törmää, latva menee poikki, taas virta vie, törmää jonnekin… tämä on kuvaus Sastamalan kiinteistöosaamisesta ja johtamisesta!

  • Nimetön

    Kirjoittelin 26.11.2015 Alueviestissä olleen vanhan Äetsän alueen kouluverkkoselvityksen keskustelutilaisuuden uutisointiartikkeliin seuraavan kommentin. Itsekin olen ohimennen pintapuolisesti katsellut kaupungin muutamia koulurakennuksia.
    ”Ehdotus Sastamalan kaupungin virkamiehille ja päättäjille:
    Kaikissa nyt toiminnassa olevissa koulukiinteistöissä teetätetään asiantuntijoilla sisäilmatutkimukset ennen kuin koko kouluverkon tulevaisuudesta päätetään.
    Osassa toiminnassa olevista kouluista löytyy todennäköisesti jopa vakavia homeongelmia ym. sisäilmaongelmia.
    Laaditut vertailevat kustannusarviot eivät anna oikeita vertailuhintoja ja lisäksi kustannusvertailut on laadittu liian kiireisellä aikataululla.
    Selvitykset ja kustannusvertailut on tehty pintapuolisesti tiloihin ja toiminnan järjestämiseen perehtyen ja ehkä myös tarkoitushakuisesti.”

    Rakennusten kosteus- ja homevauriot lisäävät tilankäyttäjien terveysriskejä. Kosteus- ja homevaurioilla on ajallinen yhteys astman syntyyn ja pahenemiseen, hengitystieinfektioihin ja hengitystieoireiluun. Hometutkimuksien mukaan on todennäköistä, että altistuminen kosteusvauriomikrobeille, muille mikrobiologisille tekijöille tai kemiallisille yhdisteille voi olla merkittävä oireilun aiheuttaja.

  • Nimetön

    Entä Sylvään koulu? Onko kukaan tutkinut mikä siellä vuotaa? Montun pohjalla vuosikymmeniä…

    • Nimetön

      Eikös samanlaisessa paikassa sijaitse Äetsän koulu / Sarkia koulu? Juhlasalissa ainakin kiva tuoksu….

  • Nimetön

    Laitetaan pehulan koulut kiinni ja ohjataan sarkia koululle oppilaat.

    • Nimetön

      Melko virikkeetön paikka pienille ja huono sijainti keskellä kylää teiden keskellä…enemmin Kiikan koulu laajennus ja sinne keskittäminen?!

    • Ulla Uneksija

      Tämä ilmeisesti olikin alkuperäinen suunnitelma. Ihme hommaa.

  • Nimetön

    21:27 Näyttää siltä että ainoastaan Kiikoisissa on pidetty kiinteistöt kunnossa, olihan se jossakin tutkimuksessakin että Kiikoisissa kunnan kiinteistöjen korjausvelka oli tosi pieni.

    22:11 Vaikuttaa siltä että virkamiesten ja joidenkin luottamushenkilöjen tavoite on sulkea kaikki Keikyän koulut. Vain muutama valtuutettu ymmärsi tämän asian ja olisi halunnut säästää Keikyän koulun siihen asti kun Pehulan koulu olisi korjattu.

  • Nimetön

    eI rakennuksen kunnossapitoon ainakaan ole panostettu – huonolta näyttää ulkoseinien maalipinta – kun siitä ohi ajelee voi todeta

  • Nimetön

    Kyllä Vammalan lukion nimi on muutettava Sastamalan lukioksi. Viesti ei ole väärässä paikassa.

    • Nimetön

      Olen ihan samaa mieltä. Kun Sastamala tuli, piti luovuttaman näistä entisistä jaotteluista, ja nimistä, vaan kuinkas on käynyt. Ihmettelen todella tuota Vammala nimen käyttövimmaa tässä asiassa. Hei haloo, kunnat on yhdistetty ja tuo Sastamalan lukio on ihan käypä nimi tässä tilanteessa.

      • Nimetön

        Voi olla että tässä ja tuossa on yhteistä kyläkokoomuspolitiikkojen Naatula ja Tamminen , turhaantuneisuus ja tyhmä kostomenttaliteetti.

  • Nimetön

    Miksi sylväätä sitten korjataan vaikka on täysi homekoulu jos tutkittais…

  • kaupunkilainen

    Eihän tuossa puukoulussa tarjota enää muuta opetuista kuin esikoulua. Muut opiskelevat nk kivipuolella. Siellä on myös liikuntasali sekä kirjaston tieltä siirretty vanhusten ruokapalvelu. Oletan, että yksityiselle myydystä ex-kunnantalosta voitaisiin vuokrata tiloja opetuskäyttöön. Sisäilmanlaatu parani omistajaa vaihtamalla. Samalla tavalla taisi käydä Karkku-kodillekin. Tasearvon mukaan sieltäkin löytyy ilmaongelmia… Aivan käsittämätöntä peliä virkamiehiltä. Tässä tapauksessa arvostelun kohteena on insinööri Tuomisto!!!

  • Kyllähän totuus on että

    Olisi pitänyt valita talon ulkopuolelta uusi tekninen johtaja,mutta ei vissiin uskallettu…pelättiin kai että uusi ihminen olisi pistänyt organisaatioon vauhtia…nyt saatiin jatkaa rauhassa eläkepäiviä odotellessa…
    Onkohan kuitenkaan insinööri…joko rakennusarkkitehti tai arkkitehti…Mäntän lahja Sastamalalle…

    Suodenniemen Heikkilästäkin taisi loppua kosteus ongelmat kun rakennus myytiin..

  • Nimetön

    Tyttäreni kävi aikoinaan kolmea eri homekoulua. ( ei Sastamalassa). Hänelle jäi muistoksi siltä ajalta krooninen nuha ym. oireita. On aika kallista lystiä pitää yllä näitä homekouluja. Itse olin töissä homeisella terveysasemalla ja sain muistoksi siltä ajalta astman. Tästä ei saanut työssä ollessa puhua, ettei mene asiakkaiden tietoon. ( Ei Sastamalassa) Nyt kun olen eläkkeellä astman oireet ovat helpottaneet.
    Kyllä nämä lasten -ja nuorten tilat pitäisi olla asianmukaisia esim. hirrestä tehtyjä taloja niissä ei ole homeongelmaa.

Kommentointi ei ole käytössä.