”Kirkko ei mahdu yhteen katseeseen”

SONY DSC
Valokuvaajana työskentelevä Mikko Joona tekee paljon yrityskeikkaa. Kotikaupungin kirkkojen ikuistamista hän kuvailee terapiaksi. 

Mikko Joonan maanantaina avautunut valokuvanäyttely antaa katsojalleen uudenlaisen mahdollisuuden tarkastella Sastamalan yhtätoista kirkkoa. Joona otti näyttelyä varten kirkoista Polaroid-kuvia. Kuvattuaan hän liotti emulsion irti kuvasta ja siirsi sen akvarellipaperille. Lopputulos on herkkä, unenomainenkin.

”Tekniikka ei ole näyttelyn itseisarvo, mutta tärkeä osa sitä kuitenkin. Sastamalan kirkkoja on kuvattu paljon, enkä nähnyt järkevänä pitää perinteisistä valokuvista koottua näyttelyä”, Joona toteaa.

Sastamalan kirkot -näyttely ajoittuu sopivasti Tyrvään Pyhän Olavin kirkon 500-vuotisjuhlan alle. Merkkivuosi ei kuitenkaan ollut syy kuvien esiin ripustamiselle, sillä Joona kertoo kuvanneensa kirkkoja niin kauan kuin muistaa. Näyttelyajatus on sekin muhinut päässä jo pidemmän aikaa.

”Jokaisesta kirkosta on näyttelyssä mukana vähintään kaksi kuvaa. Poikkeuksen tekevät juhliva vanha kirkko sekä Tyrvään kirkko, joka on kotikirkkoni. Sen tornit näkyvät suoraan parvekkeeltani ja se on visuaalisesti ruokkiva.”

Lähes kaikki kirkot olivat Joonalle entuudestaan tuttuja. ”Kiikoisten kirkko taisi olla ainoa, missä en aiemmin ollut kuvannut.”

Mikä kirkoista tuotti eniten ikuistamisvaikeuksia? Se selviää huomisesta Alueviestistä. 

Sastamalan kirkot -näyttely on avoinna Galleria Ansa Puntalossa 20.8. asti ma-to klo 10-17.30, pe 10-18 ja la 9-14.

  • Ansa Puntalo

    Torstaina iltatoripäivä.Lahjatalo &Galleria avoinna klo.19.00-asti. Tervetuloa!

Kommentointi ei ole käytössä.