Kirjakaupungissa robottikin satuilee

Ennen Hensun satutuokion alkua tunnelmat olisvat jännittyneet. "Onkohan siitä patterit loppu", tuumi joku huolestuneena. Kuva: Minna Isotalo
Ennen Hensun satutuokion alkua tunnelmat olivat jännittyneet. ”Onkohan siitä patterit loppu”, tuumi joku huolestuneena. Kuva: Minna Isotalo

Lukumarsu Esko-Einari ei ole ainoa kirjakaupunki Sastamalan lapsia tarinoiden pariin johdattava hahmo. Lukumarsu kannustaa läsnäolollaan nuoria lukijoita, Saskyn opiskelijoiden kouluttama Hensu-robotti puolestaan kertoo satuja.

Hensu piti ensimmäisen satutuntinsa pääkirjastossa tänään keskiviikkona. Häntä kuulemaan oli saapunut joukko Koiramäen päiväkodin esikoululaisia sekä muutamia perhepäivähoitajia hoidettavineen.

”Oooh”, ”vau” ja ”kattokaa ny”, kuuluivat lapsien kommentit.

”Onko se elävä? Sen on pakko olla elävä”, ihmetteli joku.

Hensu esitti liikkeillään ja ääniefekteillä sanomaansa elävöittäen kaksi satua. Toinen kertoi maahanmuuttajapoika Salemin toiveesta saada suomalaisia ystäviä ja toinen varastelevasta rengistä. Tuokion päätteeksi jumpattiin.

Tarinoita enemmän kuulijakuntaa puhutti niiden esittäjä.

”Robotti olisi parempi lukija kuin päiväkodin täti.”

”Johtuisikohan se siitä, että robotti on helpommin käskytettävissä”, eskarin opettaja tuumi hymyssä suin.

Kirjastonjohtaja Sari Sillanpään mielestä robotin vierailu oli mukava kokeilu. Tarkoitus ei siis ole syrjäyttää satusetiä ja -tätejä, vaan robotti on hauska esiintyjä esiintyjien joukossa.

”Vaikka toki tässä olisi potentiaalia vaikka mihin. Paljon puhutaan siitä, miten poikien lukutaito on vaarassa. Robotti voisi innostaa heitä kirjojen pariin.”

Hensun ohjelmoinnista vastanneille hyvinvointiteknologian opiskelijoille Juha Jussillalle ja Lauri Järventaukselle Hensun satuhetki oli ennen kaikkea oppimistilanne.

”Mukava saada palautetta. Nyt meillä on kehitteillä interaktiivinen satu, jossa lapset voivat osallistua tarinan kulkuun ja vaikuttaa juonenkäänteisiin.”

Kirjastolla kuullut sadut olivat lähtöisin Juhan veljen, Jukka Jussilan kynästä.

Satuilun päätteeksi Hensu ohjasi jumppatuokion. Kuva: Minna Isotalo
Satuilun päätteeksi Hensu ohjasi jumppatuokion. Kuva: Minna Isotalo

KATSO VIDEO, jolla Hensun lukunäyte:

 

  • Nimetön

    Kyllä lapselle lukeva äiti tai isä päihittää kaikki robotit!!!

    • Nimetön

      Toi nyt on itsestään selvää. Kiva juttu silti tommonen robottikin, ”esiintyjä esiintyjien joukossa”.

Kommentointi ei ole käytössä.