Kiikan vanhainkodin tulevaisuus päätettäväksi – Esitys: Kaupunki ei saneeraa eikä rakenna

Useat tahot ovat puoltaneet Kiikan vanhainkodin asumispalvelujen tuottamista kaupungin toimintana. Kuva: Veli-Matti Saksi.
Kiikan vanhainkoti. Kuva: Veli-Matti Saksi.

Sastamalassa yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että kaupunki ei saneeraa Kiikan vanhainkotia eikä rakenna tai vuokraa sitä korvaavia tiloja.

Viime vuoden keväällä käydyn neuvottelun tuloksena aluehallintovirasto velvoitti Sastamalan purkamaan ikäihmisten pitkäaikaisen laitoshoidon. Sen jälkeen Kiikan vanhainkotiin ei ole saanut sijoittaa pitkäaikaiseen laitoshoitoon uusia asiakkaita.

Vanhainkodin tilat eivät vastaa tämän päivän vaatimuksia ja ovat toiminnallisesti huonot. Aluehallintovirasto on valvonut vanhainkodin tilannetta vuodesta 2011 lähtien sekä työsuojelumääräysten että asumispalvelutoiminnalle asetettujen laatukriteerien näkökulmasta.

Tarvittava määrä ympärivuorokautisen hoivan paikoista katettaisiin kaupungin olemassa olevilla tehostetun palveluasumisen paikoilla sekä ostopalveluina palvelusetelijärjestelmän kautta. Lisäksi esitetään, että Kiikan tai Keikyän alueelta luovututetaan tarjouskilpailun perusteella tontti palveluseteliyrittäjäksi haluavalle yritykselle, joka sitoutuu rakentamaan tai rakennuttamaan vähintään 30-paikkaisen ympärivuorokautisen hoivan yksikön.

Valtuuston viime kesänä tekemän päätöksen mukaisesti kaupunki on selvittänyt Kiikan vanhainkodin nykyisten tilojen muuttamista soveltuvassa laajuudessa tehostetuksi palveluasumiseksi sekä uusien tilojen rakentamista tai vuokraamista rakennuttajalta. Nämä vaihtoehdot edellyttäisivät merkittäviä investointeja, jotka pääosiltaan ajoittuisivat tulevan sote-uudistuksen jälkeiseen aikaan. Uudistuksen toteuduttua kuntien nykyisten sote-kiinteistöjen kohtalo on epäselvä.

Lautakunta päättää esityksestään kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle kokouksesaan torstaina 2. kesäkuuta.

Aikaisemmin Alueviestissä:

Avauksia: Kiikan vanhainkodin investointi sisältää juuri nyt suuren riskin (linkki näköislehteen, 25.5.2016)

  • Nimetön

    Lisää henkilökuntaa kotihoitoon! Ei ihmisä voida jättää oman onnensa nojaan heitteille!

    • Nimetön

      Kyllä vanha ja sairaskin apua saa, kun on riittävästi rahaa pankkitilillä niin kyllä auttajiakin on.

  • Nimetön

    Imetytti Pusan kannanotot kiikan vanhainkodin osalta.Menee reposteleen
    asiaa jota ei ole vielä käsitelty.
    Onko vaalihuumaa?

  • Nimetön

    Kyllä ne päättäjätki joskus tulee vanhaksi ja sairaaksi!! mutta ne on tienannu site varmaan että ei ole väliä mitä hoito maksaa! pukstaaaviii riittää kyllä.

  • Niinpä

    päättäjillä ei ole lapsia eivätkä he tule koskaan vanhoiksi ja sairaiksi..

    kukahan heitä äänestää.

    Sama koskee osaa virkamiehistä

  • Nimetön

    Me sosialistit haluaisimme taata kiikkalaisille hyvät vanhuuden olosuhteet! Ilmari taistelee kiikkalaisten ikäihmisten puolesta…

    • Nimetön

      10:12lle
      Te sosialistit olette suuria populisteja, ette muuta. Ilmari esim. lupaa rahaa kaikkeen ja kaikille – tähän päivään mennessä hän ei ole kertonut mitään konkreettista lähdettä noille rahanrei’illeen. Helppo on luvata, mutta hieman vaikeampi löytää sitä rahaa jostain.
      Tyhjän puhujia aina riittää . . .

  • Nimetön

    Taas jotakin lopetetaan. Elämä on yhtä lopettamista. Olisipa joskus jotain positiivista uutisoitavaa. Onneksi jotkut valtuutetut joutuvat väistämättä luopumaan paikastaan, mikä heille lieneekin suorastaan kaipaamansa siunaus.

  • Nimetön

    Miksi uimahalli on noussut suurimmaksi kuhmuksi Vammalassa???Missä tahansa muussa kunnassa se olisi jo tehty. Väki vauvasta vaariin olisi jo saanut nauttia siitä. Työterveys olisi parantunut. Vetovoima kaupunkiin lisääntynyt. Kuluja siitä tulisi, mutta mistäpä EI tulisi…Ehkäpä ne menisivät tasan, kun tulot ja menot ynnätään. Turhaan, aivan TURHAAN, on mennyt rahaa muuhun kuin uimahalliin.

  • Nimetön

    Miten niin pitkäaikainen laitoshoito ja vanhainkoti olisivat yhtäkkiä tulleet tarpeettomiksi? Aluehallintovirastoko antaa kuolemantuomion jo laitoksissa oleville? —Ei, vaan rahat pois vielä hengissä olevilta sijoittamalla tehostetun (lue tehostetun rahastamisen) palveluasumisen yksiköihin.

  • Nimetön

    Kiikan vanhainkodin vanhuksille on toimivat tilat Äetsässä Puuhalalan kiinteistössä,jossa toimii nykyisin jo hieno asumispalveluyksikkö Pehulakoti,jossa uudehkot tilat. Siirretään kirjat muualle ja saadaan vanhukset saman katon alle,ei tarvitse rakentaa mitään uutta .Tämä olisi pitänyt päättäjien ottaa huomioon,kun tiedossa on ollu vanhainkodin kohtalo.

  • Nimetön

    Vammalassa odotetaan uimahallia kuin kuuta nousevaa,koskaan ei tunnu olevan riittävästi rahaa sen rakentamiseen.Vammalaa ympäröi hienot vesistöt,maauimala olisi hyvä vaihtoehto,ehkä kustannukset olisivat hieman pienemmätkin,päästäis edes kesäisin uimaan,joka on hyväksi kaikille,nuorille sekä vanhoille

Kommentointi ei ole käytössä.