Paavilainen: ”Kirkon pitää sanoa kantansa suoraan”

Ari Paavilaisen mukaan valtaosalle papeista uusi avioliittolaki ei ole ongelma.
Ari Paavilaisen mukaan valtaosalle papeista uusi avioliittolaki ei ole ongelma. Kuva: Pauliina Vilenius

Suomen evankelis-luterilainen kirkko miettii vihkimisoikeudesta luopumista.

Osasyy pohdintaan on sastamalalaisen edustaja Risto Tuorin kirkolliskouksessa jättämä aloite, jossa hän vaatii tehtäväksi selvitystä avioliittoon vihkimisestä luopumisesta.

Uusi sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan ensi vuoden maaliskuussa, mutta laki ei muuta kirkon sisäistä ohjeistusta.

Risto Tuori kertoi Helsingin Sanomille kantavansa huolta siitä, joutuuko kirkko toimimaan tunnustuksensa vastaisesti, kun uusi laki astuu voimaan.

Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen suhtautuu Tuorin aloitteeseen nuivasti. Hän muistuttaa, että laista huolimatta kirkolla on oikeus päättää ketä se vihkii.

”Mutta minkälaisen yhteiskunnallisen viestin kirkko lähettää, jos se lakaisee vaikean aiheen maton alle?” Paavilainen kysyy.

Paavilaisen mielestä kirkon tulee muodostaa homoparien vihkimiseen joko myönteinen tai kielteinen kanta.

”Kirkko voi minun puolestani päättää luopua vihkimisistä, mutta en hyväksy ratkaisun perusteeksi sitä, että näin toimitaan vain, jotta vältytään homoparien vihkimiseltä. Kirkon pitää olla rehellinen ja sanoa kantansa suoraan.”

Paavilaisen mukaan suomalaisten asenteet sukupuolineutraalia avioliittolakia kohtaan eivät korreloi kirkkoon kuulumisen tai kuulumattomuuden vaan iän kanssa. Toisin sanoen iäkkäämmät ihmiset suhtautuvat asiaan kielteisemmin kuin nuoremmat sukupolvet. Paavilainen pitää todennäköisenä, että ajan oloon kirkko tulee sinuiksi uuden lain kanssa.

”Ehkä siksi lakia vastustavilla tahoilla on kiire siivota asia pois näkyvistä.”

Poimintoja

  • Ylkän morsian

    Kannatan Tuorin viisasta ehdotusta. Kirkko ei voi toimia raamatun vastaisesti!

  • Nimetön

    Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja vihkimisen suorittaa kirkon palvelija.Siunailut onkin oma lukunsa ja niitä voi tehdä kuka hyvänsä vaikka hevosen kanssa.

    • Eläimen kanssa siis

      Hyvä, että rinnastukseksi kelpaa eläin ja ihminen, kun kuitenkin edellä mainituissa liittomuodoissa on jokatapauksessa kyse kahdesta täysivaltaisen oikeutetusta ja täysi-ikäisestä täysijärkisestä ihmisestä sukupuoleen katsomatta. Eläin ei kerro kantaansa, mies miehelle tai nainen naiselle, mies naiselle tai nainen miehelle kylläkin.

  • Ylkä

    Siunaus on tärkeä toimi tai toimitus. Siunausta ei tarvitse tehdä välttämättä kirkossa. Kylvöjen siunaus tehdään pellon kupeessa ja kauppakeskuksen siunaus kauppakeskuksessa.

  • Nimetön

    Arkkipiispa opetuslapsineen rapauttaa pala palalta raamatun asemaa ja sanomaa kirkon toiminnan viittana.

  • Emeritus

    Kirkon vihkimisellä ja Raamatulla ei ole mitään tekemistä keskenään, eihän Raamatun aikaan ollut kirkkojakaan 🙂 Joten sikäli tämä keskustelu tuon perusteella on turhaa… Mutta sitten tottumus ja perinne on toinen juttu.

  • Nimetön

    Hypitään sääntöjen ohi ..mielestäni jopa naispapit kiellettiin raamatussa? En yhtään ihmettele jos jotkut ihmiset haluavat erota tällaisesta kirkosta.Jos raamatun ohjeita valistetaan kirkossa niin se pitäisi kanssa olla sen muikaista.

    • haloo

      Naispapit kielletään raamatussa, miksi?
      Miesten pelko, että naiset voivat vaikuttaa.

  • Nimetön

    Kirkon ei tule vihkiä. Avioliitto on laadittu suojaamaan lapsia, jotka syntyvät miehelle ja naiselle. Kaksi miestä ja kaksi naista voivat olla yhdessä eikä se kenellekään kuuluu. Mitään avioliittoon vihkimistä sen sijaan ei tarvita, koska he eivät voi keskenään lapsia saada. Eduskunta hölmöyksissään sääti typerän lain. Tuorin aloite on hyvä, sillä sen mukaisesti papit eivät joudu toimimaan vakaumuksensa vastaisesti (vihkimällä Reinoa ja Erkkiä, jotka suutelevat toisiaan alttarilla). Hoitakoot vihkimiset sitten joku muu virkamies. Eduskunta olisi voinut miettiä asian loppuun asti.

    • Nimetön

      Säähän ihan päättömiä kirjoitat. Kyllä nuo pari miestä ja pari naista kun keskenään huseeraa voivat lapsia saada. Isyydestä ei tietenkään voi olla varma ilman tutkimuksia. Haluatko sinä Reino ottaa aviopulisoksesi Maijan,Erkin ja Liisan ja rakastaa… Haluatko sinä Maija ottaa aviopulisoksi Erkin,Liisan ja Reinon ja… Tulee vaan kovin pitkä vihkimistilaisuus. Hyvä kun on tälläinenkin mahdollisuus.

  • Nimetön

    Ainakaan sisä- ja ulkovuorojen arpomista ei saa aloittaa kirkossa!

  • Nimetön

    ”Ylkä 17.5.2016 18:18
    Siunaus on tärkeä toimi tai toimitus”

    Siunaaminen on täysin sama asia kuin noituminen, taikominen ja loitsuaminen.

  • Nimetön

    Eikö vieläkään mene perille, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ?
    Vihittäköön sitten sitten kirkossa tai siunattakoon maistraatissa, mutta mies ja vaimo tekevät perheen.
    Perustettakoon sitten ” erikoisille ” oma yhteisö jossa saavat mellastaa miten tahtovat
    Kristilliset arvot kunniaan !

    • Nimetön

      Avioliitto on sukupuoleen katsomaton liitto.
      Perheen tekee puolisot.
      En ymmärrä tätä homofobiaa. Ihmisiä me kaikki ollaan.
      Homoja on ollut jo aikojen alusta asti.
      Uskonnot on miesten keksimää, eipä ole naisilta mitään kysytty.

      Mutta miksi kirkko vihkiminen? Maistraatissa siunataan nykyään todella paljon pareja.

  • Nimetön

    Paavilaisen oma kanta? Tuleeko hänkin sinuiksi asian kanssa? Asia jäi epäselväksi. Eikö se pitäisi tässä tuoda selkeästi julki?

    • Nimetön

      NIIN missä tosiaan on hänen oma SELKEÄ kantansa, samaahan hän kirkolta juuri kuuluttaa.

      • Täh?

        MITEN se tähän liittyy? EI Paavilaisen kanta ole kirkon kanta. Hän vain toivoo, että kirkko sanoisi EI tai KYLLÄ.

    • MInä vain...

      Eiköhän Paavilainen ole joutunut kantaansa pohtimaan viimeaikoina ihan eritavalla kuin ennen….

  • Nimetön

    Kirkon alamäki on alkanut, pelätään ihmisiä et mitä ne sanoo jos me ei tehda niin ja näin. Tango valtaa kirkot, Satumaa alkaa pauhata ja eikun tanssiksi, kaadetaan penkit ja poltetaan raamattu. Ollaan mielin kielin, kohta alttarista tehdään baaritiski.

  • Nimetön

    Kirkon pitää myöskin sanoa kantansa siihen, että erään kirkkovaltuutetun pihassa seisoo toisinaan auto, joka kehottaa eroamaan kirkosta.fi. Paras oli ko. valtuutetun talossa pidetty perhejuhla, jonka ajaksi eroa kirkosta.fi auto ehkä määrättiin ajamaan naapurin ikkunnan alle, ettei tämä ”mainosauto” olisi pistänyt ns. hartaiden uskovaisten vierailijoiden silmään.Sopimatonta käytöstä naapureita kohtaan ja ko. valtuutetun hurskastelua! Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat.

    • Kuttukappelin Vilperi

      No eihän tuota tyyppiä mainosautoineen ota kukaan paikallinen todesta. Kunhan hakee itselleen huomiota. Toki se on kiusallista, kun hän aiheuttaa myötähäpeää julistamalla ateismiuskontoaan tapahtumissa, joissa vierailee väkeä, joka erehtyy ottamaan hänet tosissaan. Jos hän haluaisi ja uskaltaisi vaikuttaa kansaa yhdistävän ev.lut. kirkon sijaan johonkin todelliseen uhkaan, hän kehoittaisi eroamaan islamista. Vaan eipä uskalla tämä ”koulukiusaaja” käydä niiden kimppuun, jotka lyövät takaisin.

      • Nimetön

        Joo, kyllä häpesin kanssa työpaikallani Tampereella, kun ko. herra oli ollut parkissa Kalevan Prisman edessä ja työtoverini ihmettelivät että mikähän piip. lie.

  • Nimetön

    Vilperi on harvinaisen oikeassa siinä, että ei PH uskalla mainostaa ”Eroa Islamista”. Tämän rauhan uskonnon kannattajat voivat vaikka vihastua (tapansa mukaan).

  • Nimetön

    Kysymys 16.49 ”voiko kirkon…” Vastaus: kyllä kirkon virassa voi harjoittaa salavuoteutta. Ainakaan lopputiliä moisesta moraalittomuudesta ei saa. Salavuoteus on helppo todeta lapsen syntymäpäivän ja avioeron pvm:n perusteella koska vaan.

  • Nimetön

    Tämmösiä kaksin naimisia tulee ilmi kaikissa ammattiryhmissä. On sitten herra tai narri talonpoika tai kuppari

    • Nimetön

      ”Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi”. ”Se joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven”.

  • Nimetön

    Nyt ei ollut kysymys oikeastaan mainosautosta eroa kirkosta.fi, vaan kyseisestä kirkkovaltuutetusta, joka sallii tälläisen mainosauton liikkua kotipihassaan.Tekopyhä valtuutettu tarvitsee vähintäänkin puhuttelun. On siinä suuri ristiriita, että itse on tullut valittua kirkkovaltuustoon ja toisaalta omalla pihamaallaan antaa mainostaa kirkosta eroamista! Täytynee harkita kirkosta eroamista, kun kerran kehotetaan ja samaa sukupuolta olevia aiotaan vihkiä. Siinä sitä sitten hunnut hulmuaa miesten päässä. On tämä aika touhua!

    • Kuttukappelin Vilperi

      Liekö tuota ateismiuskonnon fundamentalistia edes mahdollista saati tarpeen estääpysäköimästä missä hän milloinkin haluaa itsensä naurunalaiseksi saattaa. Kunhan ei omakotitalon pihaan tuppaa. Ei kannata antaa hänen koohotukselleen isompaa merkitystä kuin sillä on. Parodioikoon itseään ja elämän merkityksettömyyden uskontoaan, hänhän vain alleviivaa sillä, kuinka merkityksellisenä ja vahvana hän kirkon näkee.

  • Nimetön

    Homoilta ja Lesboilta sininenpilleri jää ottamatta Haaviston HOMOUS
    sekoittaa Suomen

  • Nimetön

    Haavistosta seuraava pressa ja saataisiin näyttävät kirkkohäät. Parturille huntu ja pikku napanterit ja eiku suurkirkon käytävää pitkin arkkipiispan vihittäväksi ja apupapin hommaa voisi hoitaa piispa Irja Askola.

    • Nimetön

      Aika erikoisia fantasioita sinulla. Mutta ei siinä presidenttiä kysytä, voit sinä ne hääsi järjestää vaikka heti. Ei se minua vaivaa, minulle on aivan sama, mitä toisiaan rakastavat ihmiset tekevät.

  • Nimetön

    Turha panetella Suomen seuraavaa presidenttiä. Olisi näyttävä pari ja saisimme hienoa huomiota maailmalla ja mahdollisesti ikimuistoiset ja historiallisesti arvokkaan kirkkovihkimisen!

  • Nimetön

    Homot ja kaappihomot pyörittävät Suomea. Tämä on tosiasia! Kirkon on turha kervistellä, parempi tunnustaa ja hoitaa hommat tyylikkäästi. Kirkon omat homo- ja lesbopapit sekä muut homotyöntekijät voisivat hoitaa vihkimiset. Huntu sopii miehelle aivan hyvin. Täytyy muistaa, että Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen.

  • Nimetön

    Klo 22.16 Napanterit eivät sovi tulevan presidentti Haaviston puolisolle. Oli kuulemma ottanut ruotsinlaivalla muutaman liikaa ja oli tiemmä alkanut käyttäytymään sopimattomasti naisia kohtaan. Osoittaako tämä kyllästymistä saranapuoleen?

    • Kuttukappelin Vilperi

      Kuulemma sitä ja tiemmä tätä! Tällaiset pahantahtoiset serkun kaiman naapurilta muka kuullut juorut ja itse kehitellyt panettellut ovat tympeitä. Olisit ennemmin huolestunut niistä, jotka salailevat taustojaan. Avoin, rehellinen Haavisto on aito ihminen aitoine, eläväisine puolisoineen.

  • Nimetön

    Kuttukappelin Vilperille! Kirjoituksesi on napa kymppi. Mutta joskus oli lehdessä Haaviston puolisosta, että oli ollut railakkaalla päällä ha että jotakin olisi hämminkiä tapahtunut. Kaikkea hyvää kaikille ja myös fiksulle Haavistolle

  • Nimetön

    Maailma on muuttunut paljon, koska kirkossakin soitti tanssiorkesteri, niin että mitä väliä vaikka homppelit ja lesbelit, vihitään kirkossa…
    Ihan sama mulle…

  • maalainen

    Älkää hyvät ihmiset menkö tuomitsemaan kenenkään ihmisen seksuaalista suuntautumista. Jokainen ihminen on arvokas ihan omana itsenään. Kirkko on instituutio ja raamattu on kirja? kai me ihmiset saamme elää täällä aikamme niinkuin itse haluamme. Kunnioitus ja ystävällisyys toisia ihmisiä kohtaan on kaiken perusta.

  • Ymmärtäväinen perheen isä

    Aika paljon on ensimmäisen kiven heittäjiä, maailma muuttuu eskoseni , ei enään papit tuomitse naisia noitina poltettavaksi, tai hukutettavaksi niin kuin joskus tekivät.

  • Nimetön

    Ajatelkaa jos Suomessa kaikki olisivat joko, homoja tai lesboja,niin mihin väliin nämä maahanmuuttajat kuuluisivat ?

    • Nimetön

      Joka kymmenes on. Todennäköisesti pari sukulaistasi ja naapuriasi, ehkä mahdollinen nykyinen tai tuleva lapsesikin.

Kommentointi ei ole käytössä.