Kaupunginjohtaja: ”Sastamalalla hyvä mahdollisuus kasvattaa asukasmääräänsä”

Sastamala menetti viime vuonna noin 152 asukasta. Muuttotappion osuus on luvusta noin kolmasosa. ”Suunta on samanlainen, kuin muissakin Pirkanmaan maaseutukaupungeissa, kun taas Tampere ja sen ympäristökunnat kasvavat”, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg muistuttaa. Hänen mukaansa Sastamalalla on kuitenkin hyvä mahdollisuus kasvattaa asukasmääräänsä. ”Täältä on kohtuullinen etäisyys Tampereelle, hyvät pendelöintimahdollisuudet eri suuntiin, monipuolinen elinkeinorakenne ja asumiseen erilaisia vaihtoehtoja”, hän luettelee. Mitään yksittäistä toimenpidettä kasvuun ei Malmbergin mukaan kuitenkaan ole, vaan kehitys vaatii monia samansuuntaisia toimenpiteitä. Tätä pitkäjänteistä suunnittelutyötä on jo alettu tehdä. Esimerkiksi keskustan elävöittämishanke on jo polkaistu käyntiin, samoin kylien kehittämishanke.

Malmbergin mukaan tärkeimpiä vetoimatekijöitä ovat työpaikat sekä asumiseen liittyvät toimenpiteet. ”Meillä esimerkiksi yhtiömuotoinen rakentaminen keskustaan on ollut hyvää. Kukkurin tontit tulevat myyntiin 2017, mutta Häijään kasvukeskuksen osalta olemme ollet myöhässä kaavoituksen kanssa. Vuoteen 2018 mennessä tonttitarjontaa tulee sieltäkin lisää”, hän lupaa.

Malmberg toteaa, että kaupungin imagoa ei rakenneta pelkillä messuilla, vaan arjessa ja yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Siihen kuuluvat esimerkiksi yhdistykset, yritykset ja asukkaat.
”Pitkän neuvotteluprosessin seurauksena kaupunki on kahdella kaupalla, ensin Senaattikiinteistöjen ja nyt Patrian kanssa, saanut hankittua 40 hehtaaria maata. Tavoitteenamme on luoda nykyaikainen ja erittäin kilpailukykyinen yritysalue Sastamalaan. Viime vuonna tehty höyryputken rakentaminen alueen lähistölle tuo merkittävän kilpailuedun koko alueelle. Kyseinen hanke oli loitava esimerkki julkisen ja yksityisten kumppaneiden yhteistyöstä”, Malmberg toteaa.

Kysy kaupunginjohtajalta

Iskelmä Sastamalan paikallismakasiinissa 20.5. kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg vastaa kaupunkilaisia askarruttaviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi toimitus@alueviesti.fi tai Alueviestin verkkosivun palaute ja juttuvinkit -osion kautta. Kysymysten tulee olla perillä 13.5. mennessä.
Paikallismakasiini alkaa kello 13. Kysy kaupunginjohtajalta -osio kuullaan heti lähetyksen aluksi.

Lue kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin ajatuksista lisää Alueviestistä 4.5.

Poimintoja

  • Nimetön

    Vinkki kaupunginjohtajalle, uimahalli keskustaan olisi aikamoinen vetovoimatekijä.
    Niin on ainakin muissa kaupungeissa tapahtunut.

    • Nimetön

      samaa mieltä sun kanssasi,lisäksi viheralueet oikeeseen käyttöön. Sastamala on kaunis kaupunki

    • Nimetön

      Muualla kaupungeissa on jo uimahallit. Ketkä niiltä paikkakunnilta muuttaisivat Sastamalaan nykyisilläkään tuloveroprosenteilla, jotka vielä noussevat.

    • Nimetön

      vinkki sulle nimetön! Sastamalassa on jo 2 uimahallia.käytä ny niitäkin ennen kun rutiset uutta!

      • Nimetön

        Niin on. Ja minkä takia kaikki pitäis pystyttää Vammalan alueelle, onhan tämä suuri kuntaliitoskaupunki ja niin kuin edellinenkin kirjoittaja totesi, on jo kaksi hallia, joita voi hyvin käyttää.

    • Heikko aines veks

      Toinen tippi kaupunginjohtajalle:

      Kateelliset ja kaunaiset kuntalaiset voisi maksaa pois eli antaa menolippu. Yleensä paikalliset pirut, lue ikänsä seudulla kuteneet ovat kaiken kehityksen jarruina ja pilaavat kaiken ideoinnin alkuunsa.

      Tippi numero 2:

      Miksi opettajat ja muut hyväpalkkaiset tulevat Tampereelta, vievät sinne verorahansa ja käyvät täällä vain kääntymässä? Heitä pitäisi houkutella asukkaiksi, ei elämäntapaintiaaneja tai heikon koulutuksen ja alhaisen työaseman henkilöitä.

      Veropohja on liian heikko, samoin aines, joka on jämähtänyt paikkakunnalle. Fiksuin väki karkaa pois tai pakosta käy töissä, kun Tampereella on taso liian korkea, koulutettua väkeä ylenpalttisesti.

      Siis menolippu kouraan, muuttoavustusta ja tilalle hyväpalkkaisia. Niin se yhtälö toimisi eikä koko elämä menisi kateuteen, kampitukseen ja alhaisuuteen. Niihin kyllä törmää jokainen tänne muuttanut, ennemmin tai myöhemmin.

  • Nimetön

    No kysymys tulee tässä; onko uimahallista puhuttu ”kulisseissa”

  • Nimetön

    Ja kouluja kiinni pikku kylistä lisää niin porukka muuttaa enemmän pois sastamalasta….

  • Rehellisiä mietelmiä

    Kaupunginjohtajalle purtavaa:

    – Sastamala on lähes pystyyn kuollut kaupunki. Kaikki tapahtumat alkavat sanalla vanha, ja se kuvaa todella hyvin koko kaupungin imagoa.

    -Jos haluat kaupunkiin nuoria perheitä, heille on tarjottava töitä ja toimeentuloa. Se, että työpaikkoihin pääsee vain suhteilla ja oikeaan sukuun naittamalla itsensä, ei hyvää kuvaa anna muualta tulleille koulutetuille perheille. On käsittämätöntä, miten nepotismi jyllää jo kesätyöpaikkojen suhteen. Moni katkeroituu jo tuossa vaiheessa ja päättää heti pakollisten koulutusten jälkeen lähteä isompiin ympyröihin. Ja tekeekin niin.

    -Terveyskeskuksessa työskentelee työhaluttomia ja -taidottomia henkilöitä. Kun veronmaksaja ei pääse puhelimella läpi tai hyvin vähän koulutusta saanut torppaaja siellä alkupäässä utelee vaivojen syitä, alkaa Tampereen suunta ja yksityiset lääkäriasemat kiinnostaa. Onko kaupungin veronmaksajien etu, että sairaudet kroonistuvat tuollaisen myllytyksen aikana? Erikoissairaanhoito tunnetusti maksaa maltaita. Eikö olisi järkevämpää hoidattaa alkavat krempat saman tien ja jättää hallintokukkaset ilman töitä?

    -Kuinka paljon kaupunki sijoittaa luonnonympäristön siistimiseen? Törkyiset rannat, jokainen puro ja vesistöalue tursuaa törkyä, muovia, metallia ja kaikkea maan väliltä. Ei ole oikein, että yksityiset kansalaiset poimivat lähes päätyökseen lenkkipolkujensa varsia pullonkauloista.
    Hopun lenkkipolun varsi käy Intian slummialueesta. Kuka hoitaa aluetta? Kuka vastaa sen siisteydestä? Kuka? Ei palkkaa ihmiselle, joka ei aluetta siisti tai pidä huolta.
    -Pitäisi rajoittaa voimakkaasti seniorikansalaisten muuttoa kantakaupunkiin. Aktiivisille perheellisille pitäisi rakentaa omia kerrostaloyhteisöjä, joissa eivät häiriintyneet muistisairaat heitä piinaisi tai koko yhteisön elämää laittomuuksillaan estäisi. Kantakaupungin alueella elää liikaa avohoitopotilaita, jotka karkottavat aktiiviväestöä pois koko kaupungista.
    Omaiset jättävät tahallaan näitä höperöitä (ilkeitä dementikkoja siis) kerrostalokolhooseihin. Miten paljon he oikeasti aiheuttavat kaikenlaista mielipahaa perättömillä ilmiannoilla, voi vain jokainen laskea. Työajan menetystä, eri tahojen selvittelyjä. Ei ole mielikuvituksella rajoja, kun höppänät alkavat horista.

    -Vielä voi hyvä kaupunginjohtaja kysyä, miksi täältä pois muuttaneet lähes kiroavat koko alueen. Maisemaa kehutaan, samoin kirjastoa. Miksi kaikki muu tuntui kismittävän muuttajia? Ilmapiiri on todella ikävä, ei se siellä teidän loukkaantumisryhmissä parane. Kuunnelkaa oikeasti mitä poismuuttaneet kertovat ja yrittäkää edes yhden ainoan kerran olla vetämättä hernettä nenään ja tehdä edes yhdelle tässä listassa esitetylle asialle jotain.

    Eläkkeen, palkan ja muiden etujen meressä elävät voivat tehdä jotain yhteisönsä hyväksi. Ei kai enää ole se kuvitelma elossa, että kaupungin työt ovat ikuisia ja siellä ei tarvitse tehdä mitään?

    Et tietenkään voi jokaiseen älähdykseen puuttua, mutta mietipä näitä siellä kehitystyöryhmissä ja vetovoimapuppuohjausryhmissä. Totuuden siemen tulee yleensä tavallisilta ihmisiltä, ei palkollisilta tai kaupungista muuten hyötyviltä.

    Hyvää alkukesää sinne entiseen sairaalaan ja voimia tällaisen kaupungin johtamisessa!

    • Nimetön

      Miten niin Terveyskeskuksessa työskentelee työhaluttomia ja -taidottomia henkilöitä??? Omalla kohdalla kokemus on toinen,olen saanut sieltä hyvää palvelua ja myös asiantuntevaa. Älä yleistä.

      • Nimetön

        On siellä palvelu oleellisesti parantunut päivystyksessä !
        Ainoa kritiikin aihe on se, että väki laitetaan odottamaan päivystyshuoneen oven taakse. Valtava liukuovi ja hitäästi sulkeutuva. Vaikuttaa asiallisen palvelun kokemiseen. Lääkäri alkaa puhua ja kysellä ennen tuon mainitun oven sulkeutumista, kun sisälle kutsutaan.

    • Kyrwää

      Hyvä kirjoitus ja monesta asiasta olen samaa mieltä,varsinkin tuo kaupungin imago joka on vanhoja kirjoja,vanhoja kirkkoja,vanhoja autoja,vanhaa tavaraa,museoita,vanhoja pappiloita,vanhoja ihmisiä,vanhojen aikojen muistelua,perinnepäiviä ja jos lapsille ja nuorille jotain järjestetään niin siinä on sitten aina mukana uskontohömppää,alle kouluikäisiäkin jo koitetaan aivopestä hihhuliyhteisöön. Se ei kauheasti houkuta sivistyneitä nuoria perheitä muualta Suomesta tällaiselle paikkakunnalle. Terveyskeskuksesta ei moitittavaa,ainakin itse siellä saanut hyvää palvelua!

      • se ulottuu kaikkialle

        kyrwää puhuu totta, uskontoa koetettiin meidänkin perheelle tyrkyttää jokaisessa tilaisuudessa mitä vain järjestettiin. kiusallista ja harmillista. piti näytellä, että joo ollaan kohteliaita kuulostellaan ja naurettiin myöhemmin.

        vaikeaa olla seudulla ei-uskovainen hihhuleiden kehdossa. Jopa Tyrväänkylässä käynti saa olon pahaksi; siellä vasta onkin hihhuleita, oikein tienvarsi pursuaa kylttejä.

        hyvä kun ei tartte enää teeskennellä. voipi erota kirkosta ja hihittää niitä, jotka tekopyhiä jutteluita kuulostelemaan joutuvat vanhempineen ja penskoineen. lähtien rippikoulusta, vaatimuksista että vanhemmat istuvat myös rippilapsen kanssa jokaisessa palveluksessa!
        ennenkuulumatonta, nauroivat hesalaiset ystävämme.

    • Nimetön

      Vai että vanhukset syrjäkyliin. E m. mielipiteen kirjoittaja ikääntyy itsekin!!!!
      Törkeää kirjoittelua.

    • Alex

      Rehellisiä mietelmiä -kirjoittajalle.
      Tämä ei ole vastaus kirjoitukseesi, sillä se lienee suunnattu kaupunginjohtajalle. Koska olen muutamissa asioissa samaa mieltä kanssasi, saanen kuitenkin kommentoida.
      ”Jos haluat kaupunkiin nuoria perheitä, heille on tarjottava töitä ja toimeentuloa.” on varsin selkeä ohje kaupunginjohtajalle ja niitähän tässä pyydettiin.
      On pakko olla samaa mieltä, että töihin pääsevät vain sukulaiset, sillä sellainen tapaus sattui omalle kohdallenikin: Kaksi sukulaismiestäni (tyttären poikia) otettiin sähköfirmaan töihin vaikka minulla ei mitään suhteita ollutkaan; ei edes asiakassuhdetta.

      Kun on monta perussairautta (Aiha, Astma,Diabetes, Sydämen vajaatoiminta, katkennut akillesjänne ym) on pakko käydä terveyskeskuksessa viikottain; joskus parikin kertaa. Mitään ammattitaidottomuutta en ole käyntieni aikana havainnut; henkilökunta taitaa tehtävänsä ja yhtään valelääkäriä ei ole vastaani tullut. Kirjoitit myös ”entisestä” sairaalasta, mutta kyllä se oli siellä ainakin vielä eilen.

      Vanhuksista olen pitkälti samaa mieltä. Olen varma, että sinullakin on vanhemmat, kukaties isovanhemmatkin. Minullakin oli, jälkimmäisiä jopa parittain – suuria saatanoita kaikki. Tämän tästä tulee mieleen ne monet selkäsaunat, jotka sain, palattuani naapurista – omenavarkaista.

      Itse en ole vielä kovin vanha, mutta sentää kahdeksan kymppiä on tullut ylitettyä ja olen etsimällä etsinyt sitä kolhoosia jossa täällä niitä vanhuksia pidetään. Jos tarkoitat sillä Hopun hoitokotia, niin tuskin sinä sinne kuitenkaan menisit asumaan.
      Keskustan seniorit asuvat suurelta osin omissa osakkeissaan, tai yksityisasunnoissa vuokralla ja myös monella heistä on kanssaihmisistään mielipahaa.

      Kun liikuntarajoitteinen vanhus istuu yksiössään neljän seinän vankina ja katsoo ikkunastaan nähdäkseen jossain lajitoverinsa – toisen ihmisen – hän ei kukaties huomaa sinua, tai reagoi sinuun joka ole nelinkontin jalkakäyävällä oksentamassa. Hänen ajatuksensa ovat kaukana muualla.
      Monasti kyllä kuulee sanottavan, että höperöt vanhuksen vahtaavat ja kyttäävät ”kunnon ihmisiä” ikkunoistaan.
      Pitkähkön elämäni varrella olen huomannut, ettei siinä tarvita mitään kovin erikoista turpavärkkiä jolla kanssaihmistäa voi nimitellä – esimerkiksi höperöksi.

      Missä lienevät sitten ne Sastamalan törkyiset rannat? Olen jälleen samaa mieltä, että sellaiset ovat kamalaa katseltavaa. Pysyäkseni kunnossa minun on pakko käydä joka päivä tekemässä jonkinlainen lenkki. Ellei maanantaita oteta lukuun ovat rannat joka aamu siistissä kunnossa. Mitä tulee intialaiseen slummiin, siihen kuuluvat eittämättä myös lehmät, eikä sellaista ole vielä kertaakaan tullut vastaan.

      On sinun kirjoituksessasi kyllä hieman liiottelun ja yleistämisen makua: ”jokainen puro” ”jokainen vesistöalue” jne. Täyttä asiaa se kaikki kuitenkin oli. Kun sinä itse, muutamassa kummenessä vuodessa tulet siihen tiettyyn ikään, (siis vanhaksi) niin älä mene missään tapauksessa kaupungin keskustaa asumaan – vaikka sinulla olisi siellä asuntokin – vaan hanki jostain erämaasta mukava mummonmökki. Siellä eivät naapurit häiritse. Siellä ympärilläsi vallitsee rauha ja hiljaisuus. Siellä on hyvä odotella noutajaansa, sillä ihminen ei koskaan, nukkumaan mennessä tiedä, milloin aamulla kuolleena herää.

      Alex Leppänen
      Kirjailija Sastamala
      https://kirja.elisa.fi/ekirja/kirje-uralilta

    • Shellin nurkasta

      Oliko kirjoituksessa mitään positiivisuutta? Haukkumalla asiat ei parane vaan esittämällä RATKAISUITA + laskelmia siihen päälle.

    • Kyttäävä naapuri

      Olet niin oikeassa. Täysin sisäänlämpiävä kylä, jossa suositaan sukulaisia ja tutun tuttuja. Asuntojen hinnatkin jo samaa luokkaa kun suuremmissa kaupungissa. Kaupungin tiedottaminenkin on salaista. Viime viikolla oli mennyt vesiputki poikki tokmannin kohdalla kaivuutöistä johtuen ja vesi tietysti loppui alueelta. Sitten kun vettä viimeinkin saatiin likavettä tuli putkien täydeltä koko seuraavan vuorokauden ja haju oli kamala.
      Itse maksamme kalliin hinnan tuosta likavedestä, jota jouduimme laskemaan viemäriin ja nyt vielä tervitaan putkimiestäkin tuon sontaveden vuoksi.
      Eihän kaupungin kannata myöntää, kun joku voi vaatia korvauksia.

      • Ruskeaa vettä myös keskustassa

        Pari viikkoa sitten myös keskustan eräässä kerrostalossa saatiin ”ihastella” ruskeaa vettä koko aamupäivän.
        Mistään ei muka tiedetty, paikalliseen tyyliin ”ei meillä ainakaan tullut ruskeaa vettä” ja huoltomiehen tokaisu, ettei tiedä tietenkään koko asiasta mitään.

        Vettä piti juoksuttaa ainakin tunti. Kuka maksaa? Minä en ainakaan. Menin valuttamaan vettä sinne, missä sen maksaa koko kunta. Harmitti peevelisti.

        Vastuuttomuutta on paljon, taloyhtiöiden tiedotus on perseestä. Ei kerrota, että jokaiseen huoneeseen tullaan säätämään yhtä ja toista. Tulla tömistellään vaan ovea rinkutellen, vaikka asiasta pitäisi ilmoittaa.

        Isännöintipuolelle vapaita markkinoita enemmän eli kouluttakaapa siellä tredu,sedu, winnovassa enemmän ihmisiä huoltopuolelle eikä miljoonatta parturikampaajaa, jotka työllistävät itsensä pääosin paikallisissa kaupoissa kassoina mahtavine irtiripsineen.

        Mahtoi monella mennä koulutus metsään, kun noin totaalisesti pitää alaansa vaihtaa.

  • Nimetön

    Suurin osa tapaamistamini ihmisistä ajattelee kylllä kaupungista positiivisesti. Äänekkäämmän pienen joukon narina vaan ikävä kyllä kuuluu ihan liikaa. Sille ei sen paremmin mitään voi kaupunginjohtaja tai kukaan muukaan. Uimahalli kun tänne vielä saataisiin niin asiat olisi mallillaan.

    • Elän, siis ihmettelen

      Sastamalassa on kaksi uimahallia. Käypä niissä.
      Omasta puolestani voin sanoa, että uimahallin puuttumattomuus ei ollut syy miksi muutin Tampereelle. Syy oli kaikissa. Ihmiset valittaa ja nurisee, jos järjestetään jotain tai vaikkapa jos kukaan ei järjestä mitään. Paikallisliikenne ei toimi ja autottomalle kulkeminen on hankalaa. Tai no toimii, kerran päivässä keskustaan ja kerran sieltä pois. Nykyään taitaa toimia muutaman kerran viikossa. Teatteri toimii muutaman kuukauden vuodessa. Yksi ainoa elokuvateatteri. Lätkää seuraavana piti lähtee joko Tampereelle, Poriin tai Turkuun. Mieluummin Tampereelle Tapparan kannattajana. Museo joka on nähty moneen kertaan, näyttely pysyy saman vuodesta toiseen. Avantouinti yhden ainoan seuran järjestämänä, muutaman kerran kun kävin niin sauna viileä. Muutama pubi jotka on niin nähty ja siellä kerran käydessä kaikki tiesi työpaikkaa myöten, että käyty on. Eli siis pienet piirit ja tieto kulkee salamaa nopeammin. Juoruakkoja ja pappoja kylä piukassa.
      Muutan takaisin Tyrväälle kun olen eläkkeellä ja kerta kaikkiaan kykenemätön osallistumaan yhtään mihinkään. Sitten on hyvä huilata Hopulla.

      • Nimetön

        Jos olet päässyt Manseen, elä ihmeessä palaa Hopulle. Siellä ne vie viimesetkin rahas.

  • Nimetön

    Olisi pitänyt reilusti profiloitua lapsiystävälliseksi kaupungiksi ja ottaa riskejä, pitää synnykset Vammalan sairaalassa ja pitää avoinna pikkukouluja riittävästi.
    Mutta nyt juna on mennyt…..

    • Hiljaista on kyläteillä

      paitsi koulubussit..

      Jotain olisi voitu tehdä toisinkin.

      Patria alueet ovat suuri kysymys merkki pitkään.

      Kaukolan ja Keikyän koulujen lopetus kuulemma säästää 250 000..sekö osataan laskea vai onko arvaus…samalla menee 2 miljoonan verotulot kun 300 asukasta vaihtaa maisemaa

    • Nimetön

      Eikä antaa lisätä rakentamista Taysin alueelle, kun tämän kehitysaskeleen jälkeen jo hetikohta puhuttiin, ettei niitä rakennuksia niin paljon tarvita sillekään alueelle,
      kun muut innovaatiot on tulossa avuksi…

  • Nimetön

    Positiivista viritystä on ilmassa esim tuo keskustan viihtyisyys-asia. Purnaajia riittää aina eikä heille ole koskaan asiat hyvin. Monella on peiliin katsomisen paikka.

  • Nimetön

    Mouhijärven ja Kiikoisten alueet kehittyvät Tampereen ja Porin imussa.

  • Nimetön

    Sastamalaan uimahalli, tori ja ympäristö kuntoon. lisää toripäiviä ja tapahtumia niiden ympärille. Torille ei pysäköintiä vaan vaikka kiinteä lava jossa voisi järjestää viikottaim jotain ohjelmaa. Sillä sitä syketää saadaan

    • Nimetön

      Ohjelmallinen iltatori jonakin iltana viikossa olisi kiva. Samaan aikaan muutkin liikkeet voisivat olla auki. Tyrwäyspäivät kerran viikossa periaatteella.

      • Nimetön

        Kannatan tätä iltatori ajatusta. Siellä jonkin verran myyntikojuja ja muusiikkia/esiintyjiä ja voisi laittaa myös jalalla koreasti. Tämä elävöittäis kaupunkikuvaa. Sylvään ranta pikaisesti kuntoon, nurmikkoa/isoja kiviä ym. somassa järjesteyksessä sekä penkkejä, jossa voi istuskella ja katsella kaunista vesistöaluetta.

      • Nimetön

        Kuka sen ohjelman maksaa? Esiintyjä, jolle ura on tärkeä, ei esiinny ilmaiseksi, koska sen seurauksena joutuu jatkossakin tekemään töitä pullakahvipalkalla. Kaupunki ei voi maksaa viuluja, koska siitä seuraa mielensäpahoittajien nettiviha.

  • Nimetön

    Eihän tänne kukkaan muuta, kun täällä asuu kateellisia ihmisiä.

  • Nimetön

    Niin metsä vastaa jne… Tänäkin aamuna lenkillä Rautaveden rantoja kävellessäni mietin millainen onni on saada asua näin kauniissa kaupungissa. Älkää pilatko ilmapiiriä valittamalla. Ja kyllä uimahallista olen samaa mieltä. Uinti on hyvä harrastus myös meille elläkeikäisille.

  • Nimetön

    Tärkeät asiat kuntoon; kuten ympärivuorokautinen päivystys sairaalalle, vähentäisi turhaa ambulanssi-taksi rallia. Ottaisivat mallia Turun puolesta, onhan Loimaallakin sairaala Tyksin alaisuudessa vastaavasti meillä Taysin alaisuudessa, tuon mallin mukaan yhdenvertaista kohtelua Suomenmaassa , sopivan sykkeen Sastamalassa

    • Kyttäävä naapuri

      Koko ajan vaan supistetaan sairaalan toimintaa, kai se kohta lopetetaan kokonaan. Tuleepa mielenterveyspotilaille lisää tiloja.

  • Nimetön

    Säälin saa ilmaiseksi, kateus pitää ansaita. Mitähän sitä tekis notta mainittaas, sanoo pohjalainen ja antaa akkain flänkyttää.

  • Nimetön

    Vanhemmat sukupolvethan on kaiken ns. rakentanut, nuoret vaan valittaa ja vaatii….

    • kun et itse käytä

      Taas tämä sama kitinä että on 2 uimahallia. Kyllä uimahallin pitää olla siellä missä suurin osa ihmisitäkin. Nykyiset hallit ovat niin surkeita ettei niihin ole viitsinyt mennä enää vuosiin. Itse et ilmeisesti käy ikinä mutta kitiset ja viisastelet.
      Täällä tehdään kaikenlaista muta mutta se uimahalli puuttuu ja sen pitää olla taajamassa. Hopun pururata on myös pikaisen parannuksen tarpeessa kun on jo pitkään ollut huonossa kunnossa ja kurainen. Ympäristö on roskainen ja likainen ja mopoautot ym ajelevat jatkuvasti radalla koska kunnon esteitä ei ole ja ralli jatkuu .

      • Nimetön

        Me kiikoislaiset käymme Porin uimahallissa, josta ei valittamista löydy. Pitkät altaat ja paljon muuta. Kyllä sinne Vammalastakin teitä pitkin pääsee!

      • Nimetön

        Ei ole aihetta kitinään tai viisasteluun sillä voin jopa valita kummassa hallissa käyn . Tosin kumpikaan ei ole kotiportillani.Sastamala on laaja pitäjä joten kulkea pitää jonkin verran.On mielestäni tärkeänpää koettaa säilyttää lähikoulut ja terveyspalvelut sillä ne ovat vetonaula uusien asukkaiden saamiseksi pitäjään.Ja kaikkiin näihin tarvitaan lisää verotuloja eli uusia yrityksiä olisi saatava alueelle.Juuri näiden verotulojen puuttuessa joudutaan palveluita leikkaamaan ja supistamaan.Nyt pitäisiä vain pohtia miten saadaan Sastamala kasvuun ja saadaan nykyiset palvelut pidettyä yllä.

      • Nimetön

        Yhtälailla voi sanoa, että ympärivuorokautisen päivystyksenkin pitää olla käytettävissä tämän suuruusluokan kaupungissa, turhaa ajeluttamista on vältettävä Tampereen suuntaan.

      • Nimetön

        ja taas tämä sama kitinä et uimahalli pitäs saada. käy ny edes näis 2 jotka jo on saatavilla ennen ku kitiset lisää. asut tietty torin laidalla vammalas ja olet laiska ja pitäs päästä altaaseen jo koti ovelta, vedä ittes jojoon!

  • Nimetön

    Ei lava torilla ja esiintyjät lisää työtä, väkeä ja toimeentuloa. Tehtaita ja töitä täällä tarvitaan, niiden perässä tulee immeiset.

  • Nimetön

    Kiikan halli on ihan perussiisti ja matka vain 10km ”sieltämissä on ihmisiä”…
    ei suurissakaan kaupungeissa kaikki asu uimahallin vieressä!

  • Raukkis

    Jotenkin umpiperä koko Sastamala. Ihmiset piileskelevät puun takana puistoteillä, ettei tarvitse tervehtiä. Juuri eräs koirantaluttaja (tullut vuosia vastaan, joskus puhuu, joskus tekee tuota) odotti monta minuuttia ison puun takana, ettei vain kohtaisi toista kävelijää. Huom! Toisella ei ollut koiraa. Ei tarvinnut tervehtiä, kun odotti puun takana…Mahtoi tulla aika pitkäksi..

    Sastamalassa parasta on vesistö ja kirjasto. Onneksi junalla pääsee pois, se sentään poimii kyytiinsä. Paikalliset eivät tarjoa kyytiä edes naapurilleen, jos näkevät tämän raahaavan isoja kasseja kävellen.

    Eräskin paikallislehdessä palkittu pamilainen illalla työstä tullessaan näki erään kantavan painavia kasseja junalta tullessaan. Arvaatte varmasti, ettei urheiluseuran tyyppi sormeaan ojentanut ja auttanut muutamaa kymmentä metriä, kun samaa matkaa mentiin vielä. Ajoi nopeasti ohi. Ei väliä, paikallislehti hänet hyvästä palvelusta palkitsi taannoin. Kun kamera ei käy, voi tehdä juuri tuollaista tyrvääläistä tökeryyttä.

    Jos tänne jostain onnettomasta syystä harhautuu, ei yleensä vuosienkaan jälkeen saa paikallisista sydänystävää tai -ystäviä. Kaikki asiat paikalliset kyllä onkivat toisesta selville, mutta itsestään eivät jaa mitään tietoja kuin murahduksia.

    Välttäkää koko aluetta, jos voitte lapsiperheet ja muualta tulleet. Ikävää on lisäksi kokea vuosien koulukiusaaminen. Sehän kumpuaa kotoa, vanhempien asenteista muualta tulleita, yleensä fiksumpia ihmisiä, kohtaan.
    Kirjapäivät ne vasta metka tapahtuma onkin. Paikalliset luimistelevat kulmilla, mutta eivät mene paremman väen sekaan. Aku Ankka -päivänä eli toisena päivänä luimistellaan sen teltan kulmilla ja napataan nopeasti akut mukaan halvalla. Nähty on monet kerrat.

    Jotenkin kirjakielteisiä tyyppejä..

    • Nimetön

      Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin. Kyllä sastamalaisesta ystävän saa, pitää vaan muistaa itse käyttäytyä kuten ystävän kuuluu. Ystävyys on vuorovaikutusta, pitää myös antaa eikä vain ottaa. Kukaan ei kaipaa kaverikseen huonoa mieltä levittävää valittajaa, ellei sitten toinen myrkynkylväjä. Jos pyytää palveluksia, oitää olla valmis myös itse palvelemaan. Sastamalassa on rajan kirot läsnä, satakuntalaisuus tahtoo joskus pulpahtaa pintaan kielteisellä tavalla. Siihen ei pidä vastata samalla mitalla, ellei halua vuosien kyräilyä.

      • Vino muuttaja

        Sastamalassa ei nimenomaan ole sitä kuuluisaa vastavuoroisuutta. Jos annat jotain vaikkapa lainaksi tai leivontapäivänä viet tuliaisia, takaisin saat likaisen puutarhavälineen ja pullapussi otetaan ovenraosta vastaan, ja nopeasti suljetaan ovi.

        Eräs poismuuttanut perhe jakoi ylimääräiset tavaransa tuttujen kesken. He pyysivät pientä vasta-apua taloteknisessä asiassa (pieni juttu, ei vaadi mitään koulutusta vaan pari työvälinettä ja hyvää tahtoa). Voitte arvata, miten lahjoittajaperheelle kävi? Aina tuli verukkeita, ettei voi tulla tekemään vastapalvelusta. Lopulta piti pyytää ihan muualta muuttaneelta se apu. Annettu tavaramäärä ei mitenkään ollut vastavuoroisuuden periaatteiden tasoinen. Hävetti sen perheen puolesta. Monin tavoin.

        Eivät saaneet pientä apua, mutta muuttajien monet tavarat kelpasivat. Jopa niin, että perheenäiti soitteli vielä jälkikäteen hetki ennen muuttoa ja mankui erästä huonekalua itselleen! Tuli vielä koko perheen voimalla sen hakemaan, eivätkä edes kiitosta osanneet sanoa, vaikka monta jäsentä tömisteli muuttotantereella useita minuutteja. Lahjoittaja ei saanut mitään muuta kuin sen kuuluisan mielen.

        Oi Herra armahda enää tässä tai tulevassa elämässä tyrvääläisiin, satakuntalaisiin törmäämästä tai heitä naapureikseen saamasta. Hyvää naapuruutta ei kehity vuosienkaan saatossa, vain sitä kirvesvartta tuttavuutta, jos oikein rumasti asiaa raapaistaan.

        Kuka p-le teidät on kasvattanut? Missä olette muuten opiskelleet, sivistyneet?

  • Nimetön

    Mielestäni on hyvä että kaupunkilaisilta nyt keskustan kehittämisen yhteysessä kysytään mielipiteitä. Muistakaa että negatiivinen kirjoittelu ei ole kenenkään etu ja luo vain huonoa ilmapiiriä.Hyvää kesää kaikille ja nautitaan kauniista kesäkaupunki Sastamalasta ja sen tapahtumista toivoo kesäasukas vielä, pian ympärivuotinen asukas

  • Nimetön

    Aivan aluksi vaihtoon kaikki kaupungin työntekijät kulttuuri markkinointi viestintä -ja matkailuosastoilta!!!!

  • Maisema ei pelasta paikallisilta piruilta

    Jos kaupunki on kaunis ja kaikkea siltä väliltä, miksi se on lähes autio? Keskustan alueelta lähtien ammottaa tyhjyys, hylätyt kadut. Jokunen ikiliikkuja loikkii samaan kellonaikaan samat polut, mutta muuten täysi kuolleisuus kaikessa eloisassa, vetävässä.

    Sanoisin, että huonot kokemukset seudulla asujien keskuudessa on suuri karkottaja. Tullaan vilpittömin mielin, halutaan tutustua ihmisiin, historiaan. Tulee seinä vastaan aika pian: kyräilyä, juoruilua, puukotusta, nimettömiä kirjeitä.

    Ei saa olla iloinen, ei saa olla erilainen, ei saa esittää mitään uusia ajatuksia. Vaikka kuinka hyvää ajattelisi ja yrittäisi sitä jakaa yhteisössään, aina joku paikallinen tyrvääläinen piru keksii jotain pahaa idean esittäjästä.

    Voi kuulkaas tämä on koettu monet monituiset kerrat. Alkoi veto loppua, ei tehnyt enää mieli tervehtiä tai kun näki paikallisia, alkoi kiertää heitä kaukaa.

    Nyt alkavat vielä nuo pihaparlamentit toimia taloyhtiöiden tonteilla. Penkeillä istuu maailman ilkeimpiä vanhoja piruja, joiden tehtävänä on moittia jopa kärpäsen lentoa!

    Mistä teillä riittää -paikalliset- aikaa, pahansuopuutta loputtomiin? Sastamala on varmasti maailman ilkein paikkakunta asua muualta muuttaneelle.

    Kyllä kaupunginjohtajalla on nyt liian iso pala purtavanaan. Ei tällainen ilmapiiri katoa yhdessä kaudessa tai sadassa vuodessa. Se on ollut koko ajan kytemässä, mutta nyt nettiaikana se pääsee paremmin esille. Uskalletaan sanoa, missä se kivi oikein on ja miksi täällä OIKEASTI ON MONELLA HYVIN PAHA OLO KOKO AJAN.

  • Nimetön

    Saattaa olla että jo kolmatta vuotta luen tätä sama jargonia…Vanhat, pihaparlamenteissa istuvat ihmiset juuri valvovat ehkä myös lastesi turvallisuutta…eivät he pahansuopaisuuttaan istu ja vahdi. Tervehdi, hymyile! Yllätä mummupataljjoona kyselemällä kuulumisia.. voi siinä mennä vastaus väärään kurkkuun, mutta siitä se alakaa…yhteisymärrys….

    • Nimetön

      Nehän voivat olla teoriassa justiin omat mummusi tai appivanhempasi siinä pihalla vahtimassa, ettei kukaan luuseri tai puliveivari pyri epärehellisissä aikeissa teijän huusholliin;D

  • Nimetön

    Ei vanhuus ole mikään asetusten määräämä olotila. Se tulee itsestään ja se pitää kokea ennen kun sen ymmärtää.
    En tiedä Vammalassa olevan kolhoosia, tai laitosta, joissa mitään epämääräistä ainesta asuisi. Keskustan alueella eläkeläiset asuvat miltei kaikki omistamissaan asunnoissa, täysin laillisin perustein.

    Seniori-ihmisen elämä on vain erilaista kun aktiivisen työssäkävijän; pitää etsiä elämälleen sisältöä. Istuskellaan, jutellaan ja tarkkaillaan ympäristöä, siis leppoisalla mielellä ja Kuten Alex Leppänen kirjoitti. ”Neljän seinän vanki ei edes huomaa kun sinä oksennat jalkakäytävälle”.

    Tällainen vanhusten parjaamisen takana oleva ihminen on erittäin terssaantunut ja vainoharhainen. Kaiken pohjalla on ehkä lapsena koettu järkytys – vanhempien tai isovanhempien aiheuttama – joka aikuisenakin vaikeuttaa hänen suhtautumistaan ikääntyneisiin ihmisiin.
    Joku psykiatri sen ehkä pystyisi selvittämään, mutta eihän sellaiset psykiatria tarvitse, jotka tietävä kaiken itse.

  • Nimetön

    Sastamalaa on kasvatettu vain kuntaliitosilla. Väkiluku tulee voimakkaasti laskemaan,
    mikäli liitettyjen kuntien lähipalvelut keskitetään Vammalaan.
    Tyrvääntauti, joka kateuden nimeäkin kantaa ei houkuttele Vammalaan muuttamaan.

  • Vanhusten ainoat ilot tapetaan silmien alla

    Ruma näky kattojen yllä Sastamalan kantakaupungin rantamaisemassa:

    Kännykkään puhuva tyyppi harjaa samalla pesivän linnun pesää pois katolta. Onko taloyhtiö ja tekijä tietoisia, että pesivällä linnulla on luonnonsuojelulain takaama rauha?

    Valokuvattu on tekijä ja teko. Ja kuvat lähetetty eteenpäin.

    SASTAMALA EI pärjää parhaiden asukkaiden haalimisessa, jos se rikkoo päivänvalossakin luonnon rauhaa.

    Tekisi mieli sanoa, että monelle ihmiselle olisi tehnyt hyvää olla lisääntymättä. Voi kurja mitä tyyppejä täällä pesiikään. Luulevat omistavansa koko reviirin eivätkä salli muiden tulla ja pesiä.

    Sen navettamuseon katolla eivät lokit saa ilmeisesti mitään rauhaa tänäkään vuonna. Mokoma hökkeli, jossa ei käy edes eläviä ihmisiä, mutta elävät katolla pitää tappaa.

    Voisiko Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen jäsenet ottaa edes yhden kerran julkisesti kantaa lintujen pesintärauhan rikkojia vastaan? Kirjoja väsätään, mutta käytännön elämä karkeuksineen jää varjoon. Mitä pelätään? Hyvät, takuuvarmat suojatyöpaikat eivät suista ketään vararikkoon, jos puolustaisi kotikuntansa lintuja julkisesti.

    Inhottavaa toimintaa. Samoin se taloyhtiö entisen Apajan takana, joka laittoi nauloja pystyyn autotallin pienelle ulokkeelle. Kalalokkiparka yritti piikkienkin seassa pesiä, nokki nauloja pienellä nokallaan.

    Nyt piikit ovat poissa, samoin lintu. Hyi minkälaisia tyyppejä alueella asukaan. Tapetaan pois elävä, ei noudateta lakeja, joita on noudatettavaksi tehty. Otetaan oman käden tai taloyhtiön laittomuudet käyttöön.

    Häpeällistä, inhottavaa. Moni vanhus seuraa ainoana huvinaan koko päivänä ja keväänä juuri lintujen pesintää. Miten surulliseksi moni nyt tulikaan. Oletteko sitä miettineet? Ette varmaankaan.

    • Nimetön

      Lokkien pesiminen pitää estää asuntoalueella. Munattoman, keskeneräisen pesän voi hyvin hävittää. Poikasiaan puolustavat, ihmisten ja lemmikkieläinten kimppuun käyvät, paskovat ja kaiken yötä huutavat haaskalinnut eivät kuulu ihmisten pariin. Rottia pullalla ruokkivat mummot ne ovat houkutelleet niille kuulumattomille pesäpaikoille.

  • Anna mulle lokkitaivas, ilmainen ooppera

    Sivistystä saanut ihminen ei tapa, hakkaa tai alista.

    Linnuista ei ole ongelmaa, ne ongelmat tulevat ihmisten toimista.

    Silmitön viha ”haaskalintuja” tai muita sellaisia kohtaan kielivät henkilöistä, jotka heikompiaan läimivät, ampuvat, hävittävät. Eläinten salakaatajat, ampujat luokittelen samaan. Jos ei voi naapuria potkia, viha kumuloituu vaikkapa lokkeihin? Eikö näin ole?

    Jos vielä ihmiset hyväksyvät eläinten -tuotantoeläinten kärkipäässä- huonon kohtelun, teurastamovideot hyvässä muistissa, herää kysymys, minkälaisia nämä yhteisössään päällisin puolin ”kunniallisilta” näyttävät heppulit ovat.

    Piilovihaa kohdistetaan eläimiin, luontokappaleisiin.

    Vinkki Sastamala Gregorianalle: Lokkien laulu on täydestä sydämestä tulevaa. Mitä te rahaa tarvitsette ihmisiin, kun luonnossa raikaa ilmainen konsertti.

    Ihmiset ovat ongelmallisia, heidän levittämänsä hihhuliuskonnot.

  • Kokemusta juuri asiasta

    Lisänä yksityisyyden puute yksityisten hoiva-alan yrittäjien pikku putiikeissa. Kaikki kuulevat mistä kiikastaa, mitä kysyy.

    Missä yksityisyys, hyvät yrittäjät? Ja alan tuotteita ei löydy, vaikka olisi alan yrittäjä.

    Menenpä Tampereelle, tosi on.

  • Likaisuus harmittaa

    Kauniita rantoja ei osata oikein hyödyntää sen kummemmin. Liian vähän penkkejä, paljon pajupensaita, muovia rantavedessä, liian vähän roska-astioita.

    Miksi tyrvääläinen ei arvosta arvokkainta pääomaansa, maisemaansa? Englannissa on kansa viherpeukaloita täynnä, jopa Lontoossa ydinkeskustassa voi hämmästellä kauniita puistoja, ei törkyisiä kaatopaikkoja, kuten meillä. Siellä ihmiset ovat todella sivistyneitä näissä puutarha-asioissa.

    Lisäksi matkailijat ja kaupunkilaiset pääsevät vessaan. Ei tarvitse tehdä kuten Tyrväällä eilenkin tehtiin: Hopun rannassa vanha mummeli kyykisteli pylly paljaana. Hätä yllätti hänet kaiketi? Varokaa lapsiperheet rantaviivojen tuntumia, samoin koiraperheet.

    Ei tiedä kuka siellä aiemmin teki tarpeensa, kun ei julkisia vessoja ole viitsitty rakentaa juuri kuntoilevien ihmisten reittien varrelle.

    Äkkiä pensaikkoja raivaamaan rantaviivojen tuntumasta, satoja roska-astíoita lisäämään ja yleistä siisteyttä vaalimaan ihan jokainen.

    • Nimetön

      Entäs koirien jätökset? Niitä riittää, eikä kukaan puutu asiaan.

  • Nimetön

    Menkää ihmiset töihin. Vaikka…eihän täällä ole työpaikkoja/työnantajia juurikaan…enää… Siis, muualle töihin.

  • Nimetön

    Työllistymisessähän on jo aikaa sitten heitetty työnantajien puolella pyyhe kehään ja jätetty jokaiselle se ihana YRITTÄJYYDEN mahdollisuus…kaikkine mausteineen…

  • Kari Kairavirta

    Ei mitään moitittavaa Vammalasta, paitsi nimi voisi olla perinteinen Tyrwää!

  • Lyhyt talousoppi

    Teollisuuden työpaikkoja tänne tarvitaan. Niillä luodaan perusteet palveluiden kysynnälle ja sitä kautta niiden tarjonnalle.

    Kunhan verotulot ovat riittävät, niin yhden lisäuimahallinkaan rakentaminen ei tuottaisi kipeää. Köyhän ei kuitenkaan pidä elää yli varojensa.

    Oma väki kun ei välttämättä kykene perustamaan mitään uutta tuotantoa, niin katse pitää suunnata jo olemassa olevan yritystoiminnan laajentamisen tukemiseen. Samaan aikaan pitää luoda tänne mahdollisesti muualta tuleville yrityksille houkuttelevat toimintaympäristöt.

    Pelkästään kauppaliikkeitä rakentamalla ei pitkälle pötkitä.

  • Puskista huutelija

    Pyytäisin ystävällisesti arvon herra ”kaupungin” johtajaa ottamaan p*skamalan kaupungin karttaa sen verran silmiensä alle, että pystyisi hahmottamaan missä tämän Neuvostoliiton pienoismallin ulkorajat kulkevat. Ei ole joka nurkasta kohtalainen matka Tampereelle.. Eikä välttämättä edes säällisiä tieyhteyksiä…

  • Ilmapiiriä pakoon päässyt

    Ii voisi äänestäjäkuntansa eli vanhojen naisten kanssa perustaa Liekosaareen Ihanneyhteisön, jossa rahaa tulee muilta veronmaksajilta tolkuttomasti eikä pilvenhattaraa näkyisi taivaalla.

    Pelolla katsokaa muuttotappiota ja ilman suuria loukkaantumistunteita miettikää rehellisesti, miten saisitte etenkin fiksuja nuoria, koulutettuja ja geenejä muualta tuovia asettumaan kaupungin alueelle.

    Vanhat eivät tunnetusti kehitä tai tuo mitään uutta kehiin. Jarruttavat pääosin kaikkea itselle vierasta ja vähän oudompaa.

    Siinäpä Sastamalan kehittymisen avain tuleviksi vuosiksi. Valitettavasti painopiste on ollut jo vuosia senioripainotteinen, mikä on ollut virhe. Kyllä uusia kerrostaloja rakennetaan, mutta niiden asukkaat eivät ole kovin nuoria.

    Grynderit ja pihlajalinnat ilakoivat, muut kärsivät.

    • Kuttukappelin Vilperi

      Arvostelit tasapuolisesti koko poliittista kenttää Li Anderssonista kapitalisteihin, piste siitä. Mutta kansalaisten pitäisi herätä ymmärtämään, että ihmistyön määrä ei tule enää palaamaan ennalleen, vaan on arvioitu, että kymmenen vuoden päästä vain puolella ihmisistä on töitä. Robotisaatio vie paitsi konepajatyöt, myös kaupan alan, logistiikan, laskentatoimen, tietotekniikan, hallinnon alan, turvallisuusalan, jopa suuren osan hoiva-alan työpaikoista. Muutos on alkanut jo, korot ovat alhaalla, mutta kukaan ei uskalla investoida vanhan maailman tuotantovälineisiin, mutta ei robotisaatioonkaan, koska robotisoitu talous vaatii uudenlaisen tuotannon tulosten jakotavan, jotta työttä jäävät ihmiset tulevat toimeen. Pääoma on kriisissä, ajatus sijoitusten tuottojen jakamisesta yhteiskunnan pyörittämiseen on vaikea sulattaa. Olemme uuden jakotalouden syntyhetkessä; muutos on tapahduttava, mutta voimme vain toivoa, että se tapahtuu ilman verenvuotoa. Yksi suurista historian sykleistä on sata vuotta, noin kolme sukupolvea, jonka aikana suuret katastrofit unohtuvat jälleen toistuakseen. Valitkaa puolenne.

Kommentointi ei ole käytössä.