Hyvää Juhannusta!

Juhannusyö on lemmentaikojen ja ihmeiden yö. Taioilla on erityisesti haettu selkoa avioitumiseen ja tulevaan puolisoon. Vuoden lyhyimpänä yönä haltijat polttivat aarteistaan hometta ja sananjalka kukki.

Kokon tukiriukujen palamisesta katsottiin kylän tyttöjen naimisiinpääsymahdollisuuksia. Kylään jäi vanhojapiikoja, jos puoleksi palaneita tukiriukuja jäi pystyyn.

Kokolta palatessa naimakuntoiset ja -haluiset tytöt kierittelivät alastomina poikatalon ruispellossa. Siitä lempi nousi myös poikiin ja kaste paransi kaikenlaiset ihosairaudet. Toiset keräsivät kastepisaroita kukkivilta kedoilta liinaan, jolla pyyhkivät kasvojaan. Juhannuskaste kaunisti kasvot poikamiehille mieluisiksi.

Monenlaisia kokeita tehtiin, jotta tulevan puolison olisi nähnyt unessa. Tyynyn alle pantiin esimerkiksi nelilehtinen apila, yhdeksällä heinällä sidottu kukkaseppele, vihta ilman sidettä tai kupariraha. Tulevan sulhasen saattoi nähdä, jos keskiyöllä kiersi kolmasti saunan ja katsoi luukusta sisään tai kiersi kaivon, tietyn ruispellon tai pohjoiseen virtaavan lähteen. Lähteestä ylkänsä näki myös kurkistamalla sinne keskiyöllä tai kun istui koskessa vesikivellä vain oljenkorsi vyönä.

Vanhan kansan uskomuksista kertoo monipuolisesti Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto.

Alueviestin väki toivottaa kaikille Hyvää Juhannusta!

Poimintoja

Kommentointi ei ole käytössä.