Karkkuun avautuu hyvinvoinnin keskus

Tuuli Lovén peruskorjaa historiallisesti arvokasta Tuomiston kartanoa hyvinvointimatkailun keskukseksi. Ensi kesästä lähtien kartano toimii majoitus- kokous- ja juhlatilana sekä ajoittain maisemakahvilana. Piharakennus muuntuu jooga- ja monitoimisaliksi ja miljöössä järjestetään hyvinvointikursseja. Kesäisin tila antaa majoituksen kolmellekymmenelle hengelle. Talvisin majoitustilat ovat suppeammat. Ensimmäiset majoitusvaraukset on jo tehty.
Leader Joutsenten Reitti ry on puoltanut Tuomiston kartano Oy:n investointihankkeeseen Leader-rahaa. Tuki yrityshankkeissa on kaksikymmentä prosenttia. Hankkeessa muun muassa korjataan kartanon käyttövesiputket, tuodaan maalämpö öljylämmityksen rinnalle, uusitaan hirsirakennuksen pintoja ja kunnostetaan märkätilat.

FAKTA
Tuomiston kartano Oy
-Omistaja Tuuli Lovén
-Kartanon nykyinen päärakennus on rakennettu 1854. Tila on mainittu 1540-luvun maakirjoissa
-Ensi kesästä lähtien kartano toimii majoitus- kokous- ja juhlatilana sekä ajoittain maisemakahvilana.
-Tilalta on löytynyt viikinkiaikainen polttohautakalmisto 1800—1900 -luvun vaihteessa. Kalevala korun Karkun koru kuvaa kalmistosta löytynyttä korua.
-Alue on valtakunnallisesti arvokasta Karkku-Tyrvää maisema-aluetta ja valtakunnallisesti merkittävää kultuuriympäristöä.

 

Teksti ja kuvat: Vilja Pylsytuomiston kartano, ulkokuvakartano, kuvatkartano, huonekartanoa sisaltakartano, ikkuna

kartano, puutarha

kartano, poyta
Lue koko juttu Alueviestistä 20.7.

  • Koti paras paikka

    Ahdistaisi mennä hyvinvointikeskukseen. On nähty jo retriittiä, joogaa ja luostaria. Kaikissa saman tyyppinen porukka pyörimässä, marmattamassa ja julkisia kulkuvälineitä puoli päivää kyttäilemässä.

  • Nimetön

    Toivotaan onnea ja menestystä nuorelle yrittäjälle, toivottavasti tietää mihin on ryhtymässä, huh huh ….

  • Nimetön

    Tuomisto on paikkana ja rakennuksena aivan ihana.Olen kartanossa aiemmin vieraillut useasti kun eräs ystäväni asui siellä .Varmasti soveltuu tuhon tarkoitukseen erinomaisen hyvin.

  • Kuttukappelin Vilperi

    Toivotaan menestystä uudelle yrittäjälle. Kartanon kunnostus on jo sinänsä kulttuuriteko. Aina parempi, jos sen yhteyteen saa vielä toimintaa, joka auttaa paikan ylläpidossa.

  • Nimetön

    Ihailen aina niitä tulisieluja, jotka haluavat säilyttää jotain perinteistä ja suojella suvussa kulkenutta omaisuutta. Jos kaikki Karkun ja Sastamalan tapahtumat pysyvät hengissä, on myös Hyvinvointikeskuksella hyvät mahdollisuudet menestyä. Myös talvea voi luultavasti hyödyntää. Onnea hankkeelle!

  • Mauri Tuominen

    Onnittelut, on hieno kulttuuri teko pitää kartano kunnossa.

  • Vanhempi Kersantti

    Tukirahat pois ely-keskukselta omaan kukkaroon, niin pitääkin. Sitten parin vuoden päästä toiminta hiipuu…

  • kylämmies

    Hieno homma,että upea rakennus restauroidaan.Oljenkeltaista pintaan niin tulee bueno.

  • Nimetön

    Mikähän kartano tämä on, yleensä kartanoissa on muutama tunannen hehtaaria metsää ja ja viissataa peltoa,ei muutenkaan näytä kartanolta kun ei näy edes talousrakennuksia
    Eiköhän puhuta vanhasta entisestä maatalon päärakennuksesta

    • Umpimielinen

      Hienoja värikuvia kaikki,mutta näet kuitenkin musta valkoisena.Onnea oikeesti yrittäjälle.

      • Nimetön

        Ei tässä kovassa maailmassa paljon onnentoivotukset auta jos et elä reaalimaailmassa.Suomessa, ja Pirkanmaallakin on lukuisia oikeitakin kartanoita jotka ovat keskittyneet em. palveluiden tuottamiseen eli puitteet ja lähtökohdat ovat kunnossa ja siitä huolimatta monet ovat tiukoilla.Luuloilla ja uskomuksilla ei pitkälle pötkitä vaikka kuinka maailmansa näkee väreissä, valitettavasti moni joutuu kokemaan sen kantapään kautta.

      • Nimetön

        Parahin kaimani, tämä kartano tarjoaa palveluita, joiden laatu on yksinään yrittäjän varassa. Rakennus on upealla paikalla kulttuuriympäristössä ja luo riittävät ellei erinomaiset puitteet toiminnalle. Jos tällaiselle palvelulle rakennettaisiin uusi toimitila Karkkuun, sellainen elementtilaatikko kuin nykyään on tapana, onnistumisen ennuste olisi paljon huonompi, vai mitä? Yrittäjyys on riskinottoa, joka usein onnistuu ja luo menestystarinoita. Voi se epäonnistuakin, mutta entä sitten? Yrittäjä ottaa opikseen ja alkaa uuden yrityksen. Paljon, paljon onnea yrittäjälle!

      • Entinen palloilia

        Niin,yrittäjänä epäonnistuminen tarkoittaa usein koko omaisuuden menettämistä,perheen hajoamista,ja paljon muuta.En ihan ymmärrä tämmösiä keskuksia joissa pitäisi kuitenkin olla rauhalline sijainti, paljon tilaa ympärillä,ranta käytössä ym. No onhan täällä ainakin hyvät yhteydet kun rata kulkee ihan vierestä.

  • Tuuli

    Kiitos kommenteista ja kannustuksesta! Vähän hulluhan tässä pitää olla jotta hommaan ryhtyy, mutta pakko se on vain tehdä, ja mitään emme tekisi mieluummin. Lisätietoja paikan historiasta, palveluista jne löytyy täältä: http://www.tuomistonkartano.fi
    Samalla nimellä löytyy myös paikan fb-sivut.
    Tervetuloa vaikka kahville kun saamme maisemakaffelan pystyyn!

    • Nimetön

      Hienoa että uskallat! Varmasti tullaan kahville kun tulee mahdollisuus!

  • Kysyn vain

    Täälläpäin asuvat kaikki kateelliset, ikävä kyllä. Sano minun sanoneen.

    • Nimetön

      Höpöpuheiden sijaan ja kulttuuritekoja kannustavat tälläkin foorumilla tietenkin tulevat käyttämään hyvinvointikeskuksen palveluita muutamalla sadalla eurolla vähintään vuodessa,pelkkä kahvillakäynti ja onnentoivotukset ei paljon yrittäjää lämmitä eikä elätä, siitähän tässä on kysymys: hengissä säilymisestä.

  • Nimetön

    8:53 Jos mielipide on aina kateutta, niin onko kateus aina mielipide?

  • Nimetön

    Vanhoja ja nuorempiakin karkkulaisia naurattaa tämä kartano-nimitys. Maatilan vanha päärakennus tosiaan olisi oikea nimi. Ja kun tilakin on ollut jo vuosikymmniä niin pieni, että ei oli ollut edes EU-kelpoinen ts. ei olisi tullut omillaan toimeen.
    Jätetään kartanot todella kartanoille Karkussakin. Muuten kohta Harsuakin omistajat nimittävät kartanoksi. Se siltä tontilta muuten enää puuttuukaan – kaiken roinan keskellä.

    • Nimetön

      Mahtavatko nuo naurajat tuntea lainkaan paikallishistoriaa… Tilaahan on omistaneet useat aatelissuvut ja sieltä on johdettu alueen hallintoakin. Eipä kovin kaukaa haettu nimitys. Lykkyä!

      • Entinen palloilia

        Talon päärakennus voi olla kartanomainen mutta kartanoissa on tuhansia hehtaareita metsää ja peltoa sekä yleensä paljon vanhoja tyylikkäitä ulkorakennuksia jotka muodostavat kartanon,se ei ole pelkästään yksi rakennnus vaan kokonaisuus.Tämä Tuomisto ei ole kartano ,de fakta!

  • kylämmies

    Älkää välittäkö täällä on kaikkellaista,mamuja,vihreitä,uskovaisia,hellareita taitaa olla kommareitakin.

  • Nimetön

    Tiedoksi kartano-nimitystä spekuloiville, että sillehän ei ole juridista määritelmää Suomessa. Ehkä kartano yrityksen nimessä viittaa tilan aatelisaikaan kruununvouteineen, ja samalla se herättää mielenkiintoa ympärillään. Mikä tässäkin tuli nähdyksi. Fiksu veto.

      • Tosikko?

        Tilan historia, upea sijainti ja pelkästään päärakennuksen tyyli ja koko jo oikeuttavat aivan hyvin kartano -nimityksen käytön. Siihen ei ole olemassa juridisia vähimmäisvaatimuksia, miksi pitää tähän asiaan lähteä pätemään? Kyseessähän on sitäpaitsi yrityksen nimi! Paljon enemmän naurattaa nämä asunto-osakeyhtiöiden nimet joissa joka toinen on jokin ”.-hovi”. Lähtekääpä tutkimaan mieluummiin täyttyykö näissä rivi- ja kerrostaloissa hovin määritelmät….

  • Kysyn vain

    Kartanoita omistivat entisaikaan aateliset, joten Kiikan Ruotsila on ollut aateliskartano. Siihen ne Sastamalan kartanot supistuvat. Suoniemeltä löytyy Kauniaisten ja Kuljun kartanot, sekä Laukko Vesilahdelta. Harsusta en tiedä.

    • Nimetön

      Miksi tämä keskustelu on harhautunut väittelyyn siitä, mikä on kartano? Kartano on kartano, jos joku haluaa isomman puoleista tilaa niin nimittää. Ruotsila on ratsujen pidosta vapautettu säteritila, jolla on ollut aatelittomia omistajia viimeiset kolme sataa vuotta, pääasiassa torppareita kurittavia sotilaita, apteekkareja ja vallesmanneja,kuten valkotukat ja Rydman, joiden aikana kartano rapistui purkukuntoon. Nykyinen päärakennus on rakennettu vasta 1920-luvulla, ja kaikki tuhannet maahehtaarit on hukattu. Jäljellä on vain rakennuksia. Silti sitä kutsutaan kartanoksi, vaikka isompia ja komeampia porvaristaloja löytyy joka kylästä. Kutsuttakoon, ei se keltään pois ole.

      • Nimetön

        En ole nähnyt Ruotsilan kartanon myyvän palveluita kuluttajille ja yrityksille, se on tosiaan ihan sama millä nimellä torppaasi kutsut mutta kun olen käynyt aika monessa länsi-uudenmaankin kartanoissa jotka markkinoivat itseään kartanoina ja ovat myös sitä joka suhteessa niin en ihan ymmärrä että joku voi nimittää vanhaa ränsistynyttä maatilan päärakennusta kartanoksi. Tässä on kysymys myös kuluttajansuojasta, olet vastuussa siitä mitä myyt ja kun mielikuva kartanosta on vaikka Malmgårdista niin voi olla että saatkin negatiivista mainosta kun ympäristö ei olekaan sitä mitä asiakas kuvittelee, asioissa on aina puolensa.

    • vastaan vain

      Harsu on huomattava kulttuurikeskus. Ja huomattava paljon ja runsaasti laitettu ja kunnostettu ja vaalittu. Karkun helmi on Harsu!

  • Pemberley

    Oikeissa kartanoissa käyneenä odottaisin, että minkä tahansa maatilan päärakennuksen kanssa ei siihen nimeen sorruttaisi. Pitäisi lisäksi olla isot pellot ja metsät ympärillä.

    Suomessa on todella vähän oikeita kartanoita. Ne ovat yleensä aatelissukujen omistuksissa, omistajat ruotsinkielisiä koukkunokkia, miljoonat hyvissä ajoin ulkomaille kätkeneitä. Mitä hienoa heissä oikein on?

    En tiedä mikä ihmesana on tuo hiljentyminen. Suomalaiset eivät nytkään tee muuta kuin älypuhelimiinsa keskity. Miksi pitäisi mennä toisenlaiseen mykkyyteen? Meidän pitäisi laulaa, nauraa ja tanssia.

    Tai kuunnella metsän huminaa. Ei siinä hyvinvointikeskuksia tarvita. Saappaat jalkaan kansalaiset, ämpäri toiseen käteen ja metsiin hyötyliikkumaan. Mustikkapiirakka päivän päätteeksi maistuu, se on sitä hyvinvointia.

    Laukkoakin kovasti on laitettu ja esitelty. Karmea historia sillä häätökartanolla. Joku runonkerääjä siellä toimi kotiopettajana aikaa päivää sitten. Näitä riittää. Meillä se, että jonkun pensselinheiluttajan äiti asui penskojensa nurkissa viimeiset vuotensa. Muut olisivat joutuneet vaivaistaloon. Kuka heille muistotauluja nakuttaa?

    Onni löytyy yleensä läheltä. On nurinkurista, että sitä pitää hakea vieraiden kattojen alta maksavana asiakkaana.

  • Nimetön

    Heh heh… tälläista kirjoittelua voi kai olla ainoastaan Karkussa? 😉 Kartano – ei Kartano jne… No, verorahoillahan tätäkin rakennellaan… Hmmm…

  • Nimetön

    Karkku on kaunista paikkaa siitä ei pääse yli eikä ympäri, mutta mitähän hintaluokkaa ko. avautuva hyvinvoinnin palvelu edustaa ? Vammalan seudulla asuvat ovat ns.”pirun nuukia”, ovatko todellakin ? Mitä mieltä siitä olette ?

  • Nimetön

    Tätä keskustelua seuranneena ihmettelen että karkusta on joku joskus käynyt ”oikeassa kartanossa”, kyllä on tyhmää väkeä. Onnea yrittäjälle!

    • Nimetön

      Menestystä palveluyrittäjälle! Olen varma, että noin kauniilla paikalla, kauniissa kylässä ja hienossa järvimaisemassa vieraat viihtyvät. Tulevat varmasti nauttimaan palveluista. Karkkulaisetkin löytävät kyllä paikan, muutama ikävä ihminen vain jumpittelee, mutta ilmapiirin pilaajiahan ei kukaan kaipaa.

    • Torpan kasvatti pääsee oikeaan kartanoon halutessaan

      Oikeita kartanoita löytää Brittein saarilta. Aika moneen pääsee tavalliset karkkulaisetkin tutustumaan maksamalla muutaman punnan.

      Kokoluokka on täysin erilainen kuin meillä. Torppia nämä ovat niihin verrattuna.

  • Tuuli

    No kappas! Täällähän on hyvät polemiikit käynnissä kartano-termistä. Asia näyttää kaipaavan selvennystä, joten laitan siitä nettisivuillemme kohtapuoliin informaatiota.
    Selvennän myös, että näin alkuvaiheessa palvelumme keskittyvät siihen, että vuokraamme tiloja erilaisille ryhmille ja kursseille, joiden teemat liittyvät mielellään jotenkin hyvinvointiin. Myös kokouspalvelut toimivat. Myöhemmin, kun remontoinnilta ja siivoamiselta ja muilta ylläpidolta ehdimme, järjestämme omiakin kursseja.
    Kiitokset!

  • Mummeli

    Hieno juttu. Onnea nuorelle yrittäjälle, toivon koko sydämestäni menestystä Sinulle.

    Harmittaa vaan kun suomalaisten pitää olla niin negatiivisia, kuten kommenteistakin huomaa. Ovat vaan kateellisia kun joku uskaltaa yrittää. Juuri näitä rohkeita ihmisiä täällä tarvittaisiin enemmänkin.

  • Järki hoi

    Ai ”pitäisi olla isot pellot ja metsät ympärillä”? Paljonko on paljon ja mikä on riittävästi? Suuresta osaa historiallisista kartanoista on pellot ja metsät vuosien saatossa jo hukattu pois. Päärakennus voi silti olla aivan hyvin kartano.

    • Entinen palloilia

      Tämä on mielenkiintoinen määritelmä:historiallinen kartano. Olis mukava kuulla tästä ”kartanon” historiasta , miten kauas pitää mennä.Ainakaan 1900 -luvun lähteistä löytyy vain tiedot reilun sadan hehtaarin maatalosta joita suurempia löytyy karkustakin kymmeniä samoin rakennuksia.Ei löytynyt firman nettisivuiltakaan mihin tämä kartano ?juontaa juurensa.
      Tieto tässäkin asiassa lisää luottamusta koko toimintaa kohtaan.

      • Nimetön

        Onko tämä sinun luottamuksesi varassa? Minkälainen yrittäjyys tai toiminta on sallittua Karkun näivettyvässä kylässä? Hautaustoimisto, rakennusten purkufirma, täisauna? Olkaa nyt sen verran järkeviä, että otatte ilolla vastaan jokaisen toivoa tuovan yrittäjyyden pilkahduksen.

  • Pikkusielut

    Ainahan voi mökkinsä maalata kartano maalilla jos se tuskaa jotesakin helpottaa.Osto hetkellä ei kysytä torpan kokoa saati hehtaareja

    • Nimetön

      No joo nyt se selkis, tää Tuomisto on maalattu kartanomaalilla,siitä tuo nimitys

  • Nimetön

    Kun on aivan oma kartano ei tarvitse olla kateellinen. Sitä vain joskus ihmettelen, että täällä Sastamalassa on upeita taloja, mutta asukkaita ei ole. Talo tarvitsee asukkaansa tyhjä talo on kolkko. On toki parempi, että vuokrataan ihmisille kuin tyhjänä pidetään vai mitä ?

  • Kysyn vain

    Jos mennään kartanoon, mennään suureen taloon, jos kuljetaan kartanolla, on se kulkua pihamaalla.

  • Nimetön

    Ja Kartano-Volvo taas tarkoittaa Ruotsalaisvalmisteista farmariautoa. Kartanon kinkku on kyseisen nimisen elintarvikeyhtiön valmiste.

  • Nimetön

    Kumisaappaiteni koko ylittää komeasti sastamalalaisten keskustelijoiden älykkyysosamäärän.

  • Nimetön

    No yrittäjähän vastaa itse mitä nimitystä yrityksestään käyttää ja kuluttajat sitten arvioivat tuotetta ostopäätöksiä tehdessään herättääkö luottamusta ja onko tuote uskottava, näinhän se menee eikä näillä mielipiteillä kovin suurta arvoa ole, asiakas aina viimekädessä on oikeassa

  • kylämmies

    Lapsellisia kirjoituksia.Kateus ja Kauna tuntuu olevan kommunistien voimavara.

    • Entinen palloilia

      Kylänmiehenkin kannattaisi käydä kylän ulkopuolella niin voisi valjeta miksi on syntynyt keskustelua,kukaan ei kadehdi yrittäjää mutta täysin kritiikitön ylistys on vastuutonta varsinkin kun veronmaksajienkin rahaa on pelissä

  • Väärä paikka yrittää ja elää

    Tutulta kuulostavia toivotuksia: Voiii onneeee nyyt vaan paaljoon.. Siuuunaauustaa!

    Sietää varoa maireita onnittelijoita. He ovat yleensä pahimmat puukottajat.

    Moni on pahan niskassaan kokenut, muuttanut pois ja kauhulla katsoo seuraajien giljotiinimatkaa.

    Parasta mitä tuolla alueella toimiva voi tehdä on hankkiutua valtion töihin, käydä Tampereella duunissa ja kenties vain piipahtaa Sastamalassa järvessä, hiihtoladulla. Ei muuta.

    Kateus kukkii, niittää kaiken aloitteellisuuden tieltään. Ei siinä siis siunaukset ja onnittelut auta. Armoton arki koittaa liian nopeasti.

    • Nimetön

      En jaksa uskoa, että ilmapiiri Karkussa on aivan noin lohduton. Jospa siellä on vain pari äänekästä kaikenvihaajaa, jotka valtavalla mölinällään vaientavat kunnolliset ihmiset. Alueviesti tekee karhunpalveluksen yhteisöllisyydelle sallimalla rekisteröitymättömien ilman vakiintunutta nimimerkkiä tai nimeä harrastaman vihakirjoittelun. Pitäisi olla niin, että omalla nimellään voi kirjoittaa mielipiteitä, joiden takana seisoo ja niin, ettei saa sangollista paskaa päälleen nimettömiltä huutelijoilta.

      • Arkajalkamikälie

        Voisit Nimetön nyt aluksi laittaa sen oman nimmarisi oikein, jos tuollaista vaadit.

      • Nimetön

        Moderoimattomaan, ilman rekisteröitymistä toimivaan keskusteluun ei ole järkevää osallistua oikeastaan ollenkaan, ei nimimerkillä eikä omalla nimellä.

      • Nimetön

        Tää on nyt tällaista harmitonta löpinää, aika usein tällaisessa pienessä kylässä kuin sastamala nimellään kommentoivat yleisönosastoilla tuovat enemmänkin esiin omaa egoaan sen sijaan että keskittyisivät asiaan, pikkukylässä näyttää olevan tärkeää se kuka sanoo eikä mitä sanoo.

      • Nimetön

        Jos tällainen ”harmiton löpinä” hyväksytään, seuraavaksi egopullistelijat käyttävät astetta kovempaa kieltä. Lopputulos ei ole harmitonta huumoria. Huonoon käytökseen ja pikkurikkeisiin tulee puuttua ettei niistä tule uusi normi. Mikään kylä ei kaipaa rumaa kieltä käyttäviä riidankylväjiä.

    • Kokenut kauenpaa

      Sietää varoa maireita onnittelijoita. He ovat yleensä pahimmat puukottajat.

      Siunauksia tuli,heti perästä puukkoa eräällekin taiteilijalle joka Karkussa elävää kulttuurihenkeä puhaltaa yritti.Ei enää syljekään Sastamalan suuntaan

  • Työmies

    No eihän täällä ole minkäänlaisesta vihasta kysymys , enempi huumoripohjalla, yrittäjänä joudut vastaamaan paljon vaikeampiin kysymyksiin kun maksava asiakas voi vaatia kaikkea sitä mitä on luvattu ja vähän vielä enemmänkin puhun kokemuksesta. Eli tämä on yrittäjälle vähän niinkuin ilmaista konsultointia mihin kaikkeen voi joutua ,onnea ja menestystä, yrittäjiä tarvitaan!!

    • Nimetön

      Huonoa huumoria, huonoa käytöstä ja kanssaihmisten kunnioituksen puutetta. Jos annetaan ihmisten välisen kanssakäymisen vajota tälle tasolle, täytyy sanoa, että toivo on mennyt. Karkussa ei ole kenelläkään kivaa, sieltä kannattaa muuttaa pois vielä kun talonsa saa myytyä tai edes lahjoitettua pois.

      • Nimetön

        Karkku on loistava paikka elä ja asua, kauniit maisevat ja vesistöt, puhdas luonto, kolme kirkkoakin löytyy hiljentymiseen,hyvät yhteydet Tampereelle työmaille. Tää on ihan parasta mitä voi ollla

  • Nimetön

    Olen syntynyt Karkussa ja siitä voin olla ylpeä, Miksi me ihmiset emme voi arvostaa toisen ihmisen yritteliäisyyttä? Ahkeria ihmisiä tarvitaan tässä yhteiskunnassa ja he vievät myös kehitystä eteenpäin. Onnea kaikille yrittäjille.

    • Nimetön

      Juuri näin ja kun tämä hyvinvointi on päivän sana ja tässä ihan tykönämme avautuu upea alan keskus niin kaikki karkkulaiset näyttämään nyt mallia ja käyttämään paikallisia palveluita, pelkällä kiitoksella ja onnentoivotuksilla joita täältäkin saa lukea, bisnes ei pyöri . Ja muutenkin karkkulaisten pitäisi käyttää enemmän paikallisia palveluita eikä osta halvinta Tampereelta.

  • hyvin voiva

    On Karkussa oikeitakin aatelisia asunut ja elänyt!

    Kysykää vaikka Upilta!

Kommentointi ei ole käytössä.