Sastamalasta lasten kaupunki?

Meissä jokaisessa asuu lapsi? Demola ideoi Sastamalasta lasten kaupungin.
Meissä jokaisessa asuu lapsi? Demola ideoi Sastamalasta lasten kaupungin. Kuva: Minna Isotalo

Sastamala ja sen keskusta voisi olla tulevaisuudessa Lasten kaupunki. Tällaiseen lopputulokseen päätyi ulkomaalaisista yliopisto-opiskelijoista muodostuva Demola Tampere -tiimi. Tiimin tehtävänä oli miettiä uusia ja innovatiivisia tapoja, joilla Sastamalan keskustaan saataisiin uutta eloa ja elinvoimaisuutta.

Projektin lopputuotteena syntyi Sastamala – Lasten kaupunki -konsepti. Se perustuu kolmeen toisiaan tukevaan kokonaisuuteen: tarinapuistoihin, leikkipuistoihin ja tapahtumiin. Kaikessa suunnittelussa on pyritty ottamaan huomioon Sastamalan kirjapääkaupunki-brändi ja kirja-tausta. Tiimin ideat ammentavat  muun muassa Rudolf Koivun ja Mauri Kunnaksen tuotannosta.

Kaalisaareen Demola suunnitteli skeittipuiston sekä urheilupuiston aaltoilevine urheiluratoineen. Pororannan tuntumaan kohoaisi uimahalli. Rautavedenkadun läheisyyteen, rantaan ja osittain veden päälle tulisi merirosvolaiva. Torikeskuksen takainen puistoalue ehostuisi Neljän vuodenajan puistoksi toiminnallisine yksityiskohtineen, kioskikojuineen ja tapahtumalavoineen. Seukunmäki muuntuisi niin ikään satumaiseksi leikkipaikaksi. Ja Kauppalantalon taakse rakennettaisiin kauppahalli. Sastamalan sydämeen voisi takoa sykettä myös siirtämällä autot torikannen alle.

 Ideoiden taustalla on ajatus saada Sastamalan keskusta houkuttelevaksi niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin näkökulmasta. Houkutteleva keskusta saisi ihmiset viettämään aikaa keskustassa ja toisi tätä myöden tarvetta ja asiakkaita myös uusille palveluille. Pidemmällä aikavälillä konseptia voidaan laajentaa, jolloin Lasten kaupunki -konsepti kulkee punaisena lankana esimerkiksi asumisen ratkaisuissa ja palvelutuotannossa.

 Sastamalan kaupungilla on mahdollisuus lisensoida tiimin tuotokset kuukauden kuluessa ja lähteä kehittämään Lasten kaupunki -konseptia eteenpäin.

Suunnitelmaluonnos skeittirampista. Kuva: Demola.
Suunnitelmaluonnos skeittirampista. Kuva: Demola.
Torikeskuksen taakse rakentuisi leikkimään houkutteleva Neljän vuoden puisto. Kuva: Demola
Torikeskuksen taakse rakentuisi leikkimään houkutteleva Neljän vuodenajan puisto. Kuva: Demola
Lasten kaupunki -konseptin kohteita kartalla. Kuva: Demola
Lasten kaupunki -konseptin kohteita kartalla. Kuva: Demola
  • Nimetön

    Vaikuttaa kivalta suunnitelmalta noin kesäaikaan toteutettavana,. Vaan mites talvella käy?

  • Nimetön

    kauppahalli kuulostaa kivalta ja muutenkin mutta tohon uimahalliin en usko

  • Nimetön

    Osa hiukka toteuttamiskelvottomia jutskia tossa mut jotain kiinnostavaakin kyllä. Miks muuten tehtävää ei annettu esim saskyn opiskelijoille ? sieltä olis kans voinu tulla hyviä ja realistisempia ehdotuksia

    • Nimetön

      kannattaa kysyä ehdottomasti ulkopuolisilta… oman kylän ihmiset elää kuplassa, joka on hyvä puhkaista…

  • Nimetön

    Asunnot mitä Sastamalaan on rakennettu, eivät kyllä suosi lapsiperheiden muuttoa.

  • Ilkka Salo

    Kaalisaari on lähes kokonaisuudessaan täyttömaata ja järvenranta kulki vielä 1950-luvulla nykyisten yksityiskiinteistöjen rajapensasaitojen kohdalla. Sen sijaan Poronrannan puisto on yhtä rakennuskelpoista kuin Saarikadun varsi yleensäkin.

  • Nimetön

    ei ole eikä tule! meitä ns. sastamalalaisia asuu laajalla alueella ja kaikki pitäs olla ns.vammalas keskustan alueella et on lyhyt matka käydä ja palvelut lähellä!

  • Nuorten asialla

    Myöhäistä. Tukkikaa eläkeläisten muutto nyt ensin kaupungin alueelle. Mitä he enää kehittävät kaupunkia? Marmatusta, selkään puukotusta ja juoruilua päivät pitkät heidän elämänsä on.
    Lapset ja nuoret jäävät valitettavasti jalkoihin eläkeläisarmeijoiden puristuksessa monin tavoin.

    Niin kaunis kuin Sastamala onkin, eläkeläisten yliedustus haittaa. Lisäksi he tukkivat pankit, kaupat, terveyskeskukset ja vieläpä harrastuspiirit. Yhtä harmaahapsea koko kylä.

    Tehkää ensin kaupungin palvelut huonommin juuri senioreiden saavutettaviksi ja sitten grynderit sijoittakaa isoja lapsiperheitä kerrostaloihin. Alkavat kalppia ikäihmiset vaikkapa Poriin.
    Kaalisaari on sitten skeittipuistikkoa. Hyvästi luonnonrauha, aallon liplatus.

    • ei eläkeläinen eikä vanhus

      Meinaatko ettet itse koskaan tule vanhaksi tai eläkeläiseksi? Jos noin kovasti eläkeläiset ahdistavat ja vanhukset ahdistavat, ole hyvä ja muuta muualle, vaikka sitten sinne Poriin…..

  • käännyn oikealle, kun ei vasemmalle pääse

    Ennen parkkiluolan rakentamista kannattais pohtia keskustan pääkatujen muuttamista yksisuuntaiseksi kehätieksi. Saisi paljon lisää parkkipaikkoja teiden varsille.

    • Nimetön

      hyvät ideat, mutta liian pieni kaupunki ja ikäjakauma on raskaasti yli 50v+

  • Nimetön

    Nuorisolle kannattaisi kehitellä harrastusmahdollisuudet ja kokoontumistilat Rohjokorpeen, ei olisi vanhukset tiellä.

  • Nimetön

    Skeittipuisto Cittarin alueelle. Siellä on tilaa kólistella häiritsemättä koko keskustaa metelillä, joka laudoista syntyy. Ääni kantaa koko keskustaan veden ääreltä.

    • Nimetön

      Ei ne laudat ääntä pidä kun ei mitään puuramppeja tuu, äly hoi älä jätä vaikka idiootti onki

      • Nimetön

        Aivan taatusti pitävät! Sitä kolinaa kuulee joka rampin lähellä vaikka ramppi ois kumia. Tietysti, jos on kuulo jo mennyt mopoautossa, sitä ääntä ei erota niin hyvin…

  • Nimetön

    Kommenteissahan oikein uhkuu elämänmyönteisyys. Hienoja ja piristäviä ajatuksia Demolan porukalla! Älkää antako hapannaamojen ja ammattivalittajien masentaa.

    Hyvää ja aurinkoista päivänjatkoa kaikille 🙂

  • Nimetön

    Lapsissa on tulevaisuus, heille kaupunkia pitää kehittää. Demolalla on sastamalalaisittain uusia raikkaita ideoita, jollaisia juuri kaivataan, jotta tulevilla työntekijöillä ja veronmaksajilla on hyvä olla.

  • Nimetön

    Hienoja suunnitelmia sinänsä. Lapsiin ja lapsiperheisiin kannattaa panostaa,samoin nuoriin. Se vaan on taivahan tosi että torkkarin takapuistosta ei saa muuta kun parkkipaikan! En ole hullumpaa kuullut kuin että sinne lasten leikkipuisto.Haloo!!!menkää vaikka nyt heti katsomaan sitä K-21 touhua mitä siellä on JOKA AINOA päivä

  • Nimetön

    Sastamala on laaja kaupunki, jota on kehitettävä juuri lapsia ajatellen tasapuolisesti.

    • Nimetön

      Ihan totta tuo. Ei ole kyse vain keskustasta. Anteeksi vain, mutta minulle jäi tuosta selvityksestä sellainen kuva, että juuri barbeilla ja (ööh, en ees tiiä millä pojat nykyään ns. leikkkii…) on päästetty pistään koko ”tietovaranto” paperille/nettiin. Ei kai tätä iha pureskelematta nielaista sentään??!!

    • Nimetön

      ”niin, onhan tässä jo tovin aikaa nähty, koulut ajetaan alas ja tehdään julman suuria yksiköitä, joissa koulupahoinvointi lisääntyy – eikä suunnittelu koskaan ole sellaista, että tasapuolisesti tätä kuntaliitoskunnista muodostuvaa aluetta olisi kehitetty, ts. parannettu – miten nyt voisi löytyä jotain lapsiin satsausta, kun säästöillä on kaikki tähänkin mennessä olleet alasajot perusteltu ?”

      • Nimetön

        Yhteen sumppuun on sullottu koko parvi, lapsia tarkoitan. Koskaan mikään hyvä ei ole alkanut suuresta, vaan hiljalleen kehittymällä/antamalla kasvaa omaan tahtiin. Nykyisiä nuoria voisi verrata tehokasvatettuihin allaslohiin…

  • Nimetön

    Voi kun mää toivosin, että joskus ois vierekkäiset parkkipaikat rollaattoreilla ja mopoautoilla…ja siinä sitte lämmittelisivät ajokuntoon kumpikin. Tuuppaisivat käyntiin, jos ei ihan heti starttaa…:) Samalla elämän radalla ajetaan.

  • Nimetön

    Torikeskuksen takapuisto on juopporemmin kansoittama eikä siit ikinä tule viihtyisää puistoa

  • Nimetön

    Kiva kun jotain uutta suunnitellaan ja nuorilla on ideoita. Samaa mieltä kyllä täällä jo muutaman muun kanssa tuosta torikeskuksen takaosan puistosta. Se voi olla neljän vuodenajan puisto, mutta ne punanenä pellet siellä on ja pysyy. Räävitöntä touhua. Sinne en ihan heti lapsia leikkimään laittaisi.

  • Nimetön

    Just juu, tänne eläkeläisten,vanhojen kirjojen ja uskonnollisten tapahtumien pariin???
    Punanenille asuntoja lisää.
    Sastamalan Vammala ei vaan nouse, nuorisoa ajatellen.
    Uimahalli?
    Ei Vammalassa ole ikinä ollut realistista toimintaa nuorison suhteen, itekin oon joutunu mettäs ryyppään. 🙂

Kommentointi ei ole käytössä.