Karkun vastaanottokeskuksen johtaja haluaa katkoa huhuilta siivet

Moituba, Mostafa, Moshtaq ja Masomeh ovat päässeet uuden elämän alkuun Sastamalan Karkussa. Alueviesti tapasi heidät joulukuussa 2015.
Moituba, Mostafa, Moshtaq ja Masomeh ovat päässeet uuden elämän alkuun Sastamalan Karkussa. Alueviesti tapasi heidät joulukuussa 2015.

Karkun vastaanottokeskukseen tuli 25. helmikuuta uusia asukkaita Maahanmuuttoviraston päätöksellä. Tulijat ovat pääsääntöisesti irakilaisia miehiä. Tulijoiden joukossa on myös yksi kolmihenkinen perhe.

Uusia turvapaikanhakijoita saapui yhteensä 62 entisistä hätämajoitustiloista ympäri Etelä-Suomea. He ovat oleskelleet Suomessa jo kuukausia.

”Näin ollen oletamme, että uudet tulijat on jo perehdytetty suomalaiseen yhteiskuntaan, tapoihin ja lakeihin. Siitä huolimatta tulemme pitämään uusille tulijoille tehostettua tiedottamista heidän velvollisuuksistaan ja säännöistä Karkussa”, Pihlajalinnan tiedottaja Jatta Tuomikoski sanoo.

Karkun vastaanottokeskuksen johtaja Harri Heinonen julkaisi tänään perjantaina Karkun kylätuvan Facebook-sivulla kirjoituksen, jolla hän omien sanojensa mukaan haluaa katkoa huhuilta siivet.

Alueviesti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan:

”Terveisiä Karkun vastaanottokeskuksesta.

Haluan katkaista erilaisilta huhuilta siivet ja kertoa hieman faktoja vastaanottokeskuksemme toiminnasta. Ennen toiminnan aloittamista olimme siinä tiedossa, että Karkkuun tullaan sijoittamaan lähinnä perheitä ja yksinäisiä naisia, ja näin alkuvaiheessa tapahtuikin. Vahvuutemme oli pitkään noin 40 asukasta.

Maahanmuuttovirran tyrehdyttyä maahanmuuttovirasto ”jäädytti” uusien vastaanottokeskusten perustamisen/avaamisen ja kartoitti olemassa olevien keskusten vapaat asukaspaikat. Näiden tietojen perusteella (ja vastaanottokeskuksissa suorittamiensa tarkastusten perusteella) Migri päätti kohdentaa asukkaita lakkautettavista hätämajoitusyksiköistä olemassa oleviin vastaanottokeskuksiin. Tässä kohdennuksessa Karkkuun tuli 25.2 viitisenkymmentä uutta asukasta, joista pääosa on miehiä. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksemme asukkaista noin puolet on perheitä ja yksittäisiä naisia ja puolet miehiä, joiden ikähaarukka on 18 – 55 vuotta.

Muutamia faktoja alkutaipaleesta: poliisi on käynyt paikalle hälytettynä kerran (kovimpaan pakkasaikaan yksi asukkaista oli hetken eksyksissä), ambulanssi on käynyt neljästi (kerran henkilökunnan sairastapaus, kolme kertaa asukkaiden) ja palokunta kerran (automaattijärjestelmän tunnistinvika). Asukkaamme eivät ole tietääksemme aiheuttaneet myöskään häiriöitä ympäristössä.

Sastamalan poliisipartio käy epäsäännöllisin väliajoin ”näyttäytymässä” vastaanottokeskuksessamme, toiminta on pyydettyä ja ennaltaehkäisevää. Siksi siis partio näkyy Karkussa aiempaa useammin.

Tulemme jatkamaan toimintaamme aloittamallamme, jo hyväksi koetulla tavalla, huolimatta lisääntyneestä asukasmäärästämme. Lisääntynyt asukasmäärä tulee varmasti näkymään myös kylän raitilla.

Kiitän kaikkia karkkulaisia tähänastisesta suhtautumisesta toimintaamme kohtaan. Tarjoamme yhä enenevässä määrin tekemistä vapaaehtoisille ja otamme enemmän kuin mielellämme vastaan kaikki ideat asukkaidemme aktivoinnista. Kaikki aktiviteetti-ideat käsitellään ja mahdollisuudet niiden toteuttamiseen selvitetään.

Pyydän, että otatte meihin yhteyttä HETI, jos asukkaamme aiheuttavat vähäisimmässäkään määrin häiriöitä tai pahennusta ympäristössä. Tulemme kirjaamaan kaikki mahdolliset (todennetut) häiriötilanteet häiriötilanneilmoituksena ja ilmoitamme ne maahanmuuttovirastolle.

Minä ja osaava henkilökuntani pidämme osaltamme huolen siitä, että vastaanottokeskuksessa on turvallista olla sekä siitä, että ympäristössä on turvallista olla.
Tavoitat meidät numerosta 0406203062.”

Kommentointi ei ole käytössä.