”Kuntapaikat takaavat paremman yhteiskuntarauhan”

Kuvituskuva Punkalaitumen vastaanottokeskuksesta.
Kuvituskuva Punkalaitumen vastaanottokeskuksesta.

Oleskeluluvan saaville turvapaikanhakijoille kaivataan lisää kuntapaikkoja. Viime vuonna Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista noin 10 000 saanee oleskeluluvan, mutta toistaiseksi sovittuja kuntapaikkoja on tarjolla vain noin neljännekselle.

Huittisten hallintojohtaja Katariina Koivisto kertoo, että kaupunki on käynyt Satakunnan ely-keskuksen kanssa neuvotteluja vajaasta 20 kuntapaikasta.

”Määrä tarkentuu myöhemmin, ja asia etenee toukokuussa perusturvalautakunnan kautta kaupunginhallituksen käsittelyyn.”

Sastamalassa ei kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan ole vielä näköpiirissä päätöksiä asian tiimoilta.

”Meillä on Punkalaitumen kanssa yhteinen kotouttamisohjelma, ja elyn kanssa on jo olemassa sopimus, joka takaa meille valtion korvauksen kolmeksi vuodeksi. Kuntapaikkojen lukumäärästä tai mistään muustakaan konkreettisesta ei ole kuitenkaan neuvoteltu.”

Kaupunkilehtien uutisseminaarissa viime perjantaina puhunut työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps)  toivoi kunnilta ja kunnanvaltuustoilta nykyistä myönteisempää suhtautumista maahantulijoiden asuttamiseen.

”Turvapaikanhakijoiden hajasijoittaminen kuntiin ehkäisee ongelmia. Paljon pahempi vaihtoehto on nuorten miesten jääminen pitkiksi ajoiksi vastaanottokeskuksiin. Kuntapaikat ovat yhteiskuntarauhan kannalta parempi vaihtoehto”, Lindström sanoi.

Ministeri joutui seminaarissa kommentoimaan oman puolueensa kunnanvaltuutettujen roolia asiassa. Lindström huomautti, että perussuomalaisten riveistä löytyy monenlaista suhtautumista kotouttamiseen ja mainitsi Punkalaitumen kotouttamismallin.

”Perussuomalaisilla on Punkalaitumella vahva edustus, ja kunta on hoitanut kotouttamisasiat esimerkillisen hyvin.”

Monet kunnat ovat perustelleet nihkeää suhtautumista kiintiöpakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin kireällä taloudella.

Lindströmin mukaan ainoa porkkana kuntapaikka-asiassa on raha. Kunnissa kun kannetaan huolta muun muassa valtion maksamien kotouttamiskorvausten riittävyydestä.

Kaupunkilehtien seminaarissa Helsingissä puhunut Jari Lindström väläytti ajatusta "lisäporkkanasta" kuntapaikkojen saamiseksi.
Kaupunkilehtien seminaarissa Helsingissä puhunut Jari Lindström väläytti ajatusta ”lisäporkkanasta” kuntapaikkojen saamiseksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valtio maksaa kunnille vastaanotetuista henkilöistä kolmen vuoden ajan ns. laskennallista korvausta, joka on tällä hetkellä alle 7-vuotiaasta 6845 euroa/vuosi, ja yli 7-vuotiaasta 2300 euroa/vuosi.

  • Kyttäävä naapuri

    Kaupunki saa lisää elättejä. Ei ne ikuna mitään tee, kun ei oo tarvinnu.

    • Nimetön

      Kävin juuri hammaslääkärissä. Hampaani paikkasi irakilaissyntyinen lääkäri. Kotiin palasin bussilla, jota ajoi iranilainen kuljettaja. Tosin poikkesin ensin kurdin pitämän kebab-paikan kautta. Pihalla kaatoi puita kosovolainen metsuri ja mainospostia jakoi afganistanilainen nainen. Ainoat joutilaat, joihin törmäsin, olivat kantasuomalaisia ryyppyremmejä ja örveltäjiä. Ei ne ikuna mitään tee, kun ei oo tarvinnu.

      • Kyttäävä naapuri

        Eipä oo täällä tyrväällä tohon törmänny ja toivottavasti ei törmääkkään. Pitää ruveta seuraamaan, kuka postia jakaa kun vain osa tulee perille………

      • Nimetön

        Kyttäävä naapuri julistaa ensin, että maahanmuuuttajat eivät tee töitä ja itkee heti perään, että he eivät saisi tehdä töitä, esim jakaa postia. Taidat olla itsekin työtä tekemätön yhteiskunnan loinen, jos sinulla on aikaa kytätä koko päivä kotona postinjakajia.

  • Vesa vierre

    Valtio maksaa meidän veroista meidän kunnalle. Kun valtion meidän veroista maksama tuki loppuu niin sitten kunta maksaa hautaan asti kustannukset meidän maksamilla veroilla.

  • Nimetön

    Niin no, maksetaanhan työttömyyskorvauksistakin kunnallisvero. Sitä et pysyty välttämään, tosin sosiaalituen piirissä olet aina nettosaaja.

  • hildu

    – kuinka paljon Huittisissa on näitä mökkkivieraita ? Onko jo kymmenissä ,vai sadoissa määrissä ? -Lisää tietysti pukkaa, sinne , samoin kuin muuallekin. Ei tarvi kuin katsoa televisiosta, näitä kuvia maista, josta lähtevät , väkeä näkyy olevan pilvinpimein ja lisää syntyy. Entä jos näiden pakolaisten sekaan on ujuttautunut koulutettuja terroristeja ,niinkuin media on vihjailut, se olisi huonompi juttu. Siinä voi käydä niin, että noin 300 vuoden päästä, he ovat vallanneet, koko maapallon. – ei kait sentään. ..se on ajatus vain…..

    • Nimetön

      Onhan näiden joukossa terroristeja ja rikollisia – suomessakin. Sehän on jo todistettukin.

    • Kyttäävä naapuri

      Se vaan harmittaa, kun ei voi noiden vuoksi naapurikaan tyttöjään uimahalliin päästään kun siellä kyttäävät.

Kommentointi ei ole käytössä.