Kemiran tehtaalla Sastamalassa paloi – Yksi pelastustöihin osallistunut terveyskeskukseen

Kemira
Pelastuslaitoksen yksiköitä Kemiran kloraattitehtaan lähellä aamulla noin kello 6.45.
Kemiran tehdas
Kemiran kloraattitehdas Sastamalassa varhain sunnuntaina noin kello 5.15. Pelastuslaitoksen yksiköitä oli tehdasalueen aitojen sisällä ainakin kuvassa vasemmalla. Kirkkaat valoläikät korkealla ovat tehtaan valaistusta. Alueella oli sankka sumu.

Sastamalassa pelastuslaitos sai ilmoituksen suuresta rakennuspalosta Kemiran kloraattitehtaalla Pehulassa varhain sunnuntaina. Onnettomuudesta ei aiheutunut vaaraa ulkopuolisille.

Pirkanmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että palavan kaasun linjastossa tapahtuneen paineennousun seurauksena kaasua vapautui rajattuun tilaan aiheuttaen tulipalon. Tulipalon johdosta tapahtui vuoto suolahapposäiliössä.

Tulipalo on sammutettu, säiliö on saatu tyhjennettyä ja tilanne on hallinnassa.

Yksi pelastustustöihin osallistunut terveyskeskukseen

Muutamia pelastustöihin osallistuneita on suolahappovuodon vuoksi mahdollisesti altistunut kemikaalihöyryille. Yksi henkilö on toimitettu terveyskeskukseen. Muille on annettu ohjeet jatkotoimenpiteistä.

Onnettomuuden syystä ja aineellisista vahingoista ei ole tarkempaa tietoa.

Tehtaan edustajalta saadun arvion mukaan tehdasrakennus ei ole vaurioitunut ulospäin.

Pelastuslaitos paikalle runsaalla kalustolla

Tehtaalle hälytettiin noin kello 4.50 lukuisia pelastuslaitoksen yksiköitä. Aamuviiden jälkeen niitä oli tehdasalueen sisällä useita. Paikalle saapui ambulanssi, joka jäi aitojen ulkopuolelle. Hetken kuluttua tehtaalle ajoi kolme-neljä pelastuslaitoksen yksikköä lisää. Myöhemmin aamulla poliisipartio valvoi liikennettä tehtaan portilla.

Ennen aamukuutta pelastuslaitoksen yksiköitä oli paikalla yhdeksän. ”Sammutustyöt ovat jälkiraivausvaiheessa”, kertoi päällikköpäivystäjä Pekka Mutikainen tuolloin.

Pehulassa äänihavaintoja ja ilmassa tuntui käryä

Ennen hälytystä Pehulassa ja lähiympäristössä oli kuultu vaimea, helähdyksenomainen, räjähtävä ääni. Alueella tuntui aamuviiden jälkeen heikko, hitsauksenomainen palaneen käry.

Päällikköpäivystäjä Mutikainen arvelee, että havainnot liittyvät onnettomuuteen. ”Tuulen suunta on taajamasta poispäin”, hän sanoi.

Varhain aamulla Pehulassa oli sankka sumu, jonka vuoksi näkyvyys oli erittäin huono.

Aiempia onnettomuuksia Finniksellä:

31.10.2005: Hienokemikaalitehtaan pulveritehtaalla räjähti kuivain. Räjähdyksen seurauksena natriumkloraattitehtaan vedyn ulospuhallusputken päässä syttyi palo. Onnettomuuden välitön syy oli veden käyttö tukoksen aukaisemiseen. Ei henkilövahinkoja.

9.6.1999: Yksi työntekijä kuoli hienokemikaalitehtaalla sattuneessa räjähdyksessä.

Videolla pelastuslaitoksen yksiköitä kloraattitehtaan lähellä noin kello 6.45.

Kemira
Kemiran kloraattitehdasta.
Kemira
Poliisi valvoi liikennettä tehtaan portilla.
Kemira
Pelastuslaitoksen yksiköitä kloraattitehtaan lähellä aamulla noin kello 6.45.

Kemiran kloraattitehdas sunnuntaiaamuna noin kello 5.15. Videolla näkyvät kirkkaat valoläikät ovat tehtaan valaistusta. Alueella oli sankka sumu.

Uutista on päivitetty julkaisun jälkeen, kun lisätietoja on saatu.